Uzgoj biljaka iz reznica (jednostavni vodič)

1682627782 Pflanzen aus Stecklingen zuchten Die einfache Anleitung

Kada većina ljudi razmišlja o razmnožavanju biljaka, često misle na sadnju sjemena. Dok je sjeme isproban i pravi način za proširenje vrta, postoji još jedna metoda koja jednako dobro funkcionira. Uzgoj biljaka iz reznica učinkovit je pristup i omogućuje vam stvaranje identičnih genetskih kopija vaših omiljenih vrtnih biljaka. U ovom članku ćemo vas naučiti osnovama uzgoja biljaka iz reznica.

Odabir prave biljke

Postoje mnoge biljke koje rastu iz reznica, ali neke su bolje prilagođene od drugih. Iako postoji mnogo biljaka koje možete koristiti, s onima s mekšim zeljastim stabljikama lakše je raditi. Moguće je uzgojiti drvenaste biljke iz reznica, ali da biste to učinili morat ćete odrezati dijelove biljke koji pokazuju novi rast.

Lako se uzgajaju biljke iz reznica

Kako bismo vam uštedjeli vrijeme, uključili smo popis biljaka za uzgoj iz reznica. Ispod su neke vrste koje vam mogu dati najbolje šanse za uspjeh:

 • pelargonije
 • kadulja
 • dalija
 • ruže
 • pothos
 • Božićna zvijezda

Kao što ste možda primijetili, većina ovih opcija su ili zeljaste ili jednogodišnje biljke. To je zato što se ove vrste biljaka sastoje od mekog tkiva koje je idealno za razmnožavanje iz reznica.

Biljke koje rastu iz reznica u vodi

Jedan od najprikladnijih načina uzgoja biljaka iz reznica je njihovo stavljanje u vodu. Kasnije ćemo vam dati neke detalje o tome kako ovaj proces funkcionira. Za sada ćemo vam pokazati neke od biljaka koje rastu iz reznica u vodi:

 • sukulenti
 • papirus
 • Nestrpljiv
 • Grožđani bršljan
 • koleus
 • begonija

Opet, postoji mnogo više biljaka s kojih možete uzeti reznice. Gore navedeni predstavljaju neke od najčešćih sojeva koji će se ukorijeniti u samo čaši vode.

Procijenite zdravstveno stanje matične biljke

Osim odabira vrste koja dobro reagira na rezanje, potrebno je uzeti u obzir i druge stvari prije nastavka. Jedan od najvažnijih detalja za procjenu je cjelokupno zdravlje biljke.

Najbolje je uzeti reznice s biljaka koje pokazuju zdrav rast. Oni s velikom količinom odumrlog lišća, oštećenja ili bolesti nisu najbolja opcija za reznice.

Također, najbolje je uzeti reznicu dok je matična biljka u fazi aktivnog rasta. Uzimanje novog rasta s biljke koja aktivno raste skratit će vrijeme potrebno da vaša reznica pusti korijenje.

Uzgoj biljaka iz reznica – pribor

Kako uzeti reznicu iz biljke

Pronalaženje biljke za rezanje nije izazovan dio procesa. Umjesto toga, ono što je najvažnije je kako ćete ukloniti posjekotinu. U sljedećim odjeljcima predstavit ćemo standardni postupak uzimanja reznica sa zdrave matične biljke.

Potražite novi rast

Kao što je gore spomenuto, važno je uzeti reznice s biljaka koje aktivno rastu. Ako imate takvu biljku, morate pronaći područja novog rasta. Ove novije stabljike dat će vam veće šanse za uspjeh u razmnožavanju.

Uzmite reznice s mlade biljke koja raste.

Ako vaša biljka raste zdravo, pronalaženje novog rasta ne bi trebalo biti previše teško. Često novi rast ima oblik stabljika i listova koji su malo svjetlije boje od ostatka biljke. Za mnoge biljke potrebno je neko vrijeme da novi rast potamni i uskladi se s nijansom ostatka biljke.

Ako vidite lišće i stabljike svjetlije boje od ostatka biljke, velika je vjerojatnost da je to novi rast. Kao što možete očekivati, ti se noviji dijelovi često pojavljuju na vanjskim dijelovima biljke. Ali bez obzira na to gdje se pojavljuju, vaš je posao pronaći ih.

izrezati na čvor

Nakon što ste pronašli noviju stabljiku na biljci, vrijeme je za obrezivanje. Ali prije nego što to učinite, morate znati kako pronaći čvor.

Čvor je fizička izraslina koja se pojavljuje na stabljici biljke. Izrasline često malo strše iz ostatka stabljike. Čvorovi su mjesta na kojima se pojavljuju novi listovi ili mjesta na kojima su na biljci živjeli stari listovi.

Važno je da rezove biljke odrežete točno ispod čvora. Drugim riječima, trebali biste provjeriti postoji li čvor na dnu stabljike koju uklanjate. Bez čvora, manje je vjerojatno da će se vaša reznica ukorijeniti.

Kada napravite rez, trebali biste provjeriti je li vaš alat za rezanje sterilan. Bez obzira koristite li škare ili nož, oštricu prvo obrišite alkoholom. Na taj način smanjujete rizik od kontaminacije reznice.

NASTAVI ČITATI

Uklonite lišće i cvjetove

Nakon uklanjanja stabljike, možda ćete morati ukloniti i neke listove i cvjetove. Ovi dijelovi biljke trebaju energiju za nastavak rasta. Velik dio te energije dolazi iz korijenskog sustava biljke.

Budući da vaša reznica još nema korijenski sustav, ne može imati puno lišća. Najbolje je ukloniti sve cvjetove sa stabljike, ostaviti samo list ili dva. S vrlo malo lišća, vaša reznica može nastaviti fotosintetizirati bez potrebe za više energije nego što može pružiti minimalni korijenski sustav.

reznice biljaka

Uklanjanje izreza donekle je tehnički postupak. Isto vrijedi i za proces sadnje vaše reznice. Kako bismo vam pomogli kroz ovu fazu, dali smo neke upute za početak.

Kako koristiti hormon korijenja

Hormon korijena je tvar koja stimulira rast korijena za vašu reznicu. Ovaj materijal dolazi u različitim oblicima, uključujući tekuće vrste. Međutim, najčešći oblik hormona za korijenje je prah.

Da biste koristili prah hormona za ukorjenjivanje, započnite rezanjem čvora na našoj reznici. Rezanje čvora otvoreno potiče rast korijena i pomaže učinkovitijem korištenju hormona.

U manju posudu stavite vodu, au posebnu posudu stavite prah korijena. Odrezani čvor umočite u vodu, a zatim u prah. Otresite višak praha hormona za korijenje.

Hormon za ukorjenjivanje nije neophodan kod razmnožavanja biljaka iz reznica, ali može pomoći. Ako se odlučite za hormon za ukorjenjivanje, znajte da ga smijete koristiti samo kada pripremate reznice za sadnju. Ako to učinite, svakako primijenite hormon neposredno prije sadnje reznice.

Napravite rupu za sadnju

Ako svoju reznicu sadite u tlo, nije vam potrebna velika posuda. Umjesto toga, nekoliko centimetara zemlje bit će dovoljno za vaš rez. Sve što trebate učiniti je napuniti malu posudu zemljom i probušiti rupu u sredini.

Možete koristiti neki predmet poput olovke ili prst da napravite rupu. Jedini uvjet je da rupa bude nešto šira od stabljike.

Neki vrtlari tvrde da je za reznice najbolje koristiti zemlju za saksije bez zemlje. Iako nije uvijek potrebno, može biti dobra ideja. U usporedbi s tipičnom vrtnom zemljom, zemlja za posude bez zemlje ima manje bakterija i gljivica koje bi mogle naštetiti vašim osjetljivim reznicama.

Nakon što napravite rupu u mješavini za posuđe po svom izboru, umetnite rez u rupu. Sve što trebate učiniti u ovoj fazi je nabiti tlo oko reznice kako bi bila uspravna i stabilna.

reznice u vodi

Biljke koje rastu iz reznica u vodi

Oni koji koriste vodu za svoje reznice imaju još jednostavniji postupak. Sve što trebate učiniti je pronaći čistu šalicu ili čašu i napuniti je vodom sobne temperature. Zatim stavite rez u staklenku.

Time je proces završen. Povremeno biste trebali zamijeniti vodu ako primijetite da se zaprlja ili da se na novom korijenju vaše reznice stvara film. Ako je to slučaj, trebali biste ukloniti film i zamijeniti vodu.

Prije nego što se odlučite na to, trebali biste znati da korijenje reznica u vodi često nije tako snažno kao kod onih uzgojenih u tlu. To je nedostatak, ali dobra strana korištenja vode je pogodnost postupka.

Gdje smjestiti svoje posađene reznice

S posjekotinom u zemlji ili vodi, vrijeme je da pričekate. Pritom pazite da svojim reznicama osigurate najbolje uvjete za njihov razvoj. Općenito, reznice biste trebali staviti na toplo i blago vlažno mjesto.

Iako su toplina i vlaga od pomoći, ravnoteža je također ključna. Previše vlage može uzrokovati truljenje, a izravna sunčeva svjetlost može opeći reznicu. Zato biste također trebali obratiti pozornost na svoje reznice nakon sadnje.

Tako ćete znati kada je vaša reznica spremna za presađivanje

Posadite u vodu sa zdravim korijenom.

Uzgoj biljaka iz reznica može potrajati. Ponekad može proći oko dva ili tri mjeseca da se korijen razvije. Budući da očekujete ovaj trenutak, trebali biste se pripremiti za njega tako što ćete naučiti kako znati jesu li korijeni vaše biljke spremni.

Stavljanjem reznice u vodu lako ćete znati je li vaša reznica spremna za presađivanje. Samo pogledajte u vodu i vidite je li korijenje značajno naraslo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke kadifa

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia)

Peperomija – Vodič za njegu i uzgoj

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Sve što trebate znati o biljkama u staklenim posudama

Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako zalijevati sobne biljke