Koje je biljke dobro saditi uz tikvice

1682592008 13 effektive Zucchini Begleitpflanzen zum Ausprobieren

Tikvice (također poznate kao Cucurbita pepo ili tikvice) su ljetne biljke tikvica koje daju obilnu žetvu.

Poput ljudi, neke biljke uspijevaju okružene drugima. Usporedna sadnja je metoda uzgoja više biljaka jedne pored druge kako bi se potaknula zdrava proizvodnja usjeva.

Pravilna prateća sadnja vaših tikvica može držati podalje od vaših biljaka štetočine i osigurati zdravu i hranjivu žetvu.

Također brzo raste i daje obilnu žetvu, što ga čini popularnim za kućne vrtove.

Odabir pravih pratećih biljaka tikvica jedan je od najboljih načina da osigurate da vaša žetva bude obilna.

Ako vam tikvice žute i trule, preporučujem da pročitate ovaj članak kako biste saznali zašto.

Idealni uvjeti za uzgoj biljaka tikvica

Biljke tikvica nude nevjerojatne prednosti i zahtijevaju malo održavanja. Ako im date sve što im je potrebno da napreduju, nagradit će vas obilnim prinosima.

Donja tablica prikazuje idealne uvjete za uzgoj biljaka tikvica.

Što je prateća sadnja?

Jeste li ikada čuli izreku “Vi ste prosjek od 5 ljudi s kojima provodite najviše vremena”? Isto vrijedi i za prateću sadnju. Usporedna sadnja dokazana je vrtlarska praksa koja poboljšava i štiti ugrožene biljke. Kod prateće sadnje, vrtlari sade određene biljke blizu jedna drugoj kako bi privukli korisne kukce, odvratili štetnike i potaknuli rast.

Biljke s poznatim pozitivnim odnosima treba saditi u dva ili tri reda. Biljke koje imaju negativne ili štetne odnose

Sadnjom iste vrste usjeva obično se brže šire zaraze štetočinama ili bolestima.

Prednosti prateće sadnje uključuju:

 • Obrana od štetnih insekata
 • Pružanje potpore za usjeve
 • Pružanje suzbijanja korova
 • Pruža sjenu manjim biljkama
 • Promicati bolje oprašivanje i plodnost tla
 • Poboljšava okus i povećava prinose
 • I štedi dragocjeni prostor u vrtu.
 • privlače korisne insekte
 • I poboljšati cjelokupno zdravlje tla.

Prateće biljke tikvice

Najpopularnija prateća biljka zove se “Vrt tri sestre” i uključuje tikvice, kukuruz i grah.

Prateće biljke tikvica potiču njihove ukupne uvjete rasta.

Ovdje je popis pratećih biljaka tikvica koje su se s vremenom pokazale učinkovitima.

1- kukuruz (Zea Mays)

Tri sestre uključuje kukuruz, grah i tikvice. Kao i druge tikvice, tikvice imaju velike i široke listove, od kojih svaki doseže oko 12 inča u promjeru.

Bundeva i kukuruz izvrsni su prijatelji jer imaju iste zahtjeve za rastom. Oba uspijevaju uz sunce, redovito zalijevanje i redovito gnojenje.

Zasjenjivanjem tla i blokiranjem sunčeve svjetlosti, lišće tikvica sprječava korov i istovremeno pomaže zadržati vlagu u tlu.

Prateće biljke tikvice

2- mahune (Phaseolus vulgaris)

Treća sestra je grah, uglavnom zeleni grah s vučnom navikom. Grah se voli penjati, a biljke kukuruza svojim ukrasnim i čvrstim stabljikama pružaju idealan okomiti oslonac u koji grah spiralno ulazi.

Tikvice su teška hranilica koja obično zahtijeva dodatno gnojivo tijekom vegetacijske sezone. Sadnja graha ili graha s tikvicama daje tlu korisne hranjive tvari. U isto vrijeme, grah također ima koristi od zasjenjenog korijena i manje zaraženosti korovom.

Zauzvrat, grah stvara plodnost tla za sebe i susjedne usjeve, što stvara izvrsne uvjete za uzgoj teških hranilica poput tikve i kukuruza.

Grah je također fiksator dušika; Oni izvlače dušik iz atmosfere i čine ga svojim korijenima dostupnim za apsorpciju u tlu.

S druge strane, uloga bundeve kao jednog od vrtova Tri sestre je zaštita od štetočina. Njegovi ogromni listovi i stabljike omotani su igličastim dlačicama i oštrim bodljama koje odvraćaju životinjice i glodavce od uživanja u vašem grahu i kukuruzu.

Ako ste zainteresirani za uzgoj graha, ovdje je sve što trebate znati prije nego počnete uzgajati mahune u zatvorenom prostoru.

Prateće biljke tikvice

3- boražina (Borago officinalis)

Boražina je dobar pratitelj tikvica u vrtu jer odbija proždrljive kukce i privlači korisne kukce i medonosne pčele da oprašuju vaše cvjetove tikvica.

Ne zaboravite da boražina uspijeva na punom suncu, ali ne utječe na laganu sjenu. Lako se uzgaja i dobro uspijeva na većini vrsta tla, uključujući i siromašna tla.

Biljke boražine privlače oprašivače, uključujući pčele i druge divlje životinje, što ih čini izvrsnim biljkama za pratnju tikvica.

Prateće biljke tikvice

4- rotkvice (Raphanus sativus)

Rotkvice su dobre biljke za ljetne tikvice i tikvice jer pomažu u odbijanju uobičajenih štetnika tikvica poput lisnih ušiju, kukaca krastavca i tikvica.

Sa svojim pikantnim okusom i hrskavom, sočnom teksturom, rotkvice su izvrsne za salate i zdrave grickalice.

Ako želite dodati rotkvice, svakako posadite sjeme u travnju do početka svibnja i ponovno posijajte u kolovozu.

Rotkvice uspijevaju u dobro dreniranom, blago kiselom, neutralnom tlu s pH od 6 do 7. Rotkvice odvraćaju bundevine kukce i zlatice od invazije na polja tikvica, što ih čini odličnim društvom tikvicama.

Vidi također: Kako se učinkovito i brže riješiti kornjaša krastavaca?

Prateće biljke tikvice

5 – Češnjak (Poriluk sativum)

Posadite nekoliko biljaka češnjaka među tikvice kako biste zaštitili lisne uši i druge štetnike. Češnjak dobro raste na punom suncu u dobro dreniranom tlu bogatom organskom tvari.

Češnjak odvraća lisne uši s vrtne površine, čest problem s tikvicama. Sadnja češnjaka oko tikvica odvraća ih od držanja lisnih uši podalje od biljaka tikve.

Ako se ne kontrolira, lisne uši uzrokuju veliku štetu; Stoga tikvice imaju velike koristi od češnjaka.

Prateće biljke tikvice

6- Paprena metvica (Mentha x Piperita)

Paprena metvica je nevjerojatno aromatična biljka i jedna od najstarijih biljaka koja se koristila u ritualne, kulinarske i medicinske svrhe.

Volim piti svoj čaj s marokanskom pepermintom. A dobra je vijest da je paprena metvica prekrasna biljka koju je lako njegovati i dobro raste s tikvicama.

Paprena metvica štiti bundeve od štetočina i insekata. Imajte na umu da sadnja dviju teških hranilica može dovesti do natjecanja između biljaka i biljaka tikve za vitalne hranjive tvari.

Metvica također može otjerati sitne lisne uši koje se hrane tikvicama i drugim povrćem.

Druge biljne biljke koje se mogu dodati tikvicama su:

 • Origano (Origanum vulgare)
 • Limun (​​Citrus limon)
 • Matičnjak (Melissa officinalis)
 • Peršin (​Petroselinum crispum)
Prateće biljke tikvice

7- Grašak (pisum sativum)

Poput graha, grašak je među najboljim biljkama za tikvice jer njihovo korijenje osigurava dušik za zdrav rast tikvica.

Dušik igra ključnu ulogu u rastu tikvica jer pomaže uhvatiti energiju sunčeve svjetlosti putem fotosinteze, što rezultira zdravim rastom i prinosom zrna.

Predlažem ranu sadnju graška kako biste poboljšali tlo u proljeće i rano ljeto prije nego što vaše biljke tikvica potpuno narastu. Cilj je požnjeti biljke graška kako bi tikvice imale dovoljno prostora za širenje.

Prateće biljke tikvice

8- kopar (Anethum Graveolens)

Biljke kopra pomažu u odbijanju tikvica i buhača te su odlična biljka za mnoge usjeve, uključujući tikvice.

Korištenje začinskog bilja, uključujući kopar kao prateće biljke tikvica, pomoći će u privlačenju korisnih insekata poput čipkarica i mušica.

Kopar je lijep dodatak vrtovima jer prirodno privlači oprašivače poput pčela. Osim toga, odbija neželjene štetočine, uključujući paukove grinje, lisne uši i štetnike kupusa, što ga čini odličnim društvom za tikvice.

Prateće biljke tikvice

9- Nasturtium (tropaeolum majus)

Mnogi vrtlari vole uzgajati nasturcije u blizini biljaka tikvica kako bi odvratili štetnike. Nasturtiumi kušaju lisne uši i tikvice i odvlače ih od vaših tikvica.

Najčešći insekti štetnici na nasturtiumima su kupusni crv i lisne uši. Sadnja u blizini tikvica odvući će kupusne gliste i lisne uši od vaših tikvica.

Osim toga, sa svojim prekrasnim narančastim, žutim i crvenim cvjetovima, nasturtium je odličan za privlačenje oprašivača u vrt.

Predlažem da svoje sjeme nasturtiuma posadite blizu perimetra vašeg polja s tikvicama.

Prateće biljke tikvice

10- Francuski neven (tagetes patula)

Poput nasturtiuma, neven odbija prugaste zlatice krastavca, kukce tikve i kupusnjače. Neven privlači razne korisne kukce koji love zle kukce, što je vrlo pozitivna osobina.

Neven posađen oko tikvica oslobađa aromu koju većina štetnika ne voli i može pomoći u odvraćanju nematoda. Osim toga, neveni povećavaju ljepotu vašeg vrta.

Francuski neven zahtijeva puno sunca i dobro drenirano tlo i pobrinite se da ga posadite na visinu od 15 do 23 inča.

Francuski neven je jednostavan za uzgoj i njegu. Nakon što su dovoljno posađene, zahtijevaju malo održavanja osim zalijevanja, osobito po toplom ili suhom vremenu.

1682592006 969 13 učinkovitih pratećih biljaka tikvica koje možete isprobati

11- Mačja metvica (Nepeta Cataria)

Dodavanje mačje metvice u vaš vrt dobro je za vaše tikvice i može pomoći da vaš vrt bude prikladniji za mačke.

Sadnja mačje metvice duž gredica s povrćem pomoći će u odbijanju lisnih uši, mrava i tikvica. Osim toga, mačja metvica može otjerati čak i miševe, štakore, žižake i druge glodavce.

Najbolje vrijeme za sadnju mačje metvice je proljeće ili jesen. Kada sadite mačju travu, držite razmak između 18 i 20 inča (45,5 do 51 cm).

Prateće biljke tikvice

12- Blue Hubbard Squash (Cucurbita maxima ‘Plavi Hubbard’)

Blue Hubbard Squash jedna je od najboljih pratećih biljaka tikvica za kontrolu štetočina. Svatko tko uzgaja tikvice vjerojatno je u nekom trenutku imao problema s tikvicama i lozom. Dodavanje plave Hubbard tikve jedan je od najboljih načina za odvraćanje oba ova uobičajena štetnika.

Plave Hubbard biljke općenito služe kao usjevi za žrtve, držeći neželjene štetnike podalje od usjeva tikvica i sprječavajući štetu.

Predlažem da posadite plave Hubbard biljke oko tri do četiri tjedna prije sadnje tikvica, postavljajući ih na rub povrtnjaka nekoliko stopa (cm) od vaših tikvica.

Također biste mogli uživati ​​u čitanju: 19 jesenskih povrća za uzgoj u posudama, kako se brinuti za njih.

1682592006 866 13 učinkovitih pratećih biljaka tikvica koje možete isprobati

13- Vlasac (Allium schoenoprasum)

Vlasac je jedna od onih biljaka jakog mirisa koja svojim mirisom odbija lisne uši. Iako su ljudima ukusne, njihov miris odbija štetne štetočine na tikvicama, uključujući lisne uši i krastavčeve zlatice.

Vlasac je biljka koja se lako uzgaja i neće se natjecati s vašim tikvicama za prostor, a privući će oprašivače tijekom cvatnje.

Lijepi ljubičasti cvjetovi također će privući više bubamara, parazitskih osa i mljevenih kornjaša, držeći populacije štetočina pod kontrolom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa)

Što uzrokuje dugonogu monsteru: uzroci i jednostavna rješenja

Permakultura Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako iskoristiti talog kave u vrtu

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje fitonije – vodič korak po korak

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Jednostavna njega Hoye Australis

Sirupi i džemovi Voćnjak i uzgoj voća

Bazgine crne bobice – sve što trebate znati…