Bloomstruck Hortenzija

Bloomstruck Hydrangea Plava ruzicasta ljubicasta hortenzija koja mijenja boju35893589358910

S toliko vrsta hortenzija koje možete izabrati, može biti teško odabrati pravu za svoj vrt. Ipak, postoji nekoliko favorita svih vremena, a Bloomstruck Hortenzija je sigurno jedna od njih.

Bloomstruck hortenzija je sorta Hydrangea macrophylla poznata po svojim velikim živim cvjetovima koji variraju u boji od ružičaste do ljubičaste, pa čak i plave, ovisno o kiselosti tla. Ovi kompaktni cvjetni grmovi su vrsta hortenzije koja ponovno cvjeta, raste cvijeće i na starom prezimljenom drvu i na novom proljetnom rastu. Ove biljke koje ne zahtijevaju održavanje apsolutno su zapanjujuće u vrtu i kućnom krajoliku.

Čitajte dalje da biste saznali sve o Bloomstruck hortenzijama!

Bloomstruck Hortenzije: Osnove

Crvenkasto-ljubičaste grane uglavnom su prekrivene tamnozelenim lišćem, osobito tijekom ljetnih mjeseci. Grane u jesen postavljaju prezimljene cvjetne pupove, koji potom cvjetaju rano sljedećeg proljeća. Ova biljka je vrsta hortenzije koja ponovno cvjeta, a također raste cvjetni pupoljci na svježim zelenim proljetnim stabljikama.

Bloomstruck hortenzija naraste do 1,5m u visinu i može narasti do 1-1,5m u širinu. Riječ je o biljkama koje zauzimaju veliku količinu prostora, stoga pazite da kada sadite hortenzije Bloomstruck, ne sadite ih preblizu jedna drugoj.

Bloomstruck Hydrangea Plava ruzicasta ljubicasta hortenzija koja mijenja boju35893589358915 1

Kako posaditi Bloomstruck hortenzije

Vrlo je jednostavno posaditi hortenzije Bloomstruck. Najbolje rastu kada su u polusjeni, ali će rasti i na punom suncu gdje sunce nije pretjerano oštro i biljka je dobro zalijevana. U vrlo toplim klimatskim uvjetima, najbolje je posaditi hortenzije Bloomstruck u djelomičnoj sjeni, a ne na punom suncu jer se cvijeće može osušiti ili spržiti ako su predugo na izravnom dnevnom ili poslijepodnevnom suncu.

Kada sadite Bloomstruck hortenziju, iskopajte rupu koja je otprilike dvostruko šira od žardinjera, ali ne dublja od tla unutar lonca. Uklonite lonac s biljkom i stavite hortenziju u rupu. Pobrinite se da posadite svoju Bloomstruck hortenziju u tlo koje dobro drenira i koje je plodno kako bi vaša biljka imala dovoljno hranjivih tvari za rast.

Nakon što pokrijete grudu korijena zemljom, zalijevajte područje oko Bloomstruck hortenzije dok tlo ne bude vlažno, ali ne mokro. Ako ne želite često zalijevati svoju hortenziju ili ne želite često provjeravati tlo, dodajte malč na vrh tla. Malč će vam pomoći da očuvate vlagu u tlu tako da svoju Bloomstruck hortenziju možete rjeđe zalijevati.

Trebali biste vidjeti kako vaša Bloomstruck hortenzija cvjeta tijekom ljeta nakon što ste je posadili, ali ne brinite ako ne procvjeta te godine (ili ima samo nekoliko cvjetova). Možda će mu trebati neko vrijeme da se navikne na novo okruženje ili ste ga možda posadili prekasno u sezoni da bi pravilno procvjetala na vrijeme. Ovo je višegodišnja biljka koja će se vratiti sljedeće godine, pa se možete radovati njenom cvatu.

Bloomstruck Hydrangea Plava ruzicasta ljubicasta hortenzija koja mijenja boju35893589358913

Promjena boje cvjetova hortenzije

Bloomstruck je sorta Hydrangea macrophylla , koja je vrsta hortenzije koja može promijeniti boju cvjetova na temelju pH vrijednosti tla. Test vrtnog tla će vam reći osnovni pH tla kako biste mogli odlučiti kako izmijeniti tlo (i promijeniti boju cvijeta).

Garden Lime može se koristiti za pretvaranje cvjetova hortenzije Bloomstruck u jarku ružičastu boju. Alkalni dodaci tla poput dolomitnog vapna podižu pH kiselih tala kako bi ih doveli na neutralniju razinu. Vrtno vapno se obično primjenjuje u rano proljeće i/ili ranu jesen dok se ne postigne željeni neutralni pH (7,0 za ružičastu).

Zakiseljavanje tla može se koristiti za pretvaranje cvjetova hortenzije Bloomstruck u ljubičastu ili plavu boju. Zakiseljači poput sumpora i gipsa snižavaju pH tla kako bi proizveli ljubičasto/plavo cvjetanje. Sredstva za kiseljenje tla obično se primjenjuju svakih nekoliko mjeseci dok se ne postigne željeni pH tla (5,5-6,5 za ljubičastu, 4,5-5,0 za plavu).

Gnojidba Bloomstruck hortenzije

Hortenzije Bloomstruck mogu imati koristi od godišnje primjene dobro izbalansiranog organskog gnojiva sa sporim otpuštanjem. 

Bloomstruck Hydrangea Plava ruzicasta ljubicasta hortenzija koja mijenja boju35893589358912

Obrezivanje Bloomstruck hortenzije

Ne morate rezati hortenzije Bloomstruck, ali to može potaknuti novo cvjetanje, osobito ako je zimska sezona bila oštra za biljku i prezimljeni pupoljci su odumrli. Ako želite obrezati svoju Bloomstruck hortenziju nakon oštre zime, učinite to u kasnu zimu ili rano proljeće, prije početka vegetacije.

Rutinsko obrezivanje hortenzije Bloomstruck najbolje je obaviti odmah nakon završetka cvatnje u ljeto. To omogućuje biljci da u jesen pusti nove pupoljke koji će prezimiti za rano proljetno predstavu cvijeća. Ako želite zadržati cvjetove hortenzije Bloomstruck, odrežite granu koja podupire cvijeće na mjestu gdje se spajaju dvije grane. To neće oštetiti ostatak hortenzije Bloomstruck, a može čak i potaknuti novi rast.

Uobičajeni štetnici koji utječu na Bloomstruck hortenziju

Bloomstruck Hortenzije mogu biti privlačne za štetnike, uključujući lisne uši, paukove grinje, puževe. Srećom, prepoznavanje ih je prilično jednostavno. Sve ove štetočine moguće je pobijediti ako imate pravi alat.

Teško je predvidjeti kada će se ovi štetnici pojaviti, ali postoji nekoliko načina borbe s njima. Jedan je oprati lišće i stabljike vodom sa sapunom. Drugi je tretiranje cijele biljke organskim insekticidom.

Svakako slijedite upute za primjenu i smjernice o učestalosti na određenom proizvodu koji odaberete.

Bloomstruck Hydrangea Plava ruzicasta ljubicasta hortenzija koja mijenja boju35893589358911

Bolesti koje utječu na Bloomstruck hortenziju

Iako su hortenzije Bloomstruck otpornije na bolesti od nekih drugih sličnih sorti, još uvijek su osjetljive na brojne biljne bolesti, uključujući pepelnicu, pjegavost pupoljaka, pjegavost lišća i bakterijsko uvenuće. Većinu njih uzrokuje ili pogoršava prekomjerno zalijevanje, previše sjene ili premalo ventilacije unutar vaše biljke.

Jedan od načina liječenja bolesti je smanjenje zalijevanja i povećanje cirkulacije zraka oko biljke. Alternativno, presadite ga na područje s boljom drenažom tla ili većim protokom zraka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više