Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Konnen Sie zwei Tomatenpflanzen zusammen pflanzen

Biljke rajčice jedno su od najukusnijih i najzdravijih povrća koje često uključujemo u svakodnevne obroke. Od hranjivih obroka do bogate hrane, većina ljudi preferira rajčice kako bi jela bila ukusnija. S vrtlarske strane također je jedno od idealnih povrća koje se lako može uzgajati iu malim vrtovima. Dakle, ako planirate dodati rajčice na svoj popis vrtlarstva, vjerujte mi, donijeli ste izvrsnu odluku.

Rajčice možete uzgajati u posudama, loncima ili u svom vrtu. Ali ako u vrtu koristite isključivo posude, možda ste se pitali: “Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno u istu posudu?” Prije nego što dođemo do tog pitanja, pogledajmo nekoliko stvari koje će vam pomoći pri uzgoju rajčica u vašem vrtu. Ovaj članak pomoći će vam da dobijete izvrsnu žetvu rajčica bez obzira na to gdje uzgajate rajčice.

Uzgoj dvije biljke rajčice u jednoj posudi

Tehnički gledano, možete uzgajati više biljaka rajčice u jednoj posudi, ali stručnjaci za rajčice ovdje u Wraxlyju savjetuju da to ne bude. Iako uzgoj različitih biljaka u jednoj posudi može bolje iskoristiti prostor vašeg vrta, ima i nedostataka. Biljke rajčice trebaju malo prostora za disanje, a prenapučenost ovih biljaka može utjecati na njihovu brzinu rasta. Također, nedostatak prostora može zbuniti njihove korijene i možda neće dobiti prave hranjive tvari za obilnu žetvu.

Problemi s uzgojem više biljaka rajčice u jednoj posudi

Prije nego što uzgojite dvije biljke rajčice u jednoj posudi ili spremniku, trebali biste biti svjesni problema koje to može stvoriti. Preuzimate značajan rizik uzgojem više biljaka rajčice na malom prostoru. Evo nekih potencijalnih nedostataka s kojima biste se mogli suočiti nakon što posadite više rajčica u jednu posudu:

Mali spremnici

Dokazano je da većina rajčica ima pristojnu stopu rasta kada se posadi u jednu posudu ili kontejner. Za idealnu situaciju, preporuča se imati posude promjera najmanje 12 inča za jednu biljku rajčice. U veću posudu stane više zemlje, što rajčici omogućuje nesmetan rast i jače korijenje. Ali ako se više biljaka stavi u jednu posudu, prostora će postati nedovoljno i vaše će se biljke rajčice mučiti. Svaka biljka dobiva manje resursa s manje zemlje, a korijenje im se često zapetlja.

Premalo ili previše vode

Kao i druge biljke, biljke rajčice također trebaju redovito dovoljno vode. U relativno toploj klimi, ove biljke mogu trebati više vode nego inače. Ali previše vode može dovesti do mnogih komplikacija, a ponekad prekomjerno zalijevanje može ozbiljno oštetiti biljke. (Pogledajte: Najveće pogreške koje možete učiniti pri uzgoju rajčica) Kada u blizini držite više biljaka rajčice, postaje teško odrediti točnu količinu vode koja je potrebna za svaku posudu. Pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena biljaka rajčice ili pucanje plodova, dok premalo zalijevanje može rezultirati promjenom boje i mlitavim stabljikama.

Uzgajajte jednu biljku rajčice u posudi

prenapučenost

Previše biljaka rajčice na malom prostoru također može dovesti do prenatrpanosti. Biljke rajčice trebaju dobru cirkulaciju zraka da bi rasle, ali prenapučenost često može spriječiti prirodnu cirkulaciju zraka. Također, razne biljke rajčice zahtijevaju vanjski oslonac, poput kaveza ili rešetke, da bi rasle okomito. Ali s prenapučenošću nema mjesta za odgovarajući sustav podrške, a kao rezultat toga, njihov bi rast mogao biti bolji.

Nedovoljno sunčeve svjetlosti

Sunčeva svjetlost je još jedan ključni čimbenik u ciklusu rasta biljaka jer im je potrebno najmanje šest sati sunčeve svjetlosti redovito. Ali previše biljaka rajčice u sobi znači da bi mogle djelomično blokirati izravnu sunčevu svjetlost. Nedostatak sunca također može rezultirati krhkim granama koje ne mogu podupirati biljku dok raste.

nedovoljna gnojidba

Tijekom faze rasta biljaka rajčice ponekad je potrebno primijeniti dodatna gnojiva kako biste potaknuli njihov razvoj. U većini slučajeva biljke rajčice zahtijevaju više gnojidbe od drugog povrća zbog svoje brze stope rasta. Gnojiva moraju dosezati najmanje 12 inča duboko u tlo kako bi bila učinkovita. Ali kada se nekoliko biljaka posadi na malom prostoru, ta se gnojiva brzo iskoriste prije nego što dođu do korijena. Također, sve hranjive tvari u tlu se razgrađuju i većina biljaka ostaje nedovoljno gnojena.

gljivične bolesti

Značajan problem prenatrpanosti sadnicama rajčice je to što ostavlja vrt osjetljiv na razne vrste gljivičnih bolesti. Sadnja previše rajčica u jednu posudu može spriječiti isparavanje biljke zbog dodatne vlage. Kao rezultat toga, vaše biljke mogu biti napadnute gljivičnim infekcijama kao što su plamenjača i plamenjača divljeg kestena koje mogu uništiti cijeli urod.

Iako se ne preporučuje uzgoj više biljaka rajčice u jednoj posudi, ipak možete maksimalno iskoristiti svoj vrtni prostor. Određenim tehnikama možete uzgojiti brojne biljke rajčice na maloj površini bez oštećenja biljaka.

Odabir pravih sorti rajčice

Ako želite izvući maksimum iz svog vrta, morate znati koja je vrsta biljke rajčice prava za vas. Morate razumjeti da različite sorte biljaka rajčice imaju različite zahtjeve za razmakom. Ovdje su dvije glavne vrste biljaka rajčice:

Neodređeno paradajz

Indeterminirane biljke rajčice mogu rasti okomito i doseći značajne visine. Neki neodređeni kultivari mogu narasti do 8 do 10 stopa u duljinu i sposobni su proizvoditi rajčice tijekom svih sezona berbe. Za svoju visinu zahtijevaju dodatni potporni sustav i stoga mora biti dovoljno prostora za svaku biljku. Bonnie Original, Mr. Stripey i Chocolate Sprinkles poznate su neidentificirane biljke rajčice.

Indeterminirane biljke rajčice mogu narasti 8 do 10 stopa visoko.

Odredite rajčicu

Poznata i kao patuljasta biljka, ova je sorta rajčice znatno niža od indeterminantne rajčice. Sorte rajčice kao što su Roma, Better Bush i Celebrity smatraju se determinantnim biljkama rajčice. Ove biljke rajčice narastu do određene visine i zatim prestanu rasti. Budući da su manje, mogu se saditi na malim prostorima i ne zahtijevaju puno razmaka.

Na koliko razmaku treba saditi rajčice?

Udaljenost između svake biljke rajčice ovisi o čimbenicima kao što su B. gdje je posađena i koja je vrsta biljke rajčice. Budući da indeterminantni kultivari rastu okomito, potrebno im je oko 18 inča prostora kada su posađeni u tlo. S druge strane, određene sorte ili grmolike biljke zahtijevaju oko 24 inča prostora. Ali kada se uzgajaju u posudama, treba ih saditi na razmaku od oko 18 do 24 inča, ali bolje ih je saditi odvojeno.

Razmak između sadnica cherry rajčice

Sadnice cherry rajčice mogu biti izvrsne ako koristite većinu svog vrtnog prostora. To je ukusna i zdrava sorta rajčice koja se lako uzgaja u malim površinama kao što su kontejneri i posude. Kada sadite ove specifične sorte rajčice, morate ih saditi na 2 do 3 stope razmaka, ovisno o determinantnim i indeterminantnim sortama. Na taj način ovim biljkama možete osigurati i dodatni potporni sustav poput kaveza ili kolca.

Koje veličine treba biti lonac?

Kako biste posadili nekoliko biljaka rajčice, preporučljivo je imati relativno veliku posudu ili posudu. Također morate provjeriti je li posuda dovoljno velika da u nju stane dovoljno zemlje za biljke. Tipično, određene biljke zahtijevaju najmanje 2,5 galona zemlje, dok neodređene sorte zahtijevaju oko 5 galona zemlje. Također, većini biljaka rajčice potrebno je oko 12 inča dubokog tla s 12 inča prostora oko njih.

Sadnja više biljaka rajčice u kantu od 5 galona

Kanta od 5 galona nije idealna za uzgoj više biljaka rajčice. Spremnici od 5 galona savršeni su za uzgoj jedne biljke rajčice, ali uzgoj više biljaka u istom spremniku od 5 galona nije preporučljiv. Ako pokušate uzgojiti dvije biljke rajčice u jednoj kanti od 5 galona, ​​vaše će biljke patiti od pothranjenosti. Pogledajte: Što možete uzgajati u vreći za uzgoj od 5 galona?

Nastavite podrezivati

Rezidba je ključna kada se brinete za biljke rajčice jer one igraju ključnu ulogu u njihovom rastu i razvoju. Obrezivanje i štipanje svakih sedam dana može iskorijeniti izdanke, što pomaže biljkama da ostanu produktivne i zdrave. Određene biljke obično ne trebaju obrezivanje, dok neodređene biljke rajčice trebaju redovito obrezivanje jer rastu više od drugih sorti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: