9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

wop 7

Jedna od radosti držanja biljaka je promatranje kako rastu, pa je neugodno imati Hoyu koja sjedi u svojoj posudi i odbija se pomaknuti. Ovaj uobičajeni problem ima mnogo mogućih uzroka – ili čak kombinaciju razloga. Pogledajmo zašto vaša Hoya ne raste i kako joj pomoći da ponovno napreduje.

Najčešći razlog zašto Hoya ne raste je nedovoljno svjetla. Većina Hoya preferira jarko, neizravno svjetlo za snažan rast. Oštećenje korijena uzrokovano lošom drenažom ili prekomjernim zalijevanjem, ili stresnim faktorima kao što su štetnici, niska vlažnost, aklimatizacija i problemi s gnojidbom također mogu zaustaviti rast Hoye.

Pregled: Zašto moja Hoya ne raste?

Hoye su fenomenalne sobne biljke, ali su neintuitivne. Čudno, čak i znajući to, frustrirajuće je kada Hoya vašeg susjeda praktički iskače iz lonca dok vaša imitira sliku mrtve prirode.

Prvo što trebate učiniti je istražiti svoju vrstu. Neke Hoye vole visoke temperature i vlagu; drugi preferiraju hladnije uvjete i ne smeta im suši zrak. Vrste s tankim listovima troše puno vode dok se debelolisne sorte vole (nakratko) osušiti.

Jedno relevantno pitanje je: Koliko brzo vaš primjerak prirodno raste? Ako vaša Hoya nije spora sorta, razlog zašto ne raste gotovo je sigurno povezan s njezinim okolišem i njegom.

wop Hoya6738497863

Upravljajte svojim očekivanjima

Obitelj Hoya je jedinstvena – u redu, čudna – skupina koja općenito raste sporije od mnogih sobnih biljaka.

I oni rade stvari na svoj način. Hoye su poznate po tajanstvenim pauzama, a zatim u naletu novog lišća. Mnogi proizvedu golu viticu i polako je pune lišćem… kad dođu do nje.

Da bi se problem pogoršao, Hoye se brzo zaustave ako uvjeti krenu po zlu i odvoje svoje slatko vrijeme za ponovno pokretanje.

Srceparajuća Hoya Kerrii

Jedno uobičajeno razočaranje je ljupka, ali nepomična Hoya Kerrii. Njezini zeleni listovi u obliku srca prodaju se kao reznice uspravno smještene u malim posudama; popularni su darovi za Valentinovo.

Vlasnici koji se nadaju čekaju novi rast koji, čini se, nikada neće doći. Slatka biljka ostaje zdravog izgleda i zimzelena, pa čak i raste mali korijenski sustav. Nevolja je u tome što njezino lišće lako raste samo ako je komad stabljike pričvršćen na reznicu.

Ipak, to nije prijevara: dajte svojoj maloj Kerrii dobro svjetlo, toplinu i malu posudu, a ona bi na kraju trebala proizvesti novi rast. Ali bi doslovno mogle potrajati godine da izraste iz lista.

wop ngui340h89393

Razlozi zašto vaša Hoya ne raste

Pogledajmo neke od uobičajenih problema koji mogu uzrokovati da vaša Hoya prestane rasti. Pomoći ću vam identificirati svaki problem i dati savjete kako da vaša biljka ponovno napreduje.

Sezonski rast

Hoye prirodno idu u polusan tijekom hladnijih zimskih mjeseci. Čak i ako se drže u zatvorenom prostoru, mogu osjetiti promjenu godišnjih doba zbog promjena svjetla koje dolazi kroz prozor.

Možda ne shvaćate da je vaša Hoya otišla u stanje mirovanja. Ne osipa lišće niti daje vanjske dramatične znakove … jednostavno zaustavlja svoj rast do nove sezone.

Vrijeme privikavanja

Ako ste navikli na biljke koje se brzo vraćaju nakon preseljenja ili presađivanja, na Hoye ćete se trebati malo naviknuti. Sklone su duriti se ako im se uvjeti promijene.

To može biti obeshrabrujuće ako ste željni vidjeti kako vaša nova Hoya kreće, ali nemojte paničariti – ako biljka izgleda zdravo, vjerojatno se samo prilagođava.

Ne možete puno učiniti kako biste ubrzali proces, ali svakako morate izbjegavati neke pogreške. Evo nekih zabrana:

 • Ne premještajte biljku s mjesta na mjesto – odredite prikladno trajno mjesto i ostavite je tamo.
 • Nemojte povećavati zalijevanje preko onoga što je dovoljno; jedino što će potaknuti je trulež korijena .
 • Ne pokušavajte ga stimulirati gnojivom. Hoya koja ne raste neće biti sretnija ako sjedi u više kemikalija.

Nepravilna rasvjeta

Neki trgovci označuju Hoye kao biljke slabog osvjetljenja, ali to nije cijela priča. Njihovo prirodno stanište pruža jako svjetlo filtrirano od intenzivnog, izravnog sunca. Njihov rast obično inhibiraju slabi uvjeti.

Vrste se, naravno, razlikuju: neke mogu podnijeti manje svjetla, a neke mogu podnijeti punu sunčevu svjetlost. Međutim, sve uspijevaju na jakom, neizravnom svjetlu , a većina će trebati zaštitu od sunca ako se drži na otvorenom. Previše sunčeve svjetlosti također može usporiti rast.

Profesionalni savjet: Ako vaša spororastuća Hoya već dobiva umjereno svjetlo, operite ili nježno obrišite lišće kako biste uklonili prašinu koja može blokirati osvjetljenje.

Hoye se prilično dobro snalaze na umjetnom svjetlu – budući da se ti izvori mogu kontrolirati, izvrstan su način za optimizaciju svjetlosti vaše biljke. Između 12 i 14 sati trebalo bi biti dovoljno za dobar rast. Osigurajte razdoblje tame svaki 24-satni ciklus.

Vaša hoya ne raste zbog loše drenaže?

Previše vlažno tlo ne samo da će zaustaviti rast, već može ubiti vašu Hoyu potičući trulež korijena. Zdravi korijeni su presudni. Prečesto zalijevanje je najčešći uzrok, ali tlo, pa čak i posuda vaše biljke, ključni su čimbenici.

Vaša posuda za Hoyu treba imati rupe za drenažu kako bi voda mogla pobjeći. Ako želite koristiti ukrasnu posudu koja nema izlazne rupe, stavite biljku u posudu s odgovarajućom drenažom i stavite je unutra.

Dobro drenirajuće tlo ključno je za uspjeh vaše Hoye. Čak i nakon temeljitog zalijevanja, ne želite da medij zadrži previše vode.

Hoye se ne obaziru na točne sastojke svog tla sve dok ono dobro drenira.

Evo nekoliko načina za postizanje odgovarajuće mješavine:

 • Kombinirajte dva dijela zemlje za saksiju s po jednim dijelom perlita i kore orhideja.
 • Koristite zemlju za kaktuse ili sočnu saksiju s dodatnim dodacima za prozračivanje poput plovućca, perlita ili krupnog pijeska.
 • Pomiješajte kokosovo vlakno s jednakom količinom elemenata za prozračivanje.
 • Dodajte pola-pola sphagnum tresetnu mahovinu s materijalima za prozračivanje.

Napomena: razmislite o dodavanju dolomitnog vapna ili drugog izvora kalcija kako biste neutralizirali kiseli učinak tresetne mahovine.

wop hbgu3o8g93hgo0h83hg

Problemi zalijevanja

Previše ili premalo vlage u tlu može spriječiti vašu Hoyu da proizvodi zdrav rast.

Kao epifiti, Hoye obično vole da im je tlo vlažno, ali njihov mali korijenski sustav lako podliježe truleži korijena. Njihovo malo korijenje se također lako suši; hodanje ovom linijom zahtijeva određeno iskustvo.

Općenito, puštanje gornjih pet centimetara tla da se osuši prije ponovnog zalijevanja dobro funkcionira, a puštanje tla da se osuši između zalijevanja pomaže u izbjegavanju problema. Međutim, različite sorte Hoya imaju svoje preferencije, stoga istražite svoju vrstu za konkretnu preporuku. 

Najbolje je dati Hoyama malu posudu koja ih neće ostaviti da se klate u tlu koje zadržava vodu. Ispraznite sve posude nakon zalijevanja kako posuda nikada ne bi stajala u lokvi.

Problemi s vlagom koji utječu na rast Hoye

Hoye općenito vole vlagu. Pomaže im u rastu i potiče jače korijenje.

Ako vaša Hoya ne proizvodi, a vi ste isključili druge probleme, povećanje vlažnosti moglo bi pokrenuti stvari. Čak i vrste koje toleriraju nisku vlažnost često pokazuju svoju zahvalnost za više razine s povećanim rastom.

Jedno upozorenje na visoku vlažnost je da pruža idealne uvjete za gljivične infekcije. Taj nedostatak možete minimizirati tako što ćete osigurati da biljka ima dobar protok zraka. Kao stanovnici krošnje, vole disati.

Predimenzionirani spremnik može spriječiti rast vaše hoye

Nakon presađivanja ili presađivanja, Hoyas se obično koncentrira na uspostavljanje svog korijena prije nego što proizvede novo lišće.

To znači da vaša Hoya koja izgleda zdravo, ali se čini neaktivnom, može prilično lijepo rasti ispod površine. Dopuštanje dodatnog tla često usporava gornji rast: biljka ostaje smrznuta iznad tla, dok njezin korijenski sustav istražuje prostranstvo mješavine ispod.

Ipak, postoji jednostavno rješenje: udobna posuda! Hoyinim umanjenim korijenima ne smeta što su malo vezani za korijen. Uske četvrti često potiču i proizvodnju listova i cvjetanje.

Prevelika posuda također uvelike povećava rizik od prekomjernog zalijevanja, jer će trebati dosta vremena da se tlo u velikoj posudi osuši. Ako primijetite da se tlu osuši tjednima nakon zalijevanja, presađivanje u manji lonac jedan je od načina na koji možete spriječiti probleme.

Hladne ili fluktuirajuće temperature

Hoye su biljke za toplo vrijeme. Čak i oni koji vole blage dnevne temperature prestat će rasti ako uvjeti padnu ispod željenog raspona.

Proizvodnja se usporava kako temperature padaju ispod 16 °C – biljka počinje pretrpjeti stvarna oštećenja ispod 10 °C. Također je važno izbjegavati propuh.

Ako vaša Hoya izdrži nalet hladnoće ili predugo sjedi na niskim temperaturama, mogla bi se uklopiti cijelu sezonu i otići u polusan. U tom slučaju nemojte očekivati ​​daljnji rast dok se biljka ne oporavi.

Vaša hoya ne raste zbog problema s oplodnjom?

Hoye nisu teške za hraniti, pa je većina problema s oplodnjom povezana s prekomjernim hranjenjem. Primjena previše gnojiva može dovesti do povratnih posljedica toksičnosti tla, što sprječava upijanje korijena i usporava rast.

Evo nekoliko pravila za gnojidbu Hoye:

 • Većina vrsta uspijeva s razrijeđenim primjenama svakih šest tjedana tijekom vegetacije.
 • Koristite samo 1/4 preporuke na etiketi.
 • Prestanite s gnojivom tijekom hladnih mjeseci ili bilo kada kada je biljka u stanju mirovanja.
 • Nemojte nastaviti hraniti biljku koja ne raste, bez obzira koje je godišnje doba.

Kako biste spriječili nakupljanje taloga, dobra je praksa isprati tlo u vrijeme zalijevanja. Propustite dodatnu vodu kroz smjesu i pustite da se dobro ocijedi. Ako sumnjate na prekomjernu gnojidbu, isperite tlo nekoliko puta tijekom sljedećeg zalijevanja.

Ako se pravilno hrani, Hoyas može napredovati bilo na organskim ili sintetičkim gnojivima. Međutim, organski proizvodi imaju veći raspon sigurnosti protiv prekomjernog hranjenja i također pružaju dodatne mikronutrijente.

Završna riječ

Najbolji način da shvatite zašto vaša Hoya ne raste je promatranje svakog od potencijalnih uzroka jedan po jedan i uvođenje promjena kako biste poboljšali uvjete rasta za svoju biljku. Uvijek mi je drago polako vraćati biljku u zdravlje i stvarno mislim da je bavljenje biljkom koja se bori jedan od najboljih načina da naučite kako uzgajati zdrave sobne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: