Zašto moja kalateja umire? (uzroci i rješenja)

wop Kalateja07264535

Kalateje su neke od najljepših sobnih biljaka i teško je odoljeti da ih ne donesete kući. Međutim, imaju dobro zasluženu reputaciju da su izbirljive biljke, sklone svim vrstama problema. Ako mislite da vaša kalateja umire, nemojte očajavati, jer vam mogu pokazati kako točno popraviti svoju biljku i održavati je u savršenom stanju iz godine u godinu.

Najčešći uzrok umiranja kalateja je prekomjerno zalijevanje, što dovodi do truljenja korijena. Neka tlo bude lagano vlažno, a ne mokro. Drugi uobičajeni uzroci odumiranja sobne biljke kalateja su niska vlažnost zraka, štetnici, temperaturni stres i nedovoljno zalijevanje.

Ovaj članak će vam pomoći da popravite svoju umiruću kalateju. Pokazat ću vam kako prepoznati problem i koje korake poduzeti kako biste svoju biljku vratili u zdravlje. Također ću vam reći nekoliko jednostavnih savjeta za održavanje vaše biljke u savršenom stanju.

Zašto moja kalateja umire?

Kalateje, potječu iz tropskih šuma Južne Amerike. U svom prirodnom staništu uživaju u stalno vlažnim, visoko vlažnim uvjetima i temperaturama koje su prilično konzistentne tijekom cijele godine. Kalateje se nikada nisu morale prilagođavati raznolikim uvjetima u svom prirodnom staništu, pa se sklone mučiti kada im se pojave nesavršeni uvjeti.

Ako želite saznati zašto vaša kalateja umire, sve što trebate učiniti je pomno pregledati svoju biljku i razmisliti o uvjetima u kojima se nedavno držala.

Proći ću kroz svaki od uobičajenih razloga koji dovode do umiruća kalateje, objašnjavajući simptome koje treba tražiti i kako riješiti svaki problem. To bi vam trebalo pomoći da shvatite što točno nije u redu s vašom biljkom i pomoći vam da je vratite u zdravo stanje. Započnimo!

wop Kalateja36745898

1. Prekomjerno zalijevanje

Kalateje imaju osjetljivo korijenje, koje zahtijevaju stalan pristup lagano vlažnim uvjetima kako bi vaša biljka opskrbila dovoljno vode za razvoj. Međutim, korijenje također treba kisik da bi preživjelo, a natopljeno tlo sprječava prozračivanje korijena i dovodi do bolesnog korijenja.

Natopljeno tlo također potiče rast anaerobnih bakterija, koje jednostavno vole napadati oslabljene korijene kalateje. To dovodi do truljenja korijena, a bez korijenja, vaša je kalateja u velikoj nevolji.

Potražite sljedeće znakove da je prekomjerno zalijevanje uzrok umiranja vaše kalateje;

 • Žuti listovi – obično donji listovi, ali se mogu proširiti na sve veći dio biljke kako se stvari pogoršavaju.
 • Smeđi vrhovi listova – Ako se pojavi trulež korijena, vrhovi listova će prvi patiti i odumrijeti, postajući smeđi.
 • Vene lišće , unatoč tome što je tlo vlažno.
 • Uvijanje lišća – Listovi se uvijaju kako bi pokušali sačuvati vodu zbog korijena koji loše funkcionira.
 • Uvredljiv miris koji dolazi iz tla oko vaše kalateje- to je znak truleži korijena.
 • Tlo ostaje mokro dulje vrijeme nakon zalijevanja – Ako je tlo još uvijek jako vlažno više od 5 dana nakon zalijevanja, postoji veliki rizik od prekomjernog zalijevanja i truljenja korijena.
 • Vaša kalateja se nalazi u prevelikoj posudi – tlu će trebati mnogo duže da se osuši nakon zalijevanja, što će dovesti do dugotrajnih vlažnih uvjeta
 • Posuda ima malo rupa za drenažu ako ih uopće ima.
 • Tlo slabo drenira – Ako voda ostane na vrhu tla više od nekoliko sekundi nakon zalijevanja, to je problem.
 • Vaša biljka je pri slabom osvjetljenju – kalateja će pri slabom osvjetljenju sporo rasti i imat će uvelike smanjene potrebe za vodom, što će dovesti do toga da tlo ostaje vlažno dulje nakon zalijevanja.
wop hgf7834040h43opp

Kako pomoći kalateji koja je umire zbog prekomjernog zalijevanja

Evo koraka koje sam uspješno upotrijebio da popravim umiranje kalateje uzrokovano prekomjernim zalijevanjem i truljenjem korijena;

 • Nježno izvadite svoju kalateju iz posude i pregledajte korijenje da li ima znakova truljenja.
 • Koristeći sterilne škare, uklonite sve korijenje koje pokazuje znakove truleži, ostavljajući samo zdravo korijenje. Pokvareno korijenje bit će crno/smeđe, lomljivo, kašasto i vjerojatno će loše mirisati.
 • Nježno uklonite zemlju oko zdravog korijena. Volim ručno ukloniti većinu zemlje, a zatim isprati ostatak vodom.
 • Neobavezno – umočite korijenje u razrijeđenu otopinu vodikovog peroksida ili ih pospite cimetom u prahu. Oboje će pomoći u rješavanju preostalih štetnih patogena.
 • Ako ste morali obrezati puno korijena, orezujte lišće za sličnu količinu. Smanjena količina korijena neće moći podržati sve lišće. Orezujte starije ili oštećeno lišće radije nego zdravo.
 • Presadite svoju kalateju u posudu koja je dovoljno velika za biljku. Koristite dobro drenirajuću zemlju. Volim koristiti 2 mješavine zemlje za sobne biljke i jedan dio perlita.
 • Stavite svoju kalateju na jako, neizravno svjetlo i osigurajte visoku vlažnost od najmanje 60%. Zalijevajte lagano, tako da tlo bude vlažno, ali ne previše mokro. Provjerite tlo svaki dan ili dva i održavajte tlo stalno vlažnim.

Vaša će kalateja vjerojatno provesti najmanje 1-2 mjeseca uzgajajući novo, zdravo korijenje prije nego što proizvede bilo kakvo novo lišće. Imajte strpljenja. Ako osigurate dobre uvjete za uzgoj, velika je vjerojatnost da će se vaša biljka oporaviti.

Nedavno sam oživio svoju kalateju upravo ovom metodom. Izgubio sam 2/3 korijena i 3/4 lišća, ali se biljka potpuno oporavila. Do sljedeće godine, moja kalateja je napredovala i izgledala je još bolje nego prije.

2. Štetočine

Što se tiče stvari koje mogu dovesti do uginuća vaše kalateje, štetnici su drugi najčešći problem. Paukove grinje su poseban problem i mogu ozbiljno oštetiti vašu biljku prije nego što uočite problem.

Brašnaste stjenice također vole kalateje i mogu napraviti veliku štetu. Čini se da i gljivice vole kalateje, ali su mnogo manje štetne za vašu biljku.

Provjerite sljedeće stvari da vidite jesu li štetnici uzrok umiranja vaše kalateje;

 • Potražite nepravilne žute ili smeđe mrlje na lišću ili rupe na lišću.
 • Provjerite vrh i donju stranu svakog lista, kao i uzduž i između stabljika, ima li štetnika.
 • Pomno potražite finu, tanku mrežu koja ukazuje na paukove grinje. Pogledajte jako pomno i možda ćete vidjeti malene životinje – to su malene bijele ili crveno-smeđe točkice ne veće od glave pribadače.
 • Provjerite ima li na površini tla znakova štetočina ili njihovih ličinki.
 • Provjerite nepravilan gubitak boje donje strane lišća. Ovo je često najvidljiviji rani znak paukove grinje.
wop hg7803h893gpp3g

Kako pomoći kalateji koja umire zbog štetočina

Uvijek savjetujem da pomno provjeravate svoje biljke kada ih zalijevate na bilo kakve znakove štetočina. Najvažnija stvar koju trebate učiniti ako uočite bilo kakve štetočine je odmah staviti u karantenu zahvaćenu biljku od ostalih sobnih biljakaŠtetočine se mogu brzo širiti. Jedna biljka sa štetnicima je neugodna, ali zaraza koja utječe na cijelu vašu kolekciju je katastrofa.

Nakon što ste u karanteni, imate nekoliko mogućnosti liječenja. Prvo što volim učiniti je ili obrisati što više štetnika ili koristiti slavinu ili tuš za ručno uklanjanje što više štetnika.

 • Razblaženi sprej Neem ulja primjenjuje se u tjednim intervalima.
 • Izopropil alkohol prskati ili brisati po cijeloj biljci u tjednim intervalima.
 • Koristite raspršivanje hortikulturnog ulja po cijeloj biljci u tjednim intervalima.

Radije koristim ove tretmane najmanje četiri tjedna i pomno tražim bilo kakve znakove štetnika kako bih se uvjerio da je zaraza uspješno riješena.

Nakon što ste sigurni da biljka nema štetnika, možete je vratiti u kontakt s drugim biljkama.

Izbjegavajte u ovom trenutku pretjerano obrezivanje oštećenog lišća jer će to jednostavno uzrokovati veći stres za vašu biljku. Odrežite sve potpuno ili uglavnom mrtve listove, ali za sada ostavite malo oštećene.

Nakon što vaša biljka dobije puno novog, zdravog rasta, možete sigurno obrezati ostatak oštećenog lišća.

3. Niska vlažnost

Dok prekomjerno zalijevanje i štetnici mogu dovesti do toga da vaša kalateja vrlo brzo ugine, niska vlažnost uzrokuje sporije opadanje što će na kraju rezultirati propadanjem vaše nekada lijepe biljke. Kalateja jednostavno ne može podnijeti vlažnost ispod 40%, a neke pokazuju znakove oštećenja ispod 60% vlage.

Ako vaša kalateja razvija smeđe rubove listova i smeđe vrhove, koji se s vremenom polako pogoršavaju i šire se na sve više listova, vjerojatno je krivac niska vlažnost zraka.

Ako se vaša kalateja dovoljno dugo drži u uvjetima niske vlažnosti, lišće će prije umiranja postati sve smeđe i smeđe, a moguće je da će vaša biljka potpuno umrijeti.

Kako pomoći kalateji koja umire zbog niske vlažnosti

Prvi dio slagalice je znati kolika je vlažnost u vašem domu. Toplo bih preporučio nabavku digitalnog mjerača vlage/higrometra ako uzgajate sobne biljke koje su osjetljive na razinu vlage.

Drugo pitanje je kako podići razinu vlage na odgovarajuću razinu. Evo nekoliko opcija koje dobro funkcioniraju.

 • Neka vaše sobne biljke budu grupirane. Zajedničko isparavanje i transpiracija povećat će lokalnu vlažnost za sve vaše biljke.
 • Koristite ladicu za vlagu – plitku posudu s vodom koja se nalazi pored ili ispod vaše biljke. To će povećati lokalnu vlažnost zbog povećanog isparavanja vode u zrak.
 • Smatram da je najbolji i najlakši način za povećanje vlažnosti za moje kalateje korištenje ovlaživača zraka. 
wop bng8uo3h87033gdyfg

4. Temperaturni stres

Ako vaša kalateja dobiva smeđe rubove listova ili vrhove ili vene unatoč tome što su ostale potrebe zadovoljene, uzmite u obzir temperaturni stres kao mogući uzrok.

Kalateje su naviknute na vrlo stalne temperature u svom prirodnom staništu i iz tog razloga ne podnose se dobro temperaturnim ekstremima ili fluktuacijama.

Kalateje su najsretnije kada se drže na temperaturama od 18ºC do 24°C. Mogu podnijeti i toplije temperature sve dok je vlažnost visoka i izbjegavaju isušivanje.

Međutim, izbjegavajte temperature ispod 15°C, jer će sve niže od ove početi uzrokovati značajan stres za vašu biljku, a temperature od samo 10°C ili niže mogu dovesti do uginuća kalateje.

Također biste trebali biti vrlo oprezni s propuhom iz prozora ili vrata, ventilacijskih otvora klima uređaja, radijatora ili drugih izvora topline. Oni uzrokuju velike temperaturne fluktuacije i mogu uzrokovati brzo pogoršanje stanja vaše biljke, što dovodi do smeđih ili žutih listova, venuća, pa čak i uginuća vaše kalateje.

Kako pomoći kalateji koja umire zbog temperaturnog stresa

Kupnja vaše biljke u trgovini ili njezina isporuka vrlo je uobičajeno vrijeme kada vaša kalateja doživi akutni temperaturni stres. Pokušajte kontrolirati temperaturu kojoj je vaša kalateja izložena tijekom vožnje kući i pokušajte je odvesti kući na prikladno mjesto što je prije moguće.

Prije nego stavite svoju biljku na mjesto, razmislite o svim izvorima potencijalnog toplog ili hladnog stresa. Postavite svoju biljku negdje gdje će dobiti razumno konzistentne temperature.

Upotrijebite termometar za praćenje temperature na mjestu gdje stavljate kalateju. Digitalni higrometar / termometar sam ranije spomenuo također će pratiti trenutne, maksimalne i minimalne temperature, što je ovaj osnovni alat.

Ako primijetite da je biljka izložena ekstremnoj vrućini ili hladnoći, moći ćete premjestiti svoju biljku prije nego što se napravi veća šteta.

wop hbg7834zh0987g3g

5. Nedovoljno zalijevanje

Iako je prekomjerno zalijevanje češći uzrok umiranja kalateje, također morate paziti na nedovoljno zalijevanje. To je mnogo lakše prepoznati, jer će vas dočekati biljka koja vene, a tlo će biti suho na dodir.

Ozbiljno ili opetovano nedovoljno zalijevanje može lako dovesti do uginuća vaše kalateje, ali će s vremenom sigurno rezultirati oštećenjem lišća.

Imajte na umu da postoji nekoliko čimbenika koji će uzrokovati da vaša kalateja brže koristi vodu ili će biti sklonija venuću ili umiranju zbog nedostatka vode;

 • Korijen postaje prevelik– kalateja čiji korijen ispunjava veliki dio posude morat će se često zalijevati kako ne bi uvenula. Ovo je dobro vrijeme da presadite svoju kalateju u veću posudu.
 • Vruće vrijeme – Ako su temperature konstantno visoke, doći će do povećanog isparavanja vode iz tla i transpiracije iz lišća.
 • Ne zalijevate pravilno – važno je natopiti tlo i korijen korijena prilikom zalijevanja kako biste osigurali da vaša biljka dobije odgovarajuće piće.

Kako pomoći kalateji koja umire zbog nedovoljnog zalijevanja

Dobra vijest je da će se kalateja koja povremeno vene zbog nedovoljnog zalijevanjavrlo lijepo oporaviti nakon zalijevanja uz minimalna oštećenja.

Samo će dugotrajno ili opetovano zalijevanje uzrokovati velike probleme ili dovesti do uginuća vaše kalateje. Najbolji savjet koji imam je da jednostavno uđete u rutinu provjeravanja vaših biljaka svaka 2-3 dana.

Pogledajte lišće i osjetite tlo. Zabodite prstom u tlo da osjetite koliko je suho. Nakon što se gornji centimetar zemlje osuši, definitivno je vrijeme za zalijevanje kalateje.

Svaki put temeljito zalijte, pazeći da ocijedite višak vode kako biste izbjegli da korijenje sjedne u natopljenom tlu. 

6. Neispravno osvjetljenje

Drugi razumno čest uzrok umiranja kalateje je nepravilna rasvjeta. Višak svjetla će uzrokovati da vaša biljka brže ugine, ali slabo svjetlo može biti jednako smrtonosno za kalateju.

Višak svjetla

Vaša kalateja ne bi trebala primati značajnu izravnu sunčevu svjetlost. Preferiraju jarko, neizravno svjetlo.

Višak izravne sunčeve svjetlosti prouzročit će pečenje lišća, brzu dehidraciju lišća, smeđe rubove i odumiranje cijelog lišća. To se može dogoditi tijekom samo nekoliko dana, stoga pazite gdje stavljate svoju kalateju.

Imajte na umu da se osvjetljenje u prostoriji može dramatično promijeniti ovisno o godišnjem dobu i vremenu. Možda ćete morati premjestiti svoju kalateju tijekom godine kako biste održali optimalnu rasvjetu.

Gdje živim, zimi mogu smjestiti svoje kalateje na prozor okrenut prema jugozapadu i to će pružiti savršeno osvjetljenje. Međutim, ljeti bi moje jadne biljke na ovom mjestu bile spaljene na smrt.

Slabo svijetlo

Iako slabo osvjetljenje neće ubiti vašu biljku odmah, pa čak ni izravno, to je siguran način da vaša kalateja počne polako umirati. Slabo osvjetljenje dovodi do sporog rasta i povećava rizik od prekomjernog zalijevanja i truljenja korijena.

Kalateja smještena u tamnom kutu trošit će vrlo malo vode, pa čak i ako lagano zalijevate, tlo se s vremenom može navlažiti ili se tako sporo osušiti da je truljenje korijena neizbježno.

Većina kalateja najbolje uspijeva kada se smjeste na najsvjetlije mjesto u prostoriji koja ne dobiva izravnu sunčevu svjetlost

Možete preuzeti aplikaciju svjetlomjera za svoj telefon – samo pretražite u trgovini aplikacija na svom telefonu “aplikaciju za mjerenje svjetla” – i naći ćete mnogo. Iznenadit ćete se koliko bi osvjetljenje trebalo biti jako da bi sobne biljke najbolje rasle.

wop nuigh34p008989z89p3gghh9

7. Šok nakon presađivanja

Jedan od uzroka umiranja kalateje koji je sam uzrokovao je stres nakon presađivanja. Kalateje su stvarno osjetljive sobne biljke i ne mogu izdržati ako im se korijenje nepotrebno ometa.

Ako vaša kalateja počne venuti unutar prvih nekoliko dana nakon presađivanja, tada je vjerojatni uzrok šok od transplantacije. U toj situaciji korijenje privremeno prestaje funkcionirati, a biljka dehidrira zbog nedostatka vode.

Kako spriječiti da kalateja umre zbog šoka nakon presađivanja

Glavni savjet je izbjegavanje presađivanja vaše kalateje dok ne pokaže znakove da se veže za korijen. Kada presadite svoju kalateju, izbjegavajte ometanje korijenske klupe osim ako je apsolutno neophodno.

Samo povećajte veličinu posude za 3-5 cm.

Ako vaša kalateja trenutno pati od šoka nakon transplantacije, tada je smanjenje gubitka vode dok se korijenje oporavlja najvažnija radnja. Povećajte vlažnost što je više moguće, izbjegavajte pretjerano visoke temperature ili rasvjetu i smanjite temperaturu oko vaše biljke na donji kraj normalnog raspona.

Ovo će vašoj biljci kupiti vrijeme da se korijenje oporavi. Kalateja se ne oporavlja uvijek od šoka nakon presađivanja, ali ove jednostavne mjere uvelike će povećati šanse za preživljavanje.

8. Bolest

Najčešća skupina bolesti od kojih boluju kalateje su one koje uzrokuju trulež korijena. To može biti razorno i treba ga tretirati kao što je navedeno ranije u ovom članku.

Rjeđe, kalateja može dobiti bolesti lišća, uzrokovane nizom gljivičnih i bakterijskih patogena. To obično rezultira višestrukim crnim ili smeđim mrljama na lišću koje se s vremenom šire i vrlo brzo može dovesti do uginuća vaše kalateje.

Za rješavanje bilo koje bolesti kalateje potrebno je brzo djelovati. Pjege na lišću treba liječiti tako što ćete odmah odrezati sve zahvaćeno lišće i izolirati svoju biljku od svih drugih sobnih biljaka.

Lokalni tretmani za bolesti pjegavosti lišća rijetko su učinkoviti za kalateje. Uspjeh ovisi o tome koliko se brzo uklanja zahvaćeno lišće i koliko je bila jaka epidemija bolesti.

Zaključak

Iako postoji mnogo izazova s ​​kojima se kalateja održava zdravom, one su tako lijepe sobne biljke koje su definitivno vrijedne truda koji je potreban da bi se održale u dobrom stanju.

Ako pomno pazite na svoje kalateje i dobro razmislite o svim problemima koji se pojave, vjerujem da možete identificirati i riješiti većinu problema mnogo prije nego što dovedu do uginuća vaše kalateje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više