Kada trava prestaje rasti? Sve o sezonskom mirovanju travnjaka

Kada trava prestaje rasti Sve o sezonskom mirovanju travnjaka898753479810

Pitate se kada trava prestane rasti? I ja sam bio. Baš sam se veselio što ću kosilicu spremiti za zimu. Evo što sam naučio tijekom proteklih nekoliko godina o ciklusu sezonskog rasta trave i što se treba dogoditi da bi trava prestala rasti.

Trava prestaje rasti u jesen kada dnevne temperature imaju tendenciju da ostanu ispod 40-50 stupnjeva Fahrenheita (5-10 stupnjeva Celzija). Iako ostaje živ na temperaturama ispod ovog raspona, rast je presporo da bi zahtijevao redovitu košnju. U Kanadi i sjevernim državama, niže temperature krajem listopada i studenog općenito uzrokuju usporavanje rasta trave do zaustavljanja.

Čak i vruće ljetne temperature mogu uzrokovati prestanak rasta trave. Mnogo toga može utjecati na vaš travnjak!

travnjak pereglin.com 645479398373

Zašto trava prestaje rasti?

Trava prestaje rasti kada ne dobiva stvari koje su joj potrebne za normalan rast. Trava treba toplinu, svjetlost, vodu i hranjive tvari za rast. Ako ne može dobiti ono što mu je potrebno, odlazi na godišnji odmor (mirovanje…). Mirovanje štiti travu od ekstrema okoliša (osobito temperature).

Trava prestaje rasti ako je temperatura preniska ili prevruća. Prestaje rasti ako ne može dobiti sunčevu svjetlost zbog snijega, lisnog pokrivača ili čak kratkih zimskih dana. Korijen travnatih biljaka treba i zrak i vodu. Biljke trave će prestati rasti ako ne mogu dobiti zrak i vodu.

Učinci temperature zraka i tla na stope rasta trave

Trava prestaje rasti u jesen kada temperature stalno ostanu između 40-50 stupnjeva Fahrenheita (5-10 stupnjeva Celzija). Iako trava zapravo može rasti sve do niskih temperatura zraka (iako polako), raste puno bolje iznad raspona od 40-50 stupnjeva Fahrenheita.

Imajte na umu da se tlo ne prilagođava odmah istoj temperaturi kao zrak. Potrebno je vrijeme da se temperatura tla spusti, a temperatura tla utječe na mirovanje. Zbog ovog čimbenika i drugih složenih čimbenika koji utječu na rast trave, nije razumno očekivati ​​da će trava odmah prestati rasti kada vremenska izvješća predviđaju temperaturu zraka od 40 stupnjeva Fahrenheita. Ali 40 stupnjeva Fahrenheita je prilično pouzdano pravilo.

Kada trava prestaje rasti Sve o sezonskom mirovanju travnjaka898753479811

Obrasci rasta trave tijekom cijele godine

Kako se tlo zagrijava u proljeće, višegodišnje biljke trave imaju lijepo dugo korijenje puno energije koju su pohranile u jesen. Biljke trave koriste ovu energiju kako bi potaknule rast tijekom proljeća.

Trava brzo raste u kasno proljeće i rano ljeto zbog lijepih toplih temperatura i dostupnog sunčevog svjetla. Sredina ljeta može donijeti kratka razdoblja mirovanja tijekom sušnih uvjeta, ali trava također može dobro rasti ako ima odgovarajuću vodu i sunčevu svjetlost. Krajem ljeta rast počinje biti ograničen jer temperature padaju i sunčeva svjetlost je manje dostupna.

Temperatura ima veliki utjecaj na rast umjerenih krmnih trava, kao što je višegodišnji ljulj ( Lolium perenne ).

Kako se jesen približava, temperature za travu postaju bolje. Vlati trave ponovno počinju lijepo rasti tijekom svježih jesenskih dana kada je zrak između oko 55-75 °F (13-23 °C). Trava također nastavlja rasti ono dugo korijenje koje preko zime pohranjuje hranjive tvari za proljetni nalet rasta.

Dodatna literatura: Pogledajte ovu studiju o rastu trave u Irskoj . Autori Wingler & Hennessy raspravljaju o čimbenicima okoliša koji ograničavaju rast u različito doba godine.

Sezona mirovanja travnjaka za travnjak

Travnjaci prirodno uzimaju malo odmora tijekom razdoblja vrućine i suše. Travnjaci u hladnoj sezoni usporavaju svoj rast do zaustavljanja kako bi preživjeli teška vremena. Mirovanje trave događa se tijekom vrućih/sušnih ljetnih razdoblja i tijekom hladnih zimskih mjeseci.

„Sezonsko mirovanje je adaptivni mehanizam u kojem biljke zaustavljaju rast i postaju fiziološki neaktivne kako bi izbjegle ekstremne uvjete okoline. Čimbenici okoliša poput temperature, fotoperioda, hranjivih tvari i vlage u tlu kontroliraju rast i razvoj biljaka kroz različite složene molekularne mehanizme.”

Tijekom razdoblja mirovanja vlati trave postaju smeđe ili smeđe boje. Pazite da je lako zamijeniti uspavani travnjak za mrtvi travnjak.

Kada trava miruje?

Trava miruje kada nema dovoljno vlage i topline za održavanje redovitog rasta. Trave obično padaju u stanje mirovanja tijekom zime kada je temperatura zraka konstantno između 5-12 stupnjeva Celzija.

Kada trava u jesen prestane rasti, svoju pažnju i energiju usmjerava na izgradnju otpornosti na hladnoću. Biljke trave stvaraju kemikalije koje im pomažu preživjeti oštru zimu. Biljke trave ulažu svoj trud kako bi preživjele hladnoću umjesto da uzgajaju lijepe duge zelene vlati.

Uspavani travnjak ili Mrtvi travnjak

Uspavani travnjak nije mrtav travnjak. Trava još uvijek može fotosintetizirati na temperaturama ispod nule sve dok ima CO2  i malo sunčeve svjetlosti. Zimi još uvijek postoji evapotranspiracija. Trava nije mrtva, samo spava.

Ovo je sve pod pretpostavkom da ste posadili višegodišnju travu (travu koja se oživljava svakog proljeća). Postoje jednogodišnje vrste trava koje su uključene u neke travnate mješavine. Brzo klijaju, ali se ne vraćaju nakon zime. Dakle, da, te određene biljke su vrlo vjerojatno mrtve. Više o odabiru najboljeg sjemena trave pročitajte u ovom članku .

Koliko dugo će trava ostati mirna tijekom ekstremnih temperatura?

Zdrave, uvriježene trave mogu sretno ostati u stanju mirovanja tijekom ljetne suše i zimske hladnoće. Duljina vremena u kojem mogu preživjeti mirovanje ovisi o vrsti trave i koliko je zdrava (jaj za snažno, duboko korijenje!). Neka trava ljeti može preživjeti i do mjesec dana mirovanja suše. Trava lakše prolazi uz zimsko mirovanje, jer travnjaci mogu mirovati mjesecima pod snježnim pokrivačem.

Njega travnjaka osnove stambenog odrzavanja travnjaka za vlasnike kuca35487987934587911

Kositi travu zadnji put prije zime jer se rast usporava zbog nižih temperatura

Na našem području i u mnogim dijelovima Sjeverne Amerike nije potrebno kositi travnjak u mjesecima između studenog i ožujka. Trava raste tako sporo kada su temperature malo iznad nule, da je često bolje za travu samo pustiti.

S obzirom na to da mjesecima niste kosili, može vam pomoći da isplanirate posljednju košnju travnjaka prije zime. U ranu jesen trava bi trebala rasti ujednačenim tempom, a može se i kositi uobičajenim tempom. Često kosite dok trava ne prestane rasti. Kada trava prestane rasti, vrijeme je da se kosilica parkira na zimu.

Kosim svoju travu na 3 inča visoko dok trava aktivno raste u jesen (sviđaju mi ​​se savjeti za košenje travnjaka sa Sveučilišta Minnesota Extension ). Malo sam promijenio visinu na kraju sezone prethodnih godina, na visinu od 2 ½ inča, ali više ne. Nisam siguran da se isplati riskirati da se kratka trava izloži naglom hladnoći.

Daljnje čitanje: Za više o košnji trave prije zime, evo dobrog članka o održavanju vaše kosilice na visini od 3 inča za posljednji koš u godini .

Pokušavam i vrijeme posljednjeg košenja tako da bude baš kao što je trava uspjela. To može biti nezgodno jer se to mora učiniti prije smrzavanja. To je jedan od onih teško predvidljivih sezonskih poslova. Poprilično…samo čekam da trava prestane rasti i onda je prestanem kositi. Ništa fensi.

Pridržavam se pravila jedne trećine (nikada nemojte odrezati više od jedne trećine visine trave u jednoj kosi). Isto vrijedi i za nekošenje mokre trave (ili smrznute trave). Ako je vani ispod 40 stupnjeva (5 stupnjeva Celzija), previše je hladno za kositi. Pričekajte da se travnjak zagrije i malo osuši.

Gdje kupiti sjemenke psenicne trave opcije i stvari koje trebate traziti387983589711

Ostali savjeti za njegu travnjaka koje treba uzeti u obzir kada trava prestane rasti

Imat će puno posla čak i kad se kosilica odloži zbog hladnoće. Još uvijek će biti nešto kasno opadajućeg lišća za grabljanje, a uvijek je zabavno kompostirati jesensko lišće .

Jedne smo godine sredinom prosinca dobili toplinu, pa sam razmišljao o košnji. Drago mi je što nisam… travnjak je bio u redu. Mislim da bih kosio da imamo stvarno produženo toplo i suho razdoblje, ali još nisam doživio iskustvo da se naš travnjak “probudio” usred zime (srećom!).

Ostali zadaci jesenske njege travnjaka koje treba razmotriti uključuju prozračivanje i/ili uklanjanje slamnate (snažno grabljenje), ali samo ako je vašem travnjaku to potrebno. O više jesenskog vrtlarstva pročitajte ovdje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme paprike

Sobne biljke Kaktusi Razmnožavanje sobnih biljaka Sukulenti

Kako razmnožavati kaktuse

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Odabir sobnih biljaka

11 zapanjujućih sorti kalateja koje ćete voljeti