Kako orezati biljku žada (Crassula Ovata)

wop Biljka zada35487

Biljka žada ( Crassula ovata ) popularna je i zbog svog atraktivnog, osebujnog izgleda i zbog lakoće njege. Njihova dugovječnost znači da mogu narasti prilično velike, ali orezivanje je više od obrane od prevelike biljke – može se umjetnički koristiti za oblikovanje njezine strukture u različite oblike. U ovom članku ćemo objasniti kako orezati biljku žada i postići željene rezultate.

Kako orezati biljku žada: Iako raste prilično sporo, biljke od žada dobro reagiraju na obrezivanje. Razborito obrezivanje održava ga prave veličine i pomaže da struktura ostane otvorena i zdrava. Rezanjem iznad čvora sterilnim alatom možete potaknuti grananje i usmjeriti konačni oblik i gustoću listova biljke.

wop Biljka zada387690

Pregled obrezivanja biljaka žada

Biljke žada ( Crassula ovata ) trebaju jako svjetlo i treba ih rijetko zalijevati, ali su inače prilično jednostavne za njegu. Njihov primarni zadatak održavanja je povremeno obrezivanje, makar samo da bi zadržali upravljivu veličinu.

Obrezivanje nije teško svladati, a ni biljci to nije teškoća. Kao da pokazuju da nema ljutnje, pouzdano nicaju nove grane ispod mjesta posjekotina.

Osim održavanja veličine, postoje i drugi razlozi za obrezivanje biljke žada:

 • Zdravlje biljaka – Obrezivanje eliminira mrtvi ili oštećeni materijal koji može privući štetnike ili bolesti .
 • Dekongestija – uklanjanjem pretjerano gustog lišća pušta se svjetlost i zrak za bolji rast.
 • Jačanje i podrška – stabljike žada ne idu uvijek u korak s lišćem. Visoke biljke žada mogu postati jako teške; dugonoge grane mogu klonuti ili čak slomiti jer im se listovi koji skladište vodu debljaju nakon namakanja. Obrezivanje također pomaže potaknuti čvršće stabljike.
 • Spasilački radovi – Ozbiljno orezivanje je način da se počne ispočetka ako dođe do katastrofe. Ako biljku strogo odrežete (i dobro njegujete), njezin će novi rast biti snažan, pun i snažan.
 • Oblikovanje – Bilo da želite statuasti oblik stabla ili ispunjeni grm, pravilno orezivanje može stvoriti izgled kakav želite.

Obrezivanje se u početku može osjećati neugodno, ali s iskustvom postaje lakše. Rezultati se ne događaju brzo, ali s vremenom možete postići izgled koji želite.

wop egehzaj

Kada biste trebali orezati biljku žada?

Najbolje vrijeme za obrezivanje biljke žada je proljeće ili rano ljeto, kada biljka snažno raste. Biljka će biti dobro opremljena da se oporavi od stresa rezidbe i proizvede snažan novi rast.

Pazite na obješene grane kao znak upozorenja da vaša biljka žada prerasta i treba joj podrezivanje: drvenaste stabljike su u opasnosti od lomljenja.

Profesionalni savjet: Promatrajte biljku nakon što je temeljito zalijevate – slabe grane koje ostaju uspravne ispod suhih listova mogu klonuti jer im se lišće napuni vodom.

Evo stvari koje treba imati na umu:

 • Najbolje je pričekati da biljka napuni godinu dana. Mlade žade još razvijaju svoje korijenje i središnje deblo u prvoj godini, a prerano ih orezivanje može zakržljati.
 • Orezujte samo kada vaša biljka žada ima najmanje osam do deset odraslih listova.
 • Odaberite debele stabljike za orezivanje. Što je stabljika deblja, veća je vjerojatnost da će se granati. Tanka stabljika može dati samo jedan novi izdanak! Dobra svjetlost daje deblje stabljike.

Vrste rezidbe

Prilagodite svoju metodu rezidbe njenoj svrsi:

Pripitomljavanje prekomjernog rasta

Kada obrezujete biljku koja je izrasla, nemojte je jednostavno smanjiti na oblik koji želite. Biljka žada nije živica! Orezujte za ukupnu ravnotežu i budući rast.

Kada mijenjate veličinu biljke, iskoristite priliku da popravite nagnuti rast i otvorite njezinu unutrašnjost.

Jačanje slabih, dugonogih grana

Biljka koja je narasla zagušena ili ima nedovoljno svjetla razviti će rijetke, dugonoge stabljike koje su pretanke da bi poduprle lišće.

Odrežite ove škrte grane na čak trećinu njihove izvorne duljine. To će sačuvati energiju biljke i, uz pravilnu njegu, potaknuti zdraviji rast.

Spašavanje biljke u nevolji

Ponekad su potrebna drastična smanjenja kako bi se spasila bolesna biljka. Uklonite sve oboljele, požutjele ili štetočine udove, uključujući grane s lišćem oštećenim opeklinama ili drugim uzrokom.

Može biti obeshrabrujuće kada morate ozbiljno orezati biljku žada, ali nemojte klonuti duhom! Iznenađujuće je koliko biljka žada može biti otporna.

Vješto obrezivanje biljaka žada

Prirodni odgovor biljke žada na obrezivanje omogućuje stvaranje biljke koju želite. Neki iskusni uzgajivači selektivno uklanjaju lišće kako bi istaknuli unutarnju strukturu grananja … ali to je samo jedna opcija.

Najpopularniji oblici biljke žada su zaobljeni, grmoliki oblik i stupasta struktura nalik stablu.

wop mrsscmjhsr

Drvo žada

Uzmite si vremena kada stvarate strukturu stabla. Pobrinite se da biljka ima dovoljno svjetla i pustite je da se oporavi između koraka.

1) Započnite identificiranjem prilično ravne okomite stabljike i uklanjanjem većine njenog lišća. Ostavite nekoliko prikladnih grana, ali uklonite sve koje vise. Neka listova držite na donjem dijelu stabljike kako biste joj pomogli da postane deblji.

2) Nakon što središnja stabljika dosegne zadovoljavajuću visinu, uštinite vrh kako biste potaknuli rast novih grananja. Za prirodan izgled stabla, učinite niže grane kraće od viših.

3) Idući naprijed, rutinski obrezujte gornje grane kako biste potaknuli daljnje grananje.

4) Nakon što je deblo odgovarajuće debljine i ima dovoljno lišća na vrhu biljke, uklonite donje listove.

Grm žada

Tajna oblikovanja vaše biljke u dobro ispunjen grm je strpljivo, redovito obrezivanje tijekom vremena. Promatrajte reakcije biljke i pustite da se nove stabljike malo zgusnu između krugova.

1) Započnite obrezivanjem biljke u opći oblik koji želite. Možete podrezati neke od donjih grana, ali većinu zadržati na mjestu.

2) Orezujte dugonoge, rijetke stabljike natrag na izvorno deblo kako biste potaknuli nove grane svježim lišćem.

3) Izrežite duge grane do tik iznad točke na kojoj želite da se pojave nove stabljike.

4) Uklonite obješene grane ili grane koje rastu prema unutra kako bi biljka rasla prema gore i prema van.

5) Stanjite središte biljke obrezanjem zapetljanih grana.

Razmatranja o obrezivanju biljaka žada

Ova pravila pomoći će vam da izbjegnete zastoje kada obrezujete biljku žada:

 • Osim ako posebno ne uklanjate oštećeni materijal, orezujte samo zdravu biljku koja raste.
 • Nemojte rezati kada očekujete kišu ili u visoko vlažnim uvjetima. Važno je da vaša biljka brzo stvori žuljev preko posjekotina.
 • Najbolje vrijeme za obrezivanje biljke žada je proljeće ili rano ljeto prije nego što postane prevruće. Tople temperature rasta i jaka svjetlost pomažu biljci da se brže oporavi.
 • Nemojte uklanjati više od 25% do 30% biljke odjednom. Radite veliki posao u fazama.
 • Za najbrži oporavak izbjegavajte rezanje glavnog debla.
 • Budi oprezan! Ne možete odrezati stabljiku.

Koji su alati potrebni za obrezivanje biljke žada?

Sok biljke žada može blago nadražiti kožu, pa je obično najbolje nositi rukavice kada obrezujete biljku žada.

Odgovarajući alat za rezanje ovisi o debljini stabljike koju režete – ali, ako vam treba samo malene škare, možda biste trebali pustiti da se stabljika najprije zgusne. Idealan alat za velike drvenaste stabljike je par zaobilaznih škara.

Provjerite je li oštrica oštra kako biste dobili čist rez!

Za koji god alat se odlučite, svakako sterilizirajte oštrice. Umakanje u izopropilni (trljajući) alkohol obavit će posao.

Profesionalni savjet: ako obrezujete bolesnu biljku ili biljku s napadom štetnika, ponovno sterilizirajte oštricu brzim brisanjem između rezova.

Kako orezati biljku žada

wop klgaemnschae

Planirajte unaprijed

Prije nego što obrežete biljku žada, dobro pogledajte svoju biljku iz svih kutova i isplanirajte koje je stabljike najbolje rezati. Ispod svakog reza niknut će dvije ili moguće više grana, pa razmislite o konačnom rezultatu koji želite.

Može biti korisno označiti koje stabljike orezati trakom u boji ili pređom. Planirajte za uklanjanjem:

 • Mrtve ili oštećene grane.
 • Obrasle ili dugonoge stabljike.
 • Stabljike koje ometaju druge ili uzrokuju zagušenje.
 • Grane rastu u krivom smjeru ili pod neugodnim kutovima.

Rez iznad

Napravite svaki rez samo 1cm iznad jedne od grana ili čvorova koji se nalaze duž drvenaste stabljike vaše biljke. Kvrga koja se proteže iznad čvora nakon rezidbe će odumrijeti i na kraju otpasti.

Ostavljanje kratke izbočine između reza i čvora osigurava tampon za točku rasta: rezanje iza čvora izlaže duži dio stabljike riziku od truljenja ili zaraze.

Proces rezidbe

Obrezivanje obraslog žada može biti zastrašujuće, stoga idite korak po korak. Za najbolje rezultate, često se odmaknite kako biste ponovno procijenili svoj napredak, imajući na umu konačni cilj.

1) Orezati nezdrave grane. Izrežite ih gotovo u ravnini s glavnom stabljikom, ali ostavite izbočinu kako biste izbjegli ugrožavanje izvornog debla.

2) Podrežite biljku na približno željenu veličinu, uklanjajući do trećine njezine visine i širine. Ekstraduge stabljike možete orezati na samo trećinu njihove duljine.

3) Provjerite ima li stranih stabljika. Obrežite grane koje ometaju i one koje rastu prema dolje.

4) Očistite sva područja koja ostaju zagušena.

4) Provjerite ukupnu ravnotežu i napravite konačno oblikovanje.

5) Završite čišćenjem biljke. Uklonite neugledne male izdanke.

Naknadna njega

Prije zalijevanja pustite da se izrezane površine prekriju. Nemojte premještati ili presađivati ​​barem nekoliko tjedana i nemojte hraniti prije nego što vidite nove listove.

Pobrinite se da biljka ima dovoljno svjetla kako bi svježi rast dobro došao.

Ako obrezujete u fazama, pričekajte da biljka proizvede nove stabljike s lišćem i minimalne debljine prije ponovnog podrezivanja.

Razmnožavanje nakon rezidbe biljke žada

Te reznice ne moraju ići u otpad: vrlo ih je lako razmnožavati!

 • Počnite odabirom reznica koje su dugačke 10-15cm i imaju nekoliko listova. Pričekajte dok se posjekotina ne zalijepi (to može potrajati do tjedan dana).
 • Žuljeve krajeve možete umočiti u prašak za ukorjenjivanje, ali nije obavezno. Isto tako, možda ćete ih htjeti umočiti u cimet za zaštitu od gljivica.
 • Posadite u medij s dobrom drenažom s dobrom drenažom i dajte im jaku svjetlost daleko od izravnog sunca. Zalijevajte štedljivo, ali ne dopustite da se medij potpuno osuši.

Napomena: Ne pokušavajte uzgajati korijenje u vodi … stabljika će istrunuti! Kada nova biljka razvije značajan novi rast, spremna je za normalnu njegu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: