Smatra li se svjetlost kroz prozor izravnom sunčevom svjetlošću?

Smatra li se svjetlost kroz prozor izravnom suncevom svjetloscu789540303345 wop

Zahtjevi za svjetlom za sobne biljke uvelike se razlikuju, a mnoge su posebno osjetljive na izravnu sunčevu svjetlost. Ali smatra li se svjetlost kroz prozor izravnom sunčevom svjetlošću ili ne? Doznajmo zajedno.

Smatra li se svjetlost kroz prozor izravnom sunčevom svjetlošću? Svjetlost kroz prozor nije izravna sunčeva svjetlost jer se dio svjetlosti raspršuje i reflektira dok prolazi kroz prozor, smanjujući njegov intenzitet. Svjetlost kroz prozor najizravniji je oblik svjetlosti dostupan u zatvorenom prostoru, ali je obično najmanje 50% manje intenzivan od izravne sunčeve svjetlosti na otvorenom.

Prikladna rasvjeta za vaše sobne biljke ključna je kako biste osigurali da rastu zdravo, ali ne želite toliko svjetla da počnu imati problema. Čitajte dalje kako biste saznali koliko je zapravo jako svjetlo kroz prozor.

Koliko je jaka sunčeva svjetlost u mojoj sobi?

Nevjerojatno je koliko varira razina svjetla u vašem domu. Biljka udaljena nekoliko metara od prozora okrenutog prema sjeveru često dobiva samo 1% svjetla za razliku od biljke vani na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Uz takav raspon intenziteta svjetlosti, važno je pravilno pozicionirati svoje sobne biljke.

Zašto svjetlost kroz prozor nije tako jaka kao izravna sunčeva svjetlost na otvorenom?

Kada stojite vani, a oblačno je, zrake koje se filtriraju kroz oblake ne smatraju se izravnim svjetlom. Slično, kada stojite ispod drveta, svjetlost koja vas udara kroz grane i lišće ne smatra se izravnim svjetlom.

Isti koncept vrijedi i za sunčevu svjetlost koja ulazi kroz prozor. Svjetlost prolazi kroz staklenu barijeru prozora i pri tome gubi dio svjetlosti i intenziteta energije. Svjetlost se lomila, dio se reflektirao, a dio je raspršen, smanjujući intenzitet svjetlosti.

Baš kao i duga, sunčeva svjetlost također se sastoji od zraka različitih boja. Kada su te zrake zajedno, one proizvode sunčevu svjetlost u svom punom potencijalu. Kada svjetlost prođe kroz nešto, bilo oblak ili kroz prozor, gubi dio svoje snage, bilo putem refleksije ili difuzije.

wop bvzu3g476gf3497643t3tzzggffghrt

Različite vrste svjetla kroz prozor

Postoje različiti intenziteti svjetlosti koje filtriraju kroz prozor. Svako od ovih svjetala ovisi o mjestu vašeg prozora, kao io tome postoje li barijere između sunca i vašeg prozora, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Mjesto

Kada govorimo o lokaciji, nije bitan samo smjer prozora već i utjecaj različitih godišnjih doba. Količina svjetlosti i intenzitet su različiti u toplijim u odnosu na hladnije mjesece.

Prozori okrenuti prema sjeveru

Prozori okrenuti prema sjeveru nikada ne primaju izravnu sunčevu svjetlost kroz njih zbog putanje sunca koje izlazi na istoku, putuje preko južne polovice neba i zalazi na zapadu. Prozorska daska okrenuta prema sjeveru bit će prikladna za biljke otporne na sjenu, a dalje od prozora sobe okrenute prema sjeveru, uspjet će samo biljke vrlo otporne na sjenu.

Ako stvarno želite uzgajati biljke kojima je potrebna visoka razina osvjetljenja u prostoriji okrenutoj prema sjeveru, pokušajte ih staviti što bliže prozoru ili razmislite o korištenju svjetla za uzgoj za povećanje razine svjetlosti, osobito zimi.

Prozori okrenuti prema jugu

To su obično najtoplije i najsvjetlije točke u kući. Intenzitet svjetla osjeća se tijekom cijelog dana jer u ovom dijelu kuće uvijek sija sunce. Bilo da je rano jutro kada sunce tek izlazi ili večer kada sunce zalazi.

Većina biljaka može se vrlo dobro snaći u sobama okrenutim prema jugu. Biljke koje vole svjetlo kao što su kaktusi, mnogi sukulenti, euphorbia milii, biljke citrusa i anturijumi mogu se dobro snaći na prozorima okrenutim prema jugu. Držite sobne biljke slabijeg osvjetljenja dalje od prozora i osigurajte zasjenjenje kako biste ih zaštitili od izravnog sunčevog svjetla.

Prozori okrenuti prema istoku

Ovo je najbolje mjesto u kući za biljke koje zahtijevaju srednju sunčevu svjetlost ili jutarnju sunčevu svjetlost jer je to prvo mjesto na koje će rano jutarnje svjetlo pogoditi. Ovo područje također ima tendenciju da bude hladnije jer se sunce probija na zapad.

Prozori okrenuti prema istoku idealni su za veliki izbor sobnih biljaka. Dobivaju malo izravne jutarnje sunčeve svjetlosti, ali izbjegavaju vruću izravnu sunčevu svjetlost sredinom dana.

Prozori okrenuti prema zapadu

Ovo je područje koje dobiva najviše svjetla nakon podneva, a ujedno je i najtopliji dio jer sunce u ovom području sja od podneva do zalaska navečer. Dakle, ako imate biljke koje trebaju puno svjetla, ovo je još jedno sjajno mjesto za njih.

Volim držati biljke koje vole svijetle uvjete na prozorima okrenutim prema zapadu. Izbjegavaju najintenzivniju izravnu sunčevu svjetlost, ali ipak dobivaju puno jakog svjetla.

Barijere

One mogu biti dvije vrste; bilo u zatvorenom ili na otvorenom, i oboje rade potpuno istu stvar. Filtriraju izravnu sunčevu svjetlost i čine je neizravnom svjetlošću.

  • Unutarnje barijere : sami prozori, rolete, zavjese i namještaj su sve prepreke koje blokiraju dio ili cijelu svjetlost koja dopire do vaših biljaka.

Korištenje barijera u svoju korist može pomoći vašim biljkama da dobiju savršenu količinu svjetla. Stavljanje prozirne zavjese ispred prozora okrenutog prema jugu ili premještanje biljke u sjenu nekog namještaja može prilagoditi svjetlo od nepodnošljivog do savršenog.

  • Vanjske barijere: Postoje mnoge vanjske barijere koje se lako mogu naći u prirodi. To mogu biti bilo gdje, od drveća do oblaka do sjenice.

Bilo koji od ovih prirodnih elemenata koji sprječavaju da sunčeva svjetlost izravno udari vas ili biljke smatra se vanjskom barijerom. Oni su manje prilagodljivi, ali biste ih ipak trebali uzeti u obzir kada procjenjujete svoju sobu, idealno prije nego što odaberete biljke koje ćete smjestiti u svoj dom.

Zašto je intenzitet svjetlosti važan za sobne biljke?

Biljke trebaju sunčevu svjetlost kako bi mogle proći kroz svoj prirodni proces fotosinteze . Biljke trebaju sunčevu svjetlost kako bi im pomogle pretvoriti ugljični dioksid i vodu u biljnu hranu, šećer i škrob. Bez sunčeve svjetlosti, biljke mogu preživjeti samo toliko dugo. Pročitajte moj članak o tome mogu li biljke preživjeti bez sunčeve svjetlosti za više informacija.

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu sunčeve svjetlosti. Neke biljke trebaju više sunčeve svjetlosti poput mnogih cvjetnica. Dok mnoge zelene biljke trebaju manje sunčeve svjetlosti. Dakle, poznavanje vrste svjetla potrebna vašoj biljci pomaže vam da ih održavate.

Još jedna stvar koju treba napomenuti: većina ljudi voli odabrati biljku koja im se sviđa za svoj dom ili ured, a zatim odaberu mjesto za tu biljku u svom prostoru. Mnogo je bolje učiniti suprotno.

Prvo odaberite mjesto gdje biste željeli da vaše biljke idu, a zatim odaberite biljku. Na ovaj način točno znate koliko svjetlosti prolazi kroz to mjesto. Ako je toplo, ako je tamno, ako je svijetlo, itd. svi ovi čimbenici pomoći će vam da odredite najbolju biljku za to područje.

To će vam zauzvrat pomoći da se brinete o toj biljci na odgovarajući način kako bi biljka ne samo preživjela nego i uspjela.

Zadnja riječ

Svjetlost koja prolazi kroz prozor znatno je manje jaka od izravne sunčeve svjetlosti na otvorenom. Većina vodiča za njegu sobnih biljaka svjetlo kroz prozor označava izravnu sunčevu svjetlost. Unatoč smanjenom intenzitetu, i dalje može uzrokovati opekotine vaših biljaka ako ste izloženi svjetlosti koja izravno dolazi kroz taj prozor.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: