Simptomi prekomjernog zalijevanja ljiljana mira (i kako ih riješiti)

wop Ljiljan mira628262 2

Sa svojim sjajnim listovima u obliku koplja i visokim bijelim cvjetovima, ljiljan mira (spathiphyllum) čini izvrstan izbor sobne biljke. Najčešći problem s brigom za ljiljan mira je prekomjerno zalijevanje. Ovaj će vam članak pomoći identificirati uobičajene simptome prekomjernog zalijevanja ljiljana mira i pokazati vam kako svojoj biljci vratiti savršeno zdravlje.

Glavni simptomi prenatopljenog ljiljana mira su široko rasprostranjeno požutjelo lišće, smeđi vrhovi listova, generalizirano opadanje, bolesti pjegavosti lišća i smeđe, kašasto korijenje. Loše drenirajuća posuda ili tlo, prekomjerno zalijevanje ili zalijevanje po rasporedu glavni su faktori za prekomjerno zalijevanje.

Simptomi prekomjernog zalijevanja ljiljana mira

Doista je lako zalijevati svoje sobne biljke, a ljiljani mira (Spathiphyllum) nisu iznimka. Zapravo, budući da ljiljani mira tako spektakularno padaju kada su pod vodom, uvijek postoji iskušenje da ih zalijete kada ste u nedoumici.

Prvi simptom koji treba tražiti je da lišće postaje blijeđe i općenito žuto. To često utječe na donje listove više nego na gornje listove.

Uz nastavak prekomjernog zalijevanja, možete početi vidjeti male vodene mjehuriće na lišću i znakove edema listova. Ako se ljiljan mira i dalje pretjeruje, korijenje se počinje boriti, a uskoro će se razviti i drugi simptomi.

Listovi mogu razviti smeđe ili crne vrhove, smeđe rubove, a ponekad mogu biti zahvaćeni bakterijskom ili gljivičnom bolešću , koja će se prikazati kao smeđe, crne ili žute mrlje na lišću.

Konačno, dugotrajni vlažni uvjeti će uzrokovati pojavu truleži korijena , što će dovesti do mirisa truleži koji izlazi iz tla. Ako pregledate korijenje u ovom trenutku, možete očekivati ​​da će biti smeđe/crno, kašasto, lomljivo i smrdljivo. Ovo je stvarno loša vijest za vašu biljku.

wop Zalijevanje34835683568

Što uzrokuje simptome prekomjernog zalijevanja

Zanimljivo je da prve simptome prekomjernog zalijevanja uzrokuje biljka previše vode iz tla. Listovi nabubre kad se prepune vodom.

Sljedeći simptomi nastaju kada korijenje počne loše funkcionirati i prestane apsorbirati vodu. Uvjeti vlažnog tla zaista nisu zdravo okruženje za korijenje vašeg ljiljana mira. Nije problem višak vode, već nedostatak kisika u tlu zbog preplavljenih uvjeta.

Korijenju je potreban kisik da bi preživjeli, a oni ga normalno primaju iz prostora ispunjenih zrakom u tlu. Kada voda ispuni sve te prostore, korijenje ubrzo potroši raspoloživi kisik.

Korijenje se tada počinje gušiti i zbog toga ili umire ili ih napadaju bakterijski ili gljivični patogeni koji napadaju kada je korijenje oslabljeno.

wop ui43bhw5l5lhb3kllccu44j6k4

Čimbenici koji povećavaju rizik od prekomjernog zalijevanja vašeg ljiljana mira

Zapamtite da je prekomjerno zalijevanje zapravo svaka situacija koja uzrokuje da vaš ljiljan mira sjedi u vlažnom tlu dulje vrijeme. Pogledajmo glavne čimbenike koji uzrokuju prekomjerno zalijevanje.

  • Prečesto zalijevanje – Počnimo najprije s očitim. Nemojte zalijevati svoj ljiljan mira prema rasporedu. Prije zalijevanja pričekajte da barem gornja polovica tla postane suha na dodir. To može potrajati od nekoliko dana do više od dva tjedna, ovisno o nizu čimbenika.
  • Veličina posude– mala biljka u velikoj posudi izložena je velikom riziku od prekomjernog zalijevanja. Tlo će dugo ostati vlažno nakon zalijevanja.
  • Materijal posude– Plastične, metalne i glazirane keramičke posude nisu porozne. To rezultira manjim gubitkom vode iz tla. Terakota i drvo su porozni i tlo će izgubiti vlagu kroz stijenke posude.
  • Zaboravljanje isprazniti posudu za kapanje – Ako ostavite dno posude u vodi, brzo će se razviti trulež korijena. Ispraznite pladanj za kapanje nedugo nakon zalijevanja, pazeći da se sav višak vode ispusti iz posude.
  • Sezona – ljiljani mira rastu puno sporije zimi, a tlu će trebati puno dulje da se osuši nakon zalijevanja, što povećava rizik od prekomjernog zalijevanja ljiljana mira.
  • Temperatura i protok zraka – Niske temperature i nedostatak protoka zraka smanjuju isparavanje i transpiraciju, uzrokujući da se tlo sporije suši nakon zalijevanja.

Rješenja za prekomjerno zalijevanje ljiljana mira

Dva su glavna aspekta popravljanja preplavljenog ljiljana mira. U nastavku ću pokriti trenutne radnje koje trebate poduzeti. Drugi dio je prevencija, koja proizlazi iz osiguravanja dobrih uvjeta za uzgoj vašeg ljiljana mira. 

Presađivanje

Jedan od najsigurnijih načina da oživite preplavljenu biljku je presaditi je u smjesu zemlje koja se slobodno drenira. Mogli biste pričekati da se trenutna mješavina isprazni, ali u ekstremnim scenarijima, presađivanje će biljku mnogo brže izvući iz vlažnih uvjeta.

Izbacite biljku iz posude i uklonite što je više moguće mokre zemlje bez lomljenja korijena. Sada ga možete presaditi u posudu iste veličine ili u posudu sljedeće veličine.

Ova odluka će se temeljiti na tome koliko je velika korijenska kugla. Ako izgleda da će udobno stati u svoju trenutnu posudu, upotrijebite ju ponovno. Ako, s druge strane, korijenje izgleda kao da počinje biti prenatrpano, presadite ga u posudu sljedeće veličine.

Napomena – Ako uopće postoji bilo kakav znak truleži korijena, presadite u čistu posudu za biljke i svježu zemlju. Ponovno korištenje iste posude riskira ponovnu pojavu problema.

Nemojte biti u iskušenju da posadite u puno veću posudu jer će višak zemlje zadržati vodu i riskirate ponovno stvaranje močvarnog okruženja koje pokušavate izliječiti.

Upotrijebite kvalitetnu mješavinu zemlje za kućne biljke i dodajte 1/3 perlita ili krupnog pijeska kako biste poboljšali drenažu. Lagano zapakirajte tlo i nemojte ga previše zbijati jer će to smanjiti protok vode i zraka oko strukture korijena.

Obično zemlja koju kupite dolazi u plastičnoj vrećici i trebala bi biti malo vlažna. Ako je to slučaj, zasad nemojte uopće zalijevati, već dajte biljci priliku da dođe do daha.

wop jk5n34jllkk6n4k5lj2wj2wnk5lc44ww

Zalijevanje

Tek kada se tlo počne sušiti, nanesite vodu. Nemojte zalijevati prema rasporedu , već se oslonite na provjeru osjećaja tla. To se najpouzdanije postiže uranjanjem prsta u medij za uzgoj.

S manjim biljkama u posudama manjim od 15cm u promjeru, gornjih 3-5cm trebalo bi biti suho, a sve dublje od toga malo vlažno. U posudama većim od 15cm, gornja polovica tla može se ostaviti da se osuši između zalijevanja.

Kada ponovno počnete zalijevati svoj ljiljan mira, nanesite vodu do točke da teče iz drenažnih rupa na dnu posude. Pričekajte nekoliko minuta dok višak vode ne prestane istjecati, a zatim odbacite vodu iz tanjurića i nemojte ponovno zalijevati sve dok tlo ne ispuni upravo spomenute kriterije.

Razlog zašto radije zalijevam kada je vrh tla suh, a ne na tjednoj bazi, na primjer, je taj što će isparavanje varirati ovisno o lokalnim uvjetima.

Ponekad ćete morati zalijevati samo svaka 1-2 tjedna, a u nekima svaka tri do četiri dana. Veličina biljke također će utjecati na količinu koju transpirira, a to će zauzvrat utjecati na vlažnost tla.

Čak će i neiskusni vrtlar brzo postati vješti u osjećaju zadržavanja vlage u tlu. Prilikom uzgoja sobnih biljaka to je jedna od najvažnijih vještina.

Najprije pregledajte posudu i uvjerite se da ima rupe za drenažu i da one nisu začepljene. Ako nema odgovarajuće drenaže, voda se zadržava oko korijenskog sustava i trulež je neizbježna.

Ako drenaža nije problem, pobrinite se da tanjurić u kojem stoji posuda ne sadrži vodu. Ta voda u tanjuriću spriječit će otjecanje vode iz posude i opet ste stvorili močvaru, a ne zemlju koja slobodno drenira.

Hranjenje

Nakon što presadite svoju prezalivenu biljku nemojte je odmah hraniti. Biljka oslabljena prekomjernim zalijevanjem može doživjeti veći stres ako bude oplođena nakon presađivanja.

Izbjegavajte primjenu bilo kakvog gnojiva 3 mjeseca, a tek nakon toga prijeđite na raspored hranjenja. Hranjenje potiče ponovni rast i za sada se želimo usredotočiti na oporavak.

Nakon otprilike mjesec dana možete početi hraniti svoju biljku uravnoteženim gnojivom za kućne biljke. Hranite ga jednom mjesečno tijekom vegetacije, a zatim ga ponovno smanjite na jednom svaka dva mjeseca tijekom zime.

Rasvjeta

Nakon što ispravite sve probleme s drenažom i presadite biljku, premjestite biljku na mjesto gdje je na jakom svjetlu, ali ne na izravnom suncu. Ovo su biljke preferirani uvjeti rasta i vrtlar ne želi pogoršati problem prekomjernog zalijevanja problemom s rasvjetom.

U svom prirodnom okruženju ova biljka raste u sjeni drugih biljaka. Voli svjetlost, ali ne i sunce. U slučaju da je biljka već oslabljena pretjeranim zalijevanjem, njena sposobnost da se oporavi od izravne sunčeve svjetlosti bila bi ozbiljno ugrožena.

Temperatura

U idealnom slučaju, ljiljan mira voli biti na temperaturama između 18-27°C. Iako je normalno tolerantna na temperature izvan ovog raspona, zdrava biljka bila bi nesretna na bilo čemu ispod 4°C.

Vaša je biljka u načinu oporavka i preporučio bih da je držite unutar granica idealnog raspona ako je moguće. Također, pokušajte osigurati da ne bude izložen propuhu.

Vlažnost

Vlažnost je još jedan čimbenik koji treba uzeti u obzir kod ljiljana mira. Dolaze iz vlažnog tropskog okruženja i suhi zrak u kućama i stanovima nije nužno idealan za njih. Ako ih možete okružiti biljkama za pratnju, one će stvoriti vlastiti mikrosustav i trebale bi jedno drugo održavati dovoljno vlažnim.

Ako to nije opcija, stavite kamenčiće u posudu za biljke i napunite ju vodom do tik ispod površine kamenčića. Baza biljke treba biti čista od vode, ali stalno isparavanje će podići razinu vlage.

U zaključku

Pretjerano zalijevanje ljiljana mira najčešći je problem u njezi ove divne sobne biljke, ali se lako može spriječiti slijedeći savjete iz ovog članka.

Ne brinite previše ako je vaša biljka nepopravljiva, budući da je uzgoj sobnih biljaka iskustvo stalnog učenja. Definitivno učim mnogo više iz svojih neuspjeha nego iz uspjeha, stoga uzmite pozitivno iz svakog iskustva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: