Savjeti za uređenje dvorišta za fantastični izgled ove jeseni

Šareno jesensko lišće

Jarko crveno, narančasto, žuto, pa čak i bogato ljubičasto jesensko lišće u prednjem dvorištu. Najbolja opcija je često posaditi stablo ili grm koji u jesen postane crveno-žuti, kao što je stablo javora (na slici iznad).

Jesensko čišćenje dvorišta

Vaš dom neće imati veliku privlačnost bez malog jesenskog čišćenja dvorišta. Održavajte travnjak pokošenim, redovito zgrabite lišće, pometite trijem, operite rasvjetna tijela na terasi, odložite ljetne igračke i vrtnu opremu, očistite oluke i držite vrtne gredice zaplijevima. Možete čak dodati svježi sloj boje na bilo koje dijelove ukrasa ili druga mjesta gdje se boja troši.

Čišćenje nije najzabavniji dio, ali je ključ za cjelokupnu estetiku eksterijera vašeg doma! 

Bundeve na trijemu, zidu (ili bilo gdje!)

Što je jesen bez bundeva!?

Bundeve su jeftin, brz način da u jesen stvorite ugodan ulaz u vanjštinu vašeg doma. Predivan su znak sezone žetve jer se koriste u piti od bundeve. Pokupite nekoliko bundeva (i ukrasnih tikvica i tikvica) u trgovini ili na lokalnoj farmi kako biste dodali sezonski štih svom trijemu ili ulazu.

Evo nekoliko popisa različitih vrsta bundeva koje možete koristiti u jesenskom dekoru :

  • Popularne sorte ukrasnih bundeva
  • Klasične bundeve iz baštine
  • Plave bundeve za jesenski dekor
  • Sorte bijele bundeve

Posadite jesensko cvijeće za ljepotu vašeg dvorišta

Jesensko cvijeće dodaje dašak boje vrtnim gredicama dok ljetni cvjetači završavaju sezonu. Trajnice koje cvjetaju u jesen, visoki jednogodišnji suncokreti i ukrasne trave prekrasan su način za stvaranje privlačnosti s dolaskom jeseni. Vaše trajnice koje cvjetaju tijekom ljeta možda su na izlasku, ali to ne znači da sljedećih šest mjeseci morate buljiti u prazan prostor u svom dvorištu.

Zimzelene biljke i košare s bušelom

Ako ne želite ponovno saditi svoje gredice ili imate ograničen prostor, biljke u loncima su izvrsna rješenja za sezonsko uređenje okoliša . Kako biste uštedjeli vrijeme i trud, idite u svoju lokalnu vrtnu trgovinu kako biste kupili kontejnerske biljke koje su već u cvatu ili blizu njega!

Ugodne jesenske vanjske klupe

Pojačajte privlačnost dvorišta uz lijepu vinjetu s udobnim klupama poput klupe ili ljuljačke na trijemu. Neka izgleda privlačno uz neke od vaših lončanica (vidi gore), kao i uz udobne karirane ili vunene deke i možda neka topla svjetla na terasi. Ne samo da će vaš dom učiniti privlačnijim, već može djelovati i kao prekrasan ambijent za obiteljsku fotografiju. Zamislite to kao svoju “foto kabinu” na otvorenom!

Uredno održavane zimzelene živice za strukturu u hladnoj sezoni

Dio jesenskog uređenja je osigurati vizualni interes nakon prvog mraza . Prvi jaki mraz može značiti kraj mnogim zeljastim višegodišnjim cvjetovima i jednogodišnjim biljkama, što znači da vrt može izgledati pomalo prazan nakon što zimujete svoje trajnice i izvršite jesensko čišćenje vrta .

Dodajte cjelogodišnju strukturu s uredno održavanom zimzelenom živicom jakih geometrijskih oblika . Tisa i cedar izvrsne su opcije za visoke zimzelene živice, dok niže vrste šimšira mogu napraviti niže strukture živice tijekom cijele godine. Posadite ih sada i uživajte u hladnijim mjesecima godinama koje dolaze!

Pripremite travnjak za zimu

Najviše se fokusiramo na našu travu u proljeće i ljeto. Ali nema razloga da preskočite jesen. Ja zapravo radije sadim sjeme trave u ranu jesen jer je tlo toplo i korijenje se ima priliku malo razviti prije nego što stigne snijeg. U hladnijim godišnjim dobima većina sorti trava miruje, ali to ne znači da ih trebamo zanemariti.

Pobrinite se da očistite svoje dvorište od lišća i drugog otpada tijekom jeseni. Naša je trava osjetljiva u stanju mirovanja i krhotine mogu ugušiti biljke, ostavljajući vam velike smeđe mrlje u proljeće. Prestanite zalijevati i počnite prozračivati. Prozračivanje će osigurati da vaša trava dobiva vodu, zrak i hranjive tvari koje su joj potrebne čak i u oštrijoj klimi. 

Konačno, stavite malo organskog gnojiva za travnjak tijekom rane jeseni. To pomaže pomladiti vaše iscrpljeno tlo i pripremiti ga da oživi vašu travu u proljeće.

Pazite na svoju jesensku berbu povrća

Povrtarstvo ne prestaje kada lišće promijeni boju! Postoji mnogo ukusnih jesenskih usjeva koje možete njegovati u jesen – tikve, korjenasto povrće, grah, pa čak i neke vrste zelene salate. Ako vaš vrt ima prazna mjesta, sada je vrijeme da posadite neke lake ozime usjeve ili lijepe pokrovne usjeve (zeleno gnojivo) .

Održavanje vegetarijanskog vrta zasigurno će poboljšati izgled vašeg dvorišta. Ako biste ga radije samo očistili, evo vodiča za prezimljavanje vrtova s ​​podignutim povrćem kako bi izgledali dobro održavani, čak i kada nisu puni rajčica!

Ako se borite sa svojim jesenskim povrtnjakom, razmislite o uključivanju nekoliko kontejnerskih usjeva . Kontejnerski usjevi su jednostavni za upravljanje i mogu se premještati tijekom dana na temelju njihovih potreba za sunčevom svjetlošću. U posudama možete uzgajati sve, od graha do rotkvica, češnjaka, pa čak i krumpira pod uvjetom da kupite ispravne veličine i tlo. Moj osobni jesenski favorit je sadnja kulinarskog začinskog bilja za nadolazeće blagdane (evo nekoliko božićnih biljaka za početak uzgoja).

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja fitonija vene? (7 uzroka i rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Koliko dugo traje podignuta vrtna gredica?

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Vrste sobnih biljaka

15 prekrasnih sobnih biljaka s crvenim cvjetovima

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj biljke pauna