Stopa rasta zamije (i kako učiniti da raste brže)

wop 22

Zamije su iznimno popularne sobne biljke, sa zadivljujućim, sjajnim listovima i zanimljivim uspravnim stabljikama. Poznate su po tome što su tolerantne na zanemarivanje, jednostavne za njegu, a također vrlo brzo rastu i mogu postati velike, impresivne biljke. Ovaj članak pokriva sve što trebate znati o brzini rasta, veličini zamije i kako učiniti da vaša raste do punog potencijala.

Većina zamija proizvede 1-3 nove stabljike svakih nekoliko mjeseci tijekom vegetacije. Nove stabljike rastu 20-40 centimetara mjesečno i mogu doseći 100 do 150 centimetara visine unutar jedne vegetacijske sezone. Zamije se šire vodoravno za oko tri centimetra godišnje, ali rijetko dosežu više od 2 metra u promjeru.

Koliko brzo rastu zamije?

Zamije (Zamioculcas zamiifolia) proizvode nove izbojke koji rastu prema gore brzinom do 15-30 cm svaki mjesec. Njihova konačna visina može biti visoka i do 1,5 metra, ovisno o tome uzgajaju li se u idealnim uvjetima. Obično izraste 6-8 novih stabljika u jednoj vegetacijskoj sezoni. Zamije imaju tendenciju snažnog rasta od ranog proljeća, preko ljeta, ali usporavaju svoj rast kako godina napreduje, a uglavnom prestaju rasti zimi.

Ako vaša zamija daje nove izdanke, to je dobar pokazatelj da je zadovoljna trenutnom njegom koju dobiva, pa ako niste vidjeli nikakav rast neko vrijeme, vrijedi provjeriti da li vaša biljka dobiva sve treba.

Zamije rastu iz podzemnog rizoma, koji je modificirana stabljika koja raste ispod tla. Nove stabljike rastu prema gore, a novi korijeni rastu prema dolje iz ovog rizoma, a rizom se s vremenom polako širi.

Nove stabljike obično rastu vrlo blizu jedna drugoj, pa čak i biljka koja je prilično vezana za korijen još uvijek može istisnuti nove stabljike između postojećeg lišća.

wop Zamija4378689673

Koje su veličine zamije?

Zamije dolaze u nizu veličina. Biljka prosječne veličine često je visoka oko 30-60 cm i prodaje se u posudi od 20-25 centimetara. Najmanje zamije mogu biti visoke samo 15-25 centimetara sa samo 1-2 stabljike i često se prodaju u posudama od 10 cm. Veće biljke mogu doseći 100-150 centimetara u visinu i lako mogu napuniti posudu od 25-40 centimetara.

Ovdje su neke od ključnih statistika moje velike zamije, na slici ispod. Raspon označava najmanje i najveće dimenzije za moju biljku.

 • Visina stabljike : 90-120 cm
 • Duljina lista: 8-13 cm
 • Širina lista: 5-8 cm
 • Širina stabljike: 3-5 cm
 • Promjer posude: 20 cm
wop 7h83475ggu450gp5g 1

Koliko dugo zamija raste?

Za uzgoj zamije iz biljke s 1-2 stabljike u potpuno odraslu biljku potrebno je 3-5 godina. Obično izrastu 6-8 novih stabljika godišnje i šire se prema van za oko 3 centimetara u promjeru godišnje. Brzina rasta zamije uvelike ovisi o tome da li im se daje dovoljno svjetla, vode i hranjivih tvari te imaju li problema s njegom.

Koja je sezona uzgoja zamije?

Sezonu uzgoja zamije uvelike diktiraju uvjeti osvjetljenja. U umjerenim klimatskim uvjetima, obično će početi rasti u rano proljeće i nastaviti rasti do sredine jeseni. U tropskim klimatskim uvjetima, zamije će nastaviti rasti tijekom cijele godine.

Prvi znak početka nove vegetacijske sezone obično je novi izdanak koji izlazi iz rizoma ispod tla.

Kako učiniti da zamija brže raste

Rast svoje zamije možete ubrzati povećanjem svjetlosti, osiguravajući da su temperature na gornjem kraju željenog raspona, izbjegavajući premalo ili prekomjerno zalijevanje i osiguravajući dovoljno hranjivih tvari za biljku. Izbjegavanje stresora biljaka kao što su niska vlažnost, propuh, štetnici i bolesti također će osigurati maksimalnu brzinu rasta vaše zamije.

Sljedeći odjeljak proći će kroz nekoliko ključnih točaka kako biste pomogli vašoj zamiji da raste što je brže moguće.

Adekvatna svjetlost za zamiju

Zamije imaju reputaciju biljaka slabog osvjetljenja, ali to je samo djelomično točno. Iako zamije mogu podnijeti uvjete slabog osvjetljenja dulje vrijeme, neće proizvesti novi rast niti će uspjeti bez odgovarajuće rasvjete.

Zamije najbolje uspijevaju na jakoj, neizravnoj rasvjeti, iako mogu podnijeti 1-2 sata izravne sunčeve svjetlosti u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Osvjetljenje se mijenja iz sobe u sobu i dramatično opada kako biljku pomičete dalje od prozora. Također se mijenja ovisno o vremenu i godišnjem dobu vani.

Volim koristiti svjetlomjernu aplikaciju na svom telefonu da mi da ideju o tome trebam li premjestiti svoju zamiju na mjesto koje je više ili manje svijetlo.

Zalijevanje zamija za najbolji rast

Iako zamije imaju reputaciju da toleriraju sušu, one imaju tendenciju da rastu sporije i proizvode manje stabljike i listove u uvjetima nedostatka vode.

Nemojte pretjerivati ​​ni sa zalijevanjem, jer su zamije prilično sklone truleži korijena, što će zaustaviti sav rast i može dovesti do odumiranja vaše biljke. Temeljito zalijte svoju zamiju kada se gornja polovica zemlje osuši i pustite da se posuda dobro ocijedi prije nego što biljku vratite na svoje normalno mjesto.

Gnojidba zamije za maksimalan rast

Zamije rastu brže kada im se daju dovoljno hranjivih tvari da zadovolje svoje potrebe. Bez obzira dodajete li kompost kada sadite svoju biljku ili koristite gnojivo svakih nekoliko mjeseci, to može imati veliki utjecaj na stopu rasta.

Ipak, budite oprezni jer višak gnojiva može oštetiti korijenje i zapravo usporiti ili zaustaviti rast. Obično koristim dodatno sintetičko gnojivo topivo u vodi svaka dva mjeseca tijekom vegetacije, u pola preporučene koncentracije.

Mogućnosti za gnojidbu sobnih biljaka mogu se činiti pomalo neodoljivima.

Zašto moja zamija ne raste?

Zamije prestaju rasti kada su uvjeti neadekvatni za stvaranje novog rasta ili je biljka pod stresom zbog loših uvjeta njege. Neadekvatna rasvjeta, prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje najčešći su uzroci smanjene brzine rasta zamija.

Ako vaša zamija prestane rasti i ne mislite da osvjetljenje ili zalijevanje uzrokuju problem, važno je pažljivo provjeriti ima li drugih problema koji bi mogli utjecati na rast.

 • Pobrinite se da vaša biljka nije vezana za korijen – nakon što korijenje vaše zamije napuni posudu, vašoj biljci je sve teže proizvesti novi rast. Ako vidite da se korijenje pojavljuje iz drenažnih rupa, razmislite o presađivanju u malo veću posudu.
 • Pažljivo provjerite ima li u svojoj biljci znakova štetočina ili bolesti – odmah tretirajte sve probleme s štetnicima ili bolestima. Pobrinite se da izolirate svoju biljku od drugih ako otkrijete probleme s štetočinama ili bolestima.
 • Pobrinite se da vaša zamija nije izložena temperaturnom stresu – zamije će biti više nego zadovoljne na temperaturama od 13-29°C, ali će se početi boriti kada se drže na temperaturama izvan ovog raspona. Vrući ili hladni propuh, poput prozora s propuhom, otvora za klimatizaciju ili uređaja za grijanje, može uzrokovati probleme.
wop ngu03hg893455hg

Je li zamije lako uzgajati?

Zamije su jednostavne za uzgoj i prilično su tolerantne na nesavršene uvjete uzgoja. Najvažnije stvari za održavanje zdravlja vaše zamije su osigurati dobru rasvjetu i izbjeći prekomjerno zalijevanje. Iako će nesavršeni uvjeti uzgoja utjecati na stopu rasta vaše zamije, one su mnogo manje izbirljive od nekih drugih sobnih biljaka.

Kako napraviti zamiju grmoliku

Najbolji način da zamiju učinite grmolikom je osigurati puno svjetla i zadovoljiti osnovne uvjete njege. Vaša zamija će postati grmolika stvaranjem puno novih stabljika, a pružanje dobrih uvjeta povećat će broj i veličinu tih stabljika.

Kod zamije koja je pod stresom može pasti lišće, zbog čega izgleda manje grmolika, pa je to još jedan razlog zašto je dobra njega važna ako želite uzgajati punu i zdravu zamiju.

Zašto novoizrasle stabljike zamije umiru

Ako se čini da novoizrasle stabljike vaše zamije umiru, najvjerojatniji uzrok je prekomjerno zalijevanje. Prekomjerno zalijevanje uzrokuje žutilo donjih listova i smeđe vrhove na novom rastu. Ako pretjerano zalijevanje nije problem, vrlo je vjerojatno da vaša biljka doživljava drugi oblik stresa.

Pažljivo pogledajte biljku za druge tragove i razmislite o uvjetima koje je biljka nedavno doživjela, jer oni vjerojatno upućuju na uzrok problema.

Zaključak

Zamije dostupne su u različitim veličinama i možda bi bilo najbolje kupiti biljku prikladnu za mjesto na kojem ga namjeravate postaviti. Mali primjerci izgledaju sjajno na stolovima i prozorskim daskama, dok su veći primjerci fantastične podne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moj ljiljan mira umire? (I kako to popraviti)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Napuknut list sobne biljke? Evo što možete učiniti

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako zadržati ružičastu boju hortenzija: tajna je u tlu