Tlo za biljke u teglama ostaje mokro: Evo zašto i kako to popraviti

Proširite vijest!

Tlo igra ključnu ulogu u preživljavanju vanjskih i sobnih biljaka. Sobna biljka treba zrak, vodu i tlo za posude za pravilan rast i razvoj.

Tlo vašim sobnim biljkama pruža temelj za njihovo korijenje i važne hranjive tvari za njihov rast. Također filtrira i regulira otjecanje viška vode. Tlo skladišti organski ugljik i štiti od zagađivača u zatvorenom prostoru.

Tlo za biljke u posudama ostat će mokro nakon zalijevanja ako tlo ne drenira pravilno ili se prečesto zalijeva, što može rezultirati žućenjem lišća, edemom, truljenjem korijena i venućem. Prenavodnjavanje tla može se spriječiti osiguravanjem prave mješavine tla i korištenjem metoda za sprječavanje prenavodnjavanja.

Mokro tlo uzrokuje natjecanje mikroba s korijenjem biljaka za kisik. Smanjuje dotok kisika u biljku i ometa njen rast.

Vlažno tlo također uzrokuje venuće i žutilo lišća biljke te proizvodi truli ili kiselkasti miris, znak truleži korijena. U današnjem ćemo članku govoriti o uzrocima i simptomima mokrog tla kod sobnih biljaka te o tome što možete učiniti u vezi s tim. Nastavi čitati!

Razlozi zašto tlo za posude zadržava vodu

Dijagnosticiranje problema s vlažnim tlom kod sobnih biljaka nije jednostavno ako nemate dovoljno znanja o njezi tla.

Pretjerano zalijevanje ili vrlo mokro tlo može ozbiljno usporiti rast vaših biljaka, pa čak ih i ubiti. Evo nekoliko uzroka vlažnog tla kod sobnih biljaka.

prekomjerna hidracija

Pretjerano zalijevanje je čest uzrok problema sa sobnim biljkama. Loše drenirano tlo je sklonije nakupljanju vode, što uzrokuje odumiranje korijena jer ne uzimaju dovoljno kisika za normalno funkcioniranje.

Manje kisika izravno je proporcionalno oštećenju korijena. Trulo korijenje ne može sobnoj biljci osigurati dovoljno hranjivih tvari. Štete uzrokovane mokrim tlom zbog prekomjernog zalijevanja često se pogrešno dijagnosticiraju kao štete od štetnika.

Biljkama koje rastu u prenavodnjenom tlu nedostaje kisika, što rezultira odumiranjem korijena, usporavanjem rasta i žutim lišćem.

Mokro tlo može čak uzrokovati opekotine ili opekline lišća. Vidjet ćete pojavu mrlja i mjehurića na stabljikama i lišću. Kruna biljke također trune, a oštećeni korijeni osjetljivi su na mikrobe.

mokro tlo za posude

Loša drenaža

Drenažni otvori su ključni bez obzira koje vrste sobnih biljaka uzgajate. Posuda ili lonac s lošom drenažom ili nedostatkom rupa štetni su za zdravlje biljke. Nedostatak rupa u loncu je najčešći uzrok vlažnog tla.

Mokro tlo je povoljno za uzgoj vodenih biljaka kod kuće. S druge strane, korijenje obične sobne biljke ne voli sjediti u mokroj zemlji.

Budući da korijenje mora izmjenjivati ​​kisik i CO2 sa zrakom, mokro tlo zatvara zračne džepove u tlu.

Biljke u posudama s lošom drenažom ili bez rupa sklonije su prekomjernom zalijevanju, što je problem koji smo gore opisali. Ponekad se površina tla čini suhom, ali je dno lonca još uvijek vlažno.

Nedovoljna drenaža također dovodi do nakupljanja soli u tlu za posude.

Voda iz slavine sadrži štetne soli koje mogu oštetiti biljku jer korijenje upija vodu i ostavlja određenu količinu soli u tlu.

Voda koja teče kroz rupe spremnika može isprati soli u tlo. Uz lošu drenažu ili bez rupa u posudi, soli se nikada neće ukloniti iz tla.

Ako želite stvoriti zdravo okruženje za svoje sobne biljke, pobrinite se da posuda ima dovoljno rupa za odvod vode.

Nepravilna mješavina tla

Odvođenje viška vode jednako je važno kao i zadržavanje vlage za sobne biljke. Pospješuje cirkulaciju zraka kroz korijenje i sprječava gljivične bolesti.

Ako vaše tlo za posude nema uravnotežene količine grubog pijeska, perlita i drobljenog kamena, ono neće olabaviti strukturu tla.

Kao rezultat toga, može biti manje ili uopće nema zračnih džepova, koji guše korijenje biljke i sprječavaju istjecanje viška vode iz posude.

Nepravilna mješavina tla može rezultirati mokrim tlom, koje postaje povoljno okruženje za anaerobne bakterije. Bakterije ne samo da uzrokuju neugodan miris, već i oštećuju biljku.

mokro tlo za posude

O istoj biljci brine nekoliko ljudi

Drugi uzrok vlažnog tla je kada više od jedne osobe brine o istoj biljci.

Na primjer, ako ste ujutro zalijevali biljku, ali vaš partner ili sin ne znaju za to, mogu je ponovno zaliti.

Većinu sobnih biljaka potrebno je zalijevati svaka 1-3 tjedna. Ako ne pratite raspored vode vaše sobne biljke, to će rezultirati mokrim tlom i eventualnom smrću biljke.

Iako učestalost zalijevanja ovisi o vrsti, veličini, vrsti posude, vlažnosti, temperaturi i brzini rasta biljke, mokra zemlja može uništiti njezin rast i razvoj.

Ako članovi vaše obitelji redom zalijevaju biljku, a da vas o tome ne obavijeste, bit će teških posljedica.

Koliko dugo tlo za saksije treba ostati mokro?

Tlo treba ostati mokro 2 do 4 sata nakon zalijevanja. Nakon toga tlo bi trebalo biti vlažno, što ukazuje i na njegovu tamniju boju, koja obično traje duže od 24 sata.

Međutim, količina vlage u tlu ovisi o tipu tla i promjenama u tlu koje pomažu u oticanju vode.

Ovdje pogledajte naš opširni članak o ovoj temi i o tome kako obnoviti prenavodnjenu biljku

Simptomi mokrog poda

Postoje različiti znakovi i simptomi vlažnog tla, kao što su: B. truljenje korijena, žućenje ili posmeđivanje lišća, rast plijesni i gljivica, edem i venuće.

Sve su ovo znakovi mokrog tla koje može uzrokovati značajnu štetu vašoj sobnoj biljci. Razgovarajmo o ovim simptomima u detalje. Nastavi čitati!

Za ispitivanje vlažnosti tla i pH, možete koristiti jeftini mjerač Trazon Soil 3-u-1. Ne ispituje samo pH, već i razinu vlage i intenzitet svjetla.

truleži korijena

Vlažno tlo u biljci u saksiji može uzrokovati truljenje korijena, bolest koja dovodi do spore smrti biljke. Općenito, tlo vašoj sobnoj biljci daje kisik, vodu i hranjive tvari.

Kad je tlo mokro, korijen ne uzima dovoljno kisika i počinje se gušiti.

Zapamtite da će mikroorganizmi i patogeni napasti oslabljeno korijenje, što će dovesti do smrti biljke.

Postoji nekoliko simptoma truljenja korijena kod sobnih biljaka kao što su: B. meke stabljike u podnožju biljke i truli miris trulog materijala.

Također, korijen će izgledati smeđi i mekan na dodir kada biljku izvadite iz posude.

Kao što je gore spomenuto, glavni uzrok ove bolesti je mokro tlo uzrokovano prekomjernim zalijevanjem.

Loša drenaža posude ili mokro tlo stvara pogodno okruženje za gljivice koje mogu dodatno oštetiti korijenje.

Rhizoctonia solani, Fusarium i Pythium su vrste gljiva odgovorne za truljenje korijena lonca.

Spore ovih gljiva ostaju u tlu, a kada je razina vode previsoka, rastu, oštećuju korijenje i šire se na druge dijelove biljke.

Mirni ljiljan požutio

žućenje lišća

Stres zbog vlage je najčešći uzrok žutog lišća kod sobnih biljaka. Stanje koje se naziva stres od vlage često je posljedica prekomjernog zalijevanja ili mokrog tla.

Ako imate lončanicu sa žutim lišćem, provjerite lonac i provjerite je li tlo vlažno.

Ponekad je žutilo lišća uzrokovano nedovoljno vode. U tom slučaju trebate češće zalijevati biljku i pustiti korijenje da upije više vlage.

Nasuprot tome, mokro tlo također može dovesti do žutog lišća. U takvoj situaciji trebali biste provjeriti odvod lonca ili rupe i vidjeti ima li nešto začepljen odvod.

Mokro tlo također može isprati nitrate iz korijena biljke i uzrokovati gubitak dušika. Veći omjer ugljika i dušika u tlu omogućuje mikrobima da se natječu za taj dušik u tlu.

Nedostatak dušika sinonim je za žućenje lišća na biljkama u posudama. Međutim, ako uočite tamnozelene žilice na žutom lišću, to je zbog nedostatka željeza, a ne dušika.

rast gljivica ili plijesni

Za razliku od svojih vanjskih primjeraka, sobne biljke zahtijevaju manje vode za normalan rast i funkcioniranje.

Vlažno tlo stvara izvrsnu okolinu za gljive u posudama, zbog čega one troše više vode i uzrokuju truljenje korijena.

Loša drenaža ili nedostatak rupa u posudi može dovesti do viška vlage, stanja poznatog kao stres od vlage. Gusto tlo, nedostatak drenažnih rupa i pogrešna veličina posude neki su od čimbenika koji dovode do rasta gljivica.

Neki vlasnici kuća imaju ukrasne kante bez rupa za odvodnju. Višak vode neće teći kroz tlo i ispirati se iz posude.

Prisutnost viška vode u tlu rezultira ekstremnom vlagom oko korijena gdje mogu iskoristiti gljivice i plijesan.

Kao takvi, stručnjaci preporučuju posude s višestrukim drenažnim rupama promjera oko 1/5 inča za adekvatnu drenažu viška vode.

Mokro tlo dovodi do rasta dvije vrste plijesni kao što su: B. bijela i crna plijesan.

Bijela plijesan nije štetna za cjelokupno zdravlje vaše sobne biljke, ali crna plijesan može uzrokovati bolest.

Imajte na umu da će plijesan biljkama u posudama oštetiti korijenje, stabljike i lišće, ali je također otrovna za ljude. Primjerice, može izazvati razne respiratorne bolesti, uključujući prehladu, gripu, alergije, pa čak i astmu.

edem

Edem je biljna bolest koja nastaje kada ima više vode u korijenu, a manje transpiracije kroz lišće.

Veći sadržaj vode u korijenu dovodi do oštećenja i pucanja stanica. Uobičajeni znakovi edema su mjehurići i izbočine na donjoj strani lista.

Puknuće stanica može uzrokovati da izbočine ili mjehurići koje možete vidjeti na donjoj epidermi postanu smeđi i plutasti. Ove mrlje obično malo oštećuju korijenje sobne biljke.

Međutim, može značajno utjecati na gornje dijelove, osobito ako uzgajate cvjetnicu.

posmeđivanje lišća

Ako tlo ostane zasićeno viškom vode, korijenje neće funkcionirati normalno. Truljenje korijena dovodi do truljenja kore na njima.

Kontinuirana trulež uzrokuje odvajanje unutarnjeg tkiva biljke od kore i smeđe boje.

Posljedično, lišće počinje venuti i mijenjati boju. Što više korijena trune, to je veća vjerojatnost da će lišće postati smeđe. Sve to dovodi do značajnih oštećenja, što na kraju dovodi do smrti cijele biljke.

uvelo lišće

Will

Teško, zasićeno ili slabo drenirano tlo potiskuje korijenje da apsorbira više kisika, što dovodi do venuća. Nedostatak kisika uzrokuje truljenje korijena, žućenje i sušenje lišća.

Previše vode također može dovesti do rasta gljivica u tlu. Istraživanja pokazuju da gljivične bolesti mogu dovesti do venuća.

Kako spriječiti mokre podove?

Mnogi vlasnici kuća smatraju da je suočavanje s mokrim podovima zastrašujuće. Odrediti točne potrebe sobne biljke za vodom nije lako, pogotovo ako s tim niste upoznati.

Već smo gore objasnili kako prekomjerno zalijevanje može uzrokovati gubitak hranjivih tvari kod biljaka u posudama, razvoj problema s gljivicama ili plijesni, razvoj truljenja korijena i drugih bolesti.

Održavanje odgovarajuće razine vlage u tlu ključno je za optimalan rast biljaka. Ovaj odjeljak pruža neke korisne savjete o tome kako spriječiti prekomjerno zalijevanje ili mokro tlo. Nastavi čitati!

raspored zalijevanja

Raspored zalijevanja bitan je dio ukupne njege sobnih biljaka. Glavna svrha izrade rasporeda je izbjegavanje prekomjernog zalijevanja kako bi se tlo održalo u ravnoteži.

Iako raspored zalijevanja ovisi o vrsti biljke, veličini, potrebama za vlagom, veličini posude itd., stručnjaci općenito preporučuju zalijevanje sobnih biljaka svaka 1-3 tjedna.

Ako imate tropske biljke i paprati, zalijevajte odozgo. Na taj način osiguravate da se kompost nakvasi i izbjegavate problem da voda ne dopire do korijena.

S druge strane, zalijevanje s donje strane izvrsno je za biljke koje ne vole vlažiti lišće ili stabljike. Na primjer, neke biljke, poput afričkih ljubičica, treba zalijevati odozdo.

Ako imate areka palme, orhideje ili biljke švicarskog sira, svakako redovito prskajte lišće i korijenje. Ove biljke apsorbiraju vlagu kroz zračno korijenje i lišće.

Osim toga, ako imate zračne biljke, najbolje ih je namakati u destiliranoj vodi oko 30-60 minuta tjedno. Također možete koristiti metodu zamagljivanja, koja zahtijeva zamagljivanje biljaka 2-3 puta tjedno.

Koristite mjerač vlage

Vlagomjer je uređaj koji vam omogućuje mjerenje vlage u tlu. Kvalitetan proizvod govori o suhoći i vlažnosti tla. Tako možete lako i jednostavno zalijevati lončanicu.

Na tržištu su dostupni različiti brendovi i proizvodi. Dobar mjerač vlage obično ima ljestvicu od 1 do 10. Kada mjerač pokazuje 1, to znači da je tlo najsuše.

Kada brojač pokaže 10, zemlja je ujedno i najvlažnija. Mjerač vlage koji pokazuje 5-6 na ljestvici označava uravnoteženo tlo, što znači odgovarajuće stanje za vašu sobnu biljku.

Lako je koristiti mjerač vlage. Umetnite sondu u tlo za mjerenje vlage u korijenu. Ne ostavljajte mjerač predugo u zemlji i obrišite sondu nakon što je izvadite iz zemlje.

Očistite uređaj kako biste bili sigurni da će ubuduće ispravno raditi.

Ulog u posudu za biljke

Zabodite kolac u zemlju

Svoju sobnu biljku možete podbočiti kako bi ostala uspravna. Ako imate jednu stabljiku, lako je koristiti običan kolac u zemlji.

cvjetnice npr. B. brzo rastu sa stabljikama, a možete koristiti jedan kolac, na pr. B. zabodite bambusov štap u zemlju.

Također, ako zabijete kolac u zemlju, lako ga možete izvući i provjeriti koliko je zemlja vlažna.

Na primjer, ako se kolac izvuče iz zemlje i izgleda mokar ili vlažan, to je dobar pokazatelj da tlo ima dovoljno vlage i da ga ne treba dalje zalijevati.

Mnogi vlasnici kuća također koriste stup za samonavodnjavanje kako bi izbjegli problem prekomjernog zalijevanja. Ide u tlo i zalijeva vašu biljku kada joj je potrebna vlaga.

Kada koristite takav kolac, pazite da rezervoar bude pun. Provjerite kolac 2-3 puta tjedno i dodajte jos vode ako je potrebno.

rupe za drenažu posude

Iako sve biljke trebaju vodu za optimalan rast i razvoj, drenaža je neophodna kako bi se izbjegli problemi poput truljenja korijena i žućenja lišća.

Ako vaš lonac nema rupe na dnu, višak vode ili vlage neće biti izbačen, što će rezultirati mokrim tlom koje može uzrokovati značajnu štetu vašoj biljci. Rupe se također mogu postaviti na strane posude za cvijeće, što će pomoći s dodatnom drenažom. Za više informacija pogledajte naš članak Drenažni otvori na stranicama lonaca za cvijeće.

Zato morate napraviti rupe na dnu lonca kako bi višak vode izašao. Možete jednostavno izbušiti rupe u drvenim ili plastičnim posudama.

Na primjer, pomoću nokta možete napraviti male rupe. Stručnjaci predlažu bušenje rupa od najmanje 1,2 ili 1,5 inča u posudama. Broj rupa ovisi o veličini spremnika.

Pravilna mješavina tla

Pravilna mješavina tla ključna je za izbjegavanje viška vlage u posudi i omogućavanje optimalnog rasta vaše biljke.

Provjerite je li mješavina tla lagana, zadržava vlagu i osigurava zračne prostore oko korijena biljke. Inače vaša biljka neće preživjeti.

Dok se sastojci u mješavini tla razlikuju od biljke do biljke, dobra mješavina tla obično sadrži organske spojeve poput kore, komposta i tresetne mahovine.

Također sadrži perlit ili vermikulit koji pomaže u zadržavanju vlage. Pijesak, vapnenac i hranjive tvari drugi su sastojci koje treba umiješati u tlo kako bi se stvorila prava ravnoteža.

Stručnjaci preporučuju korištenje 35% tresetne mahovine, 35% perlita ili vermikulita i 30% miješanog komposta za mješavinu tla. Svi ovi sastojci su prirodni i sprječavaju nakupljanje vode u lončanicama.

U isto vrijeme, mješavina tla održava odgovarajuću razinu vlage kako bi biljka dobro rasla.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: