Korištenje flaširane vode za biljke: objašnjene prednosti

1682598299 Verwendung von Wasser in Flaschen fur Pflanzen Die Vorteile erklart

Proširite vijest!

Ako vaše sobne biljke izgledaju dehidrirane, pokušajte koristiti flaširanu vodu umjesto vode iz slavine za siguran i jednostavan način da ih vratite na pravi put.

Flaširana voda je bez zagađivača nakupljenih u kućnim vodovodnim instalacijama. Voda iz slavine često sadrži klor koji je u visokim koncentracijama otrovan za biljke. Korištenje flaširane vode za biljke štiti ih od bolesti uzrokovanih kemikalijama u vodi iz slavine. Flaširana voda ima niži pH, što je bolje za rast biljaka od vode iz slavine za kućanstvo.

Ovaj članak objašnjava zašto će korištenje flaširane vode vaše biljke učiniti sretnijima, zdravijima i boljeg izgleda, kao i alternativu.

Je li flaširana voda dobra za biljke?

Jednostavan odgovor je DA. Općenito je u redu zalijevati biljke flaširanom vodom za piće u odnosu na vodu iz slavine. Također je vrlo jeftin.

Većina stručnjaka slaže se da voda iz slavine sadrži značajnu količinu klora koji, ako se koristi prekomjerno, može oštetiti korijenski sustav biljaka.

Voda iz slavine ili izvora sadrži mnoge minerale i hranjive tvari neophodne za rast biljaka. Međutim, u tim su vodama prisutni određeni zagađivači koji možda nisu dobri za biljke.

Flaširana voda ne sadrži nijednu od ovih štetnih kemikalija, što je čini sigurnom za upotrebu u blizini biljaka.

Također pomaže vašoj biljci da usisava vodu iz tla bez upijanja soli. Također zadržava gnojivo i hranjive tvari koje pridonose zdravom rastu korijena.

Koje fitonutrijente ili minerale sadrži flaširana voda?

Koje sastojke sadrži mineralna voda? Količina i raspodjela minerala i hranjivih tvari u flaširanoj vodi može varirati ovisno o sorti.

Ukupno 13 hranjivih tvari uglavnom se nalazi u većini flaširane vode. To uključuje kalij, magnezij, natrij, kalcij, željezo, mangan, bakar i cink

Kalcij:

Flaširana voda sadrži najvažniji od svih biljnih nutrijenata, kalcij. Ovaj kalcijev karbonat ima nekoliko uloga u rastu biljaka. Djeluje kao sastavni dio stanične membrane i stanične stijenke.

Osim toga, održava ispravan poredak biljnih stanica držeći ih zajedno. Ono što je najvažnije, pomaže aktivirati enzimski sustav biljke. Također potiče oprašivanje i diobu stanica.

Kalij:

Još jedan makroelement je kalij, koji je ključni element. Kontrolira aktivnost stomaka praćenu unosom CO2. To zauzvrat povećava fotosintezu i pomaže u razvoju biljaka.

Magnezij:

Važan je i magnezij. To je zato što, kao središnja jezgra klorofila, hvata sunčevu svjetlost i tako pomaže fotosintezi.

Natrij:

Natrijev bikarbonat je izvor ugljika u fotosintezi. Stoga je nepotrebno spominjati njegovu važnost.

Željezo:

Zbog nedostatka željeza lišće biljke postaje žuto. Stoga je lako pogoditi koliko je željezo vitalno. Pomaže u sintezi klorofila i održava strukturu kloroplasta. Na taj način također podupire lišće biljke u proizvodnji kisika.

Cinkov:

Mikronutrijent cink sprječava promjenu boje ili žutilo lišća biljaka, tzv. klorozu.

Ugljični dioksid:

Tko ne zna da je biljkama potreban ugljikov dioksid za najvažniji proces rasta biljaka, fotosintezu? Drugim riječima, CO2 je glavni element koji pomaže u proizvodnji šećera, odnosno biljne hrane.

Korištenje flaširane vode za biljke Objašnjene dobrobiti

Koja je najbolja flaširana voda za biljke?

Pa, kako biste određenoj vrsti flaširane vode dodijelili značku “Najbolja”, prvo morate upoznati različite vrste flaširane vode. Radi vaše udobnosti, ovdje je popis:

Vrste flaširane vode:

izvorska voda:

Ova vrsta flaširane vode je na vrhu popisa jer se smatra prethodno pročišćenom vodom. Voda je na podzemnoj vodi i teče kroz prirodne elemente kao što su vapnenac, stijene itd. Stoga je čista i zdrava, također i za biljke, uglavnom jer je bogata mnogim mineralima.

Pročišćena voda:

Ova vrsta vode je podzemna voda ili voda iz slavine. Kronološki prolazi kroz različite tretmane vode, naime koagulaciju i flokulaciju, sedimentaciju, filtraciju i dezinfekciju. Zato se zove pročišćena voda. Ova voda je bez bakterija i drugih mikroskopskih živih organizama, kao i otopljenih krutih tvari.

Mineralna voda:

To je također podzemna voda, ali sadrži nekoliko minerala poput magnezija, kalija i kalcija. U ovu vrstu vode dodaju se i soli. Često je prozračen ugljičnim dioksidom koji sprječava bakterije.

Mjehurići kuhane vode:

Kada je voda obogaćena ugljičnim dioksidom, naziva se gazirana voda. Toplina se zatim dodaje ovoj vodi, što pomaže da voda izgubi otopljeni CO2.

Arteška voda:

Ova vrsta vode crpi se iz podzemnih vodonosnika poznatih kao arteški bunari. Sadrži minerale poput kalcija, magnezija, kalija, sumpora i bikarbonata.

voda iz bunara:

Voda iz bunara je voda koja dolazi iz podzemnog izvora i pumpa se u vaš dom kroz bunar. Naziva se još i podzemnom vodom jer se obično nalazi pod zemljom.

Neki bunari su izbušeni u stijeni, ali većina bunara koristi šuplju cijev ili cijev za dopiranje do podzemne vode, a to se područje naziva bušotina.

Među gore navedenim vrstama, izvorska voda se smatra najboljom za biljke jer prirodno sadrži mnoge esencijalne hranjive tvari koje zadovoljavaju potrebe biljaka za mineralima. Mineralna voda i gazirana voda također pomažu biljkama da brže rastu.

Danas postoje tisuće marki koje se bave flaširanom vodom. Ispod je nekoliko imena.

Dasani: Ova marka dodaje magnezijev sulfat, kalijev klorid i epsom, kao i kuhinjsku sol kako bi voda dobila poseban okus.

Fidži prirodna arteška voda: Fidži pakira prirodnu artešku vodu nakon dodavanja silicija, magnezija, kalcija i nitrata.

Evian: Voda ove marke sadrži prirodne elektrolite. Evian također dodaje magnezij i cink u vodu koju pakira.

Aquafina: Arome, nešto natrija i druge kemikalije ostaju u ovoj vrsti vode. Voda Aquafina ne sadrži totalno otopljene tvari (TDS) i fluor.

Mountain Valley: Izvorska voda Mountain Valley koju pakira Mountain Valley Company sadrži minerale kao što su kalcijev karbonat, željezo, mangan i malu količinu fluorida. Ovo je čista voda s visokim pH.

Smartwater: Ova robna marka u vodu dodaje kalij, magnezij, klorid i kalcij. Prodaje mineralnu vodu nježnog okusa.

Voss: Voss voda sadrži mješavinu multiminerala. Sadrži kalcij, magnezij i 72 elementa u tragovima, ali ne i natrij.

Pure Life: Nestle Pure Life voda obogaćena je kalcijevim kloridom, natrijevim bikarbonatom i magnezijevim sulfatom.

Korištenje flaširane vode za biljke Objašnjene prednosti.webp

Flaširana voda naspram vode iz slavine za biljke

Glavni razlog zašto ljudi odlučuju koristiti flaširanu vodu za svoje biljke je taj što vjeruju da je bolja od vode iz slavine.

Međutim, to nije nužno točno! Zapravo, izbor između flaširane vode i vode iz slavine za biljke je mnogo veći nego hoće li imati bolji okus ili ne.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir kada odlučujete koju vrstu vode koristiti za svoje biljke je je li uopće tretirana ili nije.

Ako tražite nešto bez kemikalija i drugih štetnih tvari, tada morate tražiti vodu koja nije filtrirana kroz bilo kakav proces obrade. To uključuje stvari poput kloriranja, ionizacije, ozonizacije pa čak i kuhanja.

Voda pročišćena reverznom osmozom filtrira nečistoće, ali ostavlja bitne minerale potrebne biljkama za zdrav rast.

Najbolji način da svojim biljkama osigurate pravu količinu hranjivih tvari je korištenje mineralizirane flaširane vode.

Kada koristite flaširanu vodu, stvarate puno bolje okruženje za svoje biljke nego kada koristite vodu iz slavine.

Međutim, nema potrebe kupovati skupe boce filtrirane vode. Možete sami napraviti jeftino i jednostavno kod kuće.

Filtrirana voda iz slavine može vašim biljkama pružiti optimalno okruženje za zdrav rast biljaka, slično korištenju vode u bocama, ali jeftinije (gotovo besplatno).

Kako napraviti vlastitu flaširanu vodu za biljke

Da biste sami napravili bocu filtrirane vode za biljke, potrebna vam je samo obična plastična ili staklena boca za piće (po mogućnosti već korištena).

Trebat će vam i:

  • Filtarski uložak (ili dva) s bocom
  • Lijevak
  • Sito
  • Hermetički zatvoren spremnik za skladištenje

Korak 1: Napunite bocu čistom vodom iz slavine.

Korak 2: Stavite filtarske uloške u bocu tako da pokrivaju vrh.

Korak 3: Čvrsto zavrnite poklopac.

Korak 4: Stavite bocu na sigurno mjesto gdje se ne može oštetiti ili prevrnuti.

Korak 5: Pričekajte sljedeći dan da uklonite uloške filtera i zamijenite ih novima.

Korak 6: Ulijte malo vode iz boce u drugu posudu kroz lijevak. Ovo bi trebalo ostaviti otprilike upola manje vode u boci nego na početku.

Korak 7: Čuvajte vodu u boci u hermetički zatvorenoj posudi. Trebao bi trajati nekoliko tjedana.

1682598298 786 Korištenje flaširane vode za biljke Objašnjene prednosti

Najbolji način korištenja flaširane vode za biljke?

Jednostavan način korištenja flaširane vode za biljke je izlijevanje izravno na površinu tla oko svake biljke. To osigurava da korijenje ima pristup vodi dok ostatak lišća biljke ostaje suh.

Međutim, najbolji način za primjenu flaširane vode na biljke je metoda sub-irigacije.

Kod navodnjavanja tla biljke se zalijevaju odozdo prema gore. Protok vode je suprotan tradicionalnoj metodi navodnjavanja i uvlači se u i kroz tlo kapilarnim djelovanjem.

Biljke se stave u posudu za zalijevanje zemlje i ostave 15 do 20 minuta.

Prema našem iskustvu, ova vrsta navodnjavanja je učinkovita jer daje vodi dovoljno vremena da prodre i ispuni cijelu strukturu korijena.

Korijenje je sada izloženo većoj opskrbi hranjivim tvarima iz okolnog tla. To zauzvrat dovodi do zdravijih biljaka s bujnim zelenim lišćem.

Napomena: Nemojte koristiti vodu iz slavine za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Sadrži previše kemikalija i drugih nečistoća da bi bio prikladan za biljke.

Ovaj video prikazuje kako napraviti domaći ovlaživač zraka. Koristi malu akvarijsku pumpu za cirkuliranje vode kroz spužvasti filter. To stvara vlažnu atmosferu koja je idealna za uzgoj sobnih biljaka.

Za i protiv mineralne vode:

Svaka stvar ima prednosti i mane. Kao i mineralna voda. U nastavku pogledajte prednosti i mane flaširane vode.

Ne sadrži nečistoće, bakterije niti štetne komponente. Voda je često zagađena plastičnim bocama u kojima se čuva.
Lako je dostupan gotovo posvuda. Kemikalije iz plastičnih boca mogu se pomiješati s vodom u njima i uzrokovati zdravstvene probleme.
U ovom flaširanom stanju voda je prenosiva. Njegovi su izvori ponekad nepoznati.
Zadovoljava vaše okusne pupoljke. Skupo je.
Lako ga je pohraniti bilo gdje. Plastične boce koje se koriste za njihovo pakiranje zagađuju okoliš.

Okolnosti kada ćete možda morati koristiti flaširanu vodu za biljke:

Ako koristite vodu iz slavine za svoje biljke, sigurno ste doživjeli da biljke postanu suhe nakon nekoliko dana. Tlo je također zbijeno.

Ovo su znakovi nakupljanja soli u tlu uzrokovani vodom iz slavine. U takvim slučajevima možete računati na flaširanu vodu.

Opet, možete otkriti da, iako svoje biljke redovito zalijevate pročišćenom destiliranom vodom, one ne rastu tako snažno. Želite li znati zašto? To se događa jer destilirana voda više ne sadrži nikakve hranjive tvari. Stoga ne može zadovoljiti potrebe vašeg objekta.

Stoga ljudi često dodaju minerale i hranjive tvari izvana. Ali ni to ne ide. Umjesto toga uzrokuje truljenje korijena. Ovaj dodatak hranjivih tvari također može zaustaviti rast biljke.

U tom slučaju možete sigurno koristiti mineralnu vodu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati aloe veru

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto moj bosiljak vene? (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Kako napraviti venturijevu cijev za akvaponiku?

Vrtlarenje Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Iznenađujuće upotrebe bijelog octa u vrtu

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kako uzgajati lubenice