Kako posaditi češnjak u lonac (Vodič za početnike)

1682613636 Wie man Knoblauch in einen Topf pflanzt Leitfaden fur Anfanger

Češnjak je glavno jelo u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Zbog toga ima mnogo vrtlara koji bi voljeli sami uzgajati češnjak. Međutim, ako ste početnik, možda ne znate odakle početi. Ako to zvuči kao vi, čitajte dalje. U ovom ćete vodiču naučiti kako posaditi češnjak u lonac.

Jednostavan vodič o tome kako posaditi češnjak u lonac

Sadnja češnjaka u lonac ili vreću za uzgoj nije osobito težak vrtlarski zadatak. Ali postoji nekoliko saznanja o uzgoju češnjaka koje morate znati ako želite uživati ​​u zdravom urodu češnjaka. Sljedeći koraci pomoći će vam da posadite češnjak i brinete se za njega tijekom njegovog ciklusa rasta.

Pronađite dobro tlo za sadnju češnjaka

Kao i kod svake biljke koju želite uzgajati u posudi, sadnja češnjaka počinje s dobrim tlom. Idealno tlo koje će podržati najzdraviji rast vaših lukovica češnjaka je:

 • relativno izgubiti
 • neutralna kiselina
 • Dobro isušuje

Tek nakon što pripremite pozornicu s prikladnim medijem za uzgoj, možete nastaviti s ostatkom procesa sadnje češnjaka. Ako možete pronaći tlo koje ima tri gore navedene karakteristike, dobar ste početak.

Znati posaditi lukovice češnjaka

Sada kada imate posudu punu zdrave zemlje, vrijeme je da posadite režnjeve češnjaka. Počnite s cijelom glavicom češnjaka. Zatim uklonite vanjski sloj ljuske s luka i odvojite svaki češanj. Odaberite karanfile koje želite uzgajati, a zatim slijedite korake u nastavku:

Nakon što dovršite ove korake, temeljito zalijte češnjak. Ovaj pokrov pruža osnove za sadnju režnjeva češnjaka. Ali kao što možete očekivati, postoji nekoliko drugih razloga koje morate uzeti u obzir kada sadite svoj usjev češnjaka.

Kada saditi češnjak

Kada uzgajate češnjak, vrijeme je ključno. U većini slučajeva potrebno je najmanje sedam mjeseci da se jedan češanj razvije u pun luk spreman za žetvu. Da bi češanj češnjaka izrastao u lukovicu, potrebna mu je dodatna obrada, poput jarovizacije. Ovaj se proces prirodno odvija kada možete planirati sadnju češnjaka uz određene sezonske promjene.

U sljedećim odjeljcima malo ćemo više pokriti proces jarovizacije. Za sada biste trebali znati da postoje dvije sezone koje morate uzeti u obzir kada sadite češnjak.

Možda će vas također zanimati… Je li češnjak povrće?

Kako posaditi češnjak u lonac Vodič za početnike

Sadite češnjak u jesen

Vrtlari često imaju najviše uspjeha kada svoje režnjeve češnjaka sade u jesen. Ako živite u regiji koja ima hladne zime sa stalnim temperaturama ispod 40 stupnjeva nekoliko tjedana, sadnja češnjaka u jesen daje vam dvije velike prednosti:

 • Više vremena za sazrijevanje: Češnjevi češnjaka koje posadite u jesen vjerojatno će biti spremni za berbu početkom ili sredinom sljedećeg ljeta.
 • Prirodna vernalizacija: Najbolje vrijeme za sadnju režnjeva češnjaka je prvi mraz u jesenskoj sezoni. Provjerite datume mraza u vašem području i posadite češnjak u to vrijeme. Sadnja češnjaka, koja se podudara s prvim jesenskim mrazom, ima najviše vremena za jarovizaciju.

Sadnja u jesen daje vašem češnjaku dovoljno vremena da sazrije i iskoristi hladno zimsko vrijeme koje pokreće vernalizaciju. Ovaj proces uključuje dugotrajnu izloženost niskim temperaturama, koje potiču zasađene režnjeve češnjaka da se razviju u lukovice.

Sadnja češnjaka u jesen očito ima neke inherentne prednosti. Ali što učiniti ako propustite prvi mraz ili živite u području gdje uopće nije dovoljno hladno?

Sadite češnjak u proljeće

Iako je manje popularan pristup, moguće je saditi češnjak u proljeće, a ne u jesen. Međutim, to dolazi s nekoliko nedostataka. Prvo, češnjaku će trebati više vremena da razvije lukovice spremne za žetvu, a te su lukovice često manje. Međutim, u međuvremenu imate još puno zelenih stabljika češnjaka za žetvu.

Ako se odlučite za sadnju češnjaka u proljeće, najbolje je da režnjeve stavite u zemlju što je ranije moguće. Na taj način svom češnjaku dajete priliku da iskoristi ostatke vegetacije.

Kao što je gore spomenuto, niske temperature pomažu da se češnjevi češnjaka razviju u češnjake, a ako sadite u jesen, možete dopustiti prirodnom padu temperature da se pobrine za jarovizaciju. Ako sadite u proljeće, malo je vjerojatno da će biti dovoljno hladnih dana da se vaši karanfili vernaliziraju.

U ovim scenarijima trebate izvršiti umjetnu vernalizaciju. Najbolji način da to učinite je da klinčiće stavite u plastičnu vrećicu koja ima ventilaciju. Zatim stavite vrećicu u hladnjak na otprilike mjesec ili dva. Nakon što se formira malo korijena, vaš je češnjak spreman za proljetnu sadnju.

Kako posaditi češnjak u lonac Vodič za početnike

Njega biljaka češnjaka

Do sada znate dovoljno da uspješno posadite režnjeve češnjaka u svoju posudu. Sada proučimo neke od rutinskih postupaka održavanja koje biste trebali provoditi kako biste svojim režnjevima češnjaka dali najbolje šanse da izrastu u velike lukovice. Ovo su osnove njege češnjaka koje morate imati na umu:

 • Sunčeva svjetlost: Stavite češnjak u saksiji na mjesto gdje može biti osunčan. Barem šest sati dnevno je idealno.
 • Voda: Tijekom vegetacijske sezone održavajte tlo u posudi stalno vlažnim zalijevanjem jednom tjedno.
 • Gnojidba: Nanesite gnojivo jednom u proljeće i jednom neposredno prije nego što lukovice počnu rasti u kasno proljeće. Formule s visokim udjelom fosfora često najbolje djeluju.

Iako vašem češnjaku neće trebati puno pažnje tijekom zime, vaša će uloga u uzgoju češnjaka biti malo kompliciranija kada počne sezona rasta. Iako zadovoljenje rastućih potreba češnjaka zahtijeva stalnu pažnju, ova njega nije složen zadatak.

Koristite najbolju posudu za svoj češnjak

Kao što ste možda primijetili u gornjim odjeljcima, češnjak radije raste u tlu koje dobro drenira, ali mu je također potrebno puno vode tijekom vegetacijske sezone. Kao takav, važno je da odaberete spremnik koji je dovoljno porozan da omogući filtriranje vode koju dajete češnjaku umjesto da navlaži tlo. Iz tog i više razloga, platnene vrećice za uzgoj često su najbolji spremnici za uzgoj češnjaka u posudama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sukulenti

Kovrčanje lišća sansevijerije (uzroci i rješenja)

Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za kupaonu

23 najbolje kupaonske biljke koje izgledaju fantastično

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Zaštita biljaka

11 savjeta za sadnju vrta s djecom

Sobne biljke Posude za sobne biljke Tlo i gnojenje

Korištenje kamenja na dnu lonaca za cvijeće: objašnjenje drenaže

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)