Major Wheeler (Lonicera sempervirens): obilno cvjetajuća loza

Major Wheeler Honeysuckle obilno cvjetajuca loza porijeklom iz SAD a98734554397810

Ova penjačica je izdržljiva u zonama 4-8 i često će cvjetati tijekom ljeta kada je posađena na sunčanom mjestu. Major Wheeler je dobio ime po Charlesu Wheeleru, koji je bio bojnik američkog ratnog zrakoplovstva.

Lonicera sempervirens ‘Major Wheeler’

Major Wheeler biljka je porijeklom iz SAD-a i stoga je vrlo malo za održavanje u vrtovima nakon što je uspostavljena. Otporan je na sušu i ne zahtijeva puno rezidbe. Rijetko zahtijeva gnojivo i malo je vjerojatno da će postati invazivan

Lonicera sempervirens ‘Major Wheeler’ cvjeta na prošlogodišnjem, ali i na novom rastu, što ga čini pouzdanom cvjetnom lozom u ukrasnom vrtu. Vrtlari s nekoliko vrsta ove biljke često smatraju da ‘Major Wheeler’ ima najobilnije cvjetanje tijekom vrhunca proljetnog cvatnje, a opet ima i najduže trajanje cvatnje.

Major Wheeler Honeysuckle obilno cvjetajuca loza porijeklom iz SAD a98734554397813

Otkriće Major Wheelera

Major Wheeler” primjerak je porijeklom iz SAD-a koji je Patricia Wheeler otkrila kasnih 1980-ih uz obalu Sjeverne Karoline. Ova sorta je dobila ime po njezinom suprugu Charlesu Wheeleru, koji je bio predsjednik Zaklade botaničkog vrta Sjeverne Karoline .

Ken Moore, bivši pomoćnik ravnatelja Botaničkog vrta Sjeverne Karoline, napisao je prekrasnu kolumnu u lokalnim NC tjednim novinama o tome kako je ova sorta otkrivena.

Sadnja velike Lonicere sempervirens

Sadnja Major Wheelera počinje odabirom pravog mjesta. Odaberite mjesto za sadnju s dobro dreniranim tlom koje se može često zalijevati. Ove loze doista najbolje cvjetaju na mjestima punom sunca (barem 6-8 sati izravnog sunca). Uz to, malo sjene oko stabljike i područja korijena može pomoći u očuvanju vlage/stabiliziranju razine vlage u tlu u vrućim danima. Ova biljka je višegodišnja.

Držite Major Wheeler dobro zalijevanim u svom loncu nakon kupnje. Iskopajte rupu za biljku iste dubine kao i tlo u loncu rasadnika. Pokušajte iskopati rupu koja je otprilike dvostruko šira od lonca (rupa bi trebala biti široka, ali ne duboka). Dobro zalijte nakon sadnje, razmislite o instaliranju navodnjavanja kapanjem i prekrijte tlo organskim malčem .

U vrtnom okruženju, Major Wheeler najbolje raste na potpornoj rešetki. Uzgajajte ovu penjaču lozu uz žičanu rešetku, stup, ogradu, obelisk ili drugu lijepu potporu za lozu. Mlade stabljike mogu se vezati za špalir špagom ili premazanom žicom od rajčice. Tanke stabljike vole imati puno malih mjesta za pričvršćivanje, a posebno dobro rastu na grubim drvenim rešetkama i žičanim ili plastičnim mrežama.

Major Wheeler Honeysuckle obilno cvjetajuca loza porijeklom iz SAD a98734554397812

Obrezivanje Major Wheelera

Major Wheeler, zahtijeva samo lagano obrezivanje tijekom prvih nekoliko godina. Uklonite sve loze koje su mrtve, umiruće, bolesne ili oštećene čim ih primijetite. Osim toga, usredotočite se na treniranje vinove loze u željeni oblik. Većina zrelih biljaka naraste do duljine loze od 3-5m (iako postoje neke varijacije).

Orezivanje za održavanje može biti potrebno na starijim lozama Major Wheelera. Odrežite sve loze koje postaju preduge za svoju potpornu strukturu ili na neki drugi način ne odgovaraju željenom obliku. Drvenaste stabljike mogu se rezati odmah do zemlje, sve dok se tijekom jedne godine ukloni samo oko 1/3 trsova.

Vrijednost oprašivača

Major Wheeler ( Lonicera ) je glavni atraktivan za leptire, pčele i kolibriće. Cjevasti crveni cvjetovi postat će jedan od najpopularnijih cvjetova kolibrića u vašem susjedstvu! Kao biljka porijeklom iz SAD-a, ova loza penjačica važan je izvor nektara za oprašivače.

Lonicera sempervirens cvjeta prva na prošlogodišnjem rastu. Cvjetni pupoljci rastu u jesen i ostaju u stanju mirovanja tijekom zime, a cvatu u proljeće. Za najobilnije cvjetanje, obrezujte odmah nakon velike proljetne predstave cvjetanja. Uklanjanje istrošenih cvjetova potiče lozu da postavi nove cvjetne pupove i nastavi cvjetati tijekom ljeta.

Major Wheeler Honeysuckle obilno cvjetajuca loza porijeklom iz SAD a98734554397811

Više pitanja

Je li Major Wheeler invazivan? Major Wheeler se općenito ne smatra invazivnim. Otkriven u Sjevernoj Karolini, ova biljka se može prilagoditi klimi, ali rijetko postaje agresivna. 

Treba li Lonicera sempervirens sunce ili hlad? Najbolje cvjeta kada lišće ima pristup puno sunca. Idealno je najmanje 6-8 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Biljka uzgojena u sjeni možda neće dobro cvjetati. U posebno vrućim klimatskim uvjetima, malo sjene oko područja korijena biljke može pomoći u očuvanju vlage.

Koliko brzo raste Major Wheeler? Major Wheeler je srednje brzo rastuća loza. Ova biljka snažno raste uz dovoljno sunčeve svjetlosti, vlage u tlu i hranjivih tvari u tlu. U idealnim uvjetima može rasti i do 30cm godišnje, a može čak i cvjetati prve godine kada je posađena.

Kako se brinuti Major Wheeler? Njega za Major Wheeler sastoji se uglavnom od održavanja tla dosljedno vlažnim (ne suhim, ne blatnim) i od treniranja vinove loze za potpornu strukturu (općenito tako što se veže na nju). Uvriježenije vinove loze zahtijevaju manje pažnje, zahtijevaju povremeno zalijevanje i možda neobične rezidbe za održavanje.

Je li Major Wheeler jednogodišnji ili višegodišnji? Major Wheeler je višegodišnja biljka u svojoj izvornoj klimi, što znači da ova biljka može preživjeti hladne zime i živjeti dugi niz godina.

Kako miriše cvijeće Lonicere sempervirens? Cvjetovi Lonicera sempervirens relativno su bez mirisa, osobito u usporedbi s lozama porijeklom iz Europe i Azije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Žive li paukove grinje u tlu?

Presađivanje sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

5 jednostavnih koraka za obrezivanje i presađivanje biljke s korijenom

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje pothosa u novu posudu