Kako posaditi i uzgojiti biljke tikvica: Sve što trebate znati!

1682592760 Wie man Zucchinipflanzen pflanzt und anbaut Alles was Sie wissen

Tikvice su lijep član obitelji bundeva. Biljke imaju veliko, tamnozeleno lišće s naboranim rubovima i daju velike žute cvjetove koje vole pčele oprašivači. Uzgoj tikvica u vašem kućnom vrtu vrlo je jednostavan, a biljke su plodne.

Tikvica je voće a ne povrće jer dolazi iz sjemenki i raste na cvjetnom dijelu biljke. Cvjetovi su jestivi i često se koriste za držanje neke vrste smjese za nadjev te za prženje, pečenje ili kuhanje na pari.

Upotrijebite ove savjete i naučite kako saditi biljke tikvica kako biste mogli uživati ​​u domaćem okusu ove omiljene ljetne biljke.

Imate problema s tikvicama? Pročitajte ovaj članak kako biste saznali razloge zašto vaše tikvice žute i trunu.

O tikvicama

Tikva, također poznata kao tikvica, tikva s ljuskama, žuta tikva ili tikva u pljeskavici, član je obitelji Cucurbitaceae.

Tikvice potječu iz Italije, Francuske i Afrike, gdje se uzgajaju stoljećima i zovu je srž. Ova zelena tikva stigla je u Sjedinjene Države tek početkom prošlog stoljeća i od tada je omiljena u vrtu.

Nježna tikva može se brati u bilo kojem stadiju razvoja i ostat će mekana čak i kada dosegne stopu ili više duljine.

Tikvice su svestrane i mogu se jesti sirove, pečene, pržene, kuhane na pari, nasjeckane, koristiti u receptima za kruh i za mnoge druge kulinarske namjene. Poprima okus onoga s čime se kuha, dodajući volumen varivima i juhama.

Ako tražite način da rastežete hranu za vrijeme obroka i istovremeno unesete zdrave vitamine i minerale, naučite kako posaditi tikvice. Prirodno ima nizak sadržaj kalorija, masti i šećera, visok sadržaj vlakana i prepun vitamina, minerala i antioksidansa.

Prije sadnje biljaka tikvica

Tikvice su topla sezonska kultura koja ne podnosi mraz ili niske temperature. Preporuča se saditi biljke tikvica u rano ljeto kada su temperature najmanje 70 stupnjeva Fahrenheita.

1- mjesto sadnje

Odaberite mjesto za sadnju koje je veći dio dana osunčano. Idealno bi bilo mjesto koje je ujutro osunčano, a poslijepodne biljkama malo hlada.

Tikvice koje se uzgajaju na otvorenom u posudama zahtijevaju velike posude i često zalijevanje.

Tikvice se mogu uzgajati u zemlji, na povišenim gredicama ili u kontejnerima. Biljka će doseći zrelu veličinu od oko 3 stope u promjeru i 2 stope visine, stoga koristite uzdignutu gredicu ili posudu dovoljno široku i duboku da u nju stane biljka.

2- Pripremite tlo

Prije sadnje sjemena, pripremite tlo tako da u njega dodate 2-3 inča komposta. Učinite to i za podzemne i za podignute vrtove. Kada sadite tikvice u posude, koristite zemlju za posude koja sadrži kompost ili dodajte nekoliko žlica komposta u svaku posudu.

Kompost je bogat hranjivim tvarima i pomaže hraniti biljke. Kompost također potiče brzu drenažu viška vode, sprječava zbijanje tla, omogućuje dobru cirkulaciju zraka oko korijena biljaka i poboljšava strukturu tla.

Pobrinite se da vaše tikvice dobivaju odgovarajuću i stalnu vlagu dok biljke niču dok se plodovi ne počnu puniti.

3- vrijeme sadnje

Povrće za hladnu sezonu, tikvice rastu samo kada su tlo i zrak hladni. To će vam ići u prilog i omogućiti vam uzgoj dvaju usjeva svježih tikvica svake godine – jedan u proljeće i drugi u jesen.

Za proljetnu sadnju pričekajte da prođe sva opasnost od mraza i posadite sjeme izravno na otvorenom u zemlju ili u posude.

Ako kasni mraz ili zahlađenje prođe nakon što sjeme proklija, prekrijte ga novinama, plastičnim staklenkama ili nečim laganim kako biste ga zaštitili od smrzavanja. Pokrijte sadnice večer prije i uklonite pokrov prije nego što sunce obasja sadnice sljedeći dan.

Da biste uzgojili drugi usjev, posadite sjeme u kasno ljeto. Tikvicama je potrebno oko 55 dana od sadnje do berbe, stoga odbrojite 55 dana od prvog predviđenog datuma jesenskog mraza i posadite sjeme neposredno prije tog datuma.

Kako posaditi i uzgojiti biljke tikvica Sve što trebate znati

Kako posaditi tikvice

 • Napravite rupu za sadnju u pripremljenoj zemlji koja je duboka 1/2 inča i stavite 1 sjeme tikvice u rupu.
 • Lagano prekrijte zemljom i dobro zalijte. Ako sadite više od 1 sjemenke, razmaknite ih 1 metar.
 • Nakon što sjeme proklija, prorijedite sadnice na 2 stope jedna od druge.
 • Neće svako sjeme proklijati. Sadnjom dodatnog sjemena pomoći ćete osigurati da imate sve biljke koje želite.
 • Biljke će biti široke oko 3 stope, ali dobro rastu kada se listovi preklapaju. Veliki listovi koji se preklapaju korisni su biljkama jer najbolje rastu po hladnom vremenu.
 • Lišće pomaže u održavanju tla hladnim i zasjenjuje tlo tako da sjeme korova ne može proklijati.
 • Biljke tikvica su veliki proizvođači, a 1-3 biljke pružaju obilje svježe tikve za tipičnu obitelj. Možete računati da će svaka biljka proizvesti između 5 i 10 funti svježe tikvice.
 • Ako ga planirate sačuvati ili prodati za zimu, tada će 5-10 zdravih biljaka vjerojatno proizvesti više nego dovoljno.
 • Prema stručnjacima sa Sveučilišta Cornell, sjemenke tikvica mogu se čuvati do šest godina.

Njega biljaka tikvica

 • Održavajte tlo vlažnim prvih mjesec dana nakon sadnje sjemena. Nakon toga održavam tlo stalno vlažnim. Ako biljkama postane prevruće ili su dehidrirane, lišće će venuti. Zalijevajte odmah kada primijetite da lišće opada i vene.
 • Nanesite vodu do razine tla rano ujutro. Biljke mogu bolje apsorbirati vodu u hladnim ranim jutarnjim satima, tako da se troši manje vode, a biljka uzima više vode.
 • Izbjegavajte vlaženje lišća biljke kako biste spriječili bolesti poput pepelnice. Mokro lišće također čini biljku osjetljivijom na najezdu štetočina.
 • Ako se čini da biljke rastu izvan mjesta i lišće prekriva druge biljke, možete odrezati neke od najstarijih listova. Odrežite najstarije, najveće listove u blizini baze biljke kako biste smanjili gužvu i potaknuli bolju cirkulaciju zraka oko biljaka. Sve umiruće lišće može se odrezati ako je potrebno.
 • Prihranite biljke odmah nakon rezidbe jer rezidba potiče novi rast, a biljka treba dodatnu količinu hranjivih tvari.
 • Ne prihranjujte sadnice prvih 4-6 tjedana kako bi izgradile snažan korijenski sustav. Hranjenje biljaka potiče ih na razvoj nadzemnog rasta umjesto rasta korijena.
 • Nakon što sadnice imaju uspostavljen korijenski sustav, gnojite ih svaka dva tjedna svojom omiljenom organskom biljnom hranom. Budući da su biljke veliki proizvođači, one će također biti i velike hranilice i pojilice.
 • Bilo koja organska biljna hrana koju koristite za hranjenje rajčica i krastavaca također će biti odlična za tikvice. Prihranjivanje kompostom pomoći će nahraniti gladne biljke.
 • Malčirajte biljke nakon što dostignu 6 inča. Koristite slamu, usitnjenu koru drveta, nasjeckano lišće ili drugi organski materijal kao malč. Malč sprječava rast korova, pomaže tlu da zadrži vlagu, održava tlo hladnijim i dodaje hranjive tvari u tlo dok se polako razgrađuje.

Ako tražite dobre biljke za uzgoj s tikvicama, pozivam vas da pročitate ovaj detaljan članak: 13 učinkovitih pratećih biljaka za tikvice koje možete isprobati odmah!

Kako saditi i uzgajati biljke tikvica

Vrijeme berbe tikvica

Vrijeme berbe ovisi o sorti tikvica koju uzgajate. Najnježnije su i imaju najbolji okus kada su dugačke 6 do 8 inča.

Kada biljka prestane cvjetati, završila je svoj životni ciklus i može se ukloniti iz vrta i staviti u kompost.

Savjeti za berbu tikvica:

 • Tijekom žetve, svakodnevno provjeravajte biljke i berite rano ujutro. Tikvice se preko noći mogu udvostručiti pa je potrebno svakodnevno pregledavanje biljaka.
 • Odrežite tikvu s biljke oštrim nožem ili škarama za berbu. Budite nježni kako ne biste ozlijedili biljku.
 • Ostavite centimetar stabljike da visi s tikvice kako bi se duže čuvale nakon berbe.

Štetočine i bolesti biljaka tikvica

Kao i sve biljke, biljke tikvica su osjetljive na bolesti i štetočine; Ovdje su najčešći štetnici i bolesti biljaka tikvica.

Biljne štetočine tikvica

Za više pojedinosti o najčešćim životinjama koje jedu tikvice, pozivam vas da pročitate ovaj članak: Popis 11 životinja koje jedu tikvice (i korisni savjeti kako ih se držati podalje!)

Donja tablica sadrži najčešće štetnike biljaka tikvica i kako ih se riješiti.

Biljne štetočine tikvica rješenja
Prugasta buba krastavca – Izgradite šatore od fine mrežice ili gaze ili upotrijebite lebdeće pokrove za mlade biljke.
– Borba protiv kukaca jedan je od najboljih načina za sprječavanje bakterijskog venuća.
squash bug – Ručno brati stjenice.
– Biljne ostatke nakon žetve zakopajte ili kompostirajte.
Squash Vine Borer – Pokušajte rukom ukloniti i uništiti svrdlaše bundeve.

Tablica uključuje štetnike biljaka tikvica i kako ih se riješiti – plantheaven.com.

Bolesti biljaka tikvica

Ako živite u Oregonu, možda će vas zanimati: Kada saditi tikvice u Oregonu (i sve što trebate znati!)

Donja tablica prikazuje najčešće bolesti biljaka tikvica i kako ih spriječiti ili ukloniti.

Bolesti biljaka tikvica rješenja
pepelnica – Ako je moguće, izbjegavajte vlaženje lišća.
– Zalijevajte ranije tijekom dana kako bi se nadzemni dijelovi što prije osušili.
– Kako biste poboljšali cirkulaciju zraka, izbjegavajte gomilanje biljaka i očistite korov oko biljaka i vrtnih površina.
lisne uši – Riješite se lisnih uši rano u sezoni ispiranjem ih vodom rano tijekom dana kada je to potrebno.
– S jakim mlazom vode uklonite ih sve odjednom.
krasta – Držite lišće suhim ako je moguće.
– Tijekom dana zalijevajte ranije kako bi se nadzemni dijelovi brzo osušili.
– Kako biste poboljšali cirkulaciju zraka, izbjegavajte gomilanje biljaka i uklonite korov u blizini biljaka i vrtnih površina.
Pogrešna plijesan – Pomiješajte čajnu žličicu negaziranog ulja, žlicu sode bikarbone i čajnu žličicu insekticida ili tekućeg sapuna (ne deterdženta) u galon vode.
– Zamagljujte biljke tikvica svakih tjedan ili dva.

Tablica sadrži bolesti biljaka tikvica i kako ih se riješiti

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sukulenti Zaljevanje sobnih biljaka

Biljka krunice (Senecio rowleyanus) vene? (uzroci i rješenja)

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Zašto moja pilea visi? (7 rješenja)

Tlo i gnojenje Kompostiranje

Kada treba okrenuti kompostnu hrpu?