Njega biljke Dragon Fruit (pitaya)

1682590221 Drachenfrucht Pflanzenpflege Das Wesentliche erklart Organic Pereglin

Dragon fruit je tropska biljka koja se može uzgajati u kućnom vrtu. Ove biljke vrlo je lako uzgajati i zahtijevaju malo održavanja. Ali im je za bolji rast potrebna posebna njega.

Njega biljke Dragon fruit zahtijeva svakodnevno zalijevanje. Trebali bi dobiti barem sunčevu svjetlost. Gnojite tlo organskim gnojivom svakih nekoliko tjedana.

Želite saznati više savjeta o brizi za ove biljke? Pročitajte cijeli ovaj članak da biste saznali više!

Kako uzgajati biljke Dragon Fruit?

Dragon fruit može narasti do 4-5m u visinu sa širinom od 3-4m u zrelosti.

Biljka je otporna na većinu štetnika i bolesti, ali zahtijeva povremeno orezivanje za pravilan rast i dobar rod.

Ako želite uzgojiti biljku Dragon fruit u svom kućnom vrtu, slijedite ove korake:

 • Morate nabaviti posudu s drenažnim otvorima za uzgoj biljke.
 • Zatim je potrebno napuniti posudu zemljom bogatom hranjivim tvarima koja je pognojena kompostom ili stajskim gnojem.
 • Također biste trebali dodati pijesak u tlo kako bi voda mogla lakše otjecati.
 • Nakon što posadite svoju sadnicu dragon fruita u lonac, dobro je zalijevajte.
 • Osigurajte mu dovoljno sunčeve svjetlosti tako da ga postavite blizu prozora ili vani na sunčano mjesto.

Slijedite ove korake i možete uzgojiti ovu biljku. Nakon uzgoja biljke morate se dobro brinuti o njoj. Pogledajmo kako to učiniti u sljedećem odjeljku članka.

Njega biljke Dragon Fruit: 13 stvari koje trebate znati

Dragon fruit je suptropsko voće kaktusa egzotičnog izgleda. Poznate su i kao pitaya i kiwano.

Dragon fruit je biljka slična kaktusu s mesnatom crvenom ili žutom kožom koja okružuje velike jestive sjemenke.

Kora ima hrskavu teksturu poput jabuke ili kruške. Slatkastog je okusa s okusom ananasa, jagode i banane.

Dragon fruit se uzgaja na drveću i ne treba ga puno održavati sve dok dobiva dovoljno vode dok je u zemlji, ali ako ga želite uzgajati u zatvorenom prostoru, morat ćete mu osigurati dovoljno svjetla i topline pravilno rasti.

Međutim, morate uzeti u obzir neke ključne čimbenike za njihov zdrav rast dok se brinete za njih. Pogledajmo ove faktore.

Tlo

Tlo zadržava vlagu

Dragon fruit biljke nisu toliko zahtjevne kada su u pitanju zahtjevi za tlom. Mogu rasti na različitim tlima, ali najbolje uspijevaju u dobro dreniranom, rahlom i ilovastom tlu.

Tlo treba duboko prekopati i dodati kompost ili drugu organsku tvar kako bi tlo zadržalo vlagu.

Voda

Voće vodenog zmaja

Poznato je da su biljke Dragon fruit otporne, ali zahtijevaju više vode nego druge biljke. Treba joj puno vode jer je područje odakle dolazi vruće i vlažno.

Biljka dragon fruit može se uzgajati u posudi i ne treba je saditi u zemlju, ali zahtijeva više vode od većine drugih biljaka.

Svjetlost

Sunčeva svjetlost za zmajevo voće

Zahtjevi biljaka dragon fruita prema svjetlu nisu jako zahtjevni. Potrebe za svjetlom biljke dragon fruit ovise o dobu godine i o tome je li u zatvorenom ili na otvorenom.

Potrebno im je oko 6 sati svjetla dnevno za optimalan rast, ali mogu podnijeti i manje ako je potrebno.

Temperatura

temperatura

Dragon fruit biljke su tropske biljke koje trebaju tople uvjete za rast. Osjetljivi su na hladnoću i potrebno im je najmanje 18°C ​​​​za rast.

Ove biljke mogu se uzgajati na otvorenom u toplijim podnebljima, ali trebaju zaštitu od mraza, hladnih vjetrova i kiše.

Vlažnost

Dragon fruit je tropska biljka kojoj je za optimalan rast potrebna visoka vlažnost. Biljke Dragon fruit najbolje rastu u toplim i vlažnim klimama, ali će tolerirati manje od idealnih uvjeta.

Gnojivo

gnojivo za dragon fruit

Najbolje gnojivo za biljke dragon fruit je ono koje je bogato dušikom. To će pomoći biljci da brže raste i proizvodi plodove.

Stoga su najbolja gnojiva s visokim udjelom dušika, kao što su urea, amonijev nitrat i amonijev sulfat.

Kompost dobre kvalitete također se može koristiti kao gnojivo za biljke dragon fruita. Treba ga pomiješati sa zemljom prije upotrebe kako se ne bi spalilo korijenje biljke kada se nanese.

Kako znati je li oplodnja biljke uspjela?

Najbolji način da se utvrdi je li oplodnja bila uspješna kod ovih biljaka je boja cvjetova. Ako su bijele, oplodnja je bila neuspješna i pokušajte ponovno.

Presađivanje

Presađivanje za dragon fruit

Najbolji način da utvrdite treba li vaše biljke dragon fruit presaditi je da potražite korijenje. Presađivanje je potrebno kada korijenje izađe iz drenažnih rupa.

Presađivanje pomaže kod drenaže i sprječava truljenje korijena. Prilikom prijave provjerite ima li posuda rupu na dnu za otjecanje vode. Biljke Dragon fruit treba presaditi svaka 2-3 mjeseca.

Obrezivanje

Cut za dragon fruit

Obrezivanje biljaka dragon fruita neophodan je proces koji je potrebno obavljati svake godine. Održava vas zdravim i produktivnim. To je zato što biljka raste u obliku grma.

Grm će nastaviti rasti sve dok ne dosegne svoju maksimalnu visinu koja može biti čak 3m. Biljka neće dati plod ako je narasla previsoko i nije orezana.

Najbolje vrijeme za orezivanje ovih biljaka je kasna zima ili rano proljeće prije nego što počne novi rast u kasno proljeće.

Razmnožavanje

Razmnožavanje dragon fruita

Razmnožavanje biljke Dragon fruit odvija se kroz proces koji se zove cijepljenje. Najbolje vrijeme za cijepljenje je u kasnim zimskim mjesecima kada je temperatura oko 65 stupnjeva Fahrenheita.

Oslonac biljke

Podrška Dragon fruit

Postoji mnogo načina za podržavanje biljaka dragon fruita. Jedna od mogućnosti je korištenje kolca za drvo.

Stup za drvo dugačak je stup koji se zabode u zemlju s jedne strane biljke, a zatim zabije u zemlju s druge strane.

Druga mogućnost je korištenje rešetke. Rešetka može biti izrađena od drva ili metala, ili od žice ili konca, i pričvršćena na kolce u svakom kutu kvadrata ili pravokutnika.

Cvjetanje

Zmajevo voće cvijeće

Da bismo razumjeli potrebe za cvjetanjem ili cvjetanjem, javite nam dijeljenjem i odgovorom na dva ključna pitanja:

Kada cvjeta

Biljke Dragon fruit poznate su po svojim prekrasnim cvjetovima. Mogu se naći u različitim bojama poput ružičaste, žute i ljubičaste.

Biljke Dragon fruit imaju vrijeme cvatnje koje ovisi o vrsti. Na primjer, Hylocereus undatus cvjeta od travnja do lipnja, dok Hylocereus costaricensis cvjeta od listopada do studenog.

Cvjetovi ovih biljaka su mirisni i privlače oprašivače poput pčela i kolibrića.

Kako pospješiti cvjetanje.

Nije neuobičajeno da ovoj biljci treba neko vrijeme prije nego što procvjeta. Evo nekoliko savjeta kako potaknuti proces cvjetanja.

 • Osigurajte biljci stalni izvor vode i gnojiva.
 • Orežite biljku i uklonite suve listove. To će pomoći povećati cirkulaciju zraka i osigurati da svjetlost brzo dopre do cvijeća.
 • Pratite temperaturu u svom domu ili uredu; To će vam pomoći da odredite kada svojim biljkama dati više topline da procvjetaju.
 • Smanjite izlaganje svjetlu jer ono može spriječiti cvjetanje biljaka.

Rast

Rast zmajevog voća

Dragon fruit je prekrasna biljka s dugom, šiljastom stabljikom i velikim zelenim listovima. Za rast su mu potrebne tople temperature.

Ako odlučite uzgajati ovu biljku u posudama, provjerite ima li posuda drenažne rupe i mora biti duboka najmanje 30cm kako bi držala dovoljno vode da biljka uspijeva tijekom vrućih ljeta.

Potrebna vam je mješavina tla s dobrim drenažnim svojstvima i malo gnojiva za vaše biljke svakih mjesec ili dva.

Također biste se trebali pobrinuti da vaše biljke imaju najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Postavljanje zmajevog voća

Najbolje mjesto za biljke dragon fruita je u vrtu ili u kontejneru. Potrebno im je sunčano mjesto i dovoljno prostora za širenje. Biljke dragon fruita dobro rastu u posudama.

Obično se uzgajaju u toplim, tropskim klimama. Osjetljive su na mraz i ne podnose niske temperature.

Najbolje mjesto za biljke dragon fruita je sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom. Biljka zahtijeva puno vode dok je mlada, ali se može uzgajati bez mnogo vode nakon što se ustali.

Uobičajeni problemi kod njege biljaka Dragon fruit

Dragon fruit je suptropsko voće koje se nalazi u mnogim zemljama širom svijeta. Jedno su od najpopularnijih egzotičnih voćaka koje se uzgajaju na vinovoj lozi. Imaju sladak okus s malo kiselosti.

Biljke Dragon fruit lako se uzgajaju i zahtijevaju malo održavanja, no mogu se pojaviti neki problemi pri njihovom uzgoju.

Neki problemi s kojima se susreću uzgajivači obih biljaka raspravljeni su u ovom dijelu članka:

Osjetljivost na štetočine

štetočine dragon fruita

Biljka dragon fruit osjetljiva je na štetnike kao što su grinje, lisne uši, bijele mušice i tripsi. Ovi insekti mogu uzrokovati da lišće postane smeđe, što dovodi do smrti biljke ako se ne liječi.

Ovi štetnici se mogu kontrolirati pesticidima kao što su insekticidi ili ulje neema. Previše izlaganja suncu može uzrokovati opekline i učiniti biljke osjetljivijima na štetočine i bolesti.

U nastavku su razlozi zašto je Dragon fruit sklono štetočinama.
Ranjivi ste jer:

 • Insekti poput voćnih mušica mogu ih brzo napasti.
 • Imaju tanku kožu koju insekti lako probuše. To je nježna biljka koja ne podnosi loše vremenske uvjete.
 • Ima visok sadržaj vode, što ga čini lakom metom za napade insekata.

Podložnost bolestima

bolest zmajevog voća

Biljka dragon fruit je osjetljiva na antraknozu korijena, pjegavost lišća i pepelnicu. Gljivice na lišću biljaka ili korijenu biljaka uzrokuju ove bolesti.

Najčešće se te bolesti šire kroz zaraženo tlo ili vodu kontaminiranu sporama oboljelih biljaka. Ove se bolesti mogu kontrolirati prskanjem biljke fungicidima poput bakra ili sumpora.

Nedostatak hranjivih tvari

Biljke Dragon fruit također mogu patiti od nedostatka hranjivih tvari, što može dovesti do zastoja u rastu ili požutjelog lišća. Ovaj problem se obično rješava dodavanjem gnojiva u tlo.

Postoje mnoge hranjive tvari koje biljke Dragon fruit trebaju da prežive. Ne možete napredovati bez zdrave prehrane koja sadrži dušik, magnezij, željezo i mangan.

Također, moraju imati dovoljno fosfora, kalija i sumpora u svom tlu.

Oštećenja od mraza

Dragon fruit Šteta od mraza

Mraz nije pogodan za biljke dragon fruita. To može uzrokovati umiranje biljke ili proizvodnju manje ploda.

Ako živite u hladnoj klimi, držite svoje biljke Dragon fruit u kući ili ih prekrijte krpom od smrzavanja zimi kada vani postane previše oštro.

Međutim, mraz ne utječe uvijek negativno na zdravlje biljaka Dragon fruit.

Oštećuje lišće i smrzava vodu u stanicama. To ih sprječava da apsorbiraju vodu ili hranjive tvari u tlu, uzrokujući umiranje biljaka.

Pretjerano zalijevanje

podvodno zmajevo voće

Premalo vode može rezultirati smeđim mrljama na lišću, uvelim lišćem, smeđom kožom i truljenjem mesa iznutra. Stoga uvijek pazite da Dragon fruit dobije dovoljno vode.

To su bili neki od problema s kojima se suočavaju uzgajivači ove biljke. Stoga, kako bi se osiguralo zdravlje i njega Dragon fruit-a, važno je izbjegavati probleme koliko god je to moguće.

Savjeti za njegu biljke Dragon fruit

Dragon fruit je biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja i lako se uzgaja. Biljka može narasti do 4m i ima crvenu, žutu, narančastu ili ružičastu kožu s bijelim mesom i crnim sjemenkama.

Dragon fruit je izvrstan dodatak svakoj zdjeli s voćem! Oni su zdrav, niskokaloričan međuobrok koji je savršen za ljeto.

Ali prije nego počnete grickati ove slasne plodove, trebali biste znati kako ih pravilno njegovati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: