12 savjeta za uspješan vrt (početnici i stručnjaci!)

wop 3 scaled 1

Pokretanje vrta može biti pomalo neodoljivo. Mnogi vrtlari početnici uhvaćeni su u razmišljanju da će stvaranje vrta oduzeti mnogo vremena i novca. Ovdje sam da vam kažem da vrtlarstvo ne zahtijeva puno vremena ni novca! Kada su vrtlari snalažljivi i dobro istražuju, lako mogu uzgajati uspješan vrt bez žrtvovanja previše vremena ili propadanja.

Svaki vrtlar iskusio je ili će iskusiti nedostatak hranjivih tvari, probleme sa štetočinama, bolesti ili druge vrste problema. Umjesto da čekate istraživanje nakon pojave ovih problema, preporučujem poduzimanje koraka kako biste spriječili da se ti problemi dogode. Većina savjeta u nastavku moja je točna strategija svake sezone. Na sreću, nisam naišao na probleme u svim ovim situacijama, pa ću također dati informacije na temelju svog istraživanja.

wop Vrt879633987637

1. Položaj i sunčeva svjetlost

Mjesto je ključno kada se prvi put otvara vrt ili stvara drugi ili treći vrtni krevet. Nekoliko čimbenika dolazi u obzir pri odabiru mjesta za novi vrtni krevet.

Postavite si ovo pitanje: Je li vaša zemlja u niskom području koje ima puno kiše ili na brdu koje bi se moglo lako osušiti? Niska područja mogu se lako poplaviti, pa u ovom slučaju razmislite o povišenom krevetu. S druge strane, suhije područje može biti bolje za vrt u zemlji.

Planirate li zasaditi svoj vrt na brežuljku, razmislite u kojem smjeru je okrenuta ta padina. Ovisno o vašoj lokaciji, brdo okrenuto prema sjeveru dobit će manje sunčeve svjetlosti od brda okrenutog prema jugu. Ako živite u sjevernijem području, to je posebno vidljivo u proljeće i jesen.

Ovisno o biljkama, većini vrtova trebat će najmanje šest do osam sati sunčeve svjetlosti dnevno. Većina povrtnih biljaka zahtijeva puno sunca. Važno je biti svjestan količine sunca koje područje dobiva od jutra do večeri. Da biste shvatili ove informacije, fotografirajte ili zabilježite u različito doba dana kako biste vidjeli koja područja primaju sunčevu svjetlost, a koja su u sjeni. Pazite na drveće, šupe ili zgrade koje mogu blokirati sunce.

Ne zaboravite, također, da bi sunčana mjesta mogla biti puno različita u različito doba godine kada je sunce više ili niže na nebu, pa to također treba uzeti u obzir pri odabiru mjesta za vrt.

Oblik vrta također može utjecati na izloženost sunčevoj svjetlosti. Vrtni kreveti, u većini slučajeva, trebaju biti pravokutni. Dobra veličina je četiri stope široka i osam stopa duga. Većinu vremena, gredice/redovi bi trebali biti na sjeveru i jugu, tako da biljke mogu dobiti najviše sunčeve svjetlosti, a da ne blokiraju sunce jedna od druge.

Ako je mjesto zabrinjavajuće, kontejnersko vrtlarstvo je uvijek opcija. To daje prednost mogućnosti premještanja biljaka na sunce kako im je potrebno i u sjenu kada postane prevruće.

Ako tek počinjete, nemojte pretjerivati. Počnite s malim. Odlučimjestoi odaberite nekoliko povrća za uzgoj. Najprije budite uspješni s malim vrtom i proširite ga kako učite sve više i više. Ne mora biti stresno!

2. Stvarajte i održavajte zdravo tlo

wop gmio3hjgiuh3uopih

Mnogi ljudi misle o vodi i sunčevoj svjetlosti kao o dvije glavne komponente uspješnog vrta. Iako su oboje važni, zdravlje tla se ne može zanemariti! Bogato i snažno tlo temelj je naše metode vrtlarstva. Definitivno prakticiramo ono što propovijedamo!

Nemojte obrađivati ​​vrt! Zdravo tlo sadrži žive organizme koji ne samo da dodaju hranjive tvari, već i prirodno obrađuju tlo. Oni su ključ za uzgoj uspješnih biljaka. Obrada uništava život ovog tla.

Držite vrtnu gredicu uvijek malčiranu! Malč pomaže u održavanju tla hladnim i vlažnim. To čini manje posla za vrtlara jer zalijevanje nije potrebno toliko često jer se tlo održava vlažnim. Također, korov ne može tako lako rasti kroz malč, pa ni plijevljenje nije tako često! Malčiranje održava tlo živim i neometanim. Ovaj način vrtlarstva oponaša prirodu kakvu je Bog osmislio. Savršen!

Usitnjeno lišće, pokošena trava, obrezivanje biljaka, drvena sječka ili slama/sijeno mogu se koristiti kao pokrivač za malč u vrtu. Većina ovih stvari može se naći besplatno i od velike su pomoći u vrtu!

3. Shvatite svoju zonu vrtlarstva

Važno je razumjeti vrtlarske zone. U osnovi, zona vrtlarstva govori o prosječnoj najnižim temperaturama u vašem području. Određene trajnice će uginuti pod nižim temperaturama i stoga se ne preporuča uzgoj u određenim zonama.

Na primjer, sjeverne zone redovito imaju niže temperature i manje sunčeve svjetlosti. Tople temperature i dovoljno sunčeve svjetlosti nužni su za uzgoj određenih biljaka poput rajčice i paprike, tako da nije vjerojatno da će dobro uspjeti u sjevernoj zoni. To ne znači da se ove biljke ne mogu uzgajati na ovom području, ali će to biti teže jer ćete možda morati pokrenuti ove biljke u zatvorenom prostoru kako biste imali dovoljno vremena za rast zrelih biljaka. 

Određene biljke će bolje uspijevati u određenim zonama. Kada razmišljate o biljkama za sadnju, prvo istražite svoju zonu i provjerite jesu li vaše željene biljke prikladne za dobar rast u vašoj zoni. Ako ste početnik, odaberite biljke koje dobro rastu u vašoj zoni za najbolju šansu za uspjeh.

4. Obratite pažnju na datume mraza

Važno je znati datume mraza za početak i kraj vegetacije jer će biljke tople sezone, kao što su rajčice, krastavci i paprika, uginuti ako se dogodi i jedan mraz dok su u zemlji.

U proljeće je potrebno znati prosječan datum posljednjeg mraza na vašem području. Ovo daje opći vremenski okvir kada možete očekivati ​​da će nastupiti posljednji mraz. Vjerojatno je da nakon tog datuma više neće nastupiti mrazevi, tako da možete nastaviti saditi usjeve tople sezone u zemlju.

Zatim, u jesen, morate biti svjesni prosječnog datuma prvog mraza. Ovo je opći vremenski okvir kada će vjerojatno nastupiti prvi mraz sezone. Za to vrijeme pažljivo pratite vremensku prognozu. Biljke u toploj sezoni najvjerojatnije će uginuti zbog prvog mraza.

Da biste pronašli datume prvog i posljednjeg mraza, idite na stranicu Old Farmer’s Almanac i unesite svoj poštanski broj. Ovi datumi služe samo kao opća smjernica. Budite upoznati sa svojim područjem i obratite pozornost na vremensku prognozu kako biste znali hoće li uskoro nastupiti mraz.

Evo primjera scenarija. Recimo da ste unijeli svoj poštanski broj i dobili datum posljednjeg proljetnog mraza 26. travnja i datum prvog jesenskog mraza 16. listopada. To znači da bi usjevi za toplo vrijeme poput rajčice i paprike mogli umrijeti ako se posade vani prije 26. travnja, a mogli bi biti na kraju svog života počevši oko 16. listopada.

Poznavanje ovih datuma također pomaže ako planirate saditi sjeme u zatvorenom prostoru kako biste brzo započeli sezonu rasta. Na primjer, umjesto da čekate do 26. travnja da posadite sjemenke rajčice vani, možete ih pokrenuti u zatvorenom prostoru osam do deset tjedana prije posljednjeg datuma mraza, a zatim ih presaditi vani kada ste sigurni da više neće doći do mraza. To znači da bi oko 22. veljače mogli početi s rajčicama u zatvorenom prostoru. Tada ćete završiti s rajčicama ranije u ljeto nego da ste čekali na sadnju do posljednjeg mraza!

Poznavanje datuma prvog mraza pomaže vam da znate imate li dovoljno vremena za sadnju određene kulture. Na primjer, krastavci mogu definirati vremenski okvir od šezdeset pet dana do zrelosti. Ako počinjete od sjemena, morate dodati i dane klijanju, što je desetak dana. Ako je vaš prvi datum mraza 16. listopada, odbrojite sedamdeset i pet dana (65 dana do zrelosti plus 10 dana do nicanja), što bi bilo 2. kolovoza. Poznavanje datuma prvog mraza govori vam da vjerojatno ne želite posaditi sjeme krastavaca u svom vrtu mnogo kasnije od 2. kolovoza.

5. Počnite s visokokvalitetnim, organskim, svježim sjemenjem

wop nguj3hiuh3uiopho3h5

Započinjanje vrta od sjemena velika je ušteda! Kupnja transplantata iz trgovine može biti skupa i možda nisu organska, stoga ih ne preporučamo.

Svoje starinsko organsko sjemenje možete nabaviti OVDJE. 

Većina sjemena može se spasiti i posaditi sljedeće sezone ako se neke ostave neiskorištene. Međutim, kako sjeme stari, klijavost sjemena opada. Neke sjemenke traju dulje od drugih ako se pravilno čuvaju na hladnom i suhom mjestu. Sjeme paprike može trajati više godina, dok će sjeme luka trajati samo godinu dana. Pogledajte ovaj članak o sjemenkama.

Ne samo da s početkom iz sjemena spasiti novac,ali kada pokrenete biljke iz sjemena, imate potpunu kontrolu nad rastom vaših biljaka od početka do kraja. Ako živite u području gdje možete zasijeti sjemenke vani, učinite to! Time se eliminira potreba za stvrdnjavanjem sjemena. Stvrdnjavanje sjemena je izraz koji znači prilagođavanje biljaka sunčevoj svjetlosti jer je mnogo snažnije od svjetla za uzgoj u zatvorenom. Što više presađujete i mijenjate okoliš biljke, to će biti pod stresom, zbog čega će trebati dulje da raste.

Ako ne živite u području gdje je moguće započeti sa sjemenom na otvorenom, sljedeća najbolja stvar je početi od sjemena u zatvorenom. Izvrsna je opcija za uspješno vrtlarenje u hladnijim područjima s kraćom vegetacijom, ali kada je moguće, počnite od sjemena na otvorenom kako biste izbjegli previše prijelaza.

6. Malčiranje vrta – kako i zašto

wop giu3pihj3ij3i3ph

Uvijek, uvijek, uvijek držite tlo prekriveno malčom. Jedino kada bi tlo trebalo biti izloženo je ako je određeno sjeme zasađeno, ali još nije niklo. Nakon što se sadnice proguraju kroz tlo i kako biljke rastu više, malč treba pomaknuti natrag oko biljaka kako bi pokrio tlo.

Pronalaženje malča bez trošenja novca na njega trebalo bi biti prilično jednostavno. Obično koristim usitnjeno lišće, drvnu sječku, pokošenu travu, korišteni talog od kave i sjeckam i ispuštam obrezivanje svojih biljaka. Drugi popularni izbori za vrtlare su slama ili sijeno.

Malčiranje vrta pruža brojne prednosti! Razmislite o šetnji kroz šumu u prirodi. Zemlja je prekrivena lišćem, štapićima i drugim prirodnim materijalima ili “malčom”. Ovo je Božji naum i osigurava prirodno, zdravo, bogato tlo. Malčiranje omogućuje da tlo ostane hladnije i učinkovitije zadržava vlagu jer voda sporije isparava. Debeli sloj malča će suzbiti korov, pa to znači manje posla za vrtlara! Nadalje, organski materijal se s vremenom razgrađuje i postaje kompost.  

Čak i ako se ništa ne sadi u vrtu, ipak ga treba prekriti malčom. Svake jeseni, nakon što uklonim sve biljke koje su završile s rastom za sezonu, dodam jedan do dva inča komposta na vrh tla i onda ga prekrijem sa što više nasjeckanog lišća. Malo ljudi želi zadržati svoje lišće, pa pitajte susjede i prijatelje za ovaj resurs! U proljeće je iznenađujuće koliko je listova “nestalo” i pretvorilo se u zemlju/kompost za vrt!

Vratimo se onoj šetnji šumom u prirodi. Bog ne obrađuje i ne okreće tlo u prirodi i sve dobro raste. Priroda se brine sama za sebe. Obrada svakog proljeća, što se čini popularnom metodom vrtlarstva, nije potrebna! Kiša će prosijati organski materijal i umiješati ga u vaše tlo. Gliste, koje se često nazivaju prirodnim frezerima, također će raditi na okretanju i obrađivanju tla. Gliste se vole hraniti organskim materijalom poput usitnjenog lišća i korištenog taloga od kave, a njihov je izmet pun sjajnih hranjivih tvari za tlo. Ručna obrada može ubiti ova korisna stvorenja.

7. Kompostirajte

wop hgn3iuehgiu3w9huwu5pp

Kao što sam već spomenuo, nije potrebno trošiti novac i vrijeme na gnojiva iz trgovine. Nitko ne obilazi i ne koristi sintetička gnojiva po šumama u prirodi. Odakle sve te biljke dobivaju hranjive tvari? Ne mogu rasti ni iz čega. To je kompost!

Da, sintetička gnojiva pomažu biljkama da rastu, ali u isto vrijeme ubijaju tlo. Kada se koristi kompost, on hrani tlo, a ne biljke. Zatim, bogato, zdravo tlo hrani biljke.

Kompost je lako napraviti i besplatan je! 

Postoji mnogo različitih načina kompostiranja. Evo nekoliko primjera:

  • Vermikompostiranje – hranjenje ostataka hrane (smjevene kore od banane, kore naranče, jezgre jabuke, itd.) hranjenje crva u kanti za crve i dobivanje odljevaka od crva zauzvrat.
  • Baca za kompost – izvrsna za vrtlare kojima nedostaje prostora. Stavite mješavinu smeđeg i zelenog materijala u posudu za kuhanje komposta.
  • Napravite kompostnu hrpu kako biste napravili veće količine komposta.
wop ngiujshu4wuphj4ww4h

Mogu napraviti velike količine komposta tako što nabavljam usitnjeno lišće od tvrtke za usluge travnjaka u mom području. Ako to nije dostupno kada mi treba, onda se vozim po četvrtima i skupljam lišće (po mogućnosti usitnjeno) s ulice koje ljudi bacaju. Smeće jednog čovjeka je blago drugog čovjeka! Listovi se smatraju smeđim materijalom. Također dobivam kante iskorištenog taloga od kave iz lokalnog kafića i naša obitelj sprema ostatke hrane, kao što su kore od banane, jezgre jabuke i kore naranče. Sve to zajedno s pokošenom travom moj su glavni izvori zelenog materijala.

Svake jeseni pomiješam sav ovaj materijal i gomilam ga što više mogu u svoj kompostni spremnik. Do sljedeće godine u to vrijeme imam prekrasan kompost – sve besplatno! 

Nahranite kompost u tlo u bilo koje doba godine, ovisno o dobivenoj količini. Svake jeseni dodam jedan do dva inča svog domaćeg komposta na vrh tla. Priroda će to sama obraditi i to je, prijatelji moji, sve gnojivo koje bi biljkama trebalo za cijelu vegetaciju sljedeće godine.

8. Obratite pažnju na svoje biljke

Iako metode koje propovijedamo na ovoj stranici pomažu vrtlarima da troše manje vremena i novca na vrtlarstvo, još uvijek je važno obratiti pažnju na vrt i odvojiti vrijeme za praćenje jednostavnih stvari. Provesti nekoliko minuta dnevno šetajući vrtom može biti ugodno! Pokušajte prošetati vrtom u različito doba dana jer biljke mogu izgledati drugačije, na primjer, navečer u odnosu na jutro.

Obratite pažnju na biljke! Provjerite ima li kukaca ili jaja na biljkama i odmah ih uklonite ako je moguće. . Pogledajte lišće biljaka. Jesu li žute i obješene ili imaju smeđe mrlje? Izgleda li kao da imaju neku vrstu bolesti? Opada li cvijeće?  evo još jednog članka koji bi mogao pomoći u rješavanju ovih problema – Uobičajeni problemi s vrtom i kako ih riješiti .

Provjerite tlo. Dok prolazite kroz vrt, provjerite ima li korova. Nastavite s njima prije nego što postanu problem. Uz kontinuirano malčiranje, korov bi trebao biti uvelike smanjen, ali neki korovi mogu i dalje biti prisutni. Međutim, zbog malčiranja, baš svaki korov će se lako počupati. Ovo bi trebao biti prilično jednostavan zadatak, ali ga je potrebno ne zanemariti jer inače korov može rasti i ukrasti hranjive tvari iz dragocjenih biljaka!  

U malčiranim vrtovima, kao što preporučujemo, zalijevanje neće biti potrebno tako često. Međutim, to nikako ne znači da vrt ne treba zalijevati! Pogledajte ovaj članak o tome kako znati kada zalijevati svoj vrt .

Slično, obratite pozornost na vrijeme. Ako će biti vruće dulje vrijeme, vjerojatno će biti potrebno češće zalijevati. Ako dolazi oluja, provjerite jesu li biljke sigurne. Ako dolazi nevremen mraz, pobrinite se da biljke budu zaštićene pokrovom.

Poanta je da praćenje vrta u samo nekoliko minuta dnevno može napraviti veliku razliku u uspjehu vrta u sezoni.

9. Nemojte pretjerati!

Pokušajte da vrt bude jednostavan i mali, pogotovo ako tek započinjete novi vrt ili ako ste početnik u vrtlarstvu. Može biti prilično primamljivo i lako se zanijeti kupnjom previše sjemena i/ili biljaka zbog uzbuđenja. Vrtlari početnici možda neće shvatiti u što su se upustili kada sve te biljke u potpunosti izrastu.

Ne želimo da netko bude preopterećen ili izgori na vrtlarenju u prvoj godini! Vrtlarstvo bi trebalo biti zabavno! Dobro pravilo je započeti s jednom vrtnom gredom ili nekoliko posuda i uspjeti s otprilike pet omiljenih biljaka. Zatim, proširite se u budućim godinama kada se savlada ta veličina vrta.

10. Vodite bilješke u vrtlarskoj bilježnici

Bilješke u časopisu definitivno će stvoriti i razviti bolji vrt (i vrtlara) iz godine u godinu. Svakog sam se proljeća teško prisjetio onoga što sam radio prethodne godine. Pomaže ako zapišete ideje, uspjehe i upitne situacije. Evo nekoliko primjera stavki za pisanje u dnevnik:

Svake godine učite iz ovih bilješki i prilagodite metode u skladu s tim. Ako određena sorta jednostavno ne funkcionira, možda isprobajte drugu sortu koja je prikladnija za vašu zonu. Nemojte se bojati eksperimentirati s brojnim opcijama biljaka i sorti!

11. Oponašajte prirodu u svom vrtu

Društvena sadnja je koncept miješanja određenih biljaka s drugim biljkama koje si pomažu, poput najboljih prijatelja. Ovo je naprednija vrtlarska praksa, pa preporučujem da se vrtlari početnici još ne moraju opterećivati ​​ovim konceptom.

Ova metoda je još jedna slična prirodi. Priroda ne sadi stvari u savršene redove. Sjemenke padaju kamo god ih vjetar odnese i sve se biljke miješaju.

Određene biljke i cvijeće imaju jače mirise koji mogu odvratiti insekte i štetnike. Ako određene biljke imaju problema s štetočinama, posadite te vrste biljaka pored biljaka s tim problemima. Ovo je samo jedan primjer mogućih prednosti vrtlarstva. Postoje stotine i stotine kombinacija i mišljenja o biljkama koje treba saditi jedno do drugoga, stoga se nemojte previše upuštati u sve to.

Evo nekoliko konkretnijih primjera:

  • Češnjak i luk imaju jake mirise i lako se miješaju s drugim biljkama jer su male i neće zasjeniti druge biljke.
  • Mnogo različitih vrsta cvijeća može biti dobro umiješati u svoj vrt i može odvratiti određene insekte i životinje. Uobičajeni primjeri su anis i neven.
  • Bilje također ima jake mirise. Bosiljak je uobičajen izbor za miješanje u vrtu. Budite oprezni s invazivnim biljem poput metvice, matičnjaka i kamilice jer mogu zavladati vrtom. Ovo bilje može biti bolje u posudama koje su postavljene vani/oko vrta, a druge biljke i dalje mogu imati koristi od pratećeg vrtlarstva.

12. Sačuvajte sjemenke svojeg povrća – budite samo-održivi

wop hgio3jihp4jhiojio54srdrj

Spremanje sjemena iz biljaka je još jedna naprednija vrtlarska praksa. To zapravo i nije tako teško za napraviti, ali nemojte se osjećati kao da je potrebno učiniti tek na početku i biti preopterećeni. Sjeme je dovoljno jeftino!

Ako iz godine u godinu čuvate sjeme prijašnjih biljaka, bez sumnje ćete imati jače, zdravije biljke koje će se prilagoditi vašoj klimi i učinkovitije braniti štetočine i bolesti.

Čuvajte sjeme samo iz zrelih biljaka. Biljke kao što su kelj, zelena salata, luk, cikla i mrkva će cvjetati i proizvoditi sjemenke. Kada se cvjetne/sjemenske mahune osuše, istresite sjemenke u posudu prije nego što ih vjetar prirodno otrese s biljke i padnu na tlo.

Druge biljke daju voće, poput rajčice i paprike. Kod ovih biljaka pričekajte dok plod potpuno ne sazrije. Zatim otvorite voće kako biste pronašli sjemenke. Osušite ih i spremite za iduću sezonu.

Biblija kaže da trebate vratiti svoje prve plodove. Prilikom spremanja sjemena uvijek čuvajte sjeme od najzdravije biljke ili najzdravijeg i najvećeg voća (rajčica, paprika itd.). Provjerena je činjenica da najbolji usjevi daju najbolje sjeme. Također je činjenica da sjemenke “evoluiraju” i jačaju kako prelaze s koljena na koljeno. Biljka je dovoljno pametna da izgradi određenu obranu od klime, štetnika i bolesti. Kako je to nevjerojatno?! Božji naum je savršen!

Zaključak

Nadam se da će vam ovo dati nekoliko jednostavnih savjeta koje trebate slijediti u vlastitom vrtu i pomoći vam da shvatite da vrtlarstvo ne mora biti dugotrajno ili skupo! Trebalo bi biti zabavno i ugodno ako dopustite da Božji savršeni dizajn prirode obavi većinu posla!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje pothosa u novu posudu

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Kako se riješiti oposuma u svom vrtu

Štetočine i nametnici Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Savjeti za vrt bez puževa

Uzgoj povrća Sadnice i presađivanje Vrtlarenje

Kada presaditi sadnice rajčice u vanjski vrt

Sjeme Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako rastu suncokreti iz sjemenke?