Što uzrokuje dugonogu monsteru: uzroci i jednostavna rješenja

1682599750 Was verursacht ein langbeiniges Monstera Ursachen und einfache Losungen

Proširite vijest!

Izraz dugonoga koristi se za opisivanje biljke koja ima neobično duže stabljike i lišće. Monstera, kao i mnoge druge biljne vrste, pati od dugonogosti i može pokvariti normalnu ljepotu na koju su ove biljke navikle.

Dugonoga biljka monstera rezultat je nedostatka svjetla. Nedovoljno osvjetljenje biljke uzrokovat će njeno rastezanje i premještanje na mjesto gdje može dobiti onoliko svjetla koliko joj je potrebno. To daje biljci dugonog izgled, karakteriziran dugim stabljikama i rijetkim lišćem.?

Imati biljke u zatvorenom prostoru izvrsno je za poboljšanje kvalitete zraka i stvaranje opuštajućeg okruženja. Biljke također oplemenjuju naš životni prostor svojim izgledom i stilom. Čudovišta nisu ništa drugačija i biljka čudnog oblika može biti vrlo upadljiva, a ponekad i trn u oku.

Postoje jednostavni načini kako osigurati da biljka ima prave uvjete za sprječavanje ove pojave, što ćemo detaljno opisati u ovom članku.

Što se podrazumijeva pod dugonogom monsterom?

Mnoge sobne biljke su pogođene dugonogom. Monstere su jedna od najunikatnijih vrsta zimzelene tropske loze na svijetu i nisu iznimka. Dugonogi izgled biljke karakteriziraju duge stabljike i rijetko lišće.

Međutim, to nije uobičajeno kod biljaka i može biti uzrokovano mnogim čimbenicima koji su odgovorni za stres biljaka i reakciju na njihove okolišne uvjete.

Monstere s dugim nogama slijede isti princip kao i svaka druga biljka kojoj nedostaje izvor svjetlosti. Stoga tamnije sobe i životni okoliši imaju veći utjecaj na dugonogi izgled.

Ako trebate popraviti svoju dugonogu monsteru, možete pokušati upotrijebiti štapić od mahovine. Naš post o korištenju štapića od mahovine na sobnim biljkama pružit će vam vrlo dobro razumijevanje njihovih prednosti, upotrebe i kako napraviti svoje.

Mogu li sve vrste čudovišta postati dugonoge?

Da. Sve vrste čudovišta mogu postati dugonoge.

Ovo se ne odnosi samo na Monstera deliciosa, već i na Monstera adansonii. Kada biljkama nedostaje dovoljno svjetla, one se nastoje rastegnuti gdje mogu kako bi dosegle izvor svjetlosti.

Izvor svjetlosti važan je za odvijanje fotosinteze, što je put prehrane biljke.

Poznato je da čudovišta podnose širok raspon svjetla. Kao i svaka druga biljka, čudovištima su za rast potrebni izvori svjetlosti. Kada Monstere dobiju pristojnu količinu svjetla, lišće ima tendenciju da izraste u veće oblike s više pukotina i rupa.

Izraz za pukotine i rupe u lišću naziva se fenestracije. Rupe i pukotine ili fenestracije na monsterama pomažu im da izdrže jake nalete vjetra u divljini. To pomaže biljci da stvori stabilniju uspravnu strukturu u prirodi.

Bez odgovarajućeg svjetla, lišće monstere neće se razvijati kako bi trebalo, što rezultira nedostatkom prozora s tanjim listovima.

Izrada tanjih listova bez rupa radi se kako bi se uhvatilo što više svjetla, što je prirodna prilagodba za opstanak biljke.

Umjerena količina svjetla osigurat će da Monstere rastu pristojnom brzinom. Ali više svjetla uvijek je najbolji način za rast čudovišta.

Što uzrokuje da monstera postane dugonoga

Postoji niz razloga zašto čudovišta postanu dugonoge, a svjetlo je broj jedan na popisu.

Razumijevanjem kako ti čimbenici utječu na rast Monstere, možete spriječiti znakove dugonogosti tijekom razvoja biljke.

Evo nekih od razloga zbog kojih vaše Monstere mogu pokazivati ​​znakove dugonogosti.

izvor svjetlosti

Glavni razlog zašto Monstera pokazuje znakove dugonogosti je izvor svjetlosti.

Ako čudovišta nemaju pristup odgovarajućoj sunčevoj svjetlosti ili izvoru svjetlosti, prirodno će se kretati prema svjetlu koje je dostupno.

Pročitajte naš detaljan članak o tome zašto biljke rastu postrance.

Ova aktivnost je prirodna za biljke. Budući da su monstere poznate kao penjačice, rastu brže uz veću izloženost svjetlosti. Što je više svjetla dostupno biljci, to više hrane može proizvesti fotosintezom i stoga će rasti.

Ako su pohranjeni na zatvorenom mjestu u tamnom okruženju, ponašat će se prirodno dok rastu kako bi pronašli izvor svjetla u prostoriji.

Ako je monstera pohranjena u prostoriji koja nema pristojan izvor svjetlosti, biljka neće umrijeti, ali u isto vrijeme neće ni rasti.

Imati dugonogu monsteru u suprotnosti je s estetski lijepim izgledom po kojem je biljka poznata, budući da lišće i stabljike rastu abnormalno.

Bez izvora svjetlosti, monstere postaju manje s manjim rupama na lišću i tanje su.

Nećete imati dovoljno svjetla za obavljanje aktivnosti prozora na biljci. Ukupna struktura biljke neće biti tako privlačna kao da je biljka bila izložena dovoljno svjetla.

Što uzrokuje dugonogu Monsteru Uzroci i jednostavna rješenja

veličina spremnika

Prenatrpano korijenje u posudi još je jedan razlog zašto su vaše monstere dugonoge.

S više korijena, biljka će pokazivati ​​abnormalne obrasce rasta jer teško apsorbira hranjive tvari i vlagu. Ako je biljka u maloj posudi, korijenje će zauzeti više mjesta u posudi.

To bi zauzvrat lišilo drenažu i prozračivanje u tlu.

Uvijek pazite da tlo u posudi ima izvrstan drenažni sustav i možda je vrijeme da presadite biljku u posudu s odgovarajućim dodacima tlu.

Ako ste zainteresirani za pronalaženje najboljih dodataka tlu za presađivanje, možete pročitati naš članak o vermikulitu i perlitu.

temperatura

Monstere najbolje rastu na temperaturama između 68 – 86 F ili 20 -30 C. Budući da su to tropske biljke,

Ako temperatura ide znatno iznad standardnog praga, biljka će biti pod stresom.

Čini se da je poželjna temperatura za monstere viša temperatura s visokom vlagom. Ovi zahtjevi će biljkama dati raspoloženje klime tropske džungle.

vlažnost

Monstere su također poznate po svojoj otpornosti, ako ih zalijevate samo jednom dnevno tada ćete početi vidjeti učinke na biljke.

Monstere će pasti ako vlaga u tlu presuši, tada ćete ih morati odmah zaliti. Ne brinite, ne treba im fensi voda da bi pristojno rasle, sasvim bi dobro poslužila obična voda iz slavine.

Ako je kvaliteta vode problem, možete dodati destiliranu vodu. Destilirana voda se može dobiti tako da se određena količina vode jednostavno ostavi da odstoji neko vrijeme kako bi se talog i aditivi slegli na dno.

Kako spriječiti tajice

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili čudovišta da postanu dugonoge.

Vidjeti svoju biljku dugonogu čak i nakon odgovarajuće njege nešto je čemu se nitko ne želi radovati. To ne znači da morate baciti svoju biljku da biste nabavili novu.

Ako ne znate rješenje problema, na kraju ćete ponoviti te stare pogreške s novom serijom. Monstere mogu biti prilično teške, ali slijede isti obrazac kao i sve druge biljke iste strukture.

Metode prevencije pomoći će vam da vratite život svojim čudovištima tako da rastu očekivanom brzinom bez usporavanja.

Ako primijetite dugonogo ponašanje kod svojih Monstera, morate upotrijebiti sljedeće metode što je prije moguće prije nego što se pogorša.

Evo nekoliko načina kako spriječiti čudovišta da postanu dugonoge.

Koristite jak izvor svjetla

Najbolji način da popravite svoje čudovišta je da dobijete malo svjetla. Možda ćete morati premjestiti svoje čudovište na mjesto gdje će imati dovoljno svjetla za rast.

Morate promijeniti mjesto biljke što je prije moguće prije no što dugonoge postanu ozbiljnije jer je tim biljkama potrebno jako neizravno svjetlo tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Povećanje količine svjetla pomoći će im da brže rastu, s većom šansom da će prozori izgledati još bolje.

Postavljanje biljke bliže prozoru koji dobiva dovoljno svjetla tijekom dana, pa čak i tijekom zimskih mjeseci, imat će veliki utjecaj na to koliko će biljka Monstera uspjeti.

Lagan za prostor za noge

Dodajte umjetni izvor svjetla

Uzorak lišća čini monsteru lijepom. Da biste to učinili, moraju se staviti pod jak izvor svjetlosti.

Stavljajući Monstere pod jaki izvor svjetla, vidjet ćete kako rastu trenutno bez ikakvih problema.

Ako nemate puno sunčeve svjetlosti u vašem domu, možete upotrijebiti umjetna svjetla kako biste stvorili izvor svjetla za biljke.

Nemaju sva okruženja istu strukturu. Postoje područja u kući gdje je teško dobiti stalnu sunčevu svjetlost tijekom dana.

Ako se nađete u ovoj situaciji, možete koristiti umjetno sunčevo svjetlo kako biste stvorili istu klimu u kući. Umjetno svjetlo također im pomaže da dobiju dovoljno svjetla pa se ponašaju kao da su na izravnom suncu.

Za biljke je bitan intenzitet izvora svjetlosti, a ne točan izvor. Umjetni izvor svjetlosti pomoći će vam da to postignete bez potrebe za prirodnim pandanima.

Rotirajte svoje biljke

Ako svjetionik u vašem domu utječe samo na jednu stranu čudovišta, razmislite o rotiranju biljke kako biste usmjerili svjetlo i na drugu stranu.

Ako jedna strana čudovišta prima svjetlost, a druga ne, tada druga strana postaje dugonoga.

Ako se nađete u ovoj situaciji, trebate povremeno rotirati biljku. Trebali biste osigurati da obje strane biljaka dobivaju stalnu količinu svjetlosti redovito i bez prekida.

Ne želite da jedna strana izgleda aktivnije od druge strane, koja pokazuje više znakova dugonogosti kada se ispruži prema svjetlu.

Redovito rotiranje biljaka ima mnoge prednosti kada je u pitanju razvoj biljke. Prednosti i kako to učiniti možete pronaći ovdje.

Označite posudu s biljkom prije okretanja

Liječenje dugih nogu

Ako vidite da vaše Monstere pokazuju znakove dugonogosti, postoji nekoliko metoda koje možete koristiti kako bi vaše Monstere izgledale i rasle bolje nego prije.

Jedan od lijekova je obrezivanje vaših monstera. Ovo je mjesto gdje odrežete sve neželjene listove sa svojih čudovišta. Ovdje također možete ukloniti zračno korijenje i suho lišće kako biste širili izvor svjetlosti sunčeve svjetlosti bez blokiranja.

Također možete razmnožiti odbačene reznice. Dodatna pogodnost. Jupi!

Napomena: Suho i umiruće lišće također apsorbira energiju i hranjive tvari koje bi inače koristilo drugo lišće biljke za zdrav rast. Njihovo uklanjanje omogućuje biljci da svoju energiju i hranjive tvari usmjeri tamo gdje su najpotrebniji.

Kako orezati dugonogu monsteru

Alati – Trebat će vam pomoćni nož ili škare.

  • Uvijek operite ruke prije poduzimanja ovog posla. Ili imate veće šanse za prijenos bakterija i bolesti na biljku. Ako je moguće, nosite rukavice kako biste spriječili da vam sok monstere iritira kožu.
  • Vizualizirajte konačni oblik, to će vam pomoći da znate što pokušavate napraviti od nasumičnog podrezivanja biljaka.
  • Morate ukloniti bolesne ili osušene listove na vrhovima stabljika koje rastu. Uklanjanje vrha koji raste oštrim noževima još je jedan način da se ispravi obrazac rasta monstere.
  • Nakon svakog rezanja ponovno provjerite je li rez baš onoliko precizan kako ste prethodno zamislili. Pazite da ne odrežete više od 30% lišća biljke. Sve iznad toga šokirat će Monstera na kraju.

razmnožavanje

Odbačene reznice možete koristiti za razmnožavanje, samo trebate blanširati reznice u maloj posudi čiste vode iz slavine ili destilirane vode.

To im omogućuje da se ukorijene. Ovdje trebate mijenjati vodu svaki tjedan kako bi korijenje izašlo iz reznica. Kada vidite korijenje, možete ga premjestiti u lonac.

Jedna od najboljih stvari kod čudovišta je to što se mogu razmnožavati u zemlji. Ako želite povećati vjerojatnost da se vaša biljka razmnoži, trebali biste umočiti stabljike u hormon za ukorjenjivanje prije početka razmnožavanja.

Poznato je da čudovišta rastu brže kada sve ide dobro tijekom razmnožavanja. Samo slijedite sve korake prevencije i imat ćete bolju, dobro zaobljenu biljku monstere.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: