Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?

Was sollten Gartner im Herbst tun

Sada kada lišće mijenja boju i počinje padati s drveća, vrijeme je da počnete razmišljati o tome što treba učiniti u vrtu. Evo nekoliko savjeta o tome što vrtlari trebaju raditi u jesen.

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen?

Dok posljednji vrtlarski poslovi u sezoni ne završe, nije vrijeme da odložite grablje. Međutim, sljedeći jesenski poslovi moraju biti dovršeni prije nego počne padati snijeg kako bi vaš vrt u proljeće izgledao najbolje.

Uzgajajte malo povrća

Nemojte prestati uzgajati povrće samo zato što je vani hladno. Neke zelene salate i lisnato povrće sazrijet će brzo prije nego što dođu oštro hladni zimski mjeseci, a neki, poput kelja, imaju još bolji okus nakon laganog mraza.

Da biste ovim jestivim namirnicama dali prednost u svom povrtnjaku, pokušajte posaditi zelenu salatu, ciklu, gorušicu, raštike i kelj. Također, ne zaboravite dodati malo bogatog komposta u tlo.

Čuvajte svoj alat

Vaši će alati trajati mnogo dulje ako se o njima dobro brinete. Isperite mrlje od kemikalija i prljavštine prije spremanja za zimu kako biste spriječili hrđanje. Naoštrite i nauljite svoj alat, a drvene drške namažite lanenim uljem kako se ne bi raspucale.

Sadite lukovice koje cvjetaju u proljeće

Alijumi, tulipani, narcisi i šafrani sada se mogu divno posaditi u zemlju; Sve su one fantastične za sadnju kada su noćne temperature u rasponu od 10 do 15 stupnjeva. Samo ne zaboravite malčirati.

Pripremite biljke za zatvorene prostore.

Zalijevanje biljaka u vanjskim posudama u razmaku od nekoliko minuta može istjerati štetnike iz tla. Uklonite oštećene dijelove i mrtve listove. Poprskajte svoje biljke insekticidnim sapunom nekoliko dana prije nego što ih unesete u kuću kako biste otjerali štetnike.

Također, malčirajte svoje sobne biljke kako bi bile čiste. Sve sobne biljke koje su narasle možda će trebati presaditi u posudu, što znači da ih premjestite u veću posudu uz istovremeno dodavanje svježe zemlje.

Posadite biljke

Drveće, grmlje i trajnice dobro rastu kada se sade u jesen; Imajte na umu da im je još uvijek potrebno redovito zalijevanje da bi započeli. Kako bi pomogle pticama da prežive oštru zimu, grmovi su izvrsna skloništa i izvori hrane.

Što bi vrtlari trebali učiniti u jesen

Očistite svoj vrt

Riješite se svih pokvarenih ostataka rajčice i drugih jestivih ostataka, jer su otpalo voće i povrće leglo kukaca i bolesti. Ako u svom povrtnjaku imate nezdrave biljke, sjetite se da bi kompostiranje moglo pokvariti vašu buduću žetvu.

Spremite sjeme

Sačuvajte sjeme kako biste sljedeće godine razvili više biljaka tako što ćete biti pametan, štedljiv vrtlar. Sakupite sjemenke s mrtvih biljaka i označite ih prije nego što ih spremite u papirnate vrećice ili omotnice kako biste znali što imate u proljeće.

Što da radim sa svojim biljkama u jesen?

Razgovarajmo o jeseni i brizi za vaše biljke dok dani postaju kraći, a temperature padaju.

Unesite sobne biljke

Vrijeme je da sve biljke koje ste donijeli vani za ljeto vratite unutra. Vratite sobne biljke unutra prije nego što dosegnete najniže noćne temperature od 12,5°C. Prije premještanja provjerite ima li na biljkama štetnika izvana.

Ostavite izvore svjetlosti uključene

Pažljivo pratite koliko svjetlosti dobivaju vaše biljke. Kako biste imali istu količinu sunca kao u proljeće i ljeto, neke od vaših sobnih biljaka možda ćete morati preseliti na novo mjesto. Rotirajte svoje biljke jednom tjedno kako biste bili sigurni da su sve strane pokrivene i da se ne naginju na jednu ili drugu stranu.

Zalijevajte rjeđe

Kako dani postaju kraći, shvatit ćete da svoje biljke morate rjeđe zalijevati. Manje svjetla dopire do vaših sobnih biljaka i njihov rast se usporava. Zimi neki čak i miruju. Prije zalijevanja uvijek provjerite je li tlo u posudi potpuno suho.

Povećajte vlažnost zraka

Ako manje zalijevate, zrak unutra je znatno suši. Stoga biste mogli kupiti ovlaživač zraka kako biste povećali vlažnost.

Preskočite gnojenje

Možete odgoditi upotrebu bilo kojeg gnojiva do početka vegetacijske sezone u proljeće sljedeće godine, jer se rast lišća značajno usporava u jesenskim i zimskim mjesecima. Dajte svojim sobnim biljkama minimalni minimum koji im je potreban da prežive zimu – svjetlo i vodu – ali nemojte se uznemiravati zbog njih ili ih možete slučajno ubiti.

Presadite svoje biljke

Pupaju li vaše biljke i rastu li u proljeće i ljeto? Najvjerojatnije jesu. Sada je izvrsno vrijeme da svoje biljke presadite u nešto veće žardinjere ako im treba više prostora.

Trebate li urediti svoj vrt u jesen?

1682662493 351 Što vrtlari trebaju raditi u jesen

U svijetu vrtlarstva vodi se mnogo rasprava o tome treba li ili ne obrađivati ​​vrt u jesen. Neki se kunu u to, dok drugi misle da je to gubljenje vremena. Dakle, što je istina?

Sadnja vašeg vrta u jesen zapravo može biti odličan način da ga pripremite za zimu. Usitnjavanjem zemlje i uklanjanjem prljavštine, stvarate glatku površinu s kojom je lako raditi kada ponovno počnete saditi u proljeće. Također možete unijeti malo organske tvari u tlo kako biste poboljšali njegovu kvalitetu.

Međutim, postoje neke loše strane obrade vašeg vrta u jesen. Kao prvo, to može biti puno posla! A ako živite u području koje ima hladne zime, možda ne biste željeli previše uznemiravati tlo dok ne dobije priliku da se smrzne.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega kluzije– Kako uzgajati clusiu roseu

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Presađivanje sobnih biljaka

Kako presaditi kalateju– vodič korak po korak

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Njega filodendrona xanadu (Thaumatophyllum xanadu)

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Kako čistite malč? Ponovno napravite malč novim bez zamjene

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto moj bosiljak vene? (uzroci i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako odabrati najbolju posudu za uzgoj salate