Razmnožavanje biljaka – Vodič za početnike

Biljke se obično tretiraju kao blago, osobito kod ljubitelja biljaka. One su hrana, lijek i pročišćivač zraka, mogu ublažiti stres i uljepšati okoliš. O njima se brine kako bi mogle rasti zdrave i lijepe te davati više biljaka. Jedini način za to je razmnožavanje biljaka.

Što je razmnožavanje biljaka

Ovo je proces stvaranja novih biljaka od postojećih. Razmnožavanje vlastite biljke može biti korisno. Omogućuje ljubiteljima biljaka i vrtlarima da izvuku najviše iz biljaka koje kupuju.

Postoje različiti načini razmnožavanja biljaka. Ovisi i o tome koju biljku želite razmnožavati. Jednu biljku može biti lakše razmnožiti rezanjem, dok se uzgojem sjemena može lako razmnožiti druga.

Neke se biljke mogu uspješno razmnožiti u samo nekoliko dana, drugima su potrebni mjeseci. Uvijek postoje uspjesi i neuspjesi. Nemojte se uzrujavati jer svi su to iskusili.

Ali s vremenom, što više učite, stopa neuspješnih će se smanjivati. Oni mogu proizaći iz vaših iskustava, čitanja, gledanja videa i iz drugih razloga. Postoji onaj blaženi osjećaj kada vidite kako vaše cijenjene biljke, povrće ili ukrasne biljke, koje dolaze iz sjemena ili reznica, prekrasno rastu.

A onda ste htjeli isprobati drugačiji način razmnožavanja drugih biljaka. Metoda razmnožavanja dijeljenjem i odvajanjem također je vrlo jednostavna. Postoje i slojevi koje biste mogli isprobati s određenom biljkom. Onda imate malu voćku koju želite razmnožiti cijepljenjem ili okuliranjem.

Biti početnik u uzgoju biljaka nikad kraja. Uvijek postoji nešto novo za naučiti.

Kada smo se odlučili baviti vrtlarstvom, razmnožavanje je neizbježno. Dakle, započnimo vaše putovanje u razmnožavanje biljaka.

Postoje dvije glavne vrste razmnožavanja biljaka. Možda zvuči novo, pogotovo za početnike. Razgovarat ćemo o tome radi boljeg razumijevanja.

Vrste razmnožavanja biljaka

1. Spolno razmnožavanje

Ovo je kombinacija genetskog materijala dvaju roditelja putem oprašivanja i oplodnje, što rezultira potomstvom koje se međusobno razlikuje. Uključuje spajanje peludi (muškog) s jajetom (ženskim) radi stvaranja sjemena.

2. Nespolno razmnožavanje

Ovaj proces reproducira poželjne biljke u nove biljke uzimajući njihove vegetativne dijelove i zatim ih upotrebljavajući. Dobivene biljke su genetski identične matičnoj biljci.

Metode za ovu vrstu razmnožavanja su:

 1. kultura tkiva (mikropropagacija)
 2. raslojavanje
 3. čepovi i pupoljci
 4. podjela i razdvajanje
 5. reznice

vidjeti razliku Ima još toga o tome kako se sjeme oplodilo i razvilo na različite načine, ali to je druga priča.

Razmnožavanje biljaka iz sjemena

Razmnožavanje biljaka - Vodič za početnike

Dijelovi sjemena

 1. Omotač sjemena – štiti sjeme.
 2. Endosperm – rezervirana hrana.
 3. Embrio – sama mlada biljka u fazi mirovanja.

Zrelo sjeme može proklijati i početi rasti ako se stavi u povoljno okruženje. Svaka biljka ima jedinstvene zahtjeve za sjetvu, kao što su: B. potrebna prava svjetlost, izloženost suncu, prave mješavine tla i potrebne hranjive tvari i voda. Neka sjemena prije sjetve potrebno je prethodno potopiti u vodu, dok se druga mogu sijati direktno u tlo.

Evo osnovnih koraka za uzgoj sjemena:

 1. Počnite s kvalitetnim sjemenom. Izaberite ih iz pouzdanog izvora. Odaberite nešto što će vam se jako svidjeti. Bilo da se radi o voću ili povrću, odaberite nešto što ćete vi i vaša obitelj sigurno konzumirati. Provjerite jesu li ti kultivari koje odaberete prilagođeni vašem području. Paket sjemena reći će vam neke osnove o sjemenu i najbolje vrijeme za početak sjetve.
 2. Pripremite spremnik za sjeme. Ako volite “uradi sam”, poput malih plastičnih posuda, kutija za mlijeko ili ljuski od jaja, samo naprijed. Također možete koristiti posude za sadnice posebno dizajnirane za tu svrhu. Neke sjemenke potrebno je pokriti prilikom klijanja.
 3. Pripremite odgovarajući medij za klijanje. Pročitajte upute o tome koji medij koristiti za sjeme koje ste odabrali. Obično su zapisani u svojim paketima. Također možete pretraživati ​​na internetu. Također možete sigurno koristiti svježu, sterilnu mješavinu iz pouzdanog zelenila ili izvora kako biste osigurali zdrave sadnice. Također treba biti dobro ocijeđen. Nikada nemojte koristiti tlo iz svog vrta ili ponovno koristiti tlo za posude.

Sada ste spremni za klijanje sjemena.

Klijanje je proces kojim sjeme postaje biljka. Klijavost sjemena ovisi o okolišnim uvjetima. Čimbenici koji su utjecali na rast su voda, temperatura, svjetlost i kisik.

Nastavimo s razmnožavanjem iz sjemena:

 1. Napunite posude srednjom ili zemljom za posude. Malo navlažite raspršivačem. Posadite sjeme prema uputama. Neke sjemenke su stvarno sitne, gotovo prašnjave. Mogu se pažljivo izliti iz paketića ili malom lopaticom posuti sjemenke po podlozi, zatim prekriti vrlo tankim slojem podloge ili uopće ne pokrivati. Poprskajte s malo vode.

Za sjeme sitno poput blitve ili rajčice, probušite 2-3 plitke rupe i stavite sjeme u svaku rupu te pokrijte tankim slojem medija i poprskajte vodom. Kako rastu, odaberite zdraviju iz svake posude kako bi nastavili s rastom, a druge odrežite.

Neki vrtlari klijaju sjeme u posudi. Kako sjeme raste, odaberite dobre sadnice i pažljivo ih iščupajte za presađivanje.

Ako volite DIY, pogledajte ovo:

 1. Kako sadnica raste, zalijevajte je malom kantom za zalijevanje ili prskalicom. Navedite potrebnu svjetlost, temperaturu i vlažnost. Gnojiva obično nisu potrebna u ovoj fazi rasta. Kada su pravi listovi potpuno razvijeni, mogu se presaditi u zasebnu posudu ili posudu za rasadnik (1 sadnica po posudi) ili raširiti u vrtnu gredicu i ostaviti da nastave rasti.

Razmislite o čimbenicima koji su utjecali na njihov rast. Adekvatno zalijevanje, svjetlo, temperatura i vlažnost. Zato je također važno da se sjeme posije u pravo vrijeme. U njihovim se pakiranjima mogu naći upute poput: ‘po mogućnosti posijati sjeme 4 mjeseca prije početka zime’.

Biljke uzgojene u rasadničkim posudama mogu se presaditi u veće posude ili direktno u zemlju da sazriju. Ovisno o biljci, slijedite upute za pravo gnojivo zajedno s ostalim čimbenicima.

1682648072 62 Razmnožavanje biljaka – Vodič za početnike

Razmnožavanje biljaka kulturom tkiva (mikropropagacija)

Kultura tkiva je uzgoj stanica, tkiva, organa ili cijelih biljaka u kontroliranim uvjetima kako bi se brzo proizvelo više biljaka.

Mali komadići, poput biljnog tkiva, uzgajaju se u sterilnim posudama, poput tikvica ili Petrijevih zdjelica, u namjenskoj prostoriji s kontroliranom temperaturom i intenzitetom svjetla. Uglavnom za izradu klonova biljaka.

Ova tehnika razmnožavanja biljaka koristi se kao istraživački alat za poboljšanje proizvodnje usjeva. Dakle, osim ako ne želite naučiti ili imate hrabrosti isprobati kulturu tkiva, pretpostavljam da ćemo ovo prepustiti profesionalcu.

Raslojavanje

Kod ove metode razmnožavanja nova biljka je još uvijek djelomično pričvršćena za matičnu biljku dok stvara novo korijenje. Ukorijenjena stabljika nakon odvajanja ili uklanjanja iz matične biljke je sloj.

5 metoda nanošenja slojeva i kako to učiniti

 1. Naslojavanje vrha – Vrh ili vršak stabljike gura se pod zemlju i pokriva. Za držanje se koristi olovka. Rupa bi trebala biti oko 7-10cm gdje će se staviti vrh. Vrh se prvo spušta, a zatim raste. Neke od biljaka koje se mogu razmnožavati ovom metodom su maline, borovnice, borovnice.
 2. Lako slaganje slojeva – ova biljka treba imati fleksibilnu stabljiku. Savijte nisko rastuću, savitljivu stabljiku prema tlu. Zatim zakopajte dio debla 15-30cm od vrha lijevo iznad zemlje. Vrh se može postaviti u okomiti položaj i pričvrstiti da ostane na mjestu. Zakrivljena stabljika koja je pod zemljom potaknut će stvaranje korijena. Može proći jedna ili više sezona prije nego što se sloj može ukloniti za presađivanje.

Neke od biljaka koje se mogu razmnožavati ovom metodom su rododendron, azaleja, šimšir i ruža penjačica.

 1. Složeno (serpentinsko) polaganje slojeva – Ova metoda polaganja slojeva je dobro za biljke s dugim, fleksibilnim granama. Da biste to učinili, savijte i gurnite stabljiku prema dolje s čvorom, kao da radite jednostavno slojevitost. Ali umjesto uzemljenja 1 čvora, uzemljena su 2 ili 3 čvora. Pokriveni čvorovi izmjenjuju se s nepokrivenim, izloženim čvorovima gdje se mogu formirati novi izdanci iznad zemlje. Ova se metoda ponekad javlja prirodno u prirodi i širi se tijekom vremena.

Kako se korijen razvija, svaki se segment može rezati duž grane, stvarajući više biljaka. Neke biljke koje se mogu razmnožavati na ovaj način su pothos, grožđe i filodendroni.

 1. Naslojavanje humka (stolice) – Korisno za grmlje i podloge voćaka sa čvrsto razgranatim i teškim deblima. Podrežite biljku na 2cm iznad površine tla tijekom razdoblja mirovanja. Čvorovi će proizvesti nove izdanke u proljeće. Nasipajte zemlju preko novih izdanaka dok rastu. Korijenje se razvija na dnu mladih izdanaka. Zatim odrežite slojeve s glavne stabljike ispod novorazvijenog korijenja. Ove se reznice mogu saditi. Ova metoda se često koristi za razmnožavanje patuljastih podloga za voćke i neke ukrase. Neki od primjera su magnolija, podloge jabuke, spirea, dunja, vodnjak i cotoneaster.
 2. Raslojavanje zrakom – Ovo se obično koristi za razmnožavanje velikih, izraslih biljaka ili drvenastih ukrasnih biljaka sa stabljikama veličine olovke ili višim. Slaganje zraka obično se vrši na štapiću oko 30cm od vrha. Da biste to učinili, odaberite područje stabljike ispod čvorova. Zatim uklonite lišće i grane na stabljici oko 7-10cm iznad i ispod vrha.

Međutim, način raslojavanja ovisi o tome je li biljka jednosupnica ili dvosupnica. Evo kako se izrađuju:

Jednosupnica

 • Napravite rez od 2-5cm prema gore, oko 1/3 kroz stabljiku. Da biste držali rez otvorenim, koristite čačkalicu ili šibicu.
 • Namočite malo nemljevene tresetne mahovine u vodu, zatim iscijedite kako biste uklonili višak vlage. Uzmite otprilike šaku mokre mahovine treseta i omotajte je oko rane.
 • Umotajte mahovinu u plastiku, a zatim je pričvrstite vezicama ili električarskom trakom. Mahovina ne smije prelaziti krajeve plastike.
 • Čvrsto pričvrstite oba kraja plastike kako biste zadržali vlagu i spriječili prodor vode. Kada je izložena sunčevoj svjetlosti, plastiku treba pokriti. Također se može koristiti aluminijska folija jer ne zahtijeva vezice ili traku za držanje na mjestu.

Dvosupnica

Postupak za dvosupnice je sličan, osim što se prsten kore od 2cm uklanja sa stabljike.

 • Čistim, oštrim nožem napravite dva paralelna reza na udaljenosti od oko 2cm oko stabljike i kroz sloj kore i kambija.
 • Zatim spojite dva paralelna reza jednim dugim rezom. Uklonite prsten kore, otkrivajući unutarnje tkivo drveta.
 • Nježno sastružite novootkriveni prsten kako biste uklonili tkivo kambija i spriječili stvaranje mosta od kalusnog tkiva. Nanošenje tvari za poboljšanje korijena na izloženu ranu ponekad je korisno.
 • Zatim zamotajte i pokrijte istim postupkom navedenim za jednosupnice.
 • Nakon što je podloga za ukorjenjivanje ispunjena korijenjem, odvojite stabljiku ispod podloge i posadite sloj.
 • Nova biljka obično zahtijeva određeno održavanje dok se korijenski sustav ne razvije. Osigurajte sjenu i odgovarajuću vlagu dok se biljka dobro ne ustali.

Razmnožavanje biljaka cijepljenjem i okuliranjem

Cijepljenje i pupanje nespolni su načini razmnožavanja biljaka u kojima se dijelovi dviju ili više biljaka spajaju kako bi rasle i zatim se razvijale kao složena biljka. Ove metode omogućuju uzgajivačima uzgoj više biljaka s potpuno istim genetskim materijalom.

Kod cijepljenja vršni dio (izdanak) jedne biljke urasta u korijenski sustav (rizom) druge biljke. To se uglavnom događa zimi i u proljeće dok su podanak i mladice još u stanju mirovanja.

Tijekom procesa okuliranja ili cijepljenja pupova uzima se pupoljak s jedne biljke, s komadićem kore ili bez njega, i uzgaja na drugoj. To se obično događa prije ili tijekom sezone rasta kada je kora mekana i lako se skida s kambija.

Ova 2 načina razmnožavanja biljaka obično se preferiraju za neke biljke kod kojih reznice nisu poželjne jer se slabo ili uopće ne ukorijenjuju. A najviše su to voćke i orašasti plodovi.

Različite vrste završnih obrada.

Najosnovnije osnove su presađivanje na rascjep, presađivanje kore, presađivanje bočne fasete, presađivanje spoja i presađivanje sedla. Ima još više.

Cijepljenje na prazninu je najčešće i jednostavnije. Svaki početnik može isprobati ovu metodu. Riješit ćemo to.

Ovo funkcionira za stabla koja cvjetaju i donose plodove poput jabuka i breskvi. Ovo se također koristi za neke sorte koje se teško ukorijenjuju poput kamelija. Cijepljenje se može obaviti na glavne stabljike ili bočne ili rešetkaste grane. Veličina podloge trebala bi biti od 3-10cm u promjeru i trebala bi biti ravna. Dok mladica treba biti promjera oko 0,5cm, ravna i dovoljno dugačka da ima najmanje 3 pupa, oni najlakši za korištenje obično su dugi 15-20cm.

1682648072 530 Razmnožavanje biljaka – Vodič za početnike
Alat:
 • Nož – možete nabaviti nož za kalemljenje ili jednostavan, mali nož, ali bi trebao biti oštar kao žilet.
Upute:
 • Pripremite podlogu. Čistim, glatkim rezom odrežite stabljiku okomito na glavnu os stabljike koju želite presaditi. Pomoću klina alata za cijepanje i čekića napravite rascjep ili “rascjep” kroz središte drške i 5-7cm prema dolje. Uklonite klin alata za cijepanje i upotrijebite motiku da zabijete kraj alata u središte tek napravljenog rascjepa, dopuštajući da se kljenica drži otvorena dok se mladica umeće.
 • Priprema klice. Kod cijepljenja u rascjep obično se umetne plemka na oba kraja rascjepa. Za svaki cijep pripremite dvije klice. Birajte klice koje imaju tri ili četiri dobra pupa. Čistim nožem za cijepljenje počnite blizu baze najnižeg pupa, a zatim napravite dva nasuprotna, glatko sužava reza duga 3-5cm prema bazalnom kraju plemke. Zatim odrežite stranu s najnižim pupoljkom nešto deblje od suprotne strane. Imajte na umu da se bazalni kraj prečke postupno sužava s obje strane.
 • Umetanje prečke. Pažljivo umetnite prečku na svaki kraj otvora, sa širom stranom klina prema van. Pazite da kambij svake plemke dodiruje kambij podloge.
 • Uzgojite i učvrstite kalem. Uklonite klin alata za cijepanje iz rascjepa kako biste omogućili zatvaranje podloge. Pritisak podloge drži plemke na mjestu. Zatim zatvorite sve rezne površine voskom za kalemljenje kako biste spriječili ulazak vode i isušivanje.

Odabir prave mladice

Kada obje prečke u stupcu “uzmu”, jedna obično raste brže od druge. Nakon prve vegetacije odaberite jači izdanak i odrežite slabiji. Odluka o tome koji će se ukloniti može pričekati mjesec dana ili dva da se vidi koji će najviše rasti. Međutim, nikada ne ostavljajte oba štapića na mjestu tijekom cijele vegetacijske sezone jer rana neće u potpunosti zacijeliti kada su oba na mjestu.

Imajte na umu da je temperatura voska za cijepljenje kritična. Trebalo bi biti dovoljno vruće da teče, ali ne toliko vruće da bi moglo ubiti biljno tkivo. Nedavno su brtvila slična laku zamijenila vosak na mnogim područjima jer su lakša za upotrebu i ne zahtijevaju zagrijavanje.

Stabljike pupova trebale bi lako pucati tijekom sljedećeg proljetnog bujanja rasta. Ako oba pupa prežive i ponovno rastu, treba odrezati onaj manje bujan, pazeći da ne uklonite drugi. Odluka o tome koji će se ukloniti može pričekati oko mjesec dana da se vidi koji će najviše rasti. Međutim, ni pod kojim okolnostima ne smiju ostati oba štapića pupoljaka tijekom vegetacijske sezone, jer potpuno zacjeljivanje rane neće nastupiti ako su oba prisutna.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaštita biljaka

Lišće dodiruje tlo: Evo zašto i što možete učiniti u vezi s tim

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

10 savjeta za malčiranje koji će preobraziti vaš vrt

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Uzgoj povrća Voćnjak i uzgoj voća

Kada su jagode u sezoni? Evo kada većina jagoda sazrije

Sadnice i presađivanje Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kada presaditi sadnice rajčice u vanjski vrt

Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke

Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas