Povrće za sadnju u kolovozu

Povrce za sadnju u kolovozu 12 ljetno posadeno povrce za vrt131313141410

Kolovoz je savršen mjesec za sadnju određenog povrća na vrijeme za jesensku vegetaciju.

Najbolje povrće za sadnju u kolovozu općenito je povrće u hladnoj sezoni s kratkim razdobljima do berbe. Uobičajeni usjevi koji se sade u povrtnjaku tijekom mjeseca kolovoza uključuju mrkvu, špinat, grašak, brokulu, rotkvicu… Biljke dobivaju prednost s toplim tlom, temperaturama zraka i dugim danima sunčeve svjetlosti prije nego što počnu rasti tijekom hladnijih jesenskih mjeseci.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o najboljem povrću za sadnju u svom vrtu u kolovozu!

1. Mrkva

Mrkva se može saditi sredinom ljeta, obično do sredine kolovoza u većini umjerenih klima. Mrkva posađena u povrtnjak početkom kolovoza često je jedna od najslađih, pogotovo ako dozrije u hladnijim danima jeseni.

Dok sjeme mrkve općenito klija pomalo nepredvidivo, klijanje je moguće u širokom rasponu temperatura, između hladnih 4°C i vrlo vrućih 35°C. Ova prilagodljivost ih čini prikladnima za sadnju sredinom ljeta.

Pobrinite se da je tlo vlažno dok sadnice ne budu vidljive kako biste potaknuli klijanje sićušnih sjemenki mrkve. Držite gredicu čistu od korova ako je moguće i dosljedno zalijevajte duboko. Prihrana organskim gnojivom ili domaćim kompostom može pomoći da mrkva bude uspješna.

Prorijeđena mrkva se može ubrati i uživati ​​u ranu jesen. Kasniji usjevi mogu se uzgajati do pune veličine prije žetve. Sva mrkva koja je ostala u zemlji nakon prvog jakog mraza može se nastaviti sa berbom do kasne jeseni. Ako temperature ukazuju da će se tlo uskoro smrznuti, pokrijte krpu čistom slamom kako biste izolirali tlo (spriječili smrzavanje) kako biste omogućili stalnu žetvu u ranu zimu.

2. Špinat

Špinat je doista povrće za hladno vrijeme – toliko da ga je vrlo teško ubrati u ljetnoj vrućini! Ljetni špinat brzo odlazi u sjeme, čineći ostatke listova sitnim i gorkim. Ipak, nakon što prođe prava ljetna vrućina, špinat može uspjeti u jesenskom vrtu.

Sadite špinat sredinom do kraja kolovoza , po mogućnosti kada je temperatura tla ispod 24°C. Održavajte tlo vlažnim i prekrijte ga malčom kako bi temperatura tla (i vlaga) bila dosljedna kako bi se potaknulo klijanje. Špinat se može nastaviti saditi u tlo gotovo sve dok se zemlja ne smrzne!

Biljke špinata najbolje rastu kada imaju dovoljan pristup vodi i tlu bogatom hranjivim tvarima. Ove biljke koje vole dušik mogu se hraniti kada sadnice imaju nekoliko skupova pravih listova.

3. Grah

Grah se može saditi početkom kolovoza za berbu sredinom jeseni . I bob i grah su usjevi za toplo vrijeme koji dobro rastu u toplom tlu sredinom ljeta. Uz to, grah grah u obliku grma obično najbrže sazrije, što ga čini najboljim izborom za sadnju u kolovozu u umjerenim klimatskim uvjetima.

Biljke graha uspijevaju po vrućem vremenu (i toplom tlu), a često su manje pogođene štetnicima kada se sade kasnije u vegetacijskoj sezoni. Posadite grah do 2 mjeseca prije prosječnog datuma prvog jesenskog mraza u vašem lokalnom području. Biljke graha ne podnose mraz, pa se često ne sade u kolovozu u regijama s osobito ranim mrazevima.

Grahu je potrebna temperatura tla veća od 15°C da bi proklijao . Kao i ostalo povrće zasađeno u kolovozu, tek zasađeni grah održavajte vlažnim u tlu dok ne proklija i nikne. Nakon što grah nikne, može se ostaviti da se tlo između zalijevanja lagano osuši. Dozrijele biljke graha možda neće cvjetati ili proizvoditi grah pri trajnim temperaturama zraka iznad 32°C, ali bi trebale procvjetati i postaviti mahune kada temperature počnu padati.

4. Brokula

Povrce za sadnju u kolovozu 12 ljetno posadeno povrce za vrt131313141413

Brokula je još jedno povrće koje voli hladnoću i može se saditi u kolovozu. Ponekad su transplantacije dostupne iz vrtnog centra u kolovozu, ali često se brokula jednostavno sadi izravno u vrtu.

Zelena magična brokula odlična je sorta za sadnju u kolovozu. Ova vrsta brokule je otporna na toplinu i može se uzgajati ranije u jesen od većine sorti. Ovoj brzoj brokuli potrebno je samo 55 dana da sazrije, što znači da bi sadnja sredinom kolovoza bila spremna početkom listopada.

Većini vrsta brokule (poput divne carske brokule ) potrebno je više od 70 dana da sazrije. Općenito, posadite sjemenke brokule u vrt 10 do 12 tjedana prije prosječnog datuma prvog jesenskog mraza u vašem lokalnom području. 

Biljke brokule najbolje rastu kada se tlo održava vlažnim (ali ne vlažnim) dok se sadnice dobro ne učvrste. Malč može pomoći da se vlaga ne isparava u kolovoškoj vrućini, a također će zadržati korov i stabilizirati temperaturu tla. Ove biljke također vole prihranjivanje domaćim kompostom ili visokokvalitetnim organskim gnojivom.

5. Zelena salata

Zelena salata je glavna kultura u hladnoj sezoni koja se može sijati tijekom mjeseca kolovoza za jesenske berbe. Također je prilično lako uzgajati iz sjemena. Poželjne su vrste zelene salate koje se “reži i ponovno dođe” jer se mogu brati više puta.

Većina vrtlara može posaditi sjeme salate bilo kada u kolovozu kako bi uživali u jesenskoj žetvi. Neki vrtlari odlučuju posvetiti cijelu podignutu vrtnu gredicu lisnoj salati, sijujući svaka dva tjedna kako bi osigurali da nove biljke uvijek rastu kako bi preuzele biljke koje su već nekoliko puta ubrane.

Sjeme zelene salate je još jedna vrsta sitnog sjemena koje ima tendenciju klijanja donekle neredovito (osobito ako su temperature visoke). Budite strpljivi ako je vrijeme vruće, i održavajte tlo lijepo vlažnim dok se sadnice ne učvrste. Organski malč pomaže u održavanju vlažnosti tla i umiruje temperaturu. Ako koristite organsko gnojivo, pazite da ga nanesete izravno na tlo (ne na lišće).

6. Krastavci

Krastavci su brzorastuća kultura koja se može zasijati početkom kolovoza za jesensku berbu. Ove biljke koje vole toplinu ne podnose mraz i obično se sije samo za jesensku berbu u toplijim klimatskim uvjetima.

Krastavci najbolje rastu kada su oslonjeni na rešetke. Vinova loza sama po sebi nije velika penjačica i općenito je vezana za rešetku komadićima tkanine ili kravatama od rajčice. Biljke krastavca također trebaju puno vlage da bi uspjele. Dosljedno ih zalijevajte i malčirajte tlo oko biljke kako voda ne bi isparila što je više moguće.

7. Kupus

Kupus je hladno otporno povrće koje se često sadi u kolovozu. Postoji poprilična varijabilnost u vremenu berbe između sorti, tako da malo planiranja vrta stvarno može pomoći kod ljeti zasađenih kultura kupusa. Općenito, kupusnjače preferiraju hladno vrijeme i uglavnom se sade u kasno ljeto kada je prošla najintenzivnija ljetna vrućina.

Kupus se općenito sadi u vrt s presađivanjem, ali se također može direktno zasijati u vrtno tlo. Transplantacije su ponekad dostupne u vrtnim centrima u kolovozu, ali svakako potražite kulinarski kupus jer su ukrasne sorte kupusa uobičajene u jesenskim sadnicama i vanjskim dekoracijama.

Biljke kupusa su teške hranilice i dobro se snalaze u gredici obogaćenoj domaćim kompostom. Također se mogu hraniti visokokvalitetnim organskim gnojivom tijekom cijele vegetacijske sezone.

8. Rotkvica

Povrce za sadnju u kolovozu 12 ljetno posadeno povrce za vrt131313141412

Rotkvice su prekrasna vegetarijanska kultura za sadnju u vrtu tijekom cijele vegetacijske sezone. Oni su općenito najbrže sazrijeva kultura u vrtu, čak i sazrijevaju brže od salate!

Rotkvice se općenito mogu saditi u bilo kojem trenutku u kolovozu, ali imaju tendenciju da najbolje rastu kada prođu najintenzivnije ljetne vrućine. Ovo korijenje najbolje raste kada se direktno posadi u rastresito tlo gdje ima prostora za rast.

Rotkvice rastu tako brzo da se biljke ne gnoje često. Umjesto toga, pripremite vrtnu površinu radeći u malo domaćeg komposta prije sadnje. Također možete nanijeti vrlo tanak sloj organskog malča na površinu tla.

9. Kelj

Kelj je prezimljiva kultura koja često jako dobro uspijeva kad se sadi u kolovozu. Ova hladno otporna kultura sije se u kasno ljeto/ranu jesen i nastavit će proizvoditi lišće tijekom jeseni i zime. Kelj zasađen u kolovozu jedan je od najslađih kelja u godini, jer lišće sazrijeva u povoljnom hladnijem jesenskom vremenu.

Kelj se može direktno zasijati u vrtu ili presaditi dječjim sadnicama. Tlo treba održavati vlažnim i malčirati kako bi se ohladilo u posljednjih nekoliko tjedana ljeta. Malč također sprječava korov i minimizira prskanje tla po lišću tijekom ranih jesenskih kiša.

Pustite sadnicu da raste 6-8 tjedana prije berbe bilo kakvog lišća. Berite prve listove s dna biljke, krećući se uz stabljiku tijekom cijele jeseni. Uvijek ostavite nekoliko listova na vrhu kako bi biljka mogla fotosintetizirati za stvaranje energije.

10. Karfiol

Karfiol je izdržljivo povrće koje se obično sijeva u rano proljeće i ranu jesen. Iako se cvjetača može činiti teškom za uzgoj, vrijedi je pokušati tijekom sadnje u kolovozu (osobito ako je niste uzgajali prije).

Karfiol se može direktno sijati tijekom jesenske sadnje, ali se najčešće uzgaja iz presađenih presadnica. Odaberite vrstu sadnice s datumom dozrijevanja koji je prije očekivanog datuma prvog jesenskog mraza u vašem području. Dok su biljke cvjetače tolerantne na mraz, bijela skuta koju jedemo može oštetiti mraz. Ako raste izravno iz sjemena u vrtu, većina sorti može se direktno zasijati oko 10 tjedana prije prosječnog datuma posljednjeg mraza u vašem području. Razmislite o razmaku nekoliko sadnica tijekom mjeseca kako biste povećali šanse za uspjeh.

11. Cikla

Cikla je kultura u hladnoj sezoni koja se može saditi u kasno ljeto za jesensku berbu. Odabir sorte otporne na toplinu za sadnju ima smisla u područjima s vrućim ljetima.

Cikla se uglavnom sadi direktno, ali se može presaditi i kao presadnica u vrt. Poput biljaka rotkvice, cikli je potrebna dosljedna vlaga u tlu. Najbolje rastu u hladnom jesenskom vremenu kada je tlo vlažno (ali još uvijek dobro drenirano, poput iscijeđene spužve).

Cikle zahtijevaju stanjivanje, a korijenje bebe repe koje se prorijedi ponekad je dovoljno veliko za uživanje u kuhanim jelima. Površinski malč komposta trebao bi spriječiti rast korova i dati biljkama potrebnu prehranu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto mi se listovi fikusa gumijevca uvijaju? (I kako to popraviti)

Kompostiranje Organizacija i planiranje vrta Permakultura Vrtlarenje

17 najkorisnijih upotreba kore citrusa u vrtu

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Vrtni alati i oprema

Kako napraviti DIY vreće za sadnju (i uštedjeti novac!)