Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

wop Pilea glauca37489

Koliko god da je obitelj pilea raznolika, pilea glauca se ističe po svojoj kaskadi mini-lišća posutih srebrnom “vilinskom prašinom”. Ova novopopularna sorta još nema službeno ime – ali, unatoč nekoliko čudaka, već ima mnogo obožavatelja. Pogledajmo sve što trebate znati o njezi pileje glauce.

Kako biste osigurali dobru njegu pileje glauce, stavite svoju biljku na jako neizravno svjetlo i uzgajajte u dobro dreniranom tlu koje ostaje blago vlažno, ali nikad vlažno: gornji dio od 2cm trebao bi se osušiti između zalijevanja. Pilea glauca uspijeva uz normalnu vlažnost, sobnu temperaturu i laganu gnojidbu.

Sažetak njege pileje glauce

Znanstveno imeNije potvrđeno – vjerojatno Pilea libanensis
Uobičajeno imePilea Glauca
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno sunčevo svjetlo, s do 1-2 sata izravnog sunčevog svjetla u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.
ZalijevanjeStalno vlažno tlo. Zalijevajte nakon što se gornjih 2cm tla osuši. Može biti osjetljiv na kvalitetu vode.
TloJednaka mješavina treseta i perlita dobro djeluje. Bilo koja mješavina koja se jako dobro cijedi, ali zadržava malo vlage bit će savršena.
Temperatura21ºC do 26ºC. Nije otporna na mraz.
GnojivoGnojite mjesečno kada aktivno rastete uravnoteženim gnojivom.
VlažnostSrednja do visoka vlažnost.
CvjetanjePilea glauca nosi nakupine malih, neupadljivih bijelih, ružičastih ili breskvinih cvjetova duž svojih stabljika.
ObrezivanjeObrezujte kako biste uklonili mrtve ili oštećene listove i zadržali veličinu i oblik biljke.
RazmnožavanjeReznice stabljike se lako ukorijenjuju u tlu ili vodi.
Ponovno zalijevanjePileu glaucu treba presaditi samo kada se pojave znakovi vezanja korijena.
Bolesti i štetočineProsječna osjetljivost na najčešće štetnike sobnih biljaka. Bolesti obično nastaju zbog prekomjernog zalijevanja.
ToksičnostNije otrovna za ljude i životinje.
wop Pilea7896430232

Pregled pileje glauce

Pilea glauca ima sitne, ovalne, plavo-sive listove koji svjetlucaju srebrnastim puderom koji “blista” na veseloj biljci. Zimzeleno lišće raste na dugim, crvenim stabljikama koje mogu ili stvoriti gust pokrov ili se spustiti iz viseće posude.

Ovaj atraktivan sukulent brzo je prihvaćen u kolekcionarsku kategoriju – no čini se da nitko ne zna točno odakle je došao. Naziva se i Pilea libanensis, ali njezin naziv nije formaliziran.

Iako može ostati manja, biljka može narasti do 1 metar visoka i sazrijeti za oko tri godine. Svestrana je kao mala biljka u posudi, viseći središnji dio ili jedinstveni pokrivač tla.

Njega pileje glauce slična je većini pilea. Voli svijetle uvjete, ali može biti malo osjetljiv u pogledu režima zalijevanja; inače, lako ju je zadovoljiti u zatvorenom prostoru.

Biljka je neotrovna za ljude ili kućne ljubimce i izvrstan je kandidat za terarij. Plavo-zelena boja lišća dobro je u kontrastu sa zelenim lišćem u bilo kojem okruženju.

Zahtjevi za svjetlošću pileje glauce

Za dobru njegu pileje glauce potrebno je puno svijetle, neizravne svjetlosti . Kako i priliči sukulentu, biljka može potrajati nekoliko sati izravnog jutarnjeg sunca i dočekat će dodatne lumene. Nemojte pretjerivati: intenzivne vruće zrake brzo će spržiti nježno lišće.

Glauca je sretna blizu svijetlog prozora, iako će mu trebati neka zaštita ili udaljenost od južne ekspozicije. Dobro ide i s umjetnim izvorima. Lišće će rasti dugotrajno ili će početi opadati ako su uvjeti previše slabi.

Zalijevanje

Pilea glauca treba blago vlažnu zemlju koja nikada ne ostaje mokra ili se potpuno suši. Nije tolerantna na sušu kao većina sukulenata, ali nikada ne dopustite biljci da sjedi u vodi! Osjetljiva je na trulež korijena.

Zalijevajte tek nakon što se gornji sloj zemlje od 1cm osuši. Provjerite zemlju: nemojte se oslanjati na raspored . Možete koristiti prst ili, ako ste upoznati s težinom posude, možete procijeniti podizanjem posude i odlučiti je li vrijeme za zalijevanje.

Prilikom zalijevanja dobro natopite tlo dok voda ne poteče slobodno iz drenažnih rupa. Ne zaboravite pustiti da se višak vode temeljito ocijedi svaki put kada zalijevate, a zatim ispraznite ladice za kapanje i posude.

Gubitak žutog lišća i listova može biti uzrokovan nedostatkom ili prekomjernim zalijevanjem, pa ćete možda morati pogledati dublje. Evo drugih simptoma:

Prekomjerno zalijevanje – Smeđe mrlje na lišću ili tamno novo lišće često znače prekomjerno zalijevanje. Listovi koji padaju i uvijaju se prema dolje također mogu biti znakovi. Provjerite ima li korijena truleži ako sumnjate da je uzrok pretjerano zalijevanje.

Nedovoljno zalijevanje  Naborano, hrskavo ili uvijeno lišće ukazuje na suhe uvjete… ili značajnu najezdu štetnika.

Donje zalijevanje dobra je alternativna metoda i osigurava da je tlo zasićeno bez vlaženja lišća, što može povećati rizik od bolesti. Stavite posudu s biljkom u veći spremnik vode i pustite da uvuče vlagu. Nemojte namakati predugo, i dobro ocijedite.

Biljka zimi treba manje vode, samo ne dopustite da se potpuno osuši.

wop biugolpcha

Kvaliteta vode

Pileje ne vole kloriranu vodu i mogu biti osjetljive na zaostale soli koje su ostale od neiskorištenog gnojiva. Idealna je kišnica, destilirana voda ili drugi pročišćeni izvor.

Prije upotrebe je najbolje pustiti hladnu vodu da dosegne sobnu temperaturu.

Napomena: Ispod lišća možete vidjeti bijele “točke” uzrokovane vodom s visokim sadržajem minerala ili metala. Korištenje pročišćene vode to eliminira.

Profesionalni savjet: Jeftin deklorinator za akvarij može neutralizirati klor i sadržaj kloramina u vodi iz slavine.

Tlo za pileu glaucu

Lagano, pahuljasto tlo koje dobro drenira najbolja je zemlja. Tlo bi trebalo ostati prozračeno čak i nakon temeljitog zalijevanja.

Osim toga, biljka nije izbirljiva i dobro uspijeva na raznim uobičajenim tlima. Pilea glauca favorizira organske amandmane, ali dobro drenirajuća kvalitetna maloprodajna mješavina obično je u redu.

Jedan preporučeni recept za tlo je mješavina pola-pola treseta i perlita.

Vlažnost

Jedna od sjajnih stvari kod pileje glauce je to što lako prihvaća normalnu vlažnost u kućanstvu. Iako preferira visoku vlažnost, može uspjeti u pomalo sušnim uvjetima tipičnog doma.

Naravno, postoje granice. Zimsko grijanje unutarnjeg prostora može biti izazov i možda ćete morati izvršiti prilagodbe u vrlo suhoj klimi.

Ako lišće vaše biljke ima hrskave ili smeđe rubove ili izgleda suho i bez sjaja, bilo koja od ovih metoda može napraviti malu, ali važnu razliku u vlažnosti:

 • Grupiranje biljaka – Držanje biljke blizu drugih omogućuje im da imaju koristi od transpiracije jedne druge. Najbolja kombinacija je s drugim tropskim biljkama.
 • Posude za vlažnost – Postavljanje posuda punjenih vodom u blizini biljaka malo će povećati lokalnu vlagu zraka kroz isparavanje – samo pazite da posude budu ispunjene. Mnogi uzgajivači dodaju kamenčiće kako bi poduprli posudu iznad vodene linije, a zatim postavljaju posudu na pladanj.
wop pjkpcsha

Zahtjevi za temperaturu pileje glauce

Još jedna stvar koja ovu pileu čini odličnom sobnom biljkom je da uživa u kućnim temperaturama koje preferiramo. Dobro djeluje u toploj prostoriji od 21ºC do 29°C. Iako nije otporan na mraz, može se prilagoditi temperaturama do 15°C.

Biljka je zimzelena (i uvijek blistava!), tako da možete održavati iste temperature tijekom cijele godine. Izbjegavajte ekstremne fluktuacije i držite ih podalje od propuha… drugim riječima, nemojte izlagati glauce klimatskim uvjetima koji im se ne bi svidjeli.

Gnojidba pileje glauce

Dobra njega pileje glauce trebala bi uključivati ​​redovitu gnojidbu, ali je lako pretjerati. Kako biste izbjegli šok ili opekline korijena, male mjesečne doze su bolje od velikih sezonskih.

Evo drugih savjeta za gnojidbu:

 • Koristite uravnoteženu mješavinu s omjerom NPK kao što je 10-10-10.
 • Gnojivo razrijedite na pola ili čak četvrtinu onoga što preporučuje etiketa.
 • Tekuće gnojivo ili ono pomiješano s vodom najlakše je izmjeriti i primijeniti, a ravnomjerno raspoređuje ishranu na korijenje.
 • Primijenite nakon zalijevanja ili kada je tlo već vlažno kako biste izbjegli brzo upijanje kemikalija koje mogu spaliti dijelove biljke.
 • Organska gnojiva su općenito nježnija od sintetičkih i također pomažu mikrobnoj aktivnosti tla. Međutim, organske tvari mogu pružiti manje uravnotežen profil hranjivih tvari.
 • Sastav tla ima ulogu u tome koliko gnojiva treba vašoj glauci. Možda ćete morati manje hraniti ako u tlu ima organskog materijala; mješavina “bez zemlje” možda će trebati više dodataka.
 • Kako biste izbjegli nakupljanje zaostalog gnojiva, isperite tlo pri svakom zalijevanju puštajući višak vode da iscuri kroz odvodne rupe. Za ispiranje ako zalijevate pri dnu, razmislite o dodavanju male količine vode na vrh tla nakon namakanja.
 • Nemojte hraniti tijekom hladne sezone.

Cvijeće pileje glauce

Zdrava pilea glauca nosi nakupine malih, neupadljivih bijelih, ružičastih ili breskvinih cvjetova duž svojih stabljika. Cvatnja počinje u kasno proljeće i događa se sporadično tijekom vegetacije.

Iako cvjetovi sami po sebi nisu vrhunac, oni ispuštaju bezopasnu ljusku peluda u zrak kada se zalijevaju.

wop pkjcnehwa

Osnovno obrezivanje

Nema posebnih trikova za obrezivanje pileje glauce. Dotjerivanje se sastoji od rezanja mrtvih ili oštećenih listova. Izrast se po želji može prorijediti.

Obrezivanje je češće potrebno kada se biljka uzgaja kao pokrivač: stanjivanje zamršene prostirke poboljšava cirkulaciju zraka, kao i izgled.

Nemojte uklanjati više od 20% biljke odjednom. Veću rezidbu obavite u fazama.

Odrežite stabljiku lista gdje se pričvršćuje za glavnu granu. Možete koristiti škare ili škare, ali uvijek koristite sterilne alate. Umakanje u izopropilni alkohol (trljanje) pomaže u izbjegavanju širenja patogena.

Presađivanje

Presađivanje je stresan događaj za vašu biljku i ponekad može uzrokovati više problema s njegom pileje glauce nego što ih rješava: za njih je stresnije od rezidbe. Ovi savjeti pomoći će da operacija bude uspješna:

 • Nemojte se žuriti s presađivanjem mladica. Planirajte pričekati godinu ili čak i više prije nego što ih uzmete iz posude.
 • Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje kako bi biljka imala vremena da se ponovno uspostavi.
 • Pilei ne smeta što su malo prevelika za svoju posudu. Međutim, njihov korijenski sustav nije velik, tako da to nije često problem.
 • Ako je biljka zdrava i raste, presađujete je samo svake druge ili treće godine.
 • Biljci je lakše ako presadi u samo za jednu veličinu veću posudu. Ako držite istu posudu, nježno uklonite malo stare zemlje i obnovite je slično sastavljenom svježom mješavinom.

Razmnožavanje

Pilea glauca se lako razmnožava! Brzo i lako se ukorijenjuju u tlu ili vodi.

Počnite rezanjem komada stabljike od jednog do 3cm neposredno iznad čvora (nasip iz kojeg izlazi lišće). Skinite nekoliko donjih listova.

Mladost je najbolji izvor za reznice. Ukorijenite više reznica za puniju posudu.

Ukorjenjivanje u tlu

Ovo je preporučena metoda jer potiče snažno korijenje od samog početka.

 1. Koristite istu vrstu podloge u kojoj matična biljka raste. Zagladite tlo i položite segmente na vrh.
 2. Pobrinite se da reznica ima dobar kontakt s tlom, ali nemojte ih jako pritiskati ili prekrivati. Također, nemojte tapšati tlo oko njih: najbolje uspijevaju u labavom, prozračenom mediju. Napomena: Potapanje krajeva u hormon za ukorjenjivanje je dobro osiguranje, iako nije potrebno.
 3. Dobro zalijevajte i održavajte laganu vlažnost tla.
 4. Ovo je vrijeme kada je visoka vlažnost korisna. Postavljanje prozirnog plastičnog poklopca pomoći će održavanju idealnih uvjeta. Opasnost je od truleži ili plijesni, stoga svaki dan ili dva otvorite poklopac i prozračite biljku.

Ukorjenjivanje u vodi

Stavljanje reznice u vodu uklanja nagađanje o tome kako se korijenje razvija. Njegova je mana to što korijenje uzgojeno u vodi možda treba ponovno izrasti nakon što se stavi u tlo.

 1. Stavite reznicu u čistu, dekloriniranu vodu. Pročišćeno je najbolje. Držite lišće suhim.
 2. Osigurajte dobro svjetlo i mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.
 3. Korijeni bi se trebali pojaviti za jedan ili dva tjedna. Presadite u tlo kada korijenje bude dugačko oko 3cm.

Dajte im vlastitu posudu ili ih dodajte u posudu matične biljke.

Uzgoj mladica

Još je lakše razmnožavati male biljčice koje rastu iz odrasle biljke. One izbijaju iz tla ili uz donje stabljike.

Ako ih ostavite na mjestu, izvorna sadnja će se zgusnuti, ali ih također možete odrezati i tretirati kao reznice stabljike.

wop iupnaplchnna

Savjeti za njegu pileje glauce

 • Ako vidite duge stabljike, pojačajte svjetlo i provjerite da li pravilno zalijevate.
 • Naučite jezik svoje biljke. Glaucino lišće ima tendenciju da izgubi sjaj kada im zatreba voda.
 • Odrežite lišće koje ostane uvelo ili bez boje nakon dobrog zalijevanja.
 • Žuto lišće obično predstavlja problem sa zalijevanjem – ako ne, to bi mogao biti znak pothranjenosti. Lagano hranite i pratite rezultate.
 • Biljka će smanjiti broj listova ako je svjetlost preniska: smanjite gubitke dajući im svijetle uvjete.
 • Pilea glauca neminovno odbacuje starije listove, pa se neka vas ne uznemiruju povremeni gubici.
 • Ako želite grmoliju biljku, stavite odrezane stabljike natrag u tlo nakon podrezivanja. Razmnožavanje može biti tako jednostavno!
 • Glauca je dobra biljka u životinjskom vivariju, ali operite lišće prije nego što ga dodate u okoliš.

Profesionalni savjet: pomiješajte blagi sapun za suđe s vodom u posudi, a zatim umočite biljku naopako za temeljito čišćenje. Dobro isprati!

Je li pilea glauca otrovna za kućne ljubimce i ljude?

Pilea glauca je sigurno netoksična i za ljude i za životinje – još jedan razlog zašto su odlične biljke za vivarij.

Štetočine

Njega pileje glauce može biti ugrožena uobičajenom ulogom štetnika. Znakovi koje treba tražiti uključuju deformirano lišće, mrljasto lišće i sveukupno zaostajanje u razvoju.

Prvi korak je odrediti koji štetnik napada vašu biljku :

Paukove grinje – Ovi sićušni paukovi ostavljaju male paukove mreže… imaju tendenciju da se skupljaju ispod lišća.

Brašnaste bube– Ovaj se kukac pojavljuje kao bijele, pamučne mrlje, obično na lišću i u pukotinama. Drugi znak je ljepljiva medljika ili crna čađava plijesan na donjim listovima.

Lisne uši – Ove obične sokovnike obično se skupljaju u krda ispod lišća, ali se mogu naći i drugdje na biljci. Još jedan izdajnički znak je prisutnost medljike.

Ljuske – obično bez nogu u svom odraslom obliku, ovi insekti izgledaju poput obojenih kvržica na lišću i stabljikama. Lako ih je zamijeniti za dio biljke. Protrljajte da vidite hoće li se skinuti.

Jedan brzi tretman je nanošenje alkohola na pojedince ili male grupe; ovo ubija u kontaktu. Neki uzgajivači prskaju zahvaćene biljke mješavinom šalice alkohola na litru vode.

Ako je zaraza dobro utvrđena, drugi učinkoviti tretmani uključuju lagano hortikulturno ulje ili insekticidne sapune. Oni su nježni, ali njihova učinkovitost nestaje nakon što se osuše. Moraju kontaktirati štetnika kada su mokri.

Svaki tretman zahtijeva praćenje dok se infestacija ne riješi. Ako ste očajni, možete isprobati oštrije pesticide; iako unošenje toksina u kućnu viseću košaru ili stolnu biljku nije sjajno i ne želite ih koristiti u vivariju.

Za sve te štetočine najbolja prevencija je zdrava biljka!

Bolesti

Glavni rizik od bolesti je mokro lišće ili tlo. Prekomjerna vlaga otvara vrata pjegavosti lišća, botritisu, južnjaci i, prije svega, truleži korijena. Prevencija je najbolji lijek: Pilea glauca ne zahtijeva visoku vlažnost, tako da nije teško zadržati vlagu.

Izbjegnite probleme tako što ćete osigurati tlo s dobrom dreniranjem, pustiti gornjih 2cm tla da se osuši između zalijevanja i održavati lišće suhim.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Kompostiranje Organizacija i planiranje vrta Permakultura Vrtlarenje

17 najkorisnijih upotreba kore citrusa u vrtu

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Kako spriječiti pretjerani rast začinskog bilja i povrća

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma umire? (I kako to popraviti)