10 uobičajenih pogrešaka u vrtlarstvu u posudama koje treba izbjegavati (Vodič za početnike)

Uzgoj biljaka u kontejnerima razlikuje se od bilo kojeg drugog oblika vrtlarstva. To je razlog zašto tako mnogo početnika čini jednostavne pogreške koje uzrokuju neuspjeh njihovih kontejnerskih vrtova.

U ovom ćemo članku raspravljati o deset najčešćih pogrešaka u vrtlarstvu u kontejnerima kako biste ih mogli izbjeći. Nakon što se upoznate s ovim pogreškama, korak ste bliže dodavanju prekrasnog vrta s kontejnerima u svoj krajolik.

Ignoriranje zahtjeva rasta biljaka

Prva pogreška u vrtlarenju u kontejnerima koju čine početnici je pogreška zajednička za sve vrtlarske projekte početnike. Mnogi početnici gotovo da ne obraćaju pozornost na specifične zahtjeve rasta svojih biljnih vrsta prilikom sadnje. Dok spremnici mogu donekle olakšati uzgoj zdravih biljaka, ovi zahtjevi rasta uvijek će biti ograničavajući faktor.

Kako biste započeli s odabirom pravih biljaka, pročitajte naš vodič za najbolje biljke za uzgoj u posudama.

Svaka biljka koju unesete u svoj vrt zahtijeva različitu količinu izloženosti suncu, vlažnost tla i kiselost tla. Uz ove općenite potrebe, također ćete uvidjeti da je svakoj biljci potrebna dodatna njega. Ova njega može uključivati ​​detaljne smjernice za rezanje i zaštitu od vjetra.

Za vašu dobrobit, biljke u saksiji koje odaberete u rasadniku često dolaze s malom naljepnicom s detaljima osnovnih zahtjeva za njegu biljke. Nemojte samo čitati ove oznake. Također biste ih trebali spremiti za buduću upotrebu.

Ako slijedite ovaj vodič, vaše biljke će napredovati. Ali da biste dobili dublje znanje o tome što je određenim biljkama potrebno, uvijek pomaže njihovo istraživanje na internetu. Tamo ćete pronaći više informacija nego što može stati na mali znak.

zanemarivanje održavanja

Sadnja kontejnerskog vrta nije jednokratni napor. Umjesto toga, morate se aktivno brinuti za svoje biljke u bilo koje doba godine. Ovo može zvučati kao naporan zadatak, ali kontinuirano održavanje dio je onoga što vrtlarstvo čini tako uzbudljivim i korisnim hobijem.

U najmanju ruku, trebali biste svake sezone malo orezati i gnojiti svoje biljke. Ovi jednostavni zadaci uvelike doprinose snažnom rastu. Također biste trebali jasno razumjeti kako zalijevati svoje biljke. Kao što ćete kasnije vidjeti, loše navike zalijevanja mogu biti smrtonosne za vaš vrt u kontejnerima.

Imajte na umu da kao što svaka vrsta biljke ima različite zahtjeve za rastom, isto vrijedi i za njegu. Neke biljke zahtijevaju vrlo malo održavanja, dok je drugima potrebna vaša stalna pažnja. Ponekad su neke biljke osjetljive na štetočine i bolesti. Sprečavanje ovih bolesti zahtijeva dodatan oprez s vaše strane.

Najvažnija točka ovdje je da ne smijete zanemariti svoje biljke. Pod pretpostavkom da će vaše biljke nastaviti živjeti bez vaše pomoći, to znači da ćete ih vjerojatno naći mrtve nakon sezone ili dvije.

Upotreba premalog spremnika

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka u vrtlarstvu u kontejnerima. Čak i ako slijedite smjernice za njegu i ispravan raspored održavanja, mala kanta može poništiti vaš naporan rad.

Značajan postotak vaše biljke živi pod zemljom u obliku korijenskog sustava. Iako korijenje nije ukrasno obilježje koje dodaje ljepotu vašem vrtu, čini da nadzemni dijelovi biljke izgledaju zdravo i privlačno.

Kako vaša biljka nastavlja rasti, njezino se korijenje neprestano mora širiti u tlo. To znači da posuda koju odaberete mora imati dovoljno prostora za odgovarajuće širenje korijena.

Ako je vaša posuda premalena, korijenje će doći do ruba i postati “vezano za korijenje.” Kada se to dogodi, nedostatak prostora uzrokovat će zapetljavanje korijenja, uzrokujući povlačenje biljke.

10 uobičajenih pogrešaka u vrtlarstvu u kontejnerima koje treba izbjegavati

Prepunjavanje spremnika

Kao što smo upravo ustanovili, važan je adekvatan prostor za razvoj korijena. Iz tog razloga, važno je ne pretrpavati svoj vrt kontejnera.

Može biti primamljivo napuniti svoju posudu s onoliko biljaka koliko želite. Ali ovaj pristup je greška.

Previše biljaka u jednoj posudi znači da postoji prevelika konkurencija među njima. Ove zbijene biljke borit će se za prostor, sunčevu svjetlost i hranjive tvari u tlu.

S prenatrpanim kontejnerom, nema dovoljno ovih resursa za kretanje. Rezultati mogu biti katastrofalni jer mnoge biljke mogu propasti, a malo ih uspijeva. Ako iz bilo kojeg razloga vaša posuda postane prenatrpana, nemojte se ustručavati presaditi neke od svojih biljaka u nove posude gdje će imati dovoljno mjesta.

Korištenje posude bez odvoda

Još jedan čimbenik koji mnogi vrtlari početnici ne shvaćaju je da spremnici moraju dopustiti da voda pobjegne. Ovo se čini kontraintuitivnim jer je opskrba vodom jedan od najvažnijih elemenata njege biljaka.

Ali razmislite što se događa kada zalijevate biljku koja raste u zemlji. Ova voda nije ograničena na jedno područje. Umjesto toga, dodiruje korijenje i zatim nastavlja curiti kroz tlo.

Kvalitetan spremnik trebao bi oponašati ovaj proces. Bez drenaže, posuda hvata vodu unutra, što znači da je tlo stalno mokro. Postoje mnoge biljke koje umiru u ovom okruženju jer mrze “mokre noge”.

Srećom, lako je izbjeći ovaj problem. Sve što trebate učiniti je pronaći posudu s malom rupom na dnu ili onu napravljenu od propusnog materijala.

Staviti nadjev

Ponekad vrtlari pokušavaju ispuniti dio svojih posuda materijalom za punjenje. Njihov cilj je smanjiti troškove tla za saksije.

Kako bi to postigli, ovi vrtlari mogu staviti komade plastike, kamena, cigle ili drugih materijala da zauzmu prostor u svoje posude.

Korištenje ovih punila nije jamstvo da će vaše biljke propasti. Ali oslanjanje samo na Zemlju uvijek je bolja opcija.

Punila su jeftin način dodavanja količine u vašu posudu, a često ne dodaju dodatne hranjive tvari vašim biljkama. Nasuprot tome, tlo je idealan medij kroz koji bi korijenje vaše biljke trebalo rasti. Ako je trošak problem, razmislite o ponovnoj upotrebi tla za posude.

Biljke nekompatibilnih biljnih vrsta

Već smo spomenuli da su zahtjevi rasta biljaka raznoliki i vitalni. Ovaj problem dolazi do izražaja kada dodate više biljaka u jednu posudu.

Morate osigurati da svaka vrsta koja dijeli kontejner ima slične zahtjeve rasta. Na primjer, ne biste trebali kombinirati biljku koja voli sunce s biljkom kojoj treba puno sjene. Isto vrijedi i za potrebe za vodom, kiselost tla i sve ostale osnovne potrebe uzgoja.

Ako sadite nekompatibilne biljne vrste, uvijek zanemarite jednu u korist druge. Slično kao i prenapučenost, ovo u najboljem slučaju dovodi do djelomičnog uspjeha u vrtu kontejnera.

Kako biste to izbjegli, tražite biljke koje dobro rastu zajedno. Dok tražite, otkrit ćete da mnoge biljke imaju slične potrebe za rastom, što često znači da mogu dijeliti istu posudu.

Zaboravio prihraniti

Žena gnoji biljku

Čudno, gnojidba je nešto što mnogi vrtlari početnici odgađaju. Često smatraju da je gnojidba ili sporedan aspekt njege biljaka ili previše složen da bi ga razumjeli.

Doduše, svijet gnojiva uključuje vrtoglavi broj opcija gnojiva. Stoga je razumljivo da se početnik može osjećati preopterećeno kada pokušava odabrati najbolje gnojivo među bezbroj izbora u trgovini vrtnim potrepštinama.

Ipak, redovita gnojidba može potaknuti rast vaših biljaka više nego što biste očekivali. I dok se čini da svaka biljka treba savršenu mješavinu gnojiva, višenamjensko gnojivo obično će poslužiti.

Obično biste svoje biljke trebali gnojiti na početku vegetacijske sezone. Ali opet, poznavanje individualnih potreba vaše biljke pokazat će najbolje vrijeme za sezonsku gnojidbu.

Odabir spremnika od otrovnih materijala

Iako veliki dio uspjeha u vrtlarstvu ovisi o vašem izboru biljaka i načinu na koji se brinete za njih, pravi spremnik također čini razliku. Naravno, postoje neki spremnici koje biste trebali izbjegavati.

Određeni spremnici sadrže otrovne materijale u svom sastavu. Ovi toksini mogu prodrijeti u tlo i utjecati na vaše biljke.

Još uvijek se vode rasprave o tome u kojoj mjeri otrovni materijali mogu lako prodrijeti u biljna tkiva. Ali najbolje je biti oprezan.

Najvažnije su plastične posude s BPA ili olovnom bojom. Ako ste u nedoumici, odaberite posudu od prirodnih materijala. Iako su vrećice za uzgoj tkanine izrađene od netkanog materijala, možete pronaći i one koje su 100% ekološke i certificirane bez AZO-a, što ih čini odličnim izborom.

Zalijte previše ili premalo

Kao posljednji savjet, važno je shvatiti da jednostavan zadatak zalijevanja može biti delikatan čin uspostavljanja ravnoteže. Kao što vjerojatno znate, nedovoljno zalijevanje rezultirat će time da vaše tlo i biljke postanu presuhi.

Mala posuda za zalijevanje.

Ali jeste li znali da i suprotno može biti štetno? Neki početnici pogrešno vjeruju da ne postoji previše vode. Kako bi izbjegli suho tlo, pretjerano kompenziraju svojim navikama zalijevanja.

Pretjerano zalijevanje može dovesti do mrtvih i promijenjenih boja lišća. Između ostalog, također može stvoriti idealno okruženje za bakterije koje će naškoditi vašoj biljci.

Pogledajte potrebe rasta vaše biljke kako biste razumjeli kako pravilno osigurati vodu. I uvijek pazite da zalijevate tlo, a ne lišće biljke. Uostalom, korijenje je ono koje upija vodu koju dajete svojoj biljci, a ne lišće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako oživjeti zračnu biljku: 10 koraka za vraćanje mrtvih zračnih biljaka u život

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Napuknut list sobne biljke? Evo što možete učiniti

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Uzgoj graha u zatvorenom prostoru

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega trnove krune (Euphorbia Milii)

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

4 laka koraka: kako posaditi (i njegovati) japanske perunike.