Kako uzgajati biljke u vrećama za uzgoj

Pflanzen in Stofftopfen giesen So gehts.webp.webp

Growbags su savršen izbor za one koji nemaju puno prostora, ali ipak žele sami uzgajati svoju hranu. Izrađene su od čvrstog, prozračnog materijala, tako da ne zadržavaju vlagu kao obične torbe.

Vreće za uzgoj uobičajen su način uzgoja biljaka, bilja, povrća i cvijeća bez potrebe za zemljom. Postoje od kasnog 19. stoljeća kada su prvi put korišteni na brodovima za opskrbu posade svježim povrćem. Growbags su postali sve popularniji s trenutnim trendom ekološki prihvatljivih praksi. Biljke koje se uzgajaju u vrećama za uzgoj obično zahtijevaju manje vode i hranjivih tvari, što ih čini dobrima za okoliš i osobni proračun.

Korištenje vrećice za uzgoj je jednostavno. Ovdje je vodič korak po korak koji će vam pomoći u uzgoju biljaka u vreći za uzgoj.

Pripremite torbu za uzgoj

Kupite torbu za uzgoj

Vrećicu za uzgoj možete kupiti u vrtlarskoj trgovini, trgovini hardverom ili online. Postoji mnogo različitih veličina vrećica za uzgoj. Obavezno kupite onaj koji je odgovarajuće veličine za vaše potrebe.

Najčešće veličine vrećica za uzgoj su 1 – 10 galona. Vreće od 3 galona bolje su za manje biljke kao što su cherry rajčice, začinsko bilje ili male sorte salate. Kupnjom vreće od 10 galona dobit ćete više prostora za uzgoj većeg povrća i cvijeća poput paprike ili patlidžana.

Odaberite svoju torbu za uzgoj prema veličini i vrsti biljke koju želite uzgajati.

Naše preporuke za torbu za uzgoj…

Dodavanje zemlje u vašu vreću za uzgoj

Odabir tla ovisi o veličini i vrsti biljke koju želite uzgajati. Možete kupiti zemlju nalik kompostu ili napraviti vlastitu mješavinu.

Dodavanje zemlje u vašu vreću za uzgoj

Obično je najbolje raditi s mješavinom za saksije bez zemlje kojoj su dodane hranjive tvari za poboljšanje stope rasta i izgleda vaše biljke. Ako želite uzgajati cvijeće ili povrće, počnite sa zamjenom zemlje ili kompostom. Ovo je dobro za početnike jer su jednostavni za upotrebu i ne zahtijevaju puno vremena za pripremu.

Ako želite sami napraviti tlo za posude, idealna mješavina vreća za uzgoj je jedna trećina mješavine komposta, jedna trećina mahovine ili kokosovog vlakna i jedna trećina vermikulita. Ova mješavina pomaže zadržati vlagu, što je vrlo važno za vreće za uzgoj.

dodajte biljke

Biljke s plitkim korijenjem idealne su za uzgojne vreće jer baza ne atrofira. Najbolje biljke za vreće za uzgoj su začinsko bilje i salata, paprika, tikvice, rajčice, jagode, mahune, cvijeće, patlidžan i krumpir.

posaditi sadnice

Izvadite svoje biljke iz lonaca i uklonite višak zemlje iz korijena. Ako sadite više sadnica u saksije, prstima razdvojite korijensku kuglu i posadite ih zasebno u vlastitu vrećicu za uzgoj. Sadnice treba saditi s korijenom u sredini vreće za uzgoj, a ne sa strane. To će pomoći mladim biljkama da se održe dok rastu u visinu.

Sadnja ustaljenih lončanica

Izvadite biljku iz posude, olabavite korijenje i ogolite oko 2 inča na dnu posude. Stavite ovo u svoju vrećicu za uzgoj i prekrijte ostatak otkrivene korijenske kuglice zemljom. Kada sadite više biljaka u posude, pokušajte ih postaviti tako da sve budu okrenute u istom smjeru.

Vreće za vodu često

Growbags obično zahtijevaju više vode od biljaka u plastičnim ili keramičkim posudama. Svakodnevno provjeravajte svoje vrećice za uzgoj i provjerite razinu vlage pomoću mjerača vlage (točnije), guranjem prsta u zemlju ili opipavanjem vanjske strane vrećice za uzgoj. Uvijek dobro zalijte svoju vreću za uzgoj kada se čini da je tlo suho.

Važno je održavati tlo vlažnim, ali ne zasićenim. Ako je tlo prevlažno, korijenje biljke neće prodrijeti dovoljno duboko u tlo da bi dobro raslo.

Ako morate biti udaljeni od svojih vreća za uzgoj dulje vrijeme, svakako ih dobro zalijte prije odlaska. Možete postaviti sustav za navodnjavanje kap po kap za zalijevanje vreća za uzgoj ili zamoliti prijatelja ili susjeda da se brine o njima dok ste odsutni.

Oploditi

Sve biljke treba redovito gnojiti. Međutim, neke vrste biljaka – poput rajčice, kukuruza i kupusa – zahtijevaju više hranjivih tvari od drugih. Neophodan je stalan protok hranjivih tvari kako bi vaše biljke bile zdrave i proizvodile voće i povrće. Možete pripremiti vlastito gnojivo ili kupiti već pripremljeno gnojivo.

Kako napraviti domaće gnojivo

Izrada vlastitog komposta izvrstan je način da svojim biljkama opskrbite potrebne hranjive tvari. Kompostiranje je najbolje raditi kod kuće u hrpi ili kanti za smeće i zahtijeva predmete bogate dušikom poput svježe pokošene trave ili ostataka hrane zajedno s materijalom bogatim ugljikom poput lišća.

Dodavanje smeđe tvari ubrzava proces kompostiranja. Ključ za stvaranje bogatog, crnog komposta je omogućiti dovoljno zraka i vlage u hrpu.

Ako se ne želite gnjaviti ili nemate vremena, možete pronaći gnojiva na internetu ili u lokalnom rasadniku koja su posebno formulirana za biljku koju želite uzgajati.

Kako gnojiti biljke u vrećama za uzgoj

Ako koristite vlastiti kompost, možete ga izliti izravno na tlo ili umiješati malo u veliku posudu sa zemljom. Vaše će biljke koristiti hranjive tvari iz komposta za rast.

Gnojivo sam kupio u prodavaonici vrtnih potrepština

Gnojivo topljivo u vodi: Često napravljeno od kalijevog nitrata, uree ili amonijevog sulfata, topivo gnojivo je ono što koristite s kantom za zalijevanje za gnojidbu svojih biljaka. Uzimate malu količinu i dodajete je u zonu korijena vaše biljke. Koristite ga kako bi vaše biljke bile dobro nahranjene i zdrave. Koristite preporučene upute za topivo gnojivo kada ga primjenjujete u svom vrtu.

Biljna hrana sa sporim otpuštanjem: poznata i kao gnojiva s vremenskim otpuštanjem, mala su zrnca uree obložena debelim slojem materijala koji se s vremenom polako razgrađuje. Obično se kuglice razgrađuju na dušik i kalij brzinom od 15% mjesečno tijekom 6 mjeseci. Možete koristiti gnojivo sa sporim otpuštanjem za drveće, grmlje, jednogodišnje i višegodišnje biljke.

Maksimalno iskoristite ograničeni prostor

Ako vam nedostaje prostora, možete povećati prinos podsadom. Podsađivanje je tehnika gdje se biljka postavlja ispod ili između korijena biljke iznad. Na primjer, dodajte rotkvice ili zelenu salatu ispod biljke rajčice. Ili u slučaju paprike, zasadite svoje biljke paprike cilantrom ili obrnuto nevenom.

Uzgajajte vreće u vrtu

ponovno korištenje tla

Također možete reciklirati tlo na kraju vegetacijske sezone. Ako tlo izgleda zdravo, možete ga ponovno upotrijebiti sljedeće sezone sadnje.

Obično se tlo može ponovno koristiti najmanje dvije do tri sezone ako se osvježi organskom tvari, gnojivom ili kompostom.

Ako koristite vrećicu za uzgoj, možda ćete htjeti sterilizirati tlo kako biste bili sigurni da nema bolesti.

Growbags se mogu ponovno koristiti i mogu se koristiti tijekom više sezona sve dok ih naučite pravilno prati, sušiti i čuvati na suhom mjestu.

Zašto koristiti vrećicu za uzgoj?

Mnogo je razloga za korištenje vrećica za uzgoj od tkanine umjesto drugih vrsta spremnika.

  • Keramičke posude je teško pomicati i mogu se slomiti, dok vrećice za uzgoj imaju ručke koje ih olakšavaju pomicanje i relativno su lagane.
  • Manje su osjetljive na štetočine i bolesti te stoga daju bolje prinose.
  • Growbags dobro dreniraju i prozračne su. Omogućuju zraku da dođe do korijena biljke i potiču rast korijena, umjesto da korijen vaše biljke kruži oko lonca i postaje vezan za korijenje.
  • Growbags su idealni za početnike. Lako se pune i nisu teške, što djeci olakšava premještanje biljke.
  • Olakšava pristup vašim biljkama za zalijevanje i žetvu.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: