Ne sadite krastavce i rajčice zajedno: Evo zašto

1682613820 Pflanzen Sie Gurken und Tomaten nicht zusammen Hier ist der

Vrtlarstvo može biti nezgodan pothvat, osobito kada treba odlučiti koje biljke kombinirati. Kada je riječ o krastavcima i rajčicama, mnogi vrtlari se pitaju: ne bi li krastavce trebalo posaditi u blizini rajčica? Na kraju krajeva, ove dvije kulture su glavne u povrtnjaku! Odgovor nije lak. U ovom ćemo postu istražiti prednosti njihove zasebne sadnje i kako ih posaditi u blizini. Dakle, pozabavimo se ovim važnim pitanjem – trebate li saditi krastavce u blizini rajčice ili ne?

Zajedno sadite krastavce i rajčice

Ne preporučuje se zajednička sadnja krastavaca i rajčica zbog opasnosti od širenja bolesti, slabe cirkulacije zraka i kompeticije hranjivih tvari. Krastavci su osjetljivi na bolesti koje se lako prenose biljkama rajčice, kao što su: B. bakterijsko venuće i virus mozaika. Također, obje biljke trebaju odgovarajući prostor za dobru cirkulaciju zraka kako bi se spriječilo stvaranje gljivica na lišću. Konačno, krastavci i rajčice natječu se za hranjive tvari u tlu, što može dovesti do usporavanja rasta ili čak smrti jedne ili obje biljke.

Razlozi da se krastavci i rajčice ne sade zajedno

Uzgoj ova dva povrća zajedno povećava vjerojatnost prijenosa bolesti između njih zbog njihove blizine. Biljke rajčice mogu nositi nekoliko bolesti koje bi mogle utjecati na biljke krastavaca ako su posađene preblizu. To uključuje bakterijsko venuće, virus mozaika, gljivicu kasne plamenjače, gljivicu kasne plamenjače i još mnogo toga.

Biljke za krastavce

Kada sadite krastavce u blizini drugog povrća, važno je odabrati prateće biljke koje neće ometati rast jedna drugoj niti širiti bolesti između njih. Biljke poput bosiljka dobar su izbor jer ne zauzimaju puno prostora. Oni pružaju malo hlada za vaše vinove loze, dok štetočine poput lisnih uši drže podalje od vaših gredica. Poznato je da neven odbija određene insekte, dok dodaje dodatnu boju vašim vrtnim gredicama. Rotkvice su još jedna dobra opcija jer brzo rastu. Neće biti dugoročne konkurencije za resurse između njih i vaših košnica krastavaca.

Važno je držati dovoljan razmak kada sadite krastavce i rajčice jedan do drugog. To će pomoći u smanjenju rizika od gljivičnih infekcija lišća uzrokovanih vlažnim uvjetima uzrokovanim prenapučenošću. Općenito, preporuča se ostaviti najmanje 45 cm prostora između ova dva povrća. Međutim, to može varirati ovisno o sorti koja se uzgaja. Obavezno provjerite s lokalnim rasadnikom prije sadnje.

KLJUČNI REZULTATI: Kada sadite krastavce i rajčice jedan do drugog, važno je ostaviti razumnu udaljenost od najmanje 45 cm između njih. To pomaže u smanjenju rizika od prijenosa bolesti, slabe cirkulacije zraka i natjecanja hranjivih tvari. Osim toga, prateće biljke kao što su začinsko bilje, cvijeće i rotkvice mogu se posaditi uz krastavce kako bi se stvorila dodatna sjena ili držale štetočine podalje od vaših gredica.

Ne sadite krastavce i rajčice zajedno. Evo jednog

Prednosti sadnje krastavaca osim rajčice

Sadnja krastavaca dalje od rajčice može koristiti objema biljkama. Poboljšana cirkulacija zraka, smanjeni rizik od širenja bolesti i bolja apsorpcija hranjivih tvari samo su neke od prednosti koje treba uzeti u obzir kada odlučujete hoćete li ili ne uzgajati ove dvije biljke zajedno.

Poboljšana cirkulacija zraka

Krastavci i rajčice imaju slične potrebe u pogledu temperature, sunčeve svjetlosti i zahtjeva za vodom. Sadnja preblizu jedna drugoj može uzrokovati prenapučenost, što ograničava protok zraka između biljaka. Ovaj nedostatak protoka zraka smanjuje količinu kisika dostupnu svakoj biljci, što dovodi do usporavanja rasta i slabih prinosa. Kako biste osigurali odgovarajuću cirkulaciju zraka, najbolje je držati krastavce najmanje 30 cm udaljene od rajčica kada ih sadite jednu pored druge.

Smanjen rizik od širenja bolesti

Rajčice su osjetljive na razne bolesti koje se lako mogu proširiti kontaktom s drugim biljkama rajčice ili obližnjim stabljikama krastavaca. Razdvajanje ovih dviju kultura pomoći će smanjiti vjerojatnost prenošenja potencijalnih infekcija s jedne kulture na drugu. Ovo također ograničava izloženost štetnicima kao što su lisne uši ili bijele mušice, koje bi mogle slobodno lutati između njih ako su posađene preblizu.

Bolja apsorpcija hranjivih tvari za obje biljke

Ako su krastavci i rajčice posađeni preblizu, mogu se natjecati za hranjive tvari u tlu. To bi moglo dovesti do toga da se obje biljke bore za resurse potrebne za zdrav rast i razine proizvodnje. Kako bi svaki usjev imao pristup svim hranjivim tvarima koje su mu potrebne bez konkurencije susjednih biljaka, najbolje ih je držati odvojeno. Ovo smanjuje stres na vašim vrtnim gredicama dok povećava ukupni potencijal prinosa tijekom vremena.

Suština: najbolje je držati krastavce i rajčice odvojene prilikom sadnje kako biste poboljšali cirkulaciju zraka, smanjili rizik od širenja bolesti i osigurali bolju apsorpciju hranjivih tvari za obje biljke. Ako ih držite najmanje 30 cm udaljene jedna od druge, to će vam pomoći da povećate prinose i smanjite stres na gredicama

Začinsko bilje kao dodatak krastavcima

Biljke su sjajne biljke za krastavce jer pomažu u odbijanju štetočina i osiguravaju dodatne hranjive tvari. Bosiljak, kopar, origano i peršin odličan su izbor kada se sadi u blizini krastavaca. Ove biljke također dodaju okus vašim jelima od kiselih krastavaca!

Cvijeće kao pratioci za krastavce

Cvijeće može biti izvrstan dodatak svakom vrtu, ali posebno je korisno kada se sadi uz krastavce. Neven je izvrstan izbor jer proizvodi prirodni pesticid koji pomaže u zaštiti od lisnih uši i drugih štetnika. Nasturtium također dobro djeluje jer njegov jak miris zbunjuje mnoge kukce koji traže izvore hrane u vrtu.

Sadnja povrća u blizini vaše parcele krastavaca učinkovit je način za povećanje potencijala rasta uz istovremeno držanje populacije štetnika pod kontrolom. Grah, grašak, tikva, rotkvica i kukuruz dobri su prijatelji krastavcima s minimalnom konkurencijom među njima. Važno je ne preopteretiti ovo povrće. Svaki bi trebao imati dovoljno prostora za rast bez previše natjecanja sa svojim susjedima.

Ne sadite krastavce i rajčice zajedno. Evo jednog

Savjeti za uspješnu sadnju obližnjih usjeva

Kada je riječ o sadnji usjeva u blizini, postoji nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da uspijete. Odabir pravih sorti biljaka za zajedničku sadnju ključan je za uspješan vrt. Različite biljke imaju različite potrebe za sunčevom svjetlošću, vodom i vrstom tla; Stoga je prilikom planiranja vrta važno odabrati kompatibilne sorte.

Za optimalan rast također je važno ostaviti dovoljno prostora između biljaka prilikom zajedničke sadnje. Kada su biljke pretijesno jedna uz drugu, to može dovesti do natjecanja za resurse kao što su svjetlost, voda i hranjive tvari, što može zaustaviti njihov rast ili čak dovesti do njihove potpune smrti. Provjerite jeste li ostavili dovoljno prostora između svake biljke kako bi imale dovoljno prostora za rast bez međusobnog natjecanja.

Konačno, redovito praćenje stanja tla kada u blizini rastu biljke ključno je za održavanje vašeg vrta zdravim i produktivnim. Često provjeravajte pH tla, kao i razine hranjivih tvari kao što su dušik i kalij. To će pomoći vašim biljkama da iz tla dobiju sve hranjive tvari koje su im potrebne da bi napredovale. Također, pazite na znakove bolesti ili štetnika koji bi mogli biti štetni. Ako se ovi problemi uoče dovoljno rano, obično se mogu riješiti prije nego prouzrokuju preveliku štetu.

Slijedeći ove jednostavne savjete, možete stvoriti bujan vrt pun zdravog povrća. Kada zajedno sadite susjedne biljke, odaberite kompatibilne sorte i ostavite dovoljno prostora između njih. Također, redovito pratite stanje tla tijekom sezone za maksimalan uspjeh uz minimalan napor.

KLJUČNI REZULTATI: Kada zajedno sadite susjedne usjeve, važno je odabrati kompatibilne sorte i ostaviti odgovarajući prostor između njih. Osim toga, redovito praćenje stanja tla tijekom sezone može pomoći osigurati da vaše biljke iz tla dobivaju sve hranjive tvari koje su im potrebne da bi napredovale. Ne biste li trebali saditi krastavce u blizini rajčica? Najbolje je izbjegavati ovu kombinaciju jer krastavci zahtijevaju više dušika nego rajčice i mogli bi se natjecati za resurse ako su posađeni preblizu.

Dakle… treba li saditi krastavce u blizini rajčice ili ne?

Treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Prvi je mogućnost širenja bolesti. I rajčice i krastavci osjetljivi su na razne gljivične bolesti kao što su plamenjača i pepelnica, koje se lako mogu prenijeti s jedne biljke na drugu ako su posađene preblizu. Također, biljke rajčice obično proizvode više lišća od biljaka krastavaca, što znači da bi moglo utjecati na protok zraka oko biljaka krastavaca ako se posade preblizu.

S druge strane, postoje neke prednosti uzgoja ove dvije biljke jedna pored druge. Na primjer, rajčice imaju duboko korijenje koje pomaže crpiti hranjive tvari iz dubljih slojeva tla; To znači da će sve obližnje biljke imati koristi od povećanog unosa hranjivih tvari zbog svoje blizine rajčicama. Budući da biljke rajčice obično zauzimaju više prostora od biljaka krastavaca (zbog svojih većih listova), možda ćete otkriti da možete smjestiti više povrća na manju površinu ako ih posadite blizu jedno uz drugo, a ne razmaknuto.

U konačnici, hoćete li ove dvije kulture uzgajati zajedno ovisit će o vašoj osobnoj situaciji i preferencijama. Ono što radi jednom vrtlaru ne mora odgovarati drugom. Ako se odlučite da ih ne sadite zajedno, ne zaboravite posaditi svoje krastavce najmanje 12 inča jedan od drugog. Ova preporuka može malo varirati ovisno o tome koliko prostora imate u svom vrtu. Također, pazite na znakove stresa ili bolesti u bilo kojem usjevu tijekom sezone. Ako uočite probleme, brzo ih riješite prije nego što postanu ozbiljni problemi.

Zaključak: Kada odlučujete hoćete li zajedno saditi krastavce i rajčice, važno je uzeti u obzir mogućnost širenja bolesti i cirkulaciju zraka. Iako postoje neke prednosti uzgoja ove dvije biljke jedna pored druge, to se u konačnici svodi na individualne preferencije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: