Zašto moj bosiljak vene? (uzroci i rješenja)

wop Bosiljak76843

Bosiljak je idealna biljka za uzgoj u vašoj kuhinji ili začinskom vrtu, a općenito ima reputaciju da se o njima lako brine. Mogu se obrezivati i redovito razmnožavati kako bi se osigurala kontinuirana opskrba svježim bosiljkom, sve dok možete održavati svoje biljke zdravim. Ako naiđete na probleme i vaš bosiljak umire, ovaj će vam članak pomoći identificirati uzrok i popraviti svoju biljku.

Zašto moj bosiljak vene? Dva najčešća uzroka odumiranja bosiljka su prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje. Temperaturni stres, problemi s rasvjetom, bolesti ili štetnici također su česti uzroci venuća ili umiranja bosiljka. Bosiljak je obično jednogodišnja biljka, tako da pojedinačne biljke obično traju samo jednu vegetacijsku sezonu.

Ovaj članak pokriva svaki od uobičajenih razloga zašto vaš bosiljak umire. Objasnit će vam što treba tražiti da biste identificirali problem i pokazati vam kako popraviti svoj bosiljak.

Problemi s zalijevanjem

Bosiljak zahtijeva dosljedno vlažno tlo, ali ne uspijeva dobro kada njihove potrebe za zalijevanjem nisu zadovoljene. Previše vode može biti još štetnije od premalo vode. Zapravo, oživljavanje nedovoljno zalivene biljke obično je puno lakše nego oživljavanje previše zalivene biljke.

wop Bosiljak9658

Prekomjerno zalijevanje

Pretjerano zalijevanje najčešći je uzrok odumiranja vašeg bosiljka. Iako bosiljak voli stalan pristup vodi, njihovo je korijenje slabo prilagođeno da se nosi s vlažnim tlom. U dobro drenirajućem tlu postoji mnogo zračnih prostora koji omogućuju nesmetanu cirkulaciju zraka oko korijena. U vlažnom tlu voda ispunjava te praznine i uskraćuje korijenima kisik, što je neophodno za njihov opstanak.

Bez kisika, korijenje prestaje raditi i vaš bosiljak ne može dobiti vodu i hranjive tvari koje su joj potrebne za preživljavanje. Vrlo brzo, vaš bosiljak će uvenuti i ako brzo ne identificirate problem, vaš bosiljak vjerojatno neće preživjeti.

Imajte na umu da se prekomjerno zalijevanje može dogoditi zbog više od običnog zalijevanja. Svaki čimbenik koji smanjuje prozračivanje korijena ili uzrokuje da tlo ostane vlažno prouzročit će isti problem. Čimbenici uključuju;

  • Sadnja u posudu bez drenažnih rupa, ili onu u kojoj su drenažne rupe neadekvatne.
  • Korištenje tla koje slabo drenira.
  • Sadnja bosiljka u preveliku posudu. Tlu će trebati dosta vremena da se osuši, a korijenje će dulje vrijeme ostati bez kisika.
  • Zalijevajte svoj bosiljak bez provjere tla da vidite je li potrebna voda.

Kako izgleda prekomjerno zaliveni bosiljak?

Prekomjerno zaliveni bosiljak će u početku razviti bljeđe, žućkasto lišće, koje često počinje od donjih listova prema gore. Ubrzo slijedi uvenuće lišća i možete primijetiti uvredljiv miris iz tla. Tlo će biti mokro, a izvadite li biljku iz posude, korijenje će biti kašasto i smeđe ili crne boje.

wop icvvizttvckv

Kako pomoći bosiljku koji je uvenuo zbog prekomjernog zalijevanja

Ako rano uočite problem, najbolje je prestati zalijevati i pustiti da se tlo osuši. Provjerite je li vaša biljka u odgovarajućoj posudi i zemlji. Nakon što se tlo osuši, trebali biste nastaviti zalijevati, ali provjeravajte biljku svaki dan ili dva, a zalijevajte tek kada se površina tla osuši.

Ako vaša biljka jako vene, ili ako je korijenje smrdljivo ili kašasto, onda imate trulež korijena, a šanse da biljka preživi su prilično niske. 

Nedovoljno zalijevanje

Ovo je možda najlakši problem za rješavanje. Ako ste zaboravili zaliti svoj bosiljak, a tlo je suho, vaša će biljka jako uvenuti i izgledati vrlo tužno. Možda ćete vidjeti hrskave, smeđe listove i malo lišća, a posuda će biti vrlo lagana za podizanje.

Srećom, često se vrlo dobro oporavljaju, čak i kada izgleda da vaš bosiljak vene. Temeljito zalijte svoju bosiljak kako biste je oživjeli. Stavite ga na jako, neizravno svjetlo, a ne na puno sunce i zalijevajte svoju biljku svaki put kada je površina tla suha na dodir.

Nakon što biljka oživi i izraste novo lišće, možete vratiti svoju biljku na izravnu sunčevu svjetlost i nastaviti s normalnom njegom.

Izbjegavanje podvodnjavanja može biti teško, ali razvijanje navike za provjeru potreba za vodom vaših biljaka svaki dan ili dva dobra je strategija da se to spriječi. Alternativno, možete koristiti posudu za samozalijevanje ili čak uzgajati svoj bosiljak u pametnoj posudi za biljke kako biste automatizirali proces njege.

Oštećenje od hladnoće

Bosiljka nije otporan na hladnoću i obično će jako patiti ako su izložene bilo kakvom mrazu. Čak i temperature ispod 10°C mogu uzrokovati stres vaše biljke i dovesti do uvenuća. Niže temperature također mogu povećati rizik od prekomjernog zalijevanja zbog smanjenih potreba biljaka za vodom i manjeg isparavanja.

Ako vaš bosiljak raste unutra, rijetko ćete imati problema s temperaturom, osim ako je vaša biljka postavljena pored prozora na propuhu. Kada uzgajate bosiljak vani, provjerite je li nestao sav rizik od mraza prije nego što posijete sjeme ili premjestite svoje biljke van.

wop giupgbhg

Problemi s rasvjetom

Ponekad problemi s rasvjetom mogu biti uzrok odumiranja bosiljka. Ako ste ubrali bosiljak za svoj vrt s ljekovitim biljem, lako je zaboraviti važnost osiguravanja optimalne rasvjete za vašu biljku.

Bosiljak preferira puno sunca, pa su prozori okrenuti prema jugu ili zapadu idealni. Puno sunce izvrsno je tijekom većeg dijela godine, ali može biti malo na ljetnoj vrućini, stoga pripazite na sprženo ili hrskavo lišće, što bi trebao biti znak da ga vratite s prozora.

Ako vaš bosiljak umire zbog problema s rasvjetom, slaba svjetlost je daleko vjerojatniji uzrok. Slaba svjetlost će uzrokovati spor, dugonogi rast, a novi listovi će biti manji ili zakržljali.

Vaš bosiljak reagira na slabiju svjetlost raspoređujući klorofil u lišće kako bi uhvatila što više svjetla. Zbog toga lišće može izgledati živahnije nego inače, a možda mislite da je vaša biljka slika zdravlja.

Međutim, dugotrajno slabo osvjetljenje uskoro će dovesti do žutila lišća, smeđih donjih listova, opadanja lišća i na kraju uzrokovati da vaš bosiljak klone ili vene.

Ako ne možete osigurati izravnu sunčevu svjetlost za svoju bosiljak, onda je jarko, neizravno svjetlo sljedeća najbolja stvar. Ako držite ruku podignutu u području jakog, neizravnog svjetla, vaša bi ruka trebala bacati sjenu s nejasnim rubom. Ako uopće nema sjene, svjetlo je vjerojatno nedovoljno za vašu biljku.

Bolest

Iako postoji nekoliko problematičnih bolesti koje mogu utjecati na bosiljak, postoje samo dvije koje će dovesti do toga da bosiljak ugine ili uvene.

Fusarijsko uvenuće

Fusarijsko uvenuće skupina je gljivičnih bolesti koje se prenose u tlu koje pogađaju brojne ukrasne i jestive biljke. Ova gljivična infekcija napada biljku, blokira žile, sprječavajući transport vode i hranjivih tvari kroz biljku. Pojavljuju se simptomi uključujući usporavanje rasta, uvenuće, žutilo lišća, gljivične naslage na stabljikama i lišću i truljenje stabljika.

Ako vaša biljka ima fuzariozno uvenuće, jedino rješenje je zbrinuti biljku i paziti da ne zarazite druge biljke. Savjetovao bih zbacivanje zemlje i temeljito steriliziranje posude prije nego što u njoj uzgajate bilo što drugo.

Trulež korijena

Gniloba korijena je bolest uzrokovana zbirkom bakterija i gljivica koje rezultiraju sličnim simptomima i imaju zajednički uzrok. Anaerobni uvjeti u tlu vašeg bosiljka oslabljuju korijenje i dopuštaju oportunističkim organizmima da napadaju korijenje vaše biljke.

Gniloba korijena često može biti razorna, što može dovesti do odumiranja vašeg bosiljka, ali rana infekcija se ponekad može izliječiti. Trulež korijena i prekomjerno zalijevanje idu ruku pod ruku, pa ako primijetite bilo kakve znakove toga, temeljito provjerite svoju biljku.

Bitno je presaditi biljku i ukloniti sve zahvaćeno korijenje, a trebali biste paziti da nakon presađivanja zalijevate konzervativno kako bi se biljka imala priliku oporaviti.

Štetočine

Unutra su najveći krivci lisne uši i paukove grinje . Vani, puževi također mogu biti veliki problem i čest su uzrok odumiranja bosiljka. Lisne uši i paukove grinje su i štetnici koji sišu sok.

Možda ćete primijetiti pjegavosti lišća na mjestima gdje su napale biljku, a loša zaraza dovest će do uginuća biljke od dehidracije ili infekcije od oportunističkih bolesti zbog oslabljene biljke.

Paukove grinje su vrlo male i mogu se brzo razmnožavati. Potražite mreže poput pramenova između lišća i pažljivo pogledajte obje strane lišća kako biste uočili kukce. Lisne uši su veće i treba ih lako uočiti.

Postoje brojni tretmani koji mogu kontrolirati vašu zarazu kukcima.

Zašto stabljika mojeg bosiljka postaje smeđa?

Smeđe stabljike mogu biti znak bakterijskih ili gljivičnih bolesti. Ako je stabljika mokra ili kašasta, onda vaša biljka ima veliki problem i trebali biste brzo poduzeti mjere kako biste spasili svoju biljku.

Ako je vaš bosiljak inače zdrav, smeđa stabljika može biti znak da postaje drvenasta. Drvenasta stabljika bit će čvrsta i manje fleksibilna od mlađih stabljika. Stariji bosiljak obično će razviti drvenaste donje stabljike.

Kako da oživim svoj bosiljak?

Rješenje ovisi o uzroku odumiranja vašeg bosiljka. Prije nego što pokušate oživjeti svoju biljku, morate pažljivo ispitati svoju biljku i uvjete uzgoja.

Bosiljak koji vene zbog nedovoljnog zalijevanja obično će se brzo oporaviti kada počnete pravilno zalijevati, ali može biti teže oživjeti svoju biljku iz nekih drugih uzroka.

Koliko dugo će Bosiljak živjeti?

Većina vrsta bosiljka, uključujući one koje se najčešće uzgajaju kod kuće, jednogodišnje su biljke i žive samo jednu vegetacijsku sezonu. Bosiljak obično živi između 6-9 mjeseci. Dakle, ako vaš bosiljak umire, imajte na umu da je to možda samo kraj njenog normalnog života.

Kako popraviti umirući bosiljak razmnožavanjem novih biljaka

Sjajna stvar kod uzgoja bosiljka je to što se tako lako razmnožava. Ne morate brinuti da će vaš bosiljak umrijeti kada možete uzeti samo nekoliko reznica i razmnožavati ih u tlu ili vodi. 

Listovi mladog bosiljka obično imaju najbolji okus, pa je dobra ideja razmnožavati bosiljak svakih nekoliko mjeseci kako biste uvijek imali svježe zalihe bosiljka na prozorskoj dasci.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više