18 velikih sobnih biljaka koje podnose slabo osvjetljenje i koje će oživjeti vaš dom

18 velikih sobnih biljaka koje podnose slabo osvjetljenje i koje ce ozivjeti vas dom589704343 wop

Samo zato što živite u kući ili stanu s malo prirodne sunčeve svjetlosti ne znači da ste predodređeni za prostor bez zelenila. Budite sigurni da još uvijek možete oživjeti svoj prostor s nekim od ovih velikih sobnih biljaka pri slabom osvjetljenju.

Dok većina biljaka ima bolji rast što više svjetlosti prima, 18 biljaka obrađenih u ovom članku će narasti do značajne veličine čak i kada imaju minimalnu izloženost svjetlu. Ove sobne biljke razlikuju se po svojoj veličini, obliku i bojama, pružajući mnogo mogućnosti za integraciju velikih sobnih biljaka slabog osvjetljenja u vaš dom.

1. Zamija (Zamioculcas Zamiifolia) 

wop gbuzvo4h8u4h0bo4hb4ujr75nrp

Savršena za vlasnike kuće koji mogu zaboraviti povremeno zalijevati svoje biljke, zamija podnosi i slabo osvjetljenje i sporadično zalijevanje. Biljke narastu u prosjeku do nešto više od dva metra u visinu s gustim, sjajnim zelenim lišćem. Postrojenje zamija steklo je većinu svoje popularnosti 1990-ih, posebno u uredskim okruženjima, jer se može prilično dobro snaći u vrlo slabom osvjetljenju, preživljavajući pod fluorescentnim svjetlima ako je potrebno. 

Za najbolji rast, zalijevajte svoju zamiju kada se gornjih 3-5cm površine tla osuši i dajte joj dozu višenamjenskog biljnog gnojiva najmanje svakih šest mjeseci. Povremeno obrišite prašinu i ostatke s lišća čistom, vlažnom krpom. Prljavo lišće ne može pravilno fotosintetizirati i vidjet ćete usporen ili usporen rast biljaka.

2. Aspidistra (Aspidistra Elatior)

wop nu8vib04oh87hz804wzhg874wz087z5088gg77h4zvpobrtsdh

Mnogo prije nego što su ljiljani mira, sansevijerije ili filodendroni korišteni za ukrašavanje domova, aspidistra bila je omiljena među vlasnicima kuća. Zapravo, bile su popularne biljke u kućama tijekom viktorijanskog doba kada su životni uvjeti bili daleko od svijetlih i prozračnih.

Aspidistre podnose slabo svjetlo, nisku razinu vlažnosti, rijetka zalijevanja i temperaturne fluktuacije kako bi dostigle visinu od oko 3 metra kada su potpuno zrele.

Aspidistre rastu donekle sporo zbog svoje sposobnosti preživljavanja u tako raznolikim uvjetima, pa će im trebati vremena da sazriju u velike sobne biljke slabog osvjetljenja koje želite. Neugledni ljubičasti cvjetovi povremeno cvjetaju u podnožju stabljike neposredno iznad površine tla.

3. Aglaonema (Aglaonema sp.)

wop bzvuogh87w4vh784h8fhgw4u8ghzuwhgowg

Aglaoneme popularne su sobne biljke za uvjete slabog osvjetljenja. Lišće dolazi u raznim bojama, uključujući običnu zelenu, pjegavu, pjegavu, pa čak i šarolike vrste. Listovi narastu do 30cm u dužinu i 8-10cm u širinu.

Iako aglaoneme mogu i preživjeti u uvjetima slabog osvjetljenja, važno je staviti ih u dobro drenirano tlo i održavati temperature na niskim 70-ima za optimalno zdravlje. Temperature ispod 10-12°C mogu uzrokovati opadanje lišća pa ih izbjegavajte stavljati blizu prozora koji propuštaju ili hladnog propuha.

4. Sansevijerija (Sansevieria Trifasciata)

wop bgv73w4855890w4hg87w44hh887hwg88zhddjz

Sansevijerija jedna je od najčešćih sobnih biljaka koje se uzgajaju u domovima gdje nema puno prirodnog izlaganja suncu. Listovi poput mača mogu doseći 3 metra ili više i dolaze u mnogo oblika. Kratki i široki, uski i dugi, pa čak i cilindrični listovi ovoj biljci daju raznolik izgled.

Jednostavne za njegu, sansevijerije izdržavaju razdoblja suše i rijetko im je potrebno presađivanje.

Listovi dolaze u širokom rasponu boja od bijele do žute, zeleno-prugasti i zeleni listovi s križnim trakama s izrazitim zlatnim rubovima. Pazite da ne pretjerate s vodom jer je sansevijerija nevjerojatno osjetljiva na trulež korijena.

5. Singonij (Syngonium Podophyllum)

wop nvu8w3h48745w38ggz8w7gz5h77844 1

Singonij usko je povezan sa nadaleko poznatim filodendronom. Ova vinova sobna biljka treba zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti što je čini odličnim izborom za domove s niskom razinom osvjetljenja. Veliki listovi u obliku strelice dolaze u raznim nijansama u rasponu od čvrste zelene do brončane i mnogih nijansi šarenila.

Osigurajte topao, vlažan zrak vašem singoniju da dobro raste i poduprite strukture ako želite trenirati loze da se penju. Kako biljke stare, listovi sazrijevaju i mijenjaju oblik od ozloglašenog vrha strijele u režnjevit list. Po želji možete odrezati stabljike penjačice dok se formiraju kako biste sačuvali oblik mladog lišća.

6. Calathea Ornata

wop hb8f0g45hz8uwgg4040gw48hg4w55htrp44io5

Calathea ornata nije toliko popularna kao neke druge sobne biljke, ali imaju tako lijepo lišće i njihova popularnost raste.

Kontrastno zeleno i ružičasto lišće ima ljubičasto-crvenu donju stranu kako bi uljepšali svaki unutarnji životni prostor, dodajući dašak boje u dekor vašeg doma.

Ove biljke mogu narasti do 60cm visoke i široke, što ih čini većim biljkama koje lijepo ispunjavaju prazan prostor. Ove biljke nisu otporne na sušu i također im je potrebna veća vlažnost. To ih čini zahtjevnijim biljkama za održavanje u dobrom stanju.

Prije zalijevanja kalateje ornate pustite da se osuši sam vrh tla i nanesite gnojivo svakih 4-6 tjedana tijekom proljeća i ljeta.

7. Ficus Benjamina

wop bg8v34h7uuvoo8w4vuho4whgvui4whv

Fikusi benjamina koji se obično nalaze u hodnicima trgovačkih centara i mnogih liječničkih ili zubarskih ordinacija su član popularne obitelji fikusa. Ovaj fikus više nalikuje drvetu od mnogih drugih članova obitelji. Ime je dobila po karakterističnim uskim listovima nalik strelicama koji obrubljuju nježne drvenaste stabljike.

Određivanje pravilnog rasporeda zalijevanja ključno je za uzgoj fikusa u zatvorenom prostoru. Određivanje dobrog rasporeda zalijevanja težak je zadatak i glavni razlog zašto većina vlasnika vidi opadanje lišća. Zapravo, opadanje lišća jedan je od najčešćih problema s ovim velikim sobnim biljkama pri slabom osvjetljenju.

8. Monstera Deliciosa

wop buvh4085hu8beh504w8uhghgnbe45h76wg4355viuhgu

Ova ljepotica s velikim listovima dodaje tropski dojam svakoj kući ili stanu u kojem živi. Listovi monstere narastu do 2 metra u širinu i izgledaju kao da imaju rupe ili rezove. 

U svom prirodnom okruženju, monstera može narasti do 6m. Manja je vjerojatnost da će postati ovako velika u zatvorenom prostoru, ali će lako proizvesti loze od 2-3 metra u duljinu. To je čini jednom od najboljih velikih sobnih biljaka pri slabom osvjetljenju za vaš dom i jednom od mojih omiljenih.

Biljke preferiraju visoku vlažnost i redovito zalijevanje. Kada vaša monstera aktivno raste, tj. u proljeće i ljeto, gnojite je mjesečno s višenamjenskim gnojivom formuliranim za sobne biljke.

9. Pothos (Epipremnum Aureum)

wop vc6f364tc67543fc674ftr8f6t367f463t4fcg

Pothosi su jedna od najjednostavnijih i najčešće uzgajanih sobnih biljaka zbog svoje opuštene prirode. Otporna sobna biljka savršena je za početnike i preživljava u uvjetima slabog osvjetljenja. Tolerira nisku vlažnost i neće se žaliti ako s vremena na vrijeme propustite zalijevanje.

Epipremnum Aureum se obično uzgaja kao vučna loza – doseže 9m u duljinu . Imaju šiljaste listove u obliku srca u nijansama zelene s šarama bijele, žute i blijedozelene.

Pothos i filodendron često se miješaju jedan s drugim jer su biljke nevjerojatno slične po izgledu i uvjetima uzgoja. Pothosi obično imaju veće listove od filodendrona i prekrivene su voštanim premazom.

10. Dracaena Sanderiana

wop vctg4356u77vc346538w7w43vg93gvv0og3vjhd

Za koje se smatra da donose sreću u svoj prostor, ove biljke popularne su u azijskom dekoru, a njihove savitljive stabljike mogu se oblikovati u razne umjetničke oblike kao što su pletenice, petlje, spirale, pa čak i srca. Na vrhu stabljike se nalazi bujica lišća kako bi dodala štih.

Ova biljka nije pravi bambus, već su član obitelji Dracaena. Biljke sporo rastu i uspijevaju u uvjetima slabog osvjetljenja. Ipak cijene izlaganje suncu ljeti; premjestite svoju biljku na sjevernu stranu vašeg dvorišta ili trijema koji prima svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost. 

11. Dracaena Fragrans

wop vc7349i7g93gf7z34ghf9h43h34g8h34

Lišće koje podsjeća na stabljike kukuruza nalazi se na vrhu debelog drvenastog debla na ovoj biljci. Ponekad se ova velika biljka naziva masovnim trskom zbog visokog debla nalik na trsku.

Vrste mogu narasti do 2m u visinu s listovima širokim do 10cm, što čini ove sjajne sobne biljke slabog osvjetljenja za popunjavanje kutova ili praznih prostora u sobi. Kada je izuzetno sretna, tj. veća razina svjetlosti, vaša će biljka proizvoditi grozdove mirisnih, kremasto-bijelih cvjetova koji se otvaraju u nježne cvjetove. 

12. Biljka pauk (Chlorophytum Comosum)

wop bvz7t3g76vg399vgt39gv3788gv

Još jedna klasična, pouzdana sobna biljka, biljka pauk je izvrsna opcija za veliku sobnu biljku slabog osvjetljenja. Izvrstan je za viseće košare ili za postavljanje na vrh ormarića ili stalka za biljke zbog svojih dugih, vitkih, zakrivljenih listova.

Biljke pauka koje se smatraju lakim za njegu rastu u raznim uvjetima i pate od vrlo malo problema.

Također poznate kao biljka aviona, biljke pauka proizvode bebe ili paukove u proljeće i ljeto nakon cvatnje. Sitne biljčice vise ispod matične biljke izgledajući poput pauka na mreži. Možete ostaviti bebe da rastu kako biste stvorili atraktivan prikaz ili ih izvaditi i posudu za razmnožavanje novih biljaka.

13. Beaucarnea Recurvata

wop gb7vf93g4739wg7h3wg77347gwgw0g

Osim što je prilagođena uvjetima slabog osvjetljenja, ova palma također je vrlo jednostavna za uzgoj. Zdepasto deblo pohranjuje vodu, što biljci omogućuje da traje tjednima bez potrebe za zalijevanjem. Ovo je osnova za nadimke kao što su palma boca ili stablo slonove noge. Prečesto zalijevanje zapravo uzrokuje da lišće požuti i opada.

Ove palme su biljke koje sporo rastu, ali u zatvorenom prostoru mogu doseći nevjerojatnih 3 ili 4 metra. Kada rastu vani u uvjetima većeg osvjetljenja, mogu doseći nevjerojatnu visinu od 3-6m!

14. Asparagus Densiflorus

wop bv739gv76937v63zw099v934wgvbts

Iako nije prava paprat, niti je povezana sa šparogama, ova paprat čini veliku veliku sobnu biljku za slabo osvjetljenje. Pripadnica obitelji ljiljana, paprati šparoga imaju duge, zakrivljene stabljike koje su gusto prekrivene kratkim listićima koji su igličasti. Biljke mogu narasti 3 do 4 metra u širinu s njihovim kaskadnim stabljikama koje dosežu više od 1m, što ovu biljku čini fantastičnom za viseću košaru.

Držite svoju biljku podrezanom kako biste zadržali ugodan oblik, ali pri rezanju pripazite na trnove na stabljikama. Zalijevajte kada se tlo počne sušiti i povremeno napržite lišće vodom sobne temperature kako biste održali visoku vlažnost oko listova. Paprati šparoga će ispustiti svoje male listiće ako je zrak u vašem domu previše suh.

15. Afrička biljka maske (Alocasia x Amazonica)

wop gv80348hb4whb4h0bu8h4u8hbrthsbtjzt

Jedna od tropskih sobnih biljaka neobičnijeg izgleda, biljke afričke maske cijenjene su zbog svog jedinstvenog izgleda lišća. Tamnozeleno lišće na Alocasia Amazonica ima oblik vrhova strelica ili štitova s ​​velikim izbočenim žilama koje prolaze kroz njih kako bi stvorili zapanjujući kontrast.

Ovisno o sorti, ove biljke mogu narasti od 60cm visine i 6cm širine do 1.5m visine i 1.5m širine. Ova velika sobna biljka pri slabom osvjetljenju zaista može dati dojam u vašem domu ako joj pustite da raste do svog punog potencijala.

16. Dieffenbachia Seguine

wop bv9734vgt7633948gv43wghhvz7gerkeassvbrst

Ove divovske biljke još su jedan primjerak koji preferiraju tvrtke za uređenje interijera kada se koriste same ili grupirane u masovnoj sadnji kako bi se stvorio dramatičan učinak. Ova biljka može doseći visinu od 1.5m s listovima dugim do 30cm.

Dieffenbachia dobro raste pri slabom osvjetljenju ili prošaranoj sjeni tijekom proljeća i ljeta i voli je redovito zalijevati. Pobrinite se da smanjite izlaganje niskim temperaturama i propuhu kako biste spriječili opadanje lišća. 

17. Fatsia Japonica

wop bv793gt798f3874fz38w7zf83wzf8zwgzh3wg4545

Porijeklom iz južnog Japana, južne Koreje i Tajvana. Ima velike listove tanke poput papira u obliku divovske ruke s nekoliko dodatnih prstiju. Veliki režnjevi listovi mogu doseći 40cm u prečniku, a u zatvorenom prostoru ova biljka može se protegnuti do skoro 2m u visinu. 

Ove biljke je relativno lako uzgajati u zatvorenom prostoru ako ih držite podalje od izravne sunčeve svjetlosti, održavate vlažno tlo za lončanice koje nije pretjerano mokro i lagano gnojite slabim gnojivom topljivim u vodi povremeno tijekom aktivne vegetacijske sezone.

Fatsie moraju proći hladno razdoblje kako bi potaknule mirovanje zimi gdje temperature padaju na 10°C noću. Ove biljke rijetko cvjetaju u zatvorenom prostoru zbog slabijih svjetlosnih uvjeta, ali će razviti grozdove malih bijelih cvjetova u pravim uvjetima uzgoja. 

18. Ljiljan mira (Spathiphyllum Wallisii)

wop bv9347439ztfgfg7834zg7899zg38098zg3h44g784z3hguhurbnvthjtr

Još jedna popularna sobna biljka, ljiljan mira je omiljen jer podnosi slabe svjetlosne uvjete i proizvodi nježne bijele cvjetove poput kala u proljeće i ljeto. Biljke mogu narasti do skoro 2m u visinu kada se uzgajaju na otvorenom; unutra mogu doseći do 1m visine ako imaju toplo, vlažno okruženje.

Stavite svoj ljiljan mira na mjesto bez hladnog propuha, držite tlo vlažnim, ali ne zasićenim, i gnojite biljke gnojivom s većom količinom fosfora kako biste potaknuli cvjetanje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: