Njega alokazije zebrine

wop Alokazija zebrina72036

Neobična alokazija zebrina ima egzotične pruge na svojim stabljikama poput štula koje dodaju pizzaz svakoj kolekciji. Nisu najjednostavnija sobna biljka za upravljanje, ali cvjetaju u zatvorenom prostoru s pravom rutinom. U ovom članku ćemo objasniti sve što trebate znati o njezi alokazije zebrine i kako spriječiti uobičajene probleme.

Sažetak njege alokazije zebrine: Ovo tropsko područje koje je osjetljivo na mraz zahtijeva tople temperature i vlažno tlo koje se nikada ne navlaži. Potrebno im je jako neizravno svjetlo, ali izgorjeti na izravnom suncu. Zebrine preferiraju visoku vlažnost i srednje do brzo rastu s dvotjednim hranjenjem tijekom vegetacije; zimi miruju. Otrovno za kućne ljubimce i ljude.

Pregled alokazije zebrine

Umjesto ukrasnog cvijeća ili lišća, alokazija zebrina je uglavnom cijenjena zbog svojih stabljika. Prekomjerno sakupljanje u divljini učinilo je biljku rijetkom i skupom nakon unošenja, ali kultura tkiva ju je učinila široko dostupnom.

Biljka je zimzeleni član širokog i raznolikog roda alokazija. Potječe u toplim, vlažnim filipinskim prašumama, živeći na visokoj i dobro dreniranoj nadmorskoj visini u svijetloj sjeni kao dio šumskog šipražja.

Alokazija zebrina naraste do oko 90cm visine i širine. Može se smatrati prilično brzorastućim u toploj sezoni, puštajući lišće jednom svaka dva tjedna u idealnim uvjetima. Prirodno odbacuje starije lišće i zamjenjuje ih novim lišćem.

Biljka treba dobro osvjetljenje i malo dodatne pažnje za zalijevanje, ali nije je previše teško zadovoljiti. Njegova glavna ranjivost u kontejnerima je korijenski sustav rizoma koji lako može trunuti u vlažnom tlu.

Sažetak njege alokazije zebrine

Znanstveno imeAlocasia zebrina
PodrijetloFilipini
Veličina3 metra visok i širok u zrelosti
Zahtjevi za svjetloSvijetla, neizravna sunčeva svjetlost. Dobro podnosi slabu svjetlost.
ZalijevanjeZalijevajte čim se gornji 1cm tla osuši. Male količine vode odjednom, umjesto potpunog zalijevanja tla, smanjuju rizik od truljenja korijena.
TloIzuzetno dobro drenirajuća mješavina za posude. Jednaki dijelovi treseta, perlita i komposta dobro djeluju.
Temperatura15ºC do 28ºC. Mogu preživjeti kratke padove do niskih 30-ih, ali nisu tolerantni na mraz. Izbjegavajte vruće ili hladne propuhe.
GnojivoHranite svaka dva tjedna uz aktivan rast s ½-razrjeđenjem uravnotežene formule. Isperite tlo svakih nekoliko mjeseci kako biste spriječili nakupljanje soli.
VlažnostVisoka vlažnost je važna. >60% je idealno.
CvjetanjeVrlo je mala vjerojatnost da će cvjetati kada se uzgaja u kontejnerima. Kapuljaste lopatice koje okružuju bijeli, štapićasti spadix nastaju u kasno proljeće, ali nisu impresivne.
ObrezivanjeUklonite oštećene ili požutjele listove. Inače je potrebno malo rezidbe.
RazmnožavanjeNajbolje se razmnožava diobom dok aktivno raste.
Ponovno zalijevanjeIzbjegavajte presađivanje osim ako ste jako vezani za korijen. Osjetljivo korijenje može se lako oštetiti tijekom presađivanja, što može negativno utjecati na biljku.
Bolesti i štetočineVlažni uvjeti povećavaju rizik od bolesti pjegavosti lišća i truleži korijena. Prilično otporan na štetočine, ali lisne uši, paukove grinje i kamenac ponekad mogu uzrokovati probleme.
ToksičnostOtrovna ako ju progutaju ljudi ili životinje. Sok također može izazvati iritaciju kože.
wop Alokazija6758234030

Neizravno jako svjetlo

Listovi alokazije zebrine djeluju kao široki solarni paneli dizajnirani da upijaju svjetlost iz svijetle hladovine ispod krošnje džungle okupane suncem. Oni rado upijaju veliku količinu neizravne sunčeve svjetlosti, ali će izgorjeti na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Na svijetlom prozoru lako možete zadovoljiti željene uvjete biljke. Južna ekspozicija zaštićena prozirnim zavjesama dobro funkcionira, kao i mjesto 1,2m do 1,5m udaljeno od otvorenog stakla. Druga je mogućnost da im pustite oko sat vremena izravnog ranog ili kasnog sunčevog svjetla na prozoru okrenutom prema istoku ili zapadu.

Zebrine mogu preživjeti pri nešto slabijem svjetlu, ali ne uspijevaju dobro u slabim uvjetima. Svjetlije osvjetljenje znači više lišća—i tih stabljika koje privlače pogled!

Napomena: Listovi agresivno rastu prema svom izvoru svjetlosti i na kraju će postati nagnuti bez intervencije. Održavajte uravnotežen oblik rotirajući posudu za 90º svaki put kada zalijevate.

Pažljivo, dosljedno zalijevanje

Alokazija zebrina voli vlagu u tlu, ali se lako zalijevaju i podložne su truleži korijena . Budući da prugaste stabljike zadržavaju puno vlage, ne treba im puno vode svake sesije.

Alokazija zebrina, međutim, nije biljka otporna na sušu: njezino lišće postaje smeđe i hrskavo u suhim uvjetima. Potreba za očuvanjem malo vlage bez mokre ili suhe zemlje znači da vaša zebrina zahtijeva drugačiju rutinu zalijevanja od većine sobnih biljaka.

Umjesto temeljitog natapanja tla, bolje ih je češće zalijevati u manjim količinama. Osim ako je tlo iznimno dobro drenirano, ne biste trebali temeljito zalijevati tlo kako biste ga isprali svaki put.

Općenito, 1cm gornjeg sloja tla trebao bi se osušiti prije ponovnog zalijevanja. Idealno vrijeme da im date piće je neposredno prije nego što im zatreba. Dajte im samo toliko da traju tjedan dana… ili čak i manje.

Ako koristite vodu iz slavine , prvo je deklorinirajte i poslužite na sobnoj temperaturi. Uvijek provjerite tlo prije zalijevanja: Nemojte slijediti utvrđeni raspored.

Zalijevanje po osjećaju

Jedna uobičajena i učinkovita metoda za pravilno zalijevanje alokazije zebrine je da podignete posudu da vidite koliko je težak. S iskustvom možete reći po težini posude kada je biljka spremna za još jedno piće.

Da biste otkrili pravu težinu, promatrajte lišće. Zebrinino lišće počinje opadati kada im treba voda – naravno, ne želite da se to događa redovito, ali ovaj signal može biti koristan. Kad god biljka počne venuti, podignite njezinu posudu i osjetite koliko je lagana.

Upoznajte tu težinu. Uz vježbu, možete jednostavno podići posudu da procijenite treba li mu voda.

Faktor mirovanja

Pustite da se zemlja zimi još malo osuši. Dopustite da se 3cm gornjeg sloja tla osuše prije zalijevanja tijekom mirovanja.

Imajte na umu da razdoblja suše mogu potaknuti alokaziju da uđe u ciklus mirovanja. Lako je zalijevati ako toga niste svjesni. Izbjegnite probleme tako što ćete ostati dosljedni zalijevanje i svakodnevno pratiti stanje tla.

wop bojhalnaeaj

Zahtjevi tla

Prozračno, dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu najbolja je mješavina za alokaziju zebrinu. Njihovo prirodno stanište sastoji se od tla bogatog humusom naslaganog preko stjenovite podloge na visokoj nadmorskoj visini … biljka se bori u mediju koji zadržava previše vode.

Alokazije su srednje do teške za nahraniti. Ključ za osiguravanje adekvatne prehrane je temelj bogatog, dobro drenirajućeg tla. Biljka se posebno dobro snalazi u prirodnoj mješavini s puno organskog materijala.

Jedino upozorenje za dodavanje organskog materijala je da se s vremenom razgrađuje i na kraju uzrokuje zbijanje tla. Budući da kompaktni medij smanjuje kisik i potiče trulež korijena, dobro je osigurati dodatno prozračivanje perlitom, plovcem ili krupnim pijeskom.

Samo zapamtite da su anorganski dodaci izdržljivi i održavaju tlo otvorenim, ali ne dodaju korisnu prehranu.

Raste u vodi

S obzirom na osjetljivost biljke na trulež korijena, može se činiti iznenađujućim da neki vrtlari uspješno uzgajaju alokaziju zebrinu izravno u vodi. Začudo, iako njihovo korijenje svakako treba pristup kisiku, voda može omogućiti veću izmjenu plinova od natopljenog tla.

Ponekad vodena kultura može oživjeti alokaziju zebrinu koja ne uspijeva u neprikladnom tlu. To je također način za ukorjenjivanje novih pomaka. Evo nekoliko savjeta ako želite isprobati ovu metodu:

 • Isperite postojeće tlo s korijenskog sustava.
 • Uklonite sve trule dijelove prije potapanja korijena u vodu.
 • Pazite da biljci date jako neizravno svjetlo bez izravnog izlaganja.
 • Vodu mijenjajte svaki tjedan na 10 dana.

Najbolje je koristiti filtriranu i dekloriniranu vodu iz slavine, kišnicu ili destiliranu vodu kada uzgajate Zebrinu na ovaj način. Možete povremeno dodavati razrijeđeno gnojivo na kratko vrijeme, ali ne zaboravite promijeniti vodu nakon toga kako biste izbjegli šokiranje korijena.

Poželjna vlažnost

Kao stanovnik prašume, alokazija zebrina prirodno preferira visoku vlažnost. Njihova idealna razina je 60% ili više, pa se dobro snalaze u stakleniku ili u prostoriji s ovlaživačem zraka. Međutim, obično mogu proći s manje, sve dok se pravilno zalijevaju i imaju dobro svjetlo.

Posmeđivanje lišća je uobičajen znak da se biljka bori s nedostatkom vlage u zraku. Biljke možete grupirati kako biste podigli vlagu u vlastitoj džungli u zatvorenom prostoru, ali ih nemojte previše gurati. I dalje im je potrebna cirkulacija zraka i određena udaljenost kako bi spriječili štetnike koji putuju.

Još jedan dobar trik je napuniti pladanj ili tanjurić vodom tako da će ispariti i povećati lokalnu vlažnost. Možete staviti pladnjeve blizu biljke ili staviti kamenčiće u vodu i staviti posudu na vrh kako bi tlo bilo sigurno suho. 

Udobne, tople temperature

Alokazija zebrina ne podnosi hladnoću; čak i mala hladnoća vjerojatno će uzrokovati gubitak listova. Moraju se držati na normalnim unutarnjim temperaturama između 15ºC do 28ºC. 

Biljka miruje ako temperatura padne mnogo ispod željenog raspona. Nježni su i ne mogu podnijeti mraz. Izbjegavajte vruće ili hladne propuhe i nagle promjene temperature.

wop bgpoiaqjhngpah

Česta gnojidba

Alokazije su općenito teški hranitelji, ali im je potrebna samo dodatna prehrana tijekom toplih mjeseci. Predozirati ćete uspavanu biljku ako nastavite s hranjenjem prema rasporedu njihove sezone rasta.

Preporuča se hraniti biljku svaka dva tjedna s ½-razrjeđenjem uravnotežene formule. Jedna jednostavna metoda je dodavanje tekućeg gnojiva u njihovu vodu.

Neki uzgajivači umjesto toga koriste gnojivo sa sporim otpuštanjem svaki mjesec do šest tjedana tijekom razdoblja rasta.

Organska gnojiva su nježna, sigurna i pomažu u povećanju mikrobnog zdravlja tla. Sintetička mješavina može povoljnije zadovoljiti zahtjeve brzorastuće alokazije zebrine; ali, budući da se ne ispiru redovito režimom zalijevanja biljke, s vremenom se mogu nakupiti neželjeni ostaci soli.

Manje cvjetanje

Malo je reći da se alokazija zebrina ne uzgaja zbog cvjetova. Kasno proljetno “cvjetanje” su loptice s kapuljačom koje okružuju bijeli štapić nalik na lopaticu. Poznato je da zdravi stariji primjerci proizvode ove sinflorescencije u posudama, ali to je prilično rijedak događaj.

Kako bi dodatno prigušio entuzijazam, njihova lopatica tehnički nije cvijet, botanički govoreći. To je zapravo pokrov za stabljiku koja drži bezbroj sitnih cvjetova duž svoje dužine. Sami cvjetovi su gotovo mikroskopski.

Orezivanje po potrebi

Obrezivanje alokazije zebrine spada u kategoriju njegovanja. Trebali biste ukloniti požutjelo ili oštećeno lišće, ali zebrina je prirodno velika biljka koja ne reagira na rezanje tako što postaje niža i grmolikija.

Profesionalni savjet: Ako želite manje lišće, pokušajte ukloniti neke starije velike listove i nahraniti biljku na odgovarajući način dok joj dajete jače svjetlo.

Odrežite lišće blizu – ali ne u ravnini s – glavnom stabljikom. Koristite sterilnu oštricu za rezanje kako biste izbjegli infekciju. Potapanje oštrica u obični izopropilni (trljajući) alkohol jednostavna je metoda sterilizacije.

Alokazija zebrina je otrovna i može izazvati iritaciju kože, stoga uvijek stavite vodootporne rukavice prije rukovanja s njima.

Da biste pomogli oporavku, najbolje vrijeme za podrezivanje vaših zebrina je kada brzo rastu na temperaturama iznad 27ºC.

Rijetko presađivati ​​

Ne biste trebali žuriti s presađivanjem. Uznemirava krhko korijenje i biljci će vjerojatno trebati vremena da se oporavi. Ako ste nedavno nabavili novu alokaziju zebrinu, pustite je da se aklimatizira na novo okruženje prije presađivanja.

Evo nekoliko savjeta za presađivanje :

 • Zebrini ne smeta što je malo vezan za korijene. Pričekajte da vašoj biljci bude potrebno zalijevanje više od jednom tjedno i da joj korijenje počne kružiti po dnu.
 • Biljka također ne smeta manja posuda. Samo provjerite je li posuda dovoljno teška da se izbjegne prevrtanje.
 • Zamijenite tlo sličnim kompozitom kako biste izbjegli šokiranje biljke.
 • Pažljivo pratite vlagu tla nakon povećanja veličine posude. Presađivanjem u već posudu povećava se volumen vode u odnosu na korijenski sustav, što može postaviti biljku na propadanje.

Razmnožavanje po diobama i pomacima

Alokazija zebrina je gomoljasta biljka koja raste u grudama. Uobičajene metode razmnožavanja su ili odvajanjem bliskorastućih biljaka, ili dijeljenjem odmaka i kukolja koje rastu na biljci.

Alokazija zebrina je osjetljiva, stoga pazite da im ne traumatizirate korijenje.

Evo koraka za razmnožavanje:

 • Izvadite matičnu biljku i nježno otresite ili isperite tlo s njenog korijena.
 • Korijenje bi trebalo imati grudve (klupine) i vjerojatno neke izbočine: to su mladice. Ove biljčice često imaju male korijene u razvoju koji su se zapleli s većom biljkom; nježno razdvojite pojedine korijenske sustave.
 • Ako imate više biljaka u jednoj posudi koje biste željeli odvojiti, raspetljajte korijenski sustav ako možete. Pokušajte izbjeći trganje. Ako su korijeni pojedinih biljaka previše zamršeni, pažljivo ih razrežite steriliziranim nožem ili škarama.
 • Biljke presadite u zemlju ili ih stavite u vodu.
 • Nove biljke (i njihova majka) će doživjeti šok od ovog procesa. Dajte im neizravno svjetlo i pažljivo pratite njihovo tlo.
 • Kad vidite nove listove, znat ćete da se biljka oporavlja.

Savjeti za sadnju

 • Nemojte zaboraviti da vaša zebrina prirodno ulazi u razdoblja mirovanja po hladnom vremenu. U ovom ciklusu, njihovo lišće blijedi i može ponovno odumrijeti. Smanjite zalijevanje – nastavak s normalnom količinom može dovesti do truleži korijena.
 • Biljka također može skliznuti u stanje mirovanja ako se tlo previše osuši ili je osvjetljenje nedovoljno. Nemojte jednostavno povećati zalijevanje ako biljka izgleda blijedo; istražiti sve njegove čimbenike njege.
 • Nešto osipanja starijih donjih listova je normalno. Ako se biljka pravilno zalijeva, nova bi joj listova trebala rasti barem jednako brzo kao što gubi stare.
 • Čišćenje lišća brisanjem vlažnom krpom dobra je praksa za povećanje izloženosti svjetlu, maksimalnu izmjenu zraka i smanjenje štetočina. Najbolje je to učiniti ujutro kako bi se biljka osušila prije noći. Mokro lišće otvoreni je poziv na gljivičnu infekciju.
 • Središnji listovi alokazije zebrine obično stoje uspravno, ali se bočni listovi prirodno mogu malo savijati. Često se najniži listovi najviše savijaju.
wop ouialnblanh

Toksičnost

Živo prugaste stabljike alokazije zebrine mogu biti upozorenje prirode: biljka je otrovna ako je jedu ljudi ili kućni ljubimci.

Lišće i drugi biljni dijelovi sadrže otrovne kristale kalcijevog oksalata koji uzrokuju mučninu i povraćanje. Biljni dijelovi i sok također mogu uzrokovati iritaciju kože i očiju pri kontaktu.

Štetočine i bolesti

Zdrava alokazija zebrina nije osobito osjetljiva na štetočine ili bolesti, ali nije ni imuna. Nedovoljno ili prekomjerno zalijevanje mogu ih učiniti osjetljivijima na zaraze.

Brašnaste bube su vjerojatno najčešći insekti na koje treba pripaziti, ali biljka može biti podložna tipičnim napadima lisnih uši, ljuskica ili grinja.

Redovito provjeravajte ispod lišća i duž stabljike ima li sumnjivih aktivnosti. Nećete imati problema s uočavanjem zaraze ako je dovoljno daleko da izazove žutilo lišća ili deformaciju.

Tretirajte insekticidnim sapunom ili laganim hortikulturnim uljem. Pazite da biljku dobro pokrijete. Ovaj tretman je blag i ne preopterećuje biljku, ali mora doći u kontakt sa štetnicima da bi bio učinkovit. Ponavljajte postupak svakih pet do 10 dana dok se problem ne riješi.

Vlaga stvara probleme

Prekomjerno zalijevanje može izazvati gljivične probleme, uključujući bolest pjegavosti lišća i botritis… i, naravno, trulež korijena. Prevencija je najbolja metoda kontrole.

Pravilno zalijevanje i dobra sanitarna stanja su ključni. Kada zalijevate, najbolje je navlažiti samo korijenje, a ne lišće. Osigurajte odgovarajuću cirkulaciju zraka kako bi listovi ostali suhi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Štetočine i nametnici

Kako se riješiti crva u biljkama u posudama: brzi vodič

Vrtlarenje Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka

9 biljaka koje rastu u kavezima za rajčice (koje nisu rajčice)

Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako naoštriti škare za orezivanje: Vodič za vrtlare

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Mogu li biljke dobiti previše svjetla?

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Bijeli crvi u tlu: 4 vrste sa slikama i što rade