Zašto biste trebali odabrati vrećice za uzgoj umjesto plastičnih posuda

Ako ste aktivni u vrtlarskoj zajednici, možda ste čuli za platnene vrećice za uzgoj. Ako mislite da je ovo prolazna moda, organski DIY trend koji su svi prihvatili, razmislite ponovno!

To je zapravo prilično održiv način uzgoja biljaka i može biti trajna zamjena za plastične posude.

Vreće za uzgoj čine vrtlarstvo lakšim – pogotovo ako nemate vanjskog prostora – a ovih je dana vrlo lako nabaviti ih.

Možete ih čak i sami napraviti od materijala koji leže po kući. Ali budući da vrećice za uzgoj nisu baš uobičajene, razumijemo ako sumnjate.

Možda mislite da će vrećice za rast ugušiti rast vaših biljaka ili da neće izdržati vjetar ili kišu. Pa, ovdje smo da razjasnimo te zablude i razjasnimo zašto biste trebali odabrati vrećice za uzgoj umjesto plastičnih posuda.

Dokazano su zdravije za vaše biljke od plastičnih posuda i lako ih je transportirati i skladištiti.

Dakle, pogledajmo pobliže kakve su vrećice za uzgoj u usporedbi s plastičnim posudama i zašto ih ne biste trebali tako brzo odbaciti.

Što su torbe za uzgoj tkanine?

Slično plastičnim posudama, tkanine za uzgoj sadrže tlo za uzgoj biljaka.

Također možete pronaći vrećice za uzgoj izrađene od plastike i drugih sintetičkih materijala. Osim toga, dolaze u različitim veličinama, obično u rasponu od 1 do 200 galona.

Ako želite uzgajati malo povrće poput rajčica, krastavaca i zelene salate, trebali biste se odlučiti za manju veličinu. Međutim, ako planirate posaditi drvo, bolja je veća vreća.

Prednosti vreća za uzgoj

  • Zdraviji korijeni: Pospješuje obrezivanje korijena umjesto kruženja korijena
  • Bolja kontrola temperature: prozračni materijal olakšava regulaciju temperature
  • Poboljšana drenaža: višak vode može otjecati kroz tkaninu
  • Jednostavan za korištenje i spremanje: Zauzima malo prostora i može se sklopiti
  • Svestrano: posadite izravno u zemlju ili u stanu

Zdraviji korijeni

Biljka će uskoro prerasti plastičnu posudu. Kada korijenje biljke dosegne rub vaše posude, nastavlja rasti u potrazi za više vode i hranjivih tvari. Korijenje se nema kamo rastegnuti, pa počinje rasti u krugovima i završava u spletu. To može drastično povećati probleme sa stagnacijom vode i oksigenacijom, osobito ako voda ne otječe pravilno iz posude.

To sužava korijenje, stavljajući nepotreban pritisak na stabljiku, uzrokujući oštećenje tkiva korijena i stabljike i ozbiljno slabeći biljku.

Biljke vezane za korijen uspijevaju u vrećama za uzgoj

Platnene vrećice za uzgoj izbjegavaju ovaj problem jer kako se korijenje približava rubu vrećice, biva izloženo zraku, što zaustavlja rast korijena.

Taj se fenomen naziva zračna rezidba i ključna je za zdravlje biljke jer sprječava pretjerano izrastanje korijena i oštećenje cjelokupne strukture korijenove bale.

Uz zračno orezano korijenje dobivate vlaknastiji korijenski sustav koji mu omogućuje da uzme više hranjivih tvari i vode. Na drugom kraju spektra, dobivate izraslo i stisnuto korijenje u biljkama u posudama.

NASTAVI ČITATI

Bolja kontrola temperature

Plastične posude i žardinjere mogu apsorbirati puno topline, osobito ljeti ili na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Nažalost, ova se toplina ne može dovoljno brzo raspršiti da bi je biljke apsorbirale.

S druge strane, platnene vrećice su prozračne i mogu dinamički otpuštati toplinu zbog svoje porozne konstrukcije.

Zbog kvalitete prozračnosti platnenih vrećica, veći dio zemlje je izložen zraku, dok plastične posude zraku izlažu samo gornji sloj zemlje.

S više kontakta dolazi do boljeg prozračivanja, što sprječava zbijanje tla i povećava unos hranjivih tvari iz tla.

Također, voda može lako prodrijeti kroz tlo kada sadrži više zraka, što omogućuje ravnomjerniju raspodjelu.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, mogućnost pregrijavanja vaših biljaka drastično je smanjena s vrećicama za uzgoj od tkanine. Možete ih ostaviti na suncu bez brige o pregrijavanju.

Poboljšana drenaža

Pretjerano zalijevanje vrećice za uzgoj od tkanine puno je teže u usporedbi s plastičnim žardinjerama. Zbog porozne prirode ovih vrećica, višak vlage će iscuriti.

Dok je za lonce od tkanine potrebno malo više vode nego za lonce, dobra stvar je što se ne morate brinuti o razvoju plijesni ili gljivica zbog zadržavanja vode.

A budući da je tlo u vreći za uzgoj u većem kontaktu sa zrakom, više vode može pobjeći isparavanjem. Važno je provjeriti je li torba za uzgoj tkanine koju kupujete izrađena od prozračnog materijala.

Jednostavno rukovanje i skladištenje

Skladištenje lonca može biti pravi problem kada se ne koristi. Uvijek riskirate da ih slomite ili okrhnete kad ih premještate (ionako ih nije tako lako premjestiti), a ostavljanje naslaganih u vašem dvorištu može se pokazati pravim trnom u oku.

Žarišta gniježđenja keramičkih posuda

Osim toga, možda ćete morati premjestiti cijelu hrpu u svoju šupu izvan sezone, što je samo po sebi težak zadatak. Nasuprot tome, torbe za uzgoj lako je pohraniti i rukovati.

Vreće za biljke od tkanine mogu se sklopiti i pospremiti, što je prednost u odnosu na prostorno zauzimajuće posude. Također, lonci koji se češće nalaze često izgledaju jednolično i na kraju diktiraju dekor prostora.

Još jedna značajna prednost Growbags je ta što svoje biljke možete pokrenuti puno ranije tijekom sezone.

Ako živite u hladnoj klimi s kratkom vegetacijskom sezonom, svoje biljke možete započeti uzgojem sadnica u zatvorenom tijekom zime.

U područjima s kratkim dnevnim satima, možete koristiti umjetna svjetla u blizini ovih vreća dok ih uzgajate u zatvorenom prostoru.

Budući da su vrlo laki za rukovanje i transport, biljke možete premjestiti van kada je malo toplije vrijeme bez brige da ćete oštetiti korijenje.

Osim toga, neke vrećice za uzgoj od tkanine su biorazgradive, što znači da ih možete staviti u zemlju s biljkama i pustiti da istrunu.

Ako je vani dovoljno toplo, možete iznijeti vrećicu za uzgoj van bez ometanja korijena. To štiti vaše biljke od ozljeda i smrti.

Svestran

Growbags se mogu koristiti bilo gdje i većina ljubitelja sobnih biljaka preferira ih jer su jako lagane.

Također su vrlo popularni među ljudima koji putuju s njihovim biljkama, posebno korisnicima kamp prikolica i kamp prikolica.

Growbags imaju ručke tako da ih možete lako nositi naopako i obrnuto.

Zauzimaju malo prostora i lako se mogu pospremiti kada nisu u upotrebi. Kao što je spomenuto, mnoge vrećice za uzgoj su biorazgradive; Stoga ih možete posaditi izravno u zemlju.

Budući da dolaze s ručkama, mogu se objesiti bilo gdje u kući pomoću užeta ili lanca, a ravno se sklapaju, što ih čini lakšim za skladištenje u rasutom stanju.

Nedostaci vrećica za uzgoj

Iako smo puno govorili o prednostima korištenja vrećica za uzgoj, postoji i nekoliko nedostataka. Međutim, ti nedostaci nisu ubojice dogovora i mogu se izbjeći uz odgovarajuće mjere opreza.

Vreće za uzgoj ne prilagođavaju se dobro hladnoj klimi

Ako živite u području s umjerenim vremenskim uvjetima, možda ćete morati premjestiti torbu unutra ili osigurati neku izolaciju kada temperatura padne noću.

Također, budući da su vrećice za rast prozračne i dopuštaju toplini da izlazi sa svih strana, one nisu dobre u zadržavanju topline, izlažu biljku hladnoći i moguće je da je izlažu opasnosti od mraza.

Njihova prozračnost dolazi nauštrb izolacije, a biljke mogu umrijeti ako se ostave vani na niskim temperaturama, osobito zbog iznenadnog ranog jesenskog ili kasnog proljetnog mraza.

Međutim, ako poduzmete odgovarajuće mjere opreza tako da torbu unesete unutra gdje je temperatura toplija, vaše bi biljke trebale napredovati.

Vrećice za uzgoj trebaju često zalijevanje

Growbags imaju bolju drenažu od tradicionalnih posuda, što znači da se više vode gubi isparavanjem i curenjem.

U usporedbi s posudama, tlo u vrećama za uzgoj može se puno brže osušiti, osobito u klimama s niskom vlagom ili visokim temperaturama.

Da biste riješili ovaj problem, možete koristiti sustav za navodnjavanje kapanjem, npr. B. crijevo s cijevima za kapanje za opskrbu vodom nekoliko vrećica za uzgoj u isto vrijeme.

Možete koristiti i sustav za zalijevanje iz boce, koji je posebno koristan kada se dugo ne možete brinuti za svoje biljke. Time se osigurava stalna vlaga u tlu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati lima grah

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Savjeti za uspješan uzgoj ruža za početnike

Njega sobnih biljaka Rezidba i orezivanje Sobne biljke

Kako orezati pothos (zlatni puzavac)– praktični vodič

Kompostiranje Organizacija i planiranje vrta Permakultura Vrtlarenje

17 najkorisnijih upotreba kore citrusa u vrtu