Kada smanjiti hoste: sezonski vodič za brigu o zdravim biljkama hosta

Toliko sjenovitih vrtnih mjesta dom je biljkama hosta! Hosta je zeljasta višegodišnja biljka, što znači da lišće zimi odumire natrag u zemlju. Ali kada bi hoste trebalo smanjiti?

Hoste treba rezati u kasnu jesen. Zdravo lišće hoste može se ostaviti na biljci u ranu jesen kako bi se prikupila prijeko potrebna energija, ali sve lišće treba odrezati nakon prvog mraza kako bi puževe i druge štetočine odvratile od toga da vaša hosta postane dom za zimu. Upotrijebite čiste, oštre škare kao što su klasične škare Fiskars SoftGrip ili Felco Premium Bypass škare . Pokušajte ukloniti lišće prije pada snijega.

Postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir pri zakazivanju jesenskog obrezivanja hosta. Evo što sam pronašao sa svojim hostama.

Razmatranje kada smanjiti Hoste za zimu

Skratite biljke hosta svake godine u kasnu jesen. U godinama s ranim prvim mrazom, lišće brzo posmeđi i u listopadu odumire natrag na tlo. Listovi hoste slabo podnose mraz. Kad brzo stigne prvi mraz, sav istrošeni biljni materijal iznad zemlje može se odjednom ukloniti.

U godinama s kasnim početkom zime, ponekad uklanjam lišće hoste dok je još uspravno i zeleno. Do listopada moje lišće hoste općenito je napadnuto od strane čudnih štetnika i oštećeno. Nekoliko godina sam mislio da su to samo moje hoste, ali sada sam primijetio da su hoste (i neke druge popularne biljke otporne na sjenu ) u mnogim različitim vrtovima poslastica za štetočine! Nakon što ih je mraz zahvatio, vrijeme je da razmislite o prezimljavanju.

Volim ukloniti sve mrtvo, oštećeno ili bolesno lišće što je prije moguće, a hoste nisu iznimka. Lišće oštećeno ili oboljelo od štetnika treba ukloniti i baciti što je prije moguće. Lišće hoste također može biti oštećeno teškim vremenskim uvjetima poput vjetra ili tuče. Biljka može usmjeriti svoju energiju u zdrave dijelove biljke nakon što oštećeni listovi nestanu. Ove godine sam ih izrezao tijekom zadnjeg tjedna listopada (nakon prvog smrzavanja).

Zašto smanjiti Hoste u jesen (umjesto čekanja do proljeća)

Orezivanje mrtvog, oštećenog ili bolesnog lišća može se dogoditi u bilo koje doba godine. Iako je lijepo ostaviti malo lišća preko zime za blagotvorno stanište kukaca, otkrio sam da hoste nisu pravi kandidat za prezimljavanje. Mokro lišće jednostavno je previše privlačno kao sklonište za uobičajene vrtne štetočine.

Biljke hosta posebno su osjetljive na oštećenja od puževa i puževa, koji vole svoje veliko sjenovito lišće. Mislim da hoste moraju biti poslastica za puževe! Uklanjanje bilo kakvog manje zdravog lišća čini biljke hosta manje privlačnim puževima (i privlačnijima za gledanje u vašem vrtu).

Listovi hoste požute u jesen i izblijede u smeđe dok biljke uđu u zimsko mirovanje. Korijenje biljke je još zdravo i veselo ispod zemlje, ali hosta neće imati lišće do sljedećeg proljeća.

Odumrlo lišće je prijateljski na štetočine, tako da ćete dobro učiniti da počnete s rezidbom biljaka hosta dok lišće blijedi. Odrežite sve lišće i lišće u razini tla, zatim ga podignite i odložite. To pomaže da stvari u vrtu izgledaju uredno i sprječavaju bube da prezime u mrtvom lišću.

Različite veličine hosta imaju listove različite veličine. Postoje sićušne hoste prizemnog pokrivača i one divovske tropskog izgleda. Evo nekoliko mini sorti hosta i evo nekoliko divovskih sorti hosta koje možete isprobati u svom vrtu.

Kako podrezati Hoste u kasnu jesen ili ranu zimu

Pa kako podšišati hoste za zimu? Skupite listove rukom u rukavici tako da stabljike listova budu vidljive. Odrežite svaki list hoste na dnu stabljike pomoću škara za orezivanje. Često je lakše ukloniti lišće hosta koje je već uništio mraz. Lišće koje još stoji potrebno je malo više posla da se otkine.

Rezanje hosta najlakše je s parom ručnih škara za orezivanje . Volim ostaviti nekoliko centimetara stabljike na biljci iznad tla kada obrezujem lišće hoste. Vrt izgleda uredno i uredno, A znam gdje su moje biljke!

Osim problema sa staništima štetnika, drugi razlozi za orezivanje hosta na tlo prije zime uglavnom su estetski. Odumrlo lišće hoste nije najatraktivniji način da unesete zimski interes u svoj vrt. One se spljošte na tlu i ostaju uvenule cijelu zimu. Najradije bih ostavio lijepe glavice sjemena drugih trajnica preko zime.

Zima je važno vrijeme za hoste, jer su u ovo doba godine u mirovanju. Hladne temperature dopuštaju hostama da se odmore i pripreme za uzgoj fantastičnog lišća tijekom proljetne vegetacije.

Ako odlučite ostaviti lišće hoste na biljci preko zime, sasvim je u redu ukloniti istrošeno lišće u rano proljeće. Pokušajte odrezati odumrlo lišće prije nego što se pojave novi izdanci kako biste umanjili štetu na lišću bebi hosta. Do ovog trenutka, obično možete samo nježno povući svaki list hoste s korijenske baze umjesto da koristite škare da ih uklonite.

Kada biste trebali odrezati cvijet koji cvjeta s hosta?

Što je s cvijećem? Kada treba ukloniti cvjetove s hosta? Uklonite cvjetne stabljike čim se pojave ako je hosta samo o lijepom lišću. Ako želite uživati ​​u cvijeću, sasvim je u redu i pustiti ga da cvjeta i vene na biljci. Cvjetne stabljike će u jesen odumrijeti natrag na zemlju s lišćem.

Dakle, kada se uklanjaju uvenuli cvjetovi s biljaka hosta? Istrošeni cvjetovi mogu se ukloniti u jesen zajedno s drugim izblijedjelim lišćem. Možda biste željeli ostaviti glavicu sjemena na biljci neko vrijeme kao izvor hrane za ptice. Nije strogo potrebno žuriti i odrezati ih čim uvenu. Neka rade svoje!

Imajte na umu da je energija koju biljka ulaže u uzgoj cvijeća (a zatim u glavice sjemena) energija koja ne ide u lišće i korijenje. Obično uklanjam nove cvjetne izbojke na novim biljkama hosta kako bih potaknuo zdravo stvaranje korijena.

Hoste obično daju samo jedan krug cvjetanja, tako da se uklanjanje cvjetova mora obaviti samo jednom godišnje. Kao i kod obrezivanja lišća hosta, uklonite cvjetne stabljike blizu baze. Nisko obrezivanje stabljike zadržava vizualni fokus na lišću.

Pročitajte više o korištenju hosta u vašim ukrasnim vrtovima u ovom članku iz Farmer’s Almanac.

Više o jesenskoj njezi Hosta i čišćenju prije zime

Jesenska njega hosta uglavnom se odnosi na sprječavanje ugodnih uvjeta za neželjene vrtne štetočine. Koristite čiste alate kako biste smanjili mogućnosti širenja klica. Uklonite mrtvo ili oštećeno lišće koje bi životinjama moglo pružiti zimsko sklonište. Glavice sjemena mogu se ostaviti pticama ili ukloniti zajedno s lišćem.

Hoste koje prezimljuju posađene u kontejnere

Hostama je potrebna dobra prohladna zima mirovanja da bi uspjele tijekom ljetnih mjeseci. Zimi bolje uspijevaju u zemlji nego u kontejnerskim vrtovima. Temperatura tla nije osjetljiva na iste ekstremne promjene koje mogu doživjeti biljke u kontejnerima. Kao i mnoge biljke, hoste ne cijene ponavljane cikluse zamrzavanja i odmrzavanja.

Ako su vaše hoste već u zemlji, držite ih tamo. Sve hoste posađene u kontejneru mogu se posaditi u zemlju u ranu jesen ili na drugi način zaštititi od ekstremnih temperatura zime.

Ako je vašoj hosti potrebna dodatna njega na jesen

Sloj usitnjenog malča od lišća pružit će malo izolacije za hladno vrijeme ako je to stvarno potrebno. Svaki malč koji dodiruje (ili gotovo dodiruje) podnožje hoste treba ukloniti u rano proljeće kako bi se izbjeglo stvaranje istog nereda “mokrog pokrivača” koji bi ostavili široki listovi hoste.

I lišće hosta i usitnjeno jesenje lišće mogu se dodati na hrpu komposta, sve dok nisu bolesni. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Posude za sobne biljke Sobne biljke Tlo i gnojenje

Korištenje kamenja na dnu lonaca za cvijeće: objašnjenje drenaže

Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati sobne biljke: Potpuni vodič sa slikama

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Listovi ljiljana mira postaju žuti – 10 uzroka i rješenja