Biljna voda za mačke: što očekivati ​​i savjeti za prevenciju

1682612802 Pflanzenwasser fur Katzen Was zu erwarten ist und Tipps zur.webp.webp

Proširite vijest!

Svi volimo mačke. Također volimo imati nekoliko sobnih biljaka u blizini. Stoga može biti problem ako vaša mačka pije vodu iz tanjurića vaše kućne biljke.

Mačke piju iz tanjurića za biljke kada su žedne. Međutim, zemlja i gnojivo koje se koristi za uzgoj biljaka mogu biti opasni za mačke ako se progutaju. Također, tlo može sadržavati parazite, patogene i nesiguran organski materijal od kojih bi se vaša mačka mogla razboljeti.

Početak bolesti ne treba shvatiti olako i mačku treba odvesti veterinaru na daljnju procjenu.

U ovom ću članku raspravljati o tome što možete učiniti kako biste spriječili takve radnje i na koje simptome treba obratiti pozornost kada vaša mačka pije vodu iz drenaže biljaka.

Razbolijeva li se mačka ako pije vodu iz drenaže biljaka ili stajaću vodu?

Čini se da nema ništa loše u tome da mačke piju iz stojećih lokvi ili mjesta poput tanjurića s biljkama.

Ali to ne mora uvijek biti slučaj. Biljni tanjurići mogu imati nečistoće ako ih tlo ima. Tlo za posude često sadrži i gnojiva, koja mogu biti štetna.

Gnojiva, paraziti, bakterije, bilo što od tih stvari iz lokve ili tanjurića s biljkama može razboljeti vašu mačku ako ih proguta.

Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj. Vaš podmetač za biljke mogao bi biti potpuno siguran. Ali to je ipak rizik i trebali biste pokušati spriječiti svoju mačku da pije na takvim mjestima.

Vaša se mačka može razboljeti čak i ako je popila piće i još se nije razboljela. Bolest može biti blaga do teška ovisno o zagađivačima u vodi.

Iz tog razloga općenito je dobra ideja spriječiti vašu mačku da pije vodu iz stajaćeg izvora vode.

Što sadrži biljna voda?

Tlo za posude sadrži gnojivo. Najvjerojatnije i vaše posude za kućne biljke sadrže gnojivo u zemlji.

Gnojiva mogu biti otrovna za kućne ljubimce. Morate imati dobru predodžbu o tome što tlo sadrži da biste znali može li se vaša mačka otrovati gnojem ili ne.

Ta se gnojiva lako mogu isprati u posudu za biljke kada se biljka zalijeva.

Nevidljivo golim okom, tlo sadrži mnoge bakterije. Mnoge od ovih bakterija su bezopasne, ali neke mogu biti kobne za vašu mačku.

Tu spadaju organizmi odgovorni za bolest leptospirozu, od koje se mačke mogu jako razboljeti.

Otjecanje biljaka sadrži sve što je isprano iz tla, gnojiva, bakterije, alge, gljivice itd. Alge i gljivice ponekad mogu biti štetne i za mačke.

Velike su šanse da se vaša mačka uopće neće razboljeti. Međutim, uvijek je dobra ideja pratiti simptome i kontaktirati veterinara ako je potrebno

Mačka pije biljnu vodu

Simptomi na koje treba obratiti pažnju kada vaša mačka pije biljnu vodu

I bakterije i gnojivo mogu uzrokovati probleme vašoj mački zbog otjecanja iz biljaka. Otrovanje gnojivom može biti ozbiljnije kod mačića nego kod odraslih mačaka.

Većinu vremena vaša mačka neće biti bolesna od bakterija koje se nalaze u vodi iz biljnih tanjurića, ali trebali biste posjetiti svog veterinara ako primijetite simptome.

Najuočljiviji simptom može se vidjeti u mačjoj stolici. Ako je zavladalo kakvo trovanje ili bolest, to ćete primijetiti po izmetu.

Vidljivi su znakovi probavnih smetnji ili proljeva. Povraćanje i želučane tegobe također su simptomi trovanja gnojivima.

Također možete vidjeti crvenilo kože životinje, suzne oči i opći nemir.

U drugim slučajevima bolesti možete primijetiti groznicu, dehidraciju, letargiju i gubitak apetita. To se može pripisati bakterijskim bolestima.

Najozbiljnija od ovih bolesti koje se prenose vodom je leptospiroza. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, bilo bi dobro da odmah odete veterinaru.

Kako spriječiti mačke da piju biljnu vodu?

Postoje tri stvari koje možete učiniti kako biste spriječili svoje ljubimce da piju sa postolja za biljke ili čak jedu zemlju za biljke.

  1. Nemojte pretjerati s vodom
  2. Reposition – Postavite na povišenje
  3. Koristite barijere – stavite kamenje u tanjurić
  4. Korištenje repelenta za mačke
  5. Koristite mačju travu kao distrakciju

Nemojte pretjerano zalijevati biljku

Još jedna dobra ideja je ne zalijevati biljku tako da u tanjuriću ili na tlu budu lokve. Podmetači za biljke su tu da se nose s prekomjernim zalijevanjem, ali također mogu biti vrlo dobrodošli mačkama.

Ako ne pretjerate sa zalijevanjem, devet od deset puta neće ostati vode na posudi za biljke. Ovo je vrlo dobra praksa i za vašu mačku i za vašu biljku.

Također možete isprobati alternativne metode sigurne za životinje o kojima ću govoriti sljedeće.

XLUX mjerač vlage u tlu

Premjestite biljku

Najlakši način da spriječite mačke da piju biljnu vodu je da biljku stavite na mjesto do kojeg mačka ne može doći.

Kao što možda znamo, ovo bi moglo biti praktički nemoguće jer se mačke vole penjati, ali barem će stvoriti poteškoće u pristupu vodi iz biljke.

Možda negdje visoko ili možda na polici ili tako nešto. Ali to možda nije uvijek moguće.

Morate biti oprezni pri postavljanju biljke na visinu kako biste obuzdali lošu naviku. Mačka može pokušati zgrabiti biljku i pritom je srušiti, uzrokujući štetu i mački i biljci.

Trebali biste osigurati da je instalacija pravilno pričvršćena na visini kako biste izbjegli moguće gubitke. Također pogledajte naš post o 7 sigurnih mjesta za postavljanje biljaka kod kuće.

Korištenje fizičke barijere

Još jedna stvar koju možete učiniti je staviti hrpu kamenja na vrh postolja za biljke. Stijene su tu da stvore prepreku. Sve dok mačka ne može izravno piti vodu, moglo bi biti u redu.

Opet, možete dodati prepreke oko same posude za cvijeće ako mislite da bi to moglo držati vašu mačku podalje od žardinjere.

Za pokrivanje biljke možete koristiti staru mrežu. To sprječava mačku da pristupi biljci. Ne daje mu priliku da koristi lonac, pa će otići negdje drugdje.

Ovo je vrlo važno, pogotovo ako ste vani tijekom dana ili ne nadzirete mačku.

Jedan proizvod za koji smo otkrili da vrlo dobro drži mačke vani su ljepljive šape. To je držalo mačku podalje od biljke dok se ta navika nije prekinula.

Korištenje repelenta za mačke

Funkcija repelenta je stvoriti miris koji mačkama nije ugodan.

Ova metoda dobro funkcionira za životinje lutalice, osobito ako imate biljke u posudama izvan svog doma.

Za mačku je to miris. Mačke se neće odmarati na mjestu koje neugodno miriše jer će miris držati mačku podalje od lonca.

Jednostavan domaći repelent poput octa i vode poslužit će.

Koristite mačju travu kao distrakciju

Mačja trava nudi mačkama primamljivo odvlačenje pozornosti s vaših sobnih biljaka.

Mačju travu vrlo je lako uzgajati i može rasti u gotovo svim posudama. Međutim, preporuča se plitka pravokutna posuda jer mačkama omogućuje lak pristup jelu i igranju s travom, a da ne moraju ići blizu drugih biljaka u kući.

Mačka i njezina teritorijalna priroda znat će da je trava njena.

Alternative za tanjuriće za biljke (metode drenaže biljaka sigurne za kućne ljubimce)

Dostupne su žardinjere koje čine dio posude za kapanje izvan dohvata kućnih ljubimaca. To može biti izvrsno rješenje da spriječite vašu mačku da pije vodu za ocjednju biljaka.

Ove ladice su slične tanjurićima i koriste se za “zalijevanje biljaka” gdje je tanjurić ugrađen u teglicu i voda nije izložena.

Neki od njih čak potpuno prekrivaju posudu za sakupljanje tekućine. Poput ove posebne žardinjere koja skriva pladanj za kapanje tako da je izvan dohvata kućnih ljubimaca.

Još jedna dobra ideja koju možete isprobati je sadnja biljaka u viseće posude. Viseće posude nemaju pladanj za skupljanje tekućine i uvijek su izvan dohvata mačaka, tako da mogu biti odlična ideja za alternativu tanjurićima za biljke koje su sigurne za kućne ljubimce.

Dodatna metoda koja je sigurna za kućne ljubimce je dodavanje ukrasne ograde oko sobne biljke.

Kao rezultat toga, voda je izvan dohvata mačaka, dok se posuda za biljke ne mora balansirati niti pomicati. Ovo može biti posebno zgodno ako imate velike sobne biljke.

Može li drenaža biljaka sadržavati insekte koji su štetni za kućne ljubimce?

minerali tla

Tlo za sobne biljke sadrži manji broj insekata nego tlo na otvorenom. Ali također imaju neke insekte koji žive u tlu što može uzrokovati probleme.

U većini slučajeva kukci se ne ispiru u kanalizaciju, ali se mogu pojaviti neki paraziti. Stajaća voda također poziva mnoge vanjske insekte, koji mogu predstavljati prijetnju.

Dobro je pripaziti na te stvari. Trebali biste što prije izliti višak vode iz posude za biljke.

Ostavljanje stajaće vode u vašem kućanstvu privlači mnoge parazite. Trakavice, komarci i drugi paraziti mogli bi se udomaćiti.

U većini slučajeva insekti ne uzrokuju toliki problem vašoj mački kao bakterije ili gnoj.

Ako je razlog za brigu, trebali biste moći prepoznati simptome bolesti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah