Što uzrokuje ljepljivo lišće biljke: Ne biste se trebali brinuti

1682598418 Was verursacht klebrige Pflanzenblatter Sie sollten sich keine Sorgen machen

Proširite vijest!

Ljepljivi listovi biljaka mogu biti ružni na sobnim biljkama, ali nisu neuobičajeni. Uzročni čimbenici mogu biti prirodni ili mogu biti rezultat izbacivanja neželjenih štetočina na vaše biljke.

Ljepljiva tvar na lišću biljke može biti uzrokovana prirodnim putem od strane biljaka ili izlučevinama štetočina kao što su lisne uši i ljuskice koje žive na lišću. Biljke izlučuju nektar radi zaštite i privlačenja hrane, dok štetnici sišu nektar iz biljaka i stvaraju mednu rosu koja također ostavlja ljepljiv talog na lišću biljaka.

Da bi se riješila ova ljepljiva situacija, mora se znati odakle dolazi ljepljivi sok. Poznavanje njegovog podrijetla pomoći će vam da bolje razumijete s čime imate posla. Ljepljivi sok može potjecati i od samih biljaka i od štetnika.

Ako bolje pogledate, možete reći radi li se samo o vašoj biljci ili je u pozadini najezda štetnika. Razgovarat ćemo o njima oboje io tome kako očistiti ovu situaciju s ljepljivom biljkom.

Koristim Bliss Pure Neem Oil iz Amazona po super cijeni. Djeluje izvrsno kada je u pitanju sjajno lišće i biljkama pruža sloj zaštite od poznatih štetnika.

Što može uzrokovati ljepljive tvari na biljkama?

1. Izlučevine insekata (medna rosa)

Insekti poput brašnastih stjenica, lisnih uši i ljuskara uobičajeni su sumnjivci kada se radi o ljepljivim izlučevinama na lišću biljaka.

Ovi kukci koji sisaju sok hrane se biljnim nektarom kuckajući u floem biljke.

Ovi insekti biljci otimaju hranu koju proizvodi u lišću i prenose je u druge dijelove biljke sišući je izravno iz lišća.

Nusprodukt toga je medna rosa, koju proizvode insekti nakon što probave šećere iz biljaka.

Medna rosa ostaje na biljkama i ponekad kaplje na donje lišće, što zauzvrat privlači mrave i druge neželjene insekte na biljku.

Kukci koje privlači medna rosa mogu izazvati rast plijesni i drugih gljivica na površini lišća, ponekad ih čak i potpuno prekriti. Važno je ukloniti ljepljivost s lišća čim je primijetite.

U ovom slučaju, korijen problema je štetočina, s kojom se treba brzo pozabaviti.

Očistite lišće biljke

2. Izlučevine biljnih nektarija –

Biljke proizvode ljepljivi nektar kako bi privukle, a ponekad i odbile određene insekte.

Izlučevine nektara za zaštitu bilja –

Biljke imaju sekretorne strukture koje se nazivaju ekstracvjetni nektarije. Tisuće biljaka imaju ove žlijezde, smještene u dijelovima biljaka koji ne cvjetaju.

Ovi nektari se koriste za proizvodnju nektara s ciljem privlačenja mrava, koji zauzvrat štite biljku od biljojeda. Ovo stvara simbiotski odnos u kojem je ljepljiva tvar neophodna za preživljavanje biljke u divljini.

U slučaju biljaka koje luče sok kako bi otjerale insekte, to je zapravo tehnika preživljavanja.

Kada se invazivni kukci previše približe, biljka prelazi u način obrane i počinje lučiti nektar koji nije privlačan tom određenom kukcu i kao rezultat toga napušta kukca.

Izlučevine nektara za razmnožavanje biljaka –

U slučaju kada se nektar izlučuje u cvjetnim nektarima (nektar se izlučuje na cvjetnim dijelovima) za privlačenje insekata kao što su pčele i leptiri; To se radi kako bi kukci mogli pomoći u održavanju biljnih vrsta putem oprašivanja poznatog kao entomofilija

Lučenje nektara za privlačenje hrane –

Privlačnost za kukce možda nije tako dobra kada su u pitanju biljke poput rosike ili drugih biljaka mesožderki

Cilj je privući insekte za hranu i preživljavanje. Izlučevine se stvaraju i mogu ostati na lišću i stabljici, uzrokujući njihovu oksidaciju, dajući im smećkasti izgled. Insekti dolaze jesti nektar, a biljke ih hvataju i pojedu.

3. Bakterijske infekcije

U nekim slučajevima ljepljiva tvar koja se nalazi na lišću biljke može biti uzrok bakterijske ili gljivične infekcije.

Bakterijske infekcije često su uzrokovane posjekotinama ili slomljenim dijelovima lišća koji su izloženi zraku.

Biljke koje su podložne bakterijskim infekcijama kao takve su –

Pjege na biljci zmije

Česta vrsta bakterijske infekcije je Erwinia infekcija.

Simptomi njezina izbijanja su naglo truljenje gomolja koje odaje neugodan miris i opadanje lišća.

Bakterija je prisutna u većini tala, ali je potiče previše topline, previše gnojiva i upotreba preteškog medija za uzgoj koji proizvodi previše vlage.

Infekcija erwinijom često se može zamijeniti s gljivičnom infekcijom i stoga se nepravilno liječi. Ne postoji kemijska ili medicinska metoda za liječenje bolesti, au ovom slučaju najbolje je ukloniti zahvaćene dijelove odsijecanjem.

Sada, odsijecanje zahvaćenog područja također može rezultirati dodatnom izloženošću ako se ništa ne poduzme nakon reza.

Najbolji tretman protiv gljivica za odrezani list ili stabljiku je cimet koji se izravno nanosi na zahvaćeno područje. Ulje cimeta također djeluje na isti način kada se koristi za liječenje otvorenih rana u biljkama.

Kako spriječiti bakterijske infekcije biljaka

 • Osigurajte jake, snažne biljke osiguravanjem puno svjetla i ventilacije kako biste uklonili zaražene ili sumnjive biljke
 • Izbjegavajte nagle fluktuacije pH vrijednosti
 • Nemojte prskati na niže temperature. Izbjegavajte neredovito zalijevanje (pretjerano zalijevanje, suhoća)
 • Izbjegavajte pretjerano kisela tla (pH < 5,5) Izbjegavajte previše tresetne podloge za uzgoj (osigurajte dobro prozračeno tlo), kao i pretjerane
  Sadržaj dušika ili velike količine gnojiva odjednom
 • Dezinficirajte materijale i alate koji se koriste alkoholom ili razrijeđenim izbjeljivačem
 • Izbjegavajte pretjeranu vlažnost i temperature koje su previsoke (iznad 25°C – 77°F) ili preniske (ispod 10°C – 50°F).
 • Nemojte ponovno koristiti glinene posude ili kompost od zaraženih biljaka; Dezinfekciju nije lako postići.
 • Ne prekrivajte lukovicu kompostom prilikom presađivanja.
 • Pazite na zaraženu odvodnu vodu koja širi zarazu iz posude u posudu (čuvajte se zalijevanja tla i oluka).

Zašto nektar i medna rosa izgledaju smeđe i ljepljive?

Nakon što se nektar proizvede, može pasti na drugo lišće ispod ili na tlo.

Možda nije dobra ideja ostaviti ljepljivi nektar tamo (ako ga odmah primijetite), jer bi mogao privući više kukaca.

Ljepljiva tvar također može omogućiti hvatanje i nakupljanje prašine i drugih patogena, čineći je još manje privlačnom za vidjeti.

Gore spomenuti smećkasti izgled posljedica je oksidacije organskih šećera sadržanih u nektaru. Također, medna rosa može uzrokovati naseljavanje gljivica i nakupljanje na mednoj rosi, dajući joj taman izgled.

Neželjena privlačnost za insekte

Nektar i druge izlučevine mogu privući neželjene posjetitelje u vaš dom. To je naravno ono što biljke rade u divljini. Ne morate početi udarati po biljkama!

Vi, kao vlasnik biljke, možda ne želite da mravi, gušteri i drugi mali insekti uđu u vaš dom jer traže ne samo nektar, već i druge naizgled jestive poslastice u vašem domu.

Zbog toga biste tlo ili lišće biljaka trebali osloboditi ljepljivosti šećera prije nego što započne zaraza.

1682598417 318 Što uzrokuje ljepljivo lišće biljaka Ne biste se trebali brinuti

Kako kontrolirati ljuskare i druge insekte koji proizvode sok?

Neki od najčešćih insekata koji proizvode mednu rosu su lisne uši, brašnaste stjenice i ljuskari

Način suzbijanja može ovisiti o stupnju zaraženosti ovih insekata na biljkama.

Potreban je oprez pri korištenju metoda za kontrolu ovih insekata u kući.

Nikada se ne preporučuje korištenje kemijskih insekticida u kući jer oni ne samo da ubijaju štetočine, već također mogu utjecati na vas ili druge ljude koji žive u istoj prostoriji.

1. Vaga –

Ljuske su male, ovalne i plosnate, sa zaštitnim smeđim kukcima poput ljuske.

Može ih biti teško kontrolirati jer ih njihov omotač poput ljuske štiti od insekticida.

Kamenac se može ukloniti ručnim brisanjem s biljke krpom namočenom u toplu vodu ili natapanjem kamenca vatom namočenom u alkohol.

Sobne biljke koje su previše zaražene ljuskama moraju se riješiti, a nadamo se da nakon čitanja ovog članka nećete morati doći do te točke prije nego što poduzmete nešto za iskorjenjivanje ovih štetnika.

2. Lisne uši –

Rano otkrivanje je ključ za zaustavljanje najezde lisnih ušiju. Lisne uši su kukci mekog tijela koji se koriste svojim bušivim ustima kako bi se hranili biljnim sokom iz floema.

Često se nalaze na donjoj strani lišća, počinju bijeliti u manjim količinama, a zatim postaju smeđi kako šećeri koje sišu počnu oksidirati.

Nakon što se identificira problem s lisnim ušima, možete upotrijebiti insekticidni sapun ili mješavinu vode i tople vode i nanijeti ga izravno na lisne uši prskajući ih bocom s raspršivačem.

Hortikulturno ulje i ulje neema također se dobro nosi s lisnim ušima.

Ponovno pomiješajte ulje s vodom i malo sredstva za pranje posuđa Dawn u raspršivaču ili bočici s raspršivačem i nanesite na biljke koje se bore s problemima s kukcima.

Ove primjene su učinkovite jer uništavaju staničnu membranu lisne uši i uzrokuju njezinu smrt.

3. Brašnarke –

Brašnaste stjenice su kukci mekog tijela koji se često pojavljuju kao bijele, pahuljaste mase na lišću i stabljici. Također se kontroliraju mješavinom ulja nima i/ili sredstva za pranje posuđa.

Osim toga, otopina izopropilnog alkohola (za trljanje) u vodi može se utapkati izravno na brašnaste stjenice vatom kako bi se ubili ili ručno uklonili brašnaste stjenice.

Osim kemijskog rata, mogu se koristiti i druge biološke metode ako ste ih voljni imati u svom domu

Bubamare, kada se unesu u biljke s lisnim ušima i brašnastim stjenicama, mogu pojesti i uništiti cijelu populaciju štetnika u roku od nekoliko dana. Opet, samo ako ih želite imati u blizini.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Sobne biljke za čišći zrak

Važnost protoka zraka za biljke

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Zašto moja sansevijerija visi? (uzroci i rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako napraviti DIY vreće za sadnju (i uštedjeti novac!)

Tlo i gnojenje Organizacija i planiranje vrta

4 jeftina načina da napravite i popunite podignutu vrtnu gredicu