Monarda: uzgoj prekrasnih višegodišnjih ružičastih i ljubičastih cvjetova u vrtu

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497810

Monarda je cvjetnica višegodišnja biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike poznata po svojoj sposobnosti da privuče oprašivače u vrt. Naborani cvjetovi dolaze u nijansama ružičaste, crvene i ljubičaste, privlačeći mnoštvo kolibrija, leptira i, naravno, pčela! Monarda se obično sadi u višegodišnjim vrtovima, rubovima vikendica, vrtovima oprašivača i vrtovima divljih životinja.

Što je monarda

Monarda je zeljasta trajnica iz obitelji metvice s upadljivim, veselim cvjetovima u nijansama ružičaste, crvene i ljubičaste. Porijeklom s istočne obale Sjeverne Amerike.

Osnove monarde

 • Sunčeva svjetlost: Puno sunce
 • Tlo: Vlažno , dobro drenirajuće
 • Visina: od 30-100cm
 • Širina: ~60cm široke nakupine
 • Privlači: pčele, leptire, kolibriće
 • Boja cvjetanja: crvena, ružičasta, ljubičasta ili bijela
 • Vrijeme cvatnje: srpanj-kolovoz

Iako monarde žive mnogo godina, obično uspijevaju kada se podijele na manje komade svakih nekoliko godina.

Uobičajene vrste monarde

Evo nekoliko lijepih vrsta monarde za uzgoj u svom vrtu:

 • Monarda didyma 
 • Monarda fistulosa 
 • Monarda citriodora 
Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497816

Kupnja monarde

Monarde se mogu uzgajati iz sjemena ili kupiti kao biljke u saksiji. Također je uobičajeno da vrtlari dijele “podjele” monardu kada se biljke dijele u proljeće ili jesen (obično svake 2 ili 3 godine).

Sadnja monarde

Sadnja monarde započinje pronalaženjem mjesta s punim izlaganjem suncu (najmanje 6-8 sati izravnog sunca dnevno). Također potražite mjesto s tlom koje dobro drenira (nema stajaće vode – korijenje treba zrak), ali svakako imate pri ruci crijevo ili kantu za zalijevanje za biljke jer one zahtijevaju zalijevanje u većini vrtnih okruženja.

Monarde uspijevaju u vlažnom tlu bogatom organskom tvari. Uspješno smo ga uzgojili na malom pojasu zemlje između nogostupa i asfalta naše ulice. Biljke razmaknite na udaljenosti od oko 2 metra (i očekujte da se brzo šire). Zalijevajte prilikom sadnje i ne zaboravite održavati tlo vlažnim dok se korijenje učvrsti.

Kako se brinuti za monardu

Briga za monardu počinje osiguravanjem da lišće prima najmanje 6-8 sati dnevnog izravnog sunčevog svjetla . Iako je monarda donekle otporna na sušu, vodite računa o zalijevanju biljaka i održavanju tla vlažnim.

Monarda obično počinje cvjetati krajem lipnja ili početkom srpnja. Cvatnja počinje s početnim naletom veselih cvjetova, nakon čega slijedi povremeno cvjetanje tijekom cijele sezone. Odumiranje (uklanjanje istrošenih cvjetova) sredinom ljeta može pomoći u održavanju cvjetanja biljke do kasnog ljeta.

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497815

Monarde imaju naviku skupljanja (poželjna osobina za članove često entuzijastične obitelji metvice). Može postati pomalo invazivna u uistinu optimalnim uvjetima, ali se općenito ne smatra takvom, a autohtona je biljka u SAD-u. Dijeljenje zdravih biljaka svake 2 ili 3 godine pomaže u održavanju grudvica gustim i obeshrabruje ih da se šire izvan mjesta u vrtu.

Listovi monarde mogu biti pogođeni pepelnicom, osobito u vlažnim podnebljima ili vlažnim godinama. Ovo stanje se pojavljuje kao sivo-bijeli premaz na lišću (stvarno izgleda kao “pepelnica”). Odrežite stabljike s ovim uvjetom i bacite ih. Monarde su izdržljive i općenito će iskočiti s obzirom na to da su dovoljno dobro uspostavljene i inače zdrave.

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497814

Pitanja za njegu monarde

Gdje najbolje raste monarda? Monarda najbolje raste na sunčanim područjima s vlažnim tlom. Podrijetlom iz savane i šuma istočne Sjeverne Amerike (djelomično zasađene drvećem), ova je trajnica otporna na sjenu i sušu, ali zaista najbolje cvjeta kada se uzgaja na punom suncu i vlažnom tlu.

Treba li monarda puno sunca? Monarda ne treba puno sunca da bi preživio, ali mu je potrebno puno sunca da bi cvjetao u svom najboljem izdanju. Uz najmanje 6-8 sati dnevnog izravnog sunčevog svjetla, ova će biljka biti prekrivena cvjetovima u srpnju. Biljka koristi energiju sunčeve svjetlosti za stvaranje energije “hrane” za diobu stanica/rast biljaka. Biljke koje se uzgajaju u djelomičnoj sjeni obično su dugonoge i imaju malo cvjetanja.

Cvjeta li monarda samo jednom? Monarda je trajnica koja ponovno cvjeta, što znači da će proizvoditi nove cvjetne pupoljke i cvjetati tijekom cijelog ljeta. Odumiranje cvjetova koji umiru nakon početnog naleta ranog ljetnog cvjetanja potaknut će biljku da u sljedećim tjednima raste više cvjetova.

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497812

Trebam li obrezati monardu na jesen? Monardu općenito nije potrebno rezati u jesen. Glavice sjemena koje proizvedu nakon što cvjetovi izblijede pružaju zimski interes u vrtu (da ne spominjemo sjemenke za ptice). Monarda se može smanjiti u kasnu zimu ili rano proljeće, nakon što se snijeg otopi (u snježnim podnebljima). Uzimajući to u obzir, sve listove koji pokazuju znakove bolesti treba ukloniti čim se uoče (u bilo kojem trenutku tijekom vegetacije.

Kako razmnožavati monardu? Monarda se najlakše razmnožava diobom. Cijela biljka se može iskopati i podijeliti na manje dijelove. Uspostavljena biljka se često može sastaviti u pola tuceta dijelova od kojih svaki ispunjava lonac veličine rasadnika. Monarda se može uzgajati i izravno iz sjemena.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako oživjeti zračnu biljku: 10 koraka za vraćanje mrtvih zračnih biljaka u život

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje syngonija

Posude za sobne biljke Sobne biljke za početnike

Biljke za uzgoj u posudama za početnike

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati kalateju