Zašto moja slonova noga (Beaucarnea recurvata)ima smeđe vrhove?

wop Slonova noga6237854

Slonova noga je izvrsna sobna biljka jer se za njih lako brine, izgledaju vrlo upečatljivo i mogu živjeti jako, jako dugo. Međutim, jedan od uobičajenih problema s ovom biljkom je da vrhovi postaju smeđi. Istina je da postoji mnogo razloga zašto se to događa i da to nije uvijek lako otkriti.

Zašto vaša slonova noga ima smeđe vrhove? Najčešći razlog je prekomjerno zalijevanje, iako je puno drugih čimbenika u igri. Nedovoljno svjetla, pogrešno tlo u pogrešnoj posudi, nedovoljno zalijevanje ili korištenje previše gnojiva su faktori koji doprinose.

Ako vaša slonova noga ima smeđe vrhove, možda će trebati neko vrijeme da shvatite točan uzrok problema, ali u većini slučajeva nije teško ispraviti problem. Kako biste saznali nešto više o ovoj biljci i što možete učiniti da vaša ostane zelena i zdrava, čitajte dalje.

Sve o slonovoj nozi

Slonova noga je prekrasna kućna biljka za koju se prilično lako brine, ali jedan od problema koji se često javlja je da vrhovi lišća postaju smeđi. Ako ste ovdje jer tražite način da riješite ovaj problem, ne brinite, tu sam da vam pomognem. Ali prvo, pogledajmo malo pozadinskih informacija o ovoj biljci.

Za početak, nešto zanimljivo u vezi s slonovoj nozi uopće nije palma. Ova biljka je zapravo sukulent . Zbog toga se lako razmnožava i može joj potpuno ponovno izrasti vrh.

Kada su u posudi u zatvorenom prostoru, ove biljke postaju visoke oko 1,2 metra. Ako se uzgajaju vani bez ikakvih ograničenja, mogu doseći oko 9m visine. Ove biljke su porijeklom iz istočnog Meksika, preferiraju suho, vruće okruženje.

Ovo je korisna informacija koju trebate imati na umu kada imate jednu od ovih biljaka u svom domu jer vam daje neku ideju o vrsti okruženja koje preferiraju. Ovo je pustinjska biljka koja je prilično izdržljiva i ne treba joj puno vode da bi ostala zdrava.

Zašto moja slonova noga ima smeđe vrhove?

Smeđi vrhovi prilično su čest problem kod slonove noge, ali uzrok nije uvijek jednostavan. Smeđe vrhove može uzrokovati jedan problem ili kombinacija problema. Ponekad je rješenje prilično jednostavno, ali može biti potrebno malo detektivskog rada da shvatite što učiniti. Evo nekih od najčešćih krivaca.

Prekomjerno zalijevanje

Wop Slonova noga64373

Najčešći uzrok smeđih vrhova listova na ovoj biljci je prekomjerno zalijevanje. Kao što sam spomenuo, ova biljka je porijeklom iz suhe i vruće regije istočnog Meksika gdje nema mnogo padalina. Biljke koje ovdje rastu imaju mnoge jedinstvene osobine koje im omogućuju ne samo da žive u ovim teškim uvjetima već i da u njima uspijevaju.

Posljedično, osobine koje pomažu ovim biljkama da napreduju u suhoj, vrućoj klimi istočnog Meksika iste su osobine koje dovode do problema kada se drže kao sobne biljke.

Kako bi preživjela u pustinji, slonova noga mora se osloniti na svoj snažan, robustan korijenski sustav kako bi upio i pohranio ono malo vode što je bilo dostupno i zadržao ga tijekom dugog vremenskog razdoblja. Kada biljka dobije previše vode, korijenje postaje prezasićeno i počinje pokazivati ​​znakove nevolje, uključujući – pogađate – posmeđenost lišća.

Ako je problem prekomjerno zalijevanje, također ćete primijetiti da deblo biljke postaje mekano i kašasto, a korijenje će početi propadati i razvijati trulež korijena. Ako ne promijenite svoje navike zalijevanja kada se pojave ovi znakovi, vaša slonova noga će na kraju umrijeti.

Kako biste izbjegli ove probleme i očuvali svoju slonovu nogu zdravom, postoje neke smjernice kojih se morate pridržavati kada i koliko ga zalijevati. To može biti malo nezgodno jer količina vode koju dajete svojoj biljci ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući količinu svjetlosti koju prima, koliko je velik te konzistenciju i mješavinu tla.

Također biste trebali uzeti u obzir sobnu temperaturu, veličinu posude i koliko često se biljka gnoji. Da bismo to malo olakšali, pogledajmo svaki od ovih čimbenika kako bismo razumjeli što je optimalno za slonovu nogu.

Nedovoljno zalijevanje

Na drugom kraju spektra, smeđi vrhovi na slonovoj nozi mogu biti posljedica nedovoljnog zalijevanja. Iako je dobro prilagođena razdobljima suše, čak i ova izdržljiva biljka ima svoje granice.

Slonova noga koji je dovoljno dugo ostao bez vode počet će biti pod stresom, a vrhovi listova počet će posmeđivati ​​i odumirati. Iako će to utjecati na estetiku vaše biljke, to je mehanizam preživljavanja. Slonova noga daje prednost održavanju hidratacije središnjeg tkiva biljke na račun vrhova listova.

Lako je prepoznati nedovoljno zalijevanje jer kada osjetite tlo, ono će biti suho kao prašina. Posuda će biti lagana zbog nedostatka vode, a tlo će biti suho odozdo prema gore.

Ispravite ovu situaciju tako da temeljito zalijete svoju slonovu nogu. Potpuno zasitite tlo. Ovakvu biljku često nosim u sudoper i zalijevam odozgo, a pritom pustim da se sudoper djelomično napuni vodom nekoliko minuta. To biljci daje dodatno vrijeme da apsorbira dostupnu vodu.

Samo pazite da biljku dobro ocijedite nakon nekoliko minuta kako zemlja ne bi ostala mokra. Nemojte kompenzirati nedovoljno zalijevanje počinjenjem prekomjernog zalijevanja. Samo nastavite s uobičajenom rutinom zalijevanja, provjeravajući biljku i tlo svakih nekoliko dana i čekajući da se gornjih 5-8cm tla osuši prije nego što dodate još vode.

Nedovoljna svjetlost

Što se tiče svjetlosti, ova biljka ne može se zasititi i apsolutno uspijeva kada joj je izložena dulje vrijeme. Postavljanje slonove noge na dobro osvijetljeno mjesto jednostavan je način da budete sigurni da uspijeva. Ne morate pretjerivati ​​i brinuti se oko toga da svaki list dobije dovoljno svjetla, ali pazite da dobije što više svjetla.

Bit će trenutaka tijekom zimskih mjeseci kada svjetlo neće biti toliko postojano, ali bi ipak trebalo biti dovoljno dobro za slonovu nogu zahvaljujući svojoj izdržljivoj prirodi. Ponekad ljudi drže slonovu nogu vani tijekom ljetnih mjeseci, što je korisno jer biljci omogućuje pohranjivanje prekomjerne količine energije iz svjetlosti za korištenje tijekom nadolazeće zime. To je svakako korisno, ali nije potpuno neophodno.

U rijetkim slučajevima, previše sunčeve svjetlosti može uzrokovati da slonova noga razvije smeđe vrhove, ali to je obično rezultat previše svjetla i malo ili nimalo vode tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Morali biste proći mjesecima bez zalijevanja slonove noge da biste vidjeli ove učinke.

Problemi sa tlom i posudom

Wop Tlo67373

Mješavina tla koja je najbolja za ovu biljku i olakšava izbjegavanje smeđih vrhova listova kombinacija je perlita, pijeska i obične zemlje za lončanice. Upotrijebite jednake dijelove svega u posudi dok ne ostane samo nekoliko centimetara prostora na vrhu i oko rubova. Također biste trebali osigurati da posuda ima rupe za drenažu na dnu kako bi svaki višak vode mogao sigurno iscuriti.

Deblo biljke mora ostati iznad linije tla. Ako je zakopano, deblo će sigurno istrunuti. Veličinu posude treba procijeniti na temelju veličine biljke i temperature prostorije koja bi trebala biti između šezdeset i osamdeset stupnjeva.

Konačno, gnojivo nije potrebno, ali dodavanje malo u proljeće i možda jednom u ljeto može pomoći pothranjenoj biljci da se vrati. Prekomjerna gnojidba dovest će do smeđe boje vrhova listova, stoga ga koristite štedljivo i dodajte samo jednu četvrtinu onoga što preporučuju upute.

Pravilna njega kako biste spriječili smeđe vrhove na slonovoj nozi

Slijeđenje ovih smjernica pomaže vam izbjeći prekomjerno zalijevanje i održavati vrhove listova slonove noge lijepim i zelenim. Svaki od čimbenika koje sam spomenuo ima izravan utjecaj na postupak zalijevanja i naknadne učinke, stoga ih ne treba shvaćati olako.

Što se tiče količine i učestalosti vode koju vaša slonova noga može podnijeti, a da ne posmeđi, vrijedi pravilo što je suši to bolje. Zalijevajte slonovu nogu tek kada se barem 5-8cm zemlje osuši. Koliko će to trajati, razlikuje se od biljke do biljke jer je svako okruženje malo drugačije, ali ovo su opće smjernice kojih se morate pridržavati kako biste izbjegli smeđe vrhove listova na slonovoj nozi.

Kada zalijevate slonovu nogu, natopite cijelu posudu vodom sobne temperature, a zatim ostavite da se upije do dna posude i ocijedite nekoliko minuta. Vrlo je važno dati biljci dovoljno vremena da sjedne u vodi koja se skupila u posudi, ali ne duže od pet do deset minuta.

Zatim uklonite posudu za kapanje i izlijte višak vode. Također biste trebali paziti da izbjegnete dolazak tone vode na deblo jer će to uzrokovati truljenje. Vaš sljedeći krug zalijevanja bit će otprilike dva do tri tjedna kasnije ili kada počnete primjećivati ​​da je gornji dio tla potpuno suh.

Korištenje samo očiju za utvrđivanje koliko je tlo suho nije dovoljno jer ne možete odrediti koliko vlage ostaje ispod. Radi točnosti, zabodite prst u gornjih nekoliko centimetara tla kako biste bili sigurni da je tlo potpuno suho i da je biljka spremna za zalijevanje.

Kako spriječiti nastajanje smeđih vrhova na slonovoj nozi zbog prekomjernog zalijevanja

Wop Slonova noga623237

Ako sumnjate da vam je lišće slonove noge smeđe od prekomjernog zalijevanja, postoji nekoliko stvari koje možete provjeriti.

Prije nego što vrhovi biljke postanu smeđi, možete primijetiti neke druge promjene na lišću. Mogu uvenuti, poprimiti žutu nijansu, pa čak i pasti sa stabla. Ako kopate u tlu i vidite da je korijenje smeđe umjesto bijelo, vjerojatno je došlo do truleži korijena.

Nastavak zalijevanja biljke u ovom stanju prouzročit će propadanje korijena, ali ako se osuše i uklone truli dijelovi, korijenje se može regenerirati i biljka može zacijeliti.

Ako to primijetite, prestanite zalijevati biljku i ostavite da se potpuno osuši. Previše vode također uzrokuje truljenje stabljike što sprječava kretanje hranjivih tvari kroz biljku. Kada se osuši, biljka može sama zacijeliti i oporaviti se bez potrebe za dodatnim gnojivima, ali je važno rano uhvatiti štetu kako biste je mogli pokušati preokrenuti.

Drugi način da saznate je li vaša slonova noga zalivena je ako prestane cvjetati. Ovo nije baš pouzdan način da se kaže jer ove biljke ne cvjetaju često. Zapravo, može proći i do 30 godina da vidite odrasli cvijet slonove noge u zatvorenom prostoru. Ali, ako svoju biljku imate jako dugo ili ako ste je dobili kao poklon od nekoga tko je ima neko vrijeme, moguće je.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: