Korištenje kočića od mahovine za kućne biljke: potpuni vodič

1682600601 Verwendung von Moosstangen fur Zimmerpflanzen Eine vollstandige Anleitung

Proširite vijest!

Štap od mahovine daje vašoj biljci prijeko potrebnu potporu i stimulira prirodno okruženje na koje su tropske biljke prilagođene.

Korištenje štapića od mahovine potaknut će biljke penjačice da izrastu veće, zdravije lišće i pomoći biljci da raste prema gore. Zračni korijeni pričvršćuju se za štapić mahovine kako biljka raste kako bi učvrstili biljku. Biljke se također mogu naučiti da se pričvrste za stup vrpcama ili uzicom.

U ovom članku odgovaramo na pitanja i otklanjamo nedoumice kada je riječ o korištenju štapića od mahovine za vaše sobne biljke, uključujući kako možete napraviti svoje vlastite jednostavnim koracima.

Što je štapić od mahovine i čemu služi?

Štapić mahovine je cilindrični komad čvrstog materijala umotan u kokosovu vlaknu ili tresetnu mahovinu. Za lončanice koje stoje okomito, kolac se zabode u zemlju i tako daje oslonac tropskim biljkama i penjačicama.

Stubovi od mahovine ne koriste se samo za potporu, već i za poboljšanje estetike biljaka tako što rastu okomito umjesto postrance ili zakrivljeno.

Stupovi oponašaju prirodno stanište na koje su prilagođene tropske biljke. To im pruža ugodno okruženje za rast, a kao rezultat toga, biljke imaju tendenciju rasti zdravije i daju bujnije, zeleno lišće.

Održavanje štapića mahovine vlažnim uvelike pomaže u oponašanju šumskog stabla prekrivenog mahovinom gdje je mahovina često vrlo vlažna zbog vlage oko nje.

Važna nota:

Ako biljke rastu prema gore, izvor svjetla treba postaviti iznad stupova kako bi ih pratile i rasle prema gore ili biljke treba postaviti na položaj koji dopušta svjetlost odozgo.

Alternativni izvori svjetlosti koji dolaze sa strane mogu uzrokovati njihovo širenje u stranu.

Biljke kojima je za oslonac potreban štapić od mahovine

Biljke koje zahtijevaju krtice mahovine su one čije je prirodno stanište u tropskim kišnim šumama, poput biljaka iz roda Monstera. Međutim, ako imate biljku koja se naginje, možete upotrijebiti štapić od mahovine kako biste je držali uspravnom.

Penjačice i biljke sa zračnim korijenjem obično su najbolje za stupove od mahovine.

Ove biljke su:

U svom prirodnom staništu ove su biljke stalno u potrazi za svjetlom. Veća stabla obično dominiraju lišćem i propuštaju malo ili nimalo svjetla na šumsko tlo.

Taj nedostatak svjetla može rezultirati dugonogim izgledom kakav imaju Monstera i druge biljke s dugim stabljikama. O tome smo detaljno govorili u našem postu o tome što uzrokuje dugonogu monsteru.

Osim toga, pogledajte kako svjetla na trijemu mogu utjecati na vaše kućne biljke.

Ove su se biljke prilagodile prianjanju uz ta stabla, koja su obično prekrivena mahovinom, i penju se gore gdje mogu primati svjetlost.

Svjetlost se zatim koristi za stvaranje hrane za biljku kroz fotosintezu.

Uravnotežena rasvjeta ključna je i na Amazonu smo pronašli učinkovito i dugotrajno umjetno svjetlo za uzgoj koje pruža pravi spektar svjetla za obavljanje posla.

razvedri se

materijala

Moss stupovi izrađeni su od izdržljivih materijala uključujući:

 • pvc plastika,
 • Drvo,
 • kokosa ili tresetne mahovine.

drvo –

Kolac je od drveta i oblikovan je u šiljak

 1. Lako se zabode u zemlju
 2. Može se umetnuti u štapić mahovine različite duljine kako bi se povećala ukupna visina

Promjer drva je takav da dobro pristaje u gornji, unutarnji dio drugog dijela štapića od mahovine (od PVC cijevi). To ih čini slagaljivima.

PVC materijal –

Unutarnji dio (bez drveta). To čini krutu okosnicu na kojoj se drži kokosova vlakna. Njegov šuplji oblik omogućuje postavljanje stupa i omogućuje slaganje štapića od mahovine.

kokosovo vlakno –

Sve između ljuske i vanjske ljuske sjemena kokosa smatra se kokosovim vlaknom. To je čvrsti smeđi vlaknasti materijal koji se može satkati u bilo koji oblik, uključujući oblik koji se koristi za izradu stupova od mahovine.

tresetna mahovina –

Sphagnum mahovina i sphagnum treset (često poznat jednostavno kao tresetna mahovina) često se miješaju s istim materijalom za uzgoj.

tresetnica koriste profesionalci i potrošači za izradu medija za uzgoj ili za ugradnju u vrt ili krajolik kao sredstvo za poboljšanje tla. Ovo se također koristi za stupove od mahovine i oblikuje materijal od mahovine poput tepiha oko stupa za koji se biljke mogu uhvatiti.

tresetna mahovina i kokosova vlakna

Dimenzije

Težina

Težina štapića mahovine ovisi o broju upotrijebljenih (naslaganih) štapića mahovine.

Tipično, dio štapića od mahovine može težiti oko 8 unci. Stoga, korištenje tri od njih može težiti 24 unce ili 1,5 funti.

Visina

Visina može varirati od 12 inča. Stubovi za mahovinu mogu se složiti i čvrsto stisnuti jedan uz drugog, ovisno o visini biljke na kojoj se koriste. Najkraća duljina koju smo vidjeli bila je organska biljka koja je jedna jedinica visoka 12 inča.

debljina

Šipke mahovine mogu biti u rasponu debljine od 1,5 inča do 2,0 inča u promjeru, ovisno o proizvođaču.

Boja

Štapići mahovine mogu biti u rasponu od svijetlo smeđe do tamno smeđe, ovisno o fazi u kojoj su vlakna ekstrahirana iz osušenog kokosa.

Svjetlija boja znači da je ekstrahiran kada ljuska kokosa nije bila osušena ili odležana. Zbog sadržaja vlage, oni su često fleksibilniji od više smeđih vlakana.

Pribor – Što je uključeno

U većini slučajeva, kada se kupe, stupovi za mahovinu dolaze sa sredstvima za učvršćivanje biljke prilikom penjanja na njih.

To mogu biti vrpce ili vezice i koriste se za osposobljavanje biljaka penjačica da se drže za štapić mahovine dok rastu.

 • vrtne veze
 • traka
 • biljne etikete
The Blooming Jungle 24 inčni stup od mahovine - 2 kokosova stupa

Koje su prednosti korištenja štapića od mahovine?

Pročitajte naš članak o tome zašto biljke rastu postrance i kako to popraviti.

Stubovi od mahovine sphagnum u odnosu na stupove od kokosove mahovine

stup od tresetne mahovine

Koliko dugo traje štapić od mahovine

Štap od mahovine može trajati između 4 i 6 godina. To je zbog izdržljivih materijala od kojih je napravljen. Kokosov kokos može trajati dugo bez razgradnje njegove vlaknaste strukture.

Međutim, stupovi od mahovine mogu se lako slomiti u slučaju vanjskih smetnji.

Na primjer, kućni ljubimci poput mačaka mogu se lako popeti na štap od mahovine i svojim kandžama olabaviti vlakna ili presjeći konac ili mrežu koja ih drži za štap.

Još jedan razlog zbog kojeg se može činiti da se štap od mahovine savija ili lomi je kada biljka koju podupire postane preteška da bi se štap držao.

Kao rezultat toga, šipka može imati tendenciju savijanja ili uvijanja u stranu.

Ako se motka mora slomiti, spajaju se tamo gdje ih drže drveni kočići.

Većinu štapića mahovine poželjno je namočiti ili držati vlažnima kako bi biljka apsorbirala vodu. To može skratiti vijek trajanja stupa za godinu ili dvije.

Dakle, u ovom slučaju očekujte smanjenje životnog vijeka na 3 do 4 godine.

Monstera adansonii penje se na stup mahovine

Kada treba promijeniti štapić od mahovine?

Štap od mahovine treba mijenjati svake 3 do 4 godine. Iako mogu trajati mnogo dulje, ako se tamo ostave jako dugo, na kraju mogu omogućiti bubama i gljivicama da se uhvate ako se ne poduzme odgovarajuća njega.

Mjesečna ili tromjesečna primjena organskih proizvoda za suzbijanje štetočina poput ulja nima može uvelike smanjiti pojavu kolonije gljivica ili insekata kojima grgeč postaje dom.

Najbolje vrijeme za dodavanje kolčića mahovine

Najbolje vrijeme za dodavanje štapića mahovine biljci u saksiji je kada je presadite. Presađivanjem biljke štapić mahovine se može centrirati i postaviti na dno posude, nakon čega se biljka može omotati oko štapića.

Tlo koje se koristi za sadnju biljke treba biti mješavina koja dobro drenira, obično mješavina 50% zemlje za posude, 40% zemlje za kaktuse i 10% perlita.

Također, tijekom presađivanja, kolac ili kolac nema priliku slomiti korijenje kao da je umetnut pored biljke koja se već udomaćila u loncu sa zemljom.

Može li se štap od mahovine saviti?

Štap od mahovine može se saviti s povećanjem visine. Kraće komade može biti teže savijati jer je središnja potpora vrlo kruta na kraćim duljinama.

Međutim, to ne može biti dobro. Teže biljke ili biljke s teškim stabljikama će težiti savijanju štapa od mahovine dok se penju ili budu pričvršćene bliže vrhu.

Čvrstoća štapića od mahovine može se povećati vezivanjem drvene duljine za studiju na stranu štapića, protežući se cijelom dužinom štapića od mahovine.

Time se sprječava savijanje i progib.

Međutim, ako namjerno želite da se štap od mahovine savije onako kako vi želite, postoji nekoliko opcija koje će to omogućiti. U ovom slučaju, mahovina ili kokosovo vlakno su omotani oko materijala koji se može savijati ili je fleksibilniji.

fleksibilni štapić od mahovine

Koliko visok može biti stup od mahovine?

Štap mahovine može narasti do 6 stopa bez savijanja. Može ići i više, ali kako se njegova visina povećava, tako raste i njegova fleksibilnost, što uzrokuje savijanje. Iznad 6 stopa, štap od mahovine možda će trebati učvrstiti na neki drugi način kako bi se spriječilo njegovo savijanje i prevrtanje.

Provjerite naš post o tome što može uzrokovati prevrtanje biljaka i kako to spriječiti.

Stupovi od mahovine obično se mogu slagati na bilo koju visinu kad se kupe u trgovini.

Ako izrađujete jedan za sebe, visina se također može mijenjati prema vašim potrebama i u takvim slučajevima možete koristiti druga sredstva za pojačanje koja će vam pomoći da ih držite uspravno kada ih stavite u lonac.

Kako držati štapić mahovine vlažnim

Štapići od mahovine ne samo da daju biljci čvrsto držanje, već i daju biljkama vlagu.

Tropske biljke kao što je Monstera i druge biljke penjačice piju iz stabljika iz svojih zračnih korijena duž stabljike biljke.

Štapić od mahovine može se održavati vlažnim tako da se štapiću osigura izvor vlage koji može zadržati sadržaj vlage tijekom vremena.

Sustav kontinuiranog kapanja ili fijenja može se koristiti za isporuku kontinuiranog protoka vlage tijekom vremena.

Ovlaživači zraka također čine čuda u tom smislu, povećavajući vlažnost i oko biljke i oko štapića mahovine.

Vlaga iz ovlaživača kondenzira se i stvara kapljice na štapiću mahovine, oponašajući šumovito okruženje. Biljke će to zauzvrat voljeti.

Napisali smo detaljnu objavu o tome kako štapić od mahovine održavati vlažnim, dajući uvid u to kako to pravilno učiniti koristeći razne jeftine metode.

Koji su nedostaci korištenja štapića od mahovine?

Nedostatak korištenja stupa od mahovine ovisi o čvrstoći stupa. Ako je stup izrađen od slabog materijala ili tanak, lako se može saviti ili slomiti. U nekim slučajevima također može dovesti do poremećaja u tlu i lomljenja korijena.

Ovdje je popis ne tako povoljnih svojstava štapića od mahovine i njihovo objašnjenje.

Savijati

Neki štapići mahovine skloni su se savijati s težinom biljke. To posebno vrijedi za stupove od mahovine manjeg promjera.

Čak i ako se poveća visina štapa mahovine, vjerojatnije je da će se saviti u stranu.

Ovo savijanje čini štapić mahovine neuglednim i smanjuje potporu potrebnu za biljku.

Pogreška

Bube kao što su komarci i gljivice vole vlažna okruženja i nakon nekog vremena lako mogu napraviti mahovinu kao kolac za svoj dom.

Jednostavna metoda suzbijanja je prskanje štapića mahovine uljem nima ili mješavinom ulja nima i sapunice.

Ulje nima sadrži azadirahtin, aktivni sastojak koji odbija i ubija insekte. Smanjit će hranjenje insekata i otežati njihovo razmnožavanje. Također smanjuje sposobnost insekata da jedu.

Može potencijalno ometati drenažu tla

Zabijanje stupa u tlo može stvoriti kanal u zemlji u koji voda ulazi.

Kako bi se to spriječilo, kolac ili komad drveta moraju čvrsto stati u zemlju.

Protresanje kolca može uzrokovati praznine na stranama kolca koje mogu omogućiti da voda ulazi u otvor kada se biljka zalijeva, smanjujući sadržaj vlage u tlu.

Kolac od mahovine može oštetiti korijenje

Zabijanje štapića mahovine u tlo može uzrokovati oštećenje korijena. Međutim, zbog malog promjera drvenog kolčića, količina oštećenja korijena može biti minimalna i uzrokovati malu štetu vašim biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Koja je razlika između vrta i običnog povrtnjaka?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka

Sobne biljke s prekrasnim ružičastim lišćem

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?

Rezidba i orezivanje

6 savjeta za obrezivanje azaleja

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem