Treba li se sjeme osušiti prije sadnje?

wop 16 1

Sadnja se može činiti lakim zadatkom, ali kada je vrijeme za to, većina vrtlara razmišlja o tome hoće li sjeme niknuti ili ne, zar ne? Isto sam pitanje imao i ja davno kad sam bio novi u vrtlarstvu. Ova misao bi se najčešće javljala kada bih posadio mokro sjeme.

Dakle, treba li se sjeme osušiti prije sadnje? Prema mom iskustvu i prema mojim istraživanjima, sjemenke se moraju osušiti prije sadnje. Međutim, to ovisi o vrsti sjemena. Neke sjemenke moraju se osušiti, ali neke će umrijeti ako se potpuno osuše. U ovom postu objasnit ću ključne stvari koje bi vrtlar trebao znati prije sadnje sjemena.

Sjeme treba biti zrelo prije sušenja i sadnje

Po mom mišljenju, baciti biljke iz sjemena je najzaslužnija stvar koju možete učiniti kao vrtlar. Ne samo da je ekonomično, već sadnja iz sjemena, posebno sjemena koje ste sačuvali iz vlastitih biljaka, može osigurati zdrave organske biljke za vrt. Međutim, važno je zapamtiti da prilikom spremanja sjemena čuvate ih od zrelih/zrelih biljaka/plodova.

Sjeme različitih biljaka sazrijeva u različito vrijeme. Zrelo sjeme odnosi se na potpuno razvijeno sjeme zrele biljke. To sjeme dobre kvalitete obično se dobiva tijekom berbe.

Zrelost sjemena je važna jer će nezrelo sjeme imati nižu klijavost i neće moći apsorbirati vodu. Nadalje, nezrelo sjeme je osjetljivije na štetnike i bolesti, koje se mogu širiti i poremetiti druge zdrave sjemenke.

Vrtlari najčešće ocjenjuju nezrelost sjemena po jednostavandodirivanje ili gledanje sjemena. Evo drugih znakova koji će vam pomoći da utvrdite je li se sjeme u potpunosti razvilo ili ne.

wop Sjeme6473878364

Kako odrediti je li biljka zrela da sačuvate svoje sjeme

 • Kada se iz voća (npr. lubenice) čuje šupalj zvuk, sjemenke u njemu bit će zrele.
 • Neke sjemenke postoje unutar voća, kao što su rajčice, paprike i krastavci. Za ove vrste povrća morate pustiti da voće potpuno sazrije prije nego što spremite sjemenke.
 • Većina sjemena bilo koje biljke cvjetnice obično nije zrela sve dok cvjetovi ne počnu umirati, a sjemenke se osuše.
 • Kada izgleda da se plod lako odvoji od biljke, sjemenke su zrele. Nemojte čekati da plod otpadne jer će se kukci hraniti tim sjemenkama prije nego što se uberu.

Svrha sušenja sjemena prije sadnje

Sušenje sjemena uobičajena je strategija koja se koristi već godinama. Zapamtite, treba li se sjeme sušiti prije sadnje ili ne, sve ovisi o vrsti sjemena u pitanju. Dolje navedeni razlozi za sušenje sjemena prije sadnje su posebno za one vrste sjemena koje je potrebno osušiti prije sadnje.

 • Ako sjemenke nisu osušene, lako se može ukloniti njihova dlaka koja djeluje kao zaštitnik sjemena. Ako je tako, bit će veće šanse da će sjeme istrunuti i biti neprikladno za sadnju.
 • Kada je sjeme u vlažnom prostoru ili posudi, na njemu će se razviti plijesan što nije dobro za sjemenke.
 • Neki se štetnici mogu hraniti mokrim sjemenkama, pa ih je važno osušiti kako bi se izbjegle štetočine i bolesti koje mogu lako napasti sjemenke kada je mokro.
 • Neke sjemenke klijaju zakržljalu presadnicu ako nisu osušene, pa ih je važno osušiti kako bi se poboljšala brzina klijanja.

Kako sušiti sjemenke

Sušenje sjemena može se izvesti na nekoliko različitih načina, ovisno o vrsti sjemena. Ukratko, sušenje sjemena je proces kojim se zrakom i suncem uklanja vlaga iz sjemena. Neke se sjemenke mogu sušiti na izravnom suncu, ali samo u određeno doba dana (vidi drugi odjeljak u nastavku). Međutim, neke sjemenke nisu prikladne za sušenje na izravnoj sunčevoj svjetlosti zbog mogućnosti propadanja. Takve vrste sjemenki mogu se sušitiotvorena zraka u zasjenjenom prostoru.

Pokriveno i zasjenjeno sušenje

 • Prije svega, izolirajte sjeme koje želite posaditi kako biste izbjegli unakrsno oprašivanje.
 • Neke sjemenke je potrebno očistiti prije sušenja – posebno one sjemenke koje su iz sočnih plodova – kako se prilikom sadnje ne bi sljepile ili privukle kukce u tlu.
 • Sjemenke stavite u posudu koja će lako raspodijeliti zrak i omogućiti prolaz umjerenoj toplini. Ako je zatvoren, bolje jestvoriti neke rupe koje će omogućiti da zrak cirkulira. 
 • Širite sjemenke tako da zrak može ući unutra i prirodno ih osušite u otvorenom spremniku. Nemojte pokušavati sačuvati prostor tako što ćete sjeme gomilati jedno na drugo. Mogu razviti plijesan ili čak početi nicati prije nego što se dovoljno osuše. Nakon što niknu, više neće moći klijati.
 • Često okrećite sjemenke barem četiri do pet puta dnevno kako bi se osušile s obje strane.
 • Nemojte ih sušiti u plastici jer lako mogu stvoriti vlagu koja bi mogla uzrokovati plijesan.
 • Ili pokrijte ili odnesite svoje sjeme u zatvoreni prostor tijekom noći kako biste izbjegli rosu, štetočine i glodavce.

Sušenje sjemenja na suncu

Neke sjemenke se prirodno suše unutar mahuna. Na primjer, nemoguće je izvaditi sjemenke bamije iz mahune kako bi se osušile dok su još mokre. Da biste utvrdili jesu li te vrste sjemena suhe, mahuna bi trebala biti tvrda i drvenasta. Neće se pravilno sušiti u šupi jer imaju veći udio vlage. Veća brzina disanja će uzrokovati njihovo truljenje ili razvoj plijesni. U nastavku su jednostavni koraci koje treba slijediti kadaSunce sušite svoje sjeme.

 • Ne stavljajte mahune na zemlju ili zemlju kako biste ih zaštitili od oštećenja mikroorganizmima u tlu. Mikroorganizmi su štetni jer smanjuju kvalitetu sjemena.
 • Koristite posudu za sušenje s rupama kako biste omogućili prolaz zraka kroz mahune i osušili sjemenke.
 • Preporučeno vrijeme za sušenje sjemena je između 7.00 i 11.00 sati, te između 14.00 i 17.45 sati. Tijekom tog vremena sunce će biti blago i sjeme će preživjeti.
 • Okrenite sjemenke najmanje četiri puta dnevno.
 • Odnesite svoje sjeme u zatvorenom prostoru tijekom noći kako biste ih zaštitili od elemenata i štetnika.
 • Nemojte zaboraviti uzeti sjemenke unutra kada su potpuno suhe.

Sušenje sjemena za sadnju u sljedećoj sezoni

Nakon što se sjeme pravilno osuši, pravilno ga pohranite za sadnju u sljedećoj sezoni. Na taj način, visokokvalitetno sjeme po izboru je lako dostupno bez narušavanja vrijednosti. U vrijeme sadnje pohranjeno sjeme može se podijeliti sa susjedima i prijateljima. Za dugotrajno sjeme, sačuvajte ga za buduće generacije! Prilikom skladištenja za takve svrhe, sjeme se također mora zaštititi od gubitka potencijala klijanja.Također ne zaboravite testirati suhoću sjemena prije nego što ih pohranite.

Zaključak

U zaključku, pravilnim sušenjem sjemena, vrtlar je u mogućnosti ubrati mnogo sjemena iz jedne biljke. Slijedeći ove jednostavne korake dobit ćete bolje rezultate. Veliku korist dobit će sadnja sjemena prethodnih biljaka.

Prije sadnje bilo kakvog sjemena, istražite je li prikladno za sušenje ili ne. Bolji prinosi su cilj! Stoga je zrelost sjemena jedini način za postizanje vašeg cilja.

Sada kada ste dobili odgovore na neka pitanja, uživajte u vrtlarstvu bez ikakvih briga! Nadam se da ste zaista uživali čitajući ovaj članak i da ste informacije smatrali korisnima. 

Povezana pitanja

Trebate li osušiti sjemenke paprike prije sadnje? Ako planirate pohraniti sjeme za sljedeću sezonu, morate ih temeljito osušiti. Ako ih planirate odmah posaditi, sušenje nije potrebno.

Možete li posaditi dehidrirano sjeme? Ako je sjeme prošlo kroz bilo kakvu obradu, kao što je dehidracija u uvjetima visoke temperature, tada sjeme vjerojatno neće proklijati.

Možete li posaditi smrznuto sjeme? Čuvanje sjemena u zamrzivaču može biti dobra opcija za određeno cvijeće i povrće. Samo provjerite jesu li sjemenke potpuno suhe i u hermetički zatvorenoj posudi prije skladištenja.

Gdje nabaviti starinske sorte sjemenja? OVDJE

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje šeflera (sa slikama)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Sadnice i presađivanje

Kada biljke treba presaditi?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira ne raste? (5 lakih popravaka)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka

Savijen list biljke: uzroci i jednostavna rješenja

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Njega sobnih biljaka Sukulenti

Njega biljaka u terariju: savršene biljke i riješeni problemi