Monarda: uzgoj prekrasnih višegodišnjih ružičastih i ljubičastih cvjetova u vrtu

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497810

Monarda je cvjetnica višegodišnja biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike poznata po svojoj sposobnosti da privuče oprašivače u vrt. Naborani cvjetovi dolaze u nijansama ružičaste, crvene i ljubičaste, privlačeći mnoštvo kolibrija, leptira i, naravno, pčela! Monarda se obično sadi u višegodišnjim vrtovima, rubovima vikendica, vrtovima oprašivača i vrtovima divljih životinja.

Što je monarda

Monarda je zeljasta trajnica iz obitelji metvice s upadljivim, veselim cvjetovima u nijansama ružičaste, crvene i ljubičaste. Porijeklom s istočne obale Sjeverne Amerike.

Osnove monarde

 • Sunčeva svjetlost: Puno sunce
 • Tlo: Vlažno , dobro drenirajuće
 • Visina: od 30-100cm
 • Širina: ~60cm široke nakupine
 • Privlači: pčele, leptire, kolibriće
 • Boja cvjetanja: crvena, ružičasta, ljubičasta ili bijela
 • Vrijeme cvatnje: srpanj-kolovoz

Iako monarde žive mnogo godina, obično uspijevaju kada se podijele na manje komade svakih nekoliko godina.

Uobičajene vrste monarde

Evo nekoliko lijepih vrsta monarde za uzgoj u svom vrtu:

 • Monarda didyma 
 • Monarda fistulosa 
 • Monarda citriodora 
Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497816

Kupnja monarde

Monarde se mogu uzgajati iz sjemena ili kupiti kao biljke u saksiji. Također je uobičajeno da vrtlari dijele “podjele” monardu kada se biljke dijele u proljeće ili jesen (obično svake 2 ili 3 godine).

Sadnja monarde

Sadnja monarde započinje pronalaženjem mjesta s punim izlaganjem suncu (najmanje 6-8 sati izravnog sunca dnevno). Također potražite mjesto s tlom koje dobro drenira (nema stajaće vode – korijenje treba zrak), ali svakako imate pri ruci crijevo ili kantu za zalijevanje za biljke jer one zahtijevaju zalijevanje u većini vrtnih okruženja.

Monarde uspijevaju u vlažnom tlu bogatom organskom tvari. Uspješno smo ga uzgojili na malom pojasu zemlje između nogostupa i asfalta naše ulice. Biljke razmaknite na udaljenosti od oko 2 metra (i očekujte da se brzo šire). Zalijevajte prilikom sadnje i ne zaboravite održavati tlo vlažnim dok se korijenje učvrsti.

Kako se brinuti za monardu

Briga za monardu počinje osiguravanjem da lišće prima najmanje 6-8 sati dnevnog izravnog sunčevog svjetla . Iako je monarda donekle otporna na sušu, vodite računa o zalijevanju biljaka i održavanju tla vlažnim.

Monarda obično počinje cvjetati krajem lipnja ili početkom srpnja. Cvatnja počinje s početnim naletom veselih cvjetova, nakon čega slijedi povremeno cvjetanje tijekom cijele sezone. Odumiranje (uklanjanje istrošenih cvjetova) sredinom ljeta može pomoći u održavanju cvjetanja biljke do kasnog ljeta.

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497815

Monarde imaju naviku skupljanja (poželjna osobina za članove često entuzijastične obitelji metvice). Može postati pomalo invazivna u uistinu optimalnim uvjetima, ali se općenito ne smatra takvom, a autohtona je biljka u SAD-u. Dijeljenje zdravih biljaka svake 2 ili 3 godine pomaže u održavanju grudvica gustim i obeshrabruje ih da se šire izvan mjesta u vrtu.

Listovi monarde mogu biti pogođeni pepelnicom, osobito u vlažnim podnebljima ili vlažnim godinama. Ovo stanje se pojavljuje kao sivo-bijeli premaz na lišću (stvarno izgleda kao “pepelnica”). Odrežite stabljike s ovim uvjetom i bacite ih. Monarde su izdržljive i općenito će iskočiti s obzirom na to da su dovoljno dobro uspostavljene i inače zdrave.

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497814

Pitanja za njegu monarde

Gdje najbolje raste monarda? Monarda najbolje raste na sunčanim područjima s vlažnim tlom. Podrijetlom iz savane i šuma istočne Sjeverne Amerike (djelomično zasađene drvećem), ova je trajnica otporna na sjenu i sušu, ali zaista najbolje cvjeta kada se uzgaja na punom suncu i vlažnom tlu.

Treba li monarda puno sunca? Monarda ne treba puno sunca da bi preživio, ali mu je potrebno puno sunca da bi cvjetao u svom najboljem izdanju. Uz najmanje 6-8 sati dnevnog izravnog sunčevog svjetla, ova će biljka biti prekrivena cvjetovima u srpnju. Biljka koristi energiju sunčeve svjetlosti za stvaranje energije “hrane” za diobu stanica/rast biljaka. Biljke koje se uzgajaju u djelomičnoj sjeni obično su dugonoge i imaju malo cvjetanja.

Cvjeta li monarda samo jednom? Monarda je trajnica koja ponovno cvjeta, što znači da će proizvoditi nove cvjetne pupoljke i cvjetati tijekom cijelog ljeta. Odumiranje cvjetova koji umiru nakon početnog naleta ranog ljetnog cvjetanja potaknut će biljku da u sljedećim tjednima raste više cvjetova.

Pcelinji balzam uzgoj prekrasnih visegodisnjih ruzicastih i ljubicastih cvjetova u vrtu79835497812

Trebam li obrezati monardu na jesen? Monardu općenito nije potrebno rezati u jesen. Glavice sjemena koje proizvedu nakon što cvjetovi izblijede pružaju zimski interes u vrtu (da ne spominjemo sjemenke za ptice). Monarda se može smanjiti u kasnu zimu ili rano proljeće, nakon što se snijeg otopi (u snježnim podnebljima). Uzimajući to u obzir, sve listove koji pokazuju znakove bolesti treba ukloniti čim se uoče (u bilo kojem trenutku tijekom vegetacije.

Kako razmnožavati monardu? Monarda se najlakše razmnožava diobom. Cijela biljka se može iskopati i podijeliti na manje dijelove. Uspostavljena biljka se često može sastaviti u pola tuceta dijelova od kojih svaki ispunjava lonac veličine rasadnika. Monarda se može uzgajati i izravno iz sjemena.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah