Kako razmnožavati kalateju

wop 6

Ponekad se smatra da su kalateje izbirljive za njegu koliko i lijepe. Iako je pomalo izazov zadržati svoj najbolji izgled, ne mogu ih se zasititi, a moja kolekcija kalateja, ili Goeppertia kako se sada službeno zovu, nastavlja rasti. Srećom, vrlo je jednostavno razmnožavati kalateje, a ovaj članak će vam pružiti vodič korak po korak.

Kako razmnožavati kalateje: Najlakši i najuspješniji način razmnožavanja kalateja je da je podijelite kada presadite biljku u proljeće. Pažljivo podijelite korijenje na prirodne podjele i svaku podjelu posadite zasebno. Također možete uzgajati kalateje iz sjemena, iako može biti teže nabaviti sjeme kalateja.

wop nbugh0895g433zhzh9h

Kako razmnožavati kalateje 

Najbolji način za razmnožavanje kalateje je dijeljenje u vrijeme presađivanja u proljeće. Kada uklonite biljku da je presadite, možete nježno podijeliti biljku na mjesto gdje je stvorila vlastita prirodna odvajanja u korijenu. Mnoge kalateje imaju vrlo krhko korijenje, stoga biste trebali biti što je moguće nježniji kako biste spriječili oštećenje korijena, što bi moglo negativno utjecati na rast odjeljaka.

Posadite ih u nove posude sa svježom zemljom, a zatim držite svoje nove odjeljke toplim, vlažnim i što je moguće više vlage. Osigurajte smanjeno osvjetljenje dok aktivni rast ne počne ponovno, u roku od dva do četiri tjedna. Vašu kalateju treba presaditi svakih nekoliko godina u svježu mješavinu za lončanice i svaki put je možete ponovno podijeliti.

wop bg830g83gh783hg

Zašto razmnožavati kalateju

Mnogo je razloga za razmnožavanje vaše biljke kalateje.

Ako je vaša kalateja prerasla svoju posudu, pravo je vrijeme da podijelite biljku. Kalateja općenito ne voli da ih se nepotrebno presađuje, pa je dijeljenje vaše biljke u isto vrijeme kao i presađivanje dobra ideja kako biste smanjili ometanje.

Dijeljenje vaše kalateje daje vam priliku da imate ljepše kalateje, ili možete podijeliti podijeljene biljke prijateljima ili obitelji, tako da i oni mogu uživati ​​u njima.

Dijeljenje vaše kalateje također je dobar način održavanja veličine vaše biljke. Ako volite imati svoju biljku određene veličine, razmnožavanje dijeljenjem sprječava da vaša biljka naraste prevelika.

Kada razmnožavati kalateje

Najbolje vrijeme za razmnožavanje kalateje je rano proljeće, kada tek počinje njezina nova faza rasta. Ovo je prirodno vrijeme za presađivanje i podjelu vaše biljke i pomoći će joj da se brže oporavi od stresa zbog podjele.

Kako razmnožiti kalateju

Slijedite ove jednostavne korake i bit ćete na dobrom putu da uspješno razmnožite svoju kalateju.

 • Zalijte biljku dan prije nego što je planirate podijeliti kako biste smanjili stres i potaknuli brži oporavak.
 • Odaberite svoje nove posude. Pazite da nove posude imaju dobre rupe za drenažu. Posude bi trebale biti nekoliko centimetara šire od korijenske kugle podijeljenog dijela biljke.
 • Stavite papirnati ručnik ili komad filtera za kavu preko drenažnih rupa kako biste omogućili dobru drenažu bez gubitka zemlje s dna lonca.
 • Napunite posude do otprilike 1/3 odgovarajućom zemljom. Koristim 2/3 tresetne mahovine i 1/3 perlita.
wop hngu0455985h54
 • Lagano nagnite svoju kalateju na stranu i izvucite je iz lonca.
 • Očistite rahlu zemlju i lagano odvojite korijenje.
wop Kalateja43678978643
 • Potražite prirodne podjele u korijenu i pažljivo odvojite korijenje na tim podjelama. Nježno očistite korijenje prstima. Ne biste trebali lomiti korijenje dok dijelite biljku. Uzmite si vremena.
wop jnmh9i4954uj8945h
 • Odrežite sve oštećene ili bolesne korijene. Vjerojatno ćete biljku samo trebati podijeliti na dva dijela, osim ako se radi o velikoj biljci. Tada biste mogli razmisliti o stvaranju dodatnih podjela.
 • Postavite korijenje biljaka potomaka u nove posude i napunite posudu zemljom do iste razine tla na biljci. Možda ćete htjeti upotrijebiti malo tla iz matične biljke kako biste smanjili stres na potomstvo.
wop njh49pkih98450jp9h6ihjiek
 • Zalijevajte svoje potomke kalateje i pustite da se višak vode iscuri.
 • Možda ćete htjeti pokriti svoje potomke kalateje prozirnom plastičnom vrećicom dok ne počnete vidjeti novi rast. To će oponašati uvjete u stakleniku i pomoći u održavanju topline i vlage.
 • Uklonite vrećicu kada počne rast i nastavite se brinuti za svoje potomke kalateje kao što biste to činili za svoju matičnu biljku.

Kolika bi biljka trebala biti?

Vaša kalateja će vam pokazati kada je dovoljno velika za presađivanje. Imat će prirodne podjele u korijenskoj kugli. Nemojte forsirati podjelu ili rezati korijenje prije nego što bude spremno, samo pričekajte da biljka naraste dovoljno da stvori vlastite podjele. Zdrava biljka će vjerojatno biti dovoljno velika za dijeljenje svakog proljeća.

wop hn0p450854jupp4j4ei88hh

Jesu li neke sorte kalateja lakše razmnožavati?

Postoji više od tri stotine vrsta kalateja i mnoge od njih su vrlo posebne u pogledu uvjeta koje zahtijevaju. Srećom, postupak razmnožavanja kalateja je jednostavan, ali morate paziti da ne oštetite biljku ili korijenje tijekom procesa.

Usredotočenost na osiguravanje optimalnih uvjeta njege nakon razmnožavanja ključni je čimbenik za uspješno razmnožavanje biljaka kalateje.

Calathea lancifolia (biljka zvečarke ) i Calathea rufibarba (baršunasta kalateja ), vjerojatno su najlakše za njegu i razmnožavanje. Kalateje s većim, tanjim, više delikatnim lišćem, kao što su Calathea orbifolia , Calathea warscewiczii , i Calathea makoyana teže je uspješno razmnožavati i održavati besprijekorno lišće.

Mora li vaša kalateja biti zdrava da bi se uspješno razmnožavala?

Uvijek treba razmnožavati zdrave biljke. Razmnožavanje bolesne biljke može ubiti matičnu biljku ili može značiti da podijeljene biljke neće uspjeti. Međutim, u nekim okolnostima, razmnožavanje dijeljenjem može biti jedino sredstvo za spašavanje biljke.

Na primjer, biljka koja je oštećena primanjem previše gnojiva mogla bi imati veće šanse za preživljavanje ako se podijeli i ponovno posadi u svježe tlo.

Hoće li razmnožene kalateje biti identične matičnoj biljci?

Budući da su razmnožene biljke potomci matične biljke, trebale bi biti identične. Međutim, ako biljke potomke ne stavite u iste uvjete kao matičnu biljku, one bi mogle izgledati drugačije od majke. Primjer za to je kada šarena biljka izgubi svoju šarolikost jer više nije na istom osvjetljenju.

Koliko se podjela može napraviti iz jedne biljke?

Općenito, biljka kalateje je podijeljena na pola u vrijeme presađivanja. Međutim, ako imate veću biljku, možete napraviti dodatne podjele, pogotovo ako se biljka prirodno podijelila za vas.

Kako se brinuti za kalateju nakon razmnožavanja

Potomci kalateje trebaju istu njegu kao i njihove matične biljke. Iako se u svijetu tropskih sobnih biljaka smatraju pomalo ‘probirljivim’, ako ste dobili odgovarajuće uvjete, imat ćete prekrasne potomke koje su itekako vrijedne izazova.

Za tlo trebate odabrati laganu, dobro drenirajuću mješavinu, s dobrim zadržavanjem vlage. Volim koristiti kombinaciju dva dijela treseta ili kokos kokosa i jednog dijela perlita. Većina komercijalnih mješavina za posude za sobne biljke može se koristiti, ali ja bih snažno savjetovao dodavanje malo perlita ili alternativnog dodatka za drenažu kako bi se poboljšala drenaža.

Kalateje, a posebno potomci, trebaju tople temperature i neizravno svjetlo. Ove tropske kućne biljke moraju ostati na temperaturi iznad 18°C i izvan propuha. Preferiraju jarko neizravno osvjetljenje i najbolje je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost jer to može spržiti biljku ili uzrokovati blijeđenje prekrasnih uzoraka boja.

Matične biljke i potomci osjetljivi su na zalijevanje. Zalijevati ćete samo kada je gornji centimetar tla suh. Zatim temeljito zalijte i pustite da se višak vode ocijedi (obavezno ispraznite i posudu za kapanje). Kalateja može biti osjetljiva na kemikalije u javnim vodovodnim sustavima, pa biste mogli upotrijebiti kišnicu, filtriranu vodu ili destiliranu vodu ako imate problema s održavanjem zdravlja kalateja. 

wop hn3g0ojh85uhjp

Koliko je vremena potrebno za uspostavu potomaka?

Možda će trebati dva do četiri tjedna da se vaši potomci kalateje smjeste u svoje nove posude i počnu pokazivati ​​novi rast. Iskoristit će ovo vrijeme da se prilagode novim uvjetima i oporave od šoka odvajanja i presađivanja.

Koliko dugo će odjeli narasti do veličine izvorne biljke?

Kalateje su kućne biljke koje sporije rastu, pa može proći neko vrijeme da dosegnu veličinu matične biljke. To je osobito istinito ako ste veliku biljku podijelili na više potomaka. Ako ste ih podijelili u proljeće, trebali bi biti spremni za ponovno dijeljenje do sljedećeg proljeća.

Uobičajeni problemi razmnožavanja kalateja

Ako ste razmnožili svoju kalateju, a lišće dobiva smeđe rubove, to je vjerojatno pokazatelj da je dobila nedosljednu vlagu. Pazite da tlo bude ravnomjerno vlažno – poput ocijeđene spužve – i održavajte visoku vlažnost oko biljke.

Ako se podijeljene kalateje počnu zatvarati kad nije večer, vjerojatno im je potrebno dobro popiti vode. Zalijte svoje kalateje i provjerite hoće li se problem popraviti.

Ako potomci kalateje ne uspijevaju rasti, to bi moglo biti zato što nisu bili pravilno podijeljeni. Kada dijelite svoju kalateju, pazite da svaki potomak ima dio korijena i da dio biljke ili potomstvo neće uspjeti. Kalateja se ne razmnožava uspješno lisnim reznicama.

Ako vaši potomci kalateje venu i klonu, to bi mogao biti znak da im je prehladno ili da ih je uhvatio propuh. Premjestite ih na toplije mjesto.

Ako vaše bebe kalateje imaju lomljive ili smeđe vrhove na listovima, ili ako vam se listovi kalateje uvijaju , to može biti zato što nema dovoljno vlage. Stavite ih na pladanj sa šljunkom napunjen vodom ili ih grupirajte bliže kako biste povećali vlažnost oko biljke. 

Budući da su kalateje tropske biljke, majčinoj biljci kao i potomstvu potrebna je visoka vlažnost, neizravno svjetlo, dobro drenirajuće tlo i dosljedna vlaga. Iako su ove biljke pomalo izbirljive i teško ih je držati, njihovo lijepo lišće čini brigu i razmnožavanje ovih biljaka isplativim pothvatom.

Možete li razmnožavati kalateje iz sjemena?

Iako je teže izvodljivo, kalateje se mogu razmnožavati iz sjemena. Najbolja opcija je kupiti sjeme od pouzdanog dobavljača. Internetske trgovine su vjerojatno najbolja opcija, jer je malo vjerojatno da će vaš lokalni rasadnik imati sjemenke kalateje.

Evo koraka za maksimiziranje uspjeha s razmnožavanjem kalateje iz sjemena:

 • Sjeme se može uzgajati u malim posudama ili posudama za razmnožavanje. Upotrijebite kombinaciju treseta i krupnog pijeska 1:1.
 • Prvo navlažite tlo kako biste pripremili tlo. Većina sjemenki kalateje najbolje je saditi na dubinu od 0,5-1 cm.
 • Pokrijte posude plastikom. To će pomoći maksimiziranju vlažnosti i održavanju topline sadnica.
 • Razmislite o korištenju grijane prostirke za sadnice jer će to poboljšati uspješnost klijanja.
 • Održavajte tlo lagano vlažnim i stavite lonce na jako, neizravno svjetlo.
 • Nakon što su sadnice visoke 3-4 cm, mogu se vrlo pažljivo presaditi u pojedinačne posude. Pokušajte pri tome ne ometati nježno mlado korijenje.

Možete li razmnožavati kalateje iz reznica?

Nažalost, nije moguće razmnožavati kalateje iz reznica stabljike ili listova. Reznice stabljike kalateje jednostavno ne sadrže ispravno biljno tkivo za razvoj novih korijena i razvoj u zasebnu biljku.

Postoji veliki broj biljaka koje su slične kalateji, koje se mogu razmnožavati iz matičnih reznica, uključujući vrste Stromanthe i Ctenanthe.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više