Uzgoj bilja u posudama (jednostavni način)

Među mnogim biljkama koje možete uzgajati u svom vrtu, neke od najboljih biljaka za uzgoj u posudama su začinsko bilje. Zbog svoje male veličine, začinsko bilje ima dovoljno prostora za širenje korijena, čak iu manjim posudama. Uzgoj začinskog bilja u posudama nije težak zadatak i može biti isplativ kada počnete koristiti svježe domaće začinsko bilje u svojoj kuhinji. Ako vas ta misao mami, ovaj vodič će vam reći sve što trebate znati o uzgoju začinskog bilja u posudama.

Odaberite bilje koje želite uzgajati

Odabir biljaka ključni je dio svakog plana sadnje. Ovo se mišljenje odnosi na pokušaj uzgoja bilja u posudama. Da biste bili uspješni, morate znati nekoliko savjeta o tome kako odabrati najbolje začinsko bilje za svoj vrt u kontejnerima.

Shvatite svoje uvjete uzgoja

Kada birate svoje bilje, trebali biste uzeti u obzir zahtjeve rasta vrste koju razmatrate. Najbolji način za uzgoj zdravog bilja je zadovoljiti uvjete uzgoja što je više moguće.

Odaberite kompatibilne biljke

Mnogi ljudi koji razmišljaju o različitim idejama za biljni vrt zainteresirani su za sadnju više vrsta začinskog bilja. Budući da je začinsko bilje obično malo, moguće je uzgajati više od jedne sorte u jednom spremniku.

Neke od najboljih biljaka za uzgoj u posudama

Postoji bezbroj biljaka koje možete uzgajati u posudi. Međutim, neke su sorte daleko popularnije od drugih. Kako bismo vam pomogli da započnete sa svojim biljnim vrtom, u nastavku smo naveli nekoliko jednostavnih biljaka za uzgoj u posudama:

  • bosiljak
  • ružmarin
  • metvica
  • timijan
  • Parsely

Ovo su neke od biljaka koje je najlakše uzgajati u posudama. Također su uobičajeni sastojci mnogih jela. No iako su sve ove biljke izvrsne opcije, imajte na umu da su najbolje biljke za uzgoj u vašem vrtu one koje planirate najčešće koristiti u kuhanju.

Pronađite izvrsnu posudu za uzgoj bilja

Nakon što pronađete začinsko bilje koje ćete posaditi zajedno u svoju posudu ili staklenu teglu, vaš sljedeći korak je pronaći posudu koja je prikladna za posao. Postoji mnogo različitih spremnika koje možete upotrijebiti, uključujući glinene posude i opcije “uradi sam. Bez obzira na opciju koju odaberete, postoje dvije glavne stvari koje morate imati na umu pri odabiru posude za vrt s biljem.

začinsko bilje u posudama

Biljke ne zauzimaju puno prostora

Kao što smo ranije spomenuli, jedan od razloga zašto su biljke izvrsne za kontejnere je taj što imaju mali korijenski sustav. To znači da jednoj biljnoj biljci nije potrebno puno prostora da bi se raširila svojim korijenjem.

Prednost ovoga je što se na maloj površini može koristiti mnogo bilja, na pr. B. prozorska daska ili kuhinjski pult, mogu se razmnožavati. Minimalni korijenski sustav začinskog bilja također znači da možete saditi začinsko bilje relativno blizu.

Drenaža je važna

Još jedan važan aspekt vrtnih posuda za začinsko bilje je drenaža. Iako većina biljaka voli rasti u vlažnom tlu, ne voli nužno tlo koje je stalno zasićeno.

Kako biste izbjegli višak vlage, nužno je odabrati posudu koja će ispuštati vodu. Vrtne posude s biljem često imaju rupu na dnu za tu svrhu.

Kao alternativu možete razmotriti i sadnju začinskog bilja u platnenu vrećicu. Materijal ovih vrećica omogućuje da voda polagano prodire, umjesto da ostaje u zemlji neograničeno dugo.

Sadnja i njega začinskog bilja u posudama

Sada kada ste odabrali svoje začinsko bilje i idealnu posudu za začinsko bilje, vrijeme je da naučite kako saditi i njegovati svoje začinsko bilje.

Pronađite dobro tlo za saksije

Najbolje tlo za uzgoj začinskog bilja u posudama je kvalitetno tlo za posude. Vaš lokalni vrtni centar trebao bi imati mnogo dostupnih proizvoda za tlo za posude. Ove mješavine su izvrsne za vrtove u kontejnerima, uključujući one za uzgoj bilja.

Koristite dobro tlo za posude za svoj biljni vrt.

Svakako odaberite tlo za posude radije nego vrtno tlo. Mnogi početnici pretpostavljaju da nema razlike između ovih mješavina, ali to nije slučaj.

Vrtna zemlja je materijal koji pomaže obogatiti vanjske vrtne gredice. S druge strane, zemlja za posude posebna je mješavina koja pomaže biljkama u posudama da dostignu svoj puni potencijal.

Osigurajte puno sunčeve svjetlosti

Ako ste upoznati s vrtlarima začinskog bilja, možda znate da većina popularnih začinskih biljaka treba puno sunčeve svjetlosti. Ali koliko sunca treba začinskom bilju za vrijednu žetvu?

Odgovor na ovo pitanje može varirati. Međutim, kao vodič, pretpostavite da je većini biljaka koje uzgajate potrebno između četiri i šest sati sunčeve svjetlosti u jednom danu. Neke biljke najbolje rastu pri većoj izloženosti suncu, primjerice šest do osam sati dnevno.

Sadite sjeme začinskog bilja pažljivo

Sjemenke biljaka obično su male i osjetljive. Stoga, prilikom sjetve treba koristiti nježan dodir. Započnite postupak navlaženjem tla u posudi. Tada biste trebali baciti sjeme na zemlju.

Na kraju pokrijte sjeme tankim slojem zemlje. Za većinu začinskog bilja lagani premaz je bolji i potaknut će klijanje. Sjemenke koje su preduboko možda se neće razviti u pune biljke.

Zalijevajte svoje bilje

Biljke obično imaju veće potrebe za vodom nego druge biljke. To znači da morate napraviti redoviti raspored zalijevanja nakon sadnje sjemena.

Za unutarnje lončanice s biljem pokušajte zalijevati barem jednom tjedno. Ista učestalost vrijedi za vanjske biljke uz neke iznimke. Osobito ako je toplinski val ili suša u tijeku, razmislite o povećanju učestalosti zalijevanja začinskog bilja.

Također, vanjske biljke najbolje je zalijevati u jutarnjim satima. U ovo doba dana sunce nije toliko jako i neće odmah ispariti vodu iz tla.

Moglo bi vas također zanimati… Ruska kadulja protiv lavande

Gnojite svoje bilje

Gnojidba će pomoći vašem bilju da dobije gorivo koje mu je potrebno da pokaže svoj najimpresivniji rast. Ali postoji nekoliko smjernica kojih biste se trebali pridržavati kako biste bili sigurni da gnojivo primjenjujete učinkovito.

Prvo, trebali biste pričekati otprilike četiri do šest tjedana nakon sjetve prije gnojidbe bilja. Tijekom tog vremena, bilje se oslanja na hranjive tvari koje su već prisutne u tlu.

Nakon prvih šest tjedana, možete dodati gnojivo u svoju posudu svakih šest tjedana do kraja vegetacijske sezone. Ova ponovljena hranjenja pomoći će vam da osigurate da vaše bilje dobiva sve bitne hranjive tvari koje su im potrebne.

Kako brati začinsko bilje u posude

Često berite bilje

Ako slijedite korake koje smo do sada opisali, vaše bilje će na kraju narasti dovoljno veliko da ga možete žeti. Posljednji korak u uzgoju začinskog bilja je znati kada i kako žeti svoje bilje.

beru često

Nakon što ste uzgojili zdravu biljku, trebali biste često brati. Ovaj postupak uključuje odsijecanje jestivih dijelova vaše biljke.

Uzastopnom berbom tijekom vegetacijske sezone potičete svoju biljku da proizvede više jestivih listova. Svaki put kad uklonite list, biljka reagira tako da raste više. Rezultat je veća ukupna žetva za vas.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: