Njega Alokazije Zebrine

Ove biljke nisu najjednostavnije kućne biljke za održavanje, ali uz pravilnu rutinu, cvat će u zatvorenom prostoru. U ovom članku objašnjavamo sve što trebate znati o brizi za Alokaziju Zebrinu i kako spriječiti uobičajene probleme.

Pregled Alokazije Zebrine

Umjesto ukrasnog cvijeća ili lišća, Alokazije Zebrine cijenjene su prvenstveno zbog svojih stabljika. Pretjerano sakupljanje u divljini učinilo je biljku rijetkom i skupom nakon što se proguta, ali kultura tkiva učinila ju je široko dostupnom.

Biljka je zimzelena članica širokog i raznolikog roda Alocasia. Porijeklom je iz toplih, vlažnih filipinskih prašuma i živi na velikim i dobro dreniranim nadmorskim visinama u laganoj sjeni kao dio šumskog šipražja.

Populacija zebri naraste do oko 90 cm visine i širine. Može se smatrati da prilično brzo raste u toploj sezoni i odbacuje lišće svaka dva tjedna u idealnim uvjetima. Prirodno odbacuje starije listove i zamjenjuje ih novima.

Biljci je potrebno dobro osvjetljenje i malo dodatne njege prilikom zalijevanja, ali nije je teško zadovoljiti. Njegova glavna ranjivost u kontejnerima je korijenski sustav rizoma, koji lako može istrunuti u vlažnom tlu.

Sažetak njege Alokazije Zebrine

Znanstveno imeAlokazija Zebrina
PodrijetloFilipini
Veličina1m visoka i široka kada je zrela
zahtjevi za svjetlomJaka, neizravna sunčeva svjetlost. Dobro podnosi slabo osvjetljenje.
navodnjavanjeZalijevajte čim se gornji 1 cm zemlje osuši. Male količine vode odjednom, umjesto potpunog zalijevanja tla, smanjit će rizik od truljenja korijena.
tloIzuzetno dobro drenirajuća mješavina tla. Jednaki dijelovi treseta, perlita i komposta dobro djeluju.
temperatura15ºC do 28ºC. Mogu preživjeti kratke padove do niskih 10 stupnjeva, ali ne podnose mraz. Izbjegavajte vruće ili hladne propuhe.
gnojivoHranite ½ razrijeđene uravnotežene formule svaka dva tjedna aktivnog rasta. Svakih nekoliko mjeseci isperite tlo kako biste izbjegli nakupljanje soli.
vlažnostVisoka vlažnost zraka je važna. > 60% je idealno.
cvjetanjeMalo je vjerojatno da će cvjetati ako se uzgaja u posudama. Kukuljasti listovi koji okružuju bijeli štapićasti spadiks formiraju se u kasno proljeće, ali nisu dojmljivi.
isječakUklonite oštećene ili požutjele listove. Inače je potrebno malo orezivanje.
razmnožavanjeNajbolje se razmnožava dijeljenjem dok aktivno raste.
ponovno zalijevanjeIzbjegavajte presađivanje osim ako niste jako vezani za korijen. Nježni korijeni se lako oštećuju tijekom presađivanja, što može utjecati na biljku.
bolesti i štetočineVlažni uvjeti povećavaju rizik od bolesti pjegavosti lišća i truljenja korijena. Prilično otporan na štetočine, ali lisne uši, paukove grinje i ljuskari ponekad mogu uzrokovati probleme.
toksičnostOtrovno ako ga progutaju ljudi ili životinje. Sok također može izazvati iritaciju kože.

Indirektno jako svjetlo

Listovi Alokazije Zebrine djeluju kao široki solarni paneli, upijajući svjetlost iz svijetle sjene ispod suncem okupane krošnje džungle. Rado upijaju velike količine neizravne sunčeve svjetlosti, ali će izgorjeti ako budu izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Na svijetlom prozoru lako možete zadovoljiti željene uvjete biljke. Južna ekspozicija zaštićena prozirnim zavjesama dobro funkcionira, kao i prostor od 1,2 do 1,5 m od otvorenog stakla. Druga mogućnost je da ih pustite da provedu oko sat vremena na izravnom ranom ili kasnom suncu uz prozor koji gleda na istok ili zapad.

Alokazije Zebrine mogu preživjeti pri malo slabijem svjetlu, ali ne uspijevaju dobro u lošim uvjetima. Jače svjetlo znači više lišća – i onih upečatljivih stabljika!

Napomena: listovi agresivno rastu prema izvoru svjetlosti i na kraju se iskrive bez intervencije. Održavajte uravnotežen oblik okretanjem posude za 90º sa svakim zalijevanjem.

wop Alokatsiya6758234030

Pažljivo, ravnomjerno zalijevanje

Alokazije Zebrine vole vlažnost tla, ali se lako zalijevaju i sklone su truljenju korijena. Budući da prugaste stabljike zadržavaju puno vlage, ne trebaju im puno vode pri svakoj sesiji.

Međutim, Alokazija Zebrina nije biljka otporna na sušu: njezino lišće postaje smeđe i ljuskavo kad se osuši. Potreba za zadržavanjem malo vlage bez mokrog ili suhog tla znači da će vaša Alokazija Zebrina trebati drugačiju rutinu zalijevanja od većine sobnih biljaka.

Umjesto da tlo obilno zalijevate, bolje ga je zalijevati češće u manjim količinama. Osim ako je tlo izuzetno dobro drenirano, ne Trebao bi Svaki put temeljito zalijte zemlju kako biste je isprali.

Općenito, 1 cm gornjeg sloja tla treba ostaviti da se osuši prije ponovnog zalijevanja. Idealno vrijeme da im date nešto za piće je neposredno prije nego što im zatreba. Dajte im dovoljno za tjedan dana… ili čak i manje.

Ako koristite vodu iz slavine, prvo je deklorirajte i poslužite na sobnoj temperaturi. Uvijek provjerite tlo prije zalijevanja: nemojte se pridržavati određenog rasporeda.

Zalijevanje po osjećaju

Uobičajen i učinkovit način pravilnog zalijevanja Alokazije Zebrine je podizanje posude da vidite koliko je teška. Uz malo iskustva, po težini lonca možete znati kada je biljka spremna za još jedno piće.

Da biste pronašli pravu težinu, promatrajte lišće. Lišće Alokazije Zebrine počinje padati kada im je potrebna voda – očito se to ne bi trebalo događati redovito, ali ovaj signal može biti od pomoći. Kad biljka počne venuti, uzmite njen lonac i osjetite koliko je lagan.

Upoznajte ovu težinu. Uz praksu, možete jednostavno podići zdjelu da vidite je li potrebna voda.

Pustite tlo da se još malo osuši zimi. Pustite da se 3 cm gornjeg sloja zemlje osuši prije nego počnete na miru zalijevati.

Imajte na umu da razdoblja suše mogu uzrokovati da dodjela uđe u ciklus mirovanja. Lako je zalijevati ako toga niste svjesni. Izbjegnite probleme redovitim zalijevanjem i svakodnevnim praćenjem stanja tla.

wop bojhalnaeaj

Zahtjev za tlo

Prozračno, dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu najbolja je mješavina zemlje za Alokazije Zebrine. Njeno prirodno stanište sastoji se od tla bogatog humusom nagomilanog visoko iznad kamene podloge… biljka se bori s medijem koji zadržava previše vode.

Izdaci su srednje do teški za hranjenje. Ključ za osiguravanje odgovarajuće prehrane temelj je bogato, dobro drenirano tlo. Biljka posebno dobro uspijeva u prirodnoj mješavini s puno organskog materijala.

Jedina mana dodavanja organske tvari je ta što se ona s vremenom razgrađuje i na kraju uzrokuje zbijanje tla. Budući da kompaktni medij smanjuje kisik i potiče truljenje korijena, dobro je osigurati dodatno prozračivanje perlitom, float ili grubim pijeskom.

Zapamtite samo da su anorganski dodaci trajni i da drže tlo otvorenim, ali nemojte dodavati korisnu prehranu.

Raste u vodi

S obzirom na osjetljivost biljke na truljenje korijena, može se činiti iznenađujućim da su neki vrtlari bili uspješni u uzgoju Alokazije Zebrine izravno u vodi. Iznenađujuće, dok njihovo korijenje svakako treba pristup kisiku, voda može omogućiti veću izmjenu plinova od vlažnog tla.

Ponekad hidroponija može revitalizirati stalak Alokazije Zebrine koji propada u neprikladnom tlu. To je također način poticanja novih promjena. Evo nekoliko savjeta ako želite isprobati ovu metodu:

 • Isprati postojeće tlo iz korijenskog sustava.
 • Uklonite sve trule komadiće prije potapanja korijena u vodu.
 • Obavezno biljci dajte vrlo neizravno svjetlo bez izravnog izlaganja.
 • Mijenjajte vodu svaki tjedan tijekom 10 dana.

Najbolje je koristiti filtriranu i dekloriranu vodu iz slavine, kišnicu ili destiliranu vodu kada uzgajate Zebrinu na ovaj način. Povremeno možete nakratko dodati razrijeđeno gnojivo, ali nakon toga svakako promijenite vodu kako biste izbjegli šokiranje korijena.

Željena vlažnost

Kao stanovnik prašume, Alokazija Zebrina prirodno preferira visoku vlažnost. Njihova idealna razina je 60% ili više, pa se dobro snalaze u stakleniku ili u prostoriji s ovlaživačem zraka. Međutim, obično se mogu izvući s manje sve dok se pravilno zalijevaju i imaju dobro svjetlo.

Smeđe lišće čest je znak da se biljka bori s nedostatkom vlage u zraku. Možete grupirati biljke kako biste povećali vlažnost u vlastitoj sobnoj džungli, ali nemojte ih previše gomilati. I dalje im je potrebna cirkulacija zraka i malo prostora kako bi se spriječilo širenje štetnika.

Još jedan dobar trik je napuniti pladanj ili tanjurić vodom kako bi isparila i povećala lokalnu vlažnost. Možete staviti zdjele blizu biljke ili staviti kamenčiće u vodu i staviti posudu na vrh kako bi zemlja bila sigurna i suha.

Ugodne, tople temperature

Alokazija Zebrina ne podnosi hladnoću; Čak i blaga prehlada vjerojatno će rezultirati gubitkom lišća. Moraju se čuvati na normalnoj unutarnjoj temperaturi između 15°C i 28°C.

Biljka će se uspavati kada temperatura padne znatno ispod željenog raspona. Nježne su i ne podnose mraz. Izbjegavajte vruće ili hladne propuhe i nagle promjene temperature.

wop bgpoiaqjhngpah

Česta gnojidba

Izdvajanja su općenito teške hranilice, ali samo zahtijevaju dodatnu hranu u toplijim mjesecima. Predozirati ćete uspavanu biljku ako nastavite hraniti prema rasporedu vegetacijske sezone.

Preporuča se hraniti biljku svaka dva tjedna s pola razrijeđene uravnotežene formule. Jednostavna metoda je dodavanje tekućeg gnojiva u njihovu vodu.

Neki uzgajivači umjesto toga koriste gnojivo sa sporim otpuštanjem svaki mjesec do šest tjedana tijekom vegetacijske sezone.

Organska gnojiva su nježna, sigurna i pomažu poboljšati zdravlje mikroba u tlu. Sintetička mješavina može bolje zadovoljiti potrebe brzorastuće Alokazije Zebrine; Međutim, budući da se ne ispiru redovito režimom zalijevanja biljke, neželjeni ostaci soli mogu se nakupiti tijekom vremena.

Manje cvatnje

Nije potrebno spominjati da se Alokazije Zebrine ne uzgajaju zbog cvijeća. “Cvjetovi” u kasno proljeće su kuglice s kapuljačom koje okružuju bijeli štap poput lopate. Poznato je da to proizvode zdravi stariji primjerci sinflorescencija u loncima, ali to je prilično rijetka pojava.

Da dodatno ublažimo buku, botanički njezina lopatica tehnički nije cvijet. To je zapravo pokrivač za stabljiku koja po svojoj dužini nosi bezbroj malih cvjetova. Sami cvjetovi su gotovo mikroskopski.

Orezivanje po potrebi

Obrezivanje Alokazije Zebrine pripada kategoriji dotjerivanja. Trebali biste ukloniti požutjelo ili oštećeno lišće, ali Alokazije Zebrine su prirodno velike biljke koje neće reagirati na obrezivanje nižim i grmolikijim.

Stručni savjet: Ako želite manje listove, pokušajte ukloniti neke starije velike listove i pravilno pognojiti biljku dok joj dajete jače svjetlo.

Odrežite lišće blizu – ali ne u ravnini s – glavnom stabljikom. Koristite sterilnu oštricu za rezanje kako biste izbjegli infekciju. Umakanje oštrica u obični izopropil alkohol (alkohol za trljanje) jednostavna je metoda sterilizacije.

Alokazije Zebrine su otrovne i mogu izazvati iritaciju kože, stoga uvijek nosite vodootporne rukavice prije rukovanja njima.

Da biste se oporavili, najbolje vrijeme za obrezivanje Alokazije Zebrine je kada brzo rastu na temperaturama iznad 27ºC.

Rijetko se presađuje

Nemojte žuriti s presađivanjem. Uznemirava krhko korijenje i biljci će vjerojatno trebati vremena da se oporavi. Ako ste nedavno nabavili novu zebru, dopustite joj da se privikne na novu okolinu prije presađivanja.

Evo nekoliko savjeta za transplantaciju:

 • Zebri ne smeta što se malo veže za svoje korijene. Pričekajte dok vaša biljka ne bude trebala zalijevati više od jednom tjedno i dok njezino korijenje ne počne kružiti zemljom.
 • Ni manje posude ne smetaju biljci. Samo provjerite je li spremnik dovoljno težak kako biste izbjegli prevrtanje.
 • Zamijenite tlo sličnim sastavom kako ne biste šokirali biljku.
 • Pažljivo pratite vlažnost tla nakon povećanja veličine posude. Presađivanjem u postojeću posudu povećava se volumen vode u odnosu na korijenski sustav, što može uzrokovati propadanje biljke.

Reprodukcija od odjeljaka i reznica

Alokazija zebrina je lukovičasta biljka koja raste u prsima. Uobičajene metode razmnožavanja su ili odvajanje gusto rastućih biljaka ili dijeljenje svih odjeljaka i reznica.

Alokazije Zebrine su osjetljive, stoga pazite da im ne ozlijedite korijenje.

Evo koraka za širenje:

 • Uklonite matičnu biljku i nježno otresite ili isperite zemlju s korijena.
 • Korijenje bi trebalo imati grudice i vjerojatno neke izbočine: to su izdanci. Ove biljke često imaju male korijene u razvoju koji su se zapetljali s većom biljkom; Pažljivo odvojite svaki korijenski sustav.
 • Ako imate više biljaka u posudi koje želite razdvojiti, razmrsite korijenski sustav ako možete. Pokušajte izbjeći kidanje. Ako je korijenje pojedinih biljaka previše komplicirano, pažljivo ih odrežite steriliziranim nožem ili škarama.
 • Presadite biljke u zemlju ili ih stavite u vodu.
 • Nove biljke (i njihove majke) su šokirane ovim procesom. Dajte im neizravno svjetlo i pažljivo pratite njihovo tlo.
 • Kad vidite novo lišće, znate da se biljka oporavlja.

Savjeti za sadnju

 • Ne zaboravite da vaša Alokazija Zebrina prirodno ulazi u razdoblja mirovanja kada je vrijeme hladno. Tijekom ovog ciklusa lišće im izblijedi i može ponovno umrijeti. Smanjite zalijevanje – nastavljanje s normalnom količinom može dovesti do truljenja korijena.
 • Biljka također može pasti u stanje mirovanja ako se tlo previše osuši ili je osvjetljenje nedovoljno. Nemojte samo prestati zalijevati kada biljka izgleda blijedo; Istražite sve čimbenike njege.
 • Nešto opadanja starijeg donjeg lišća je normalno. Ako se biljka pravilno zalijeva, njezini bi novi listovi trebali rasti barem jednako brzo kao stari koje odbacuju.
 • Čišćenje lišća brisanjem vlažnom krpom dobra je praksa za povećanje izloženosti svjetlu, maksimiziranje izmjene zraka i smanjenje štetnika. Najbolje je to učiniti ujutro kako bi se biljka osušila prije noći. Mokro lišće otvoreni je poziv za gljivične infekcije.
 • Središnji listovi Alokazije Zebrine obično su uspravni, ali bočni listovi prirodno se mogu lagano saviti. Često se najviše savijaju donji listovi.
wop ouialnblanh

Toksičnost

Živopisno prugaste stabljike Alokazije Zebrine mogu poslužiti kao upozorenje prirodi: biljka je otrovna ako je jedu ljudi ili kućni ljubimci.

Lišće i drugi dijelovi biljke sadrže otrovne kristale kalcijevog oksalata koji uzrokuju mučninu i povraćanje. Dijelovi biljaka i sok također mogu izazvati iritaciju kože i očiju u kontaktu.

Štetnici i bolesti

Zdrava Alokazija Zebrina nije osobito osjetljiva na štetočine ili bolesti, ali nije ni imuna. Nedovoljno ili pretjerano zalijevanje može ih učiniti osjetljivijima na infekcije.

Pepelnica je vjerojatno najčešći kukac na kojeg treba obratiti pažnju, ali biljka može biti osjetljiva na tipične lisne uši, kamenac ili grinje.

Redovito provjeravajte ispod lišća i duž stabljike ima li sumnjivih aktivnosti. Nećete imati problema uočiti zarazu ako je dovoljno daleko da uzrokuje žutilo ili iskrivljenje lišća.

Tretirajte insekticidnim sapunom ili laganim hortikulturnim uljem. Pazite da biljku dobro pokrijete. Ovaj tretman je blag i ne opterećuje biljku, ali mora doći u kontakt sa štetnicima da bi bio učinkovit. Ponavljajte postupak svakih pet do deset dana dok se problem ne riješi.

Vlaga uzrokuje probleme

Pretjerano zalijevanje može uzrokovati gljivične probleme uključujući pjegavost lišća i botritis… i naravno trulež korijena. Prevencija je najbolja metoda kontrole.

Pravilno zalijevanje i dobra higijena su ključni. Prilikom zalijevanja najbolje je kvasiti samo korijenje, a ne lišće. Omogućite dobru cirkulaciju zraka kako bi lišće ostalo suho.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme krastavca

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Pogreške u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu brazilskog (srcolisnog) filodendrona