Njega biljke pauna – Kako se brinuti za Calatheu Makoyanu

Biljka paun, također poznata kao Calathea makoyana, prekrasna je tropska sobna biljka, poznata po svojim prekrasnim, kontrastnim zelenim i ljubičasto-crvenim listovima koji će uljepšati svaki unutarnji životni prostor. Potrebno im je malo rada kako bi ih održali u dobrom stanju, stoga čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati o njezi biljaka pauna.

Kako se brinuti za biljku pauna? Calathea makoyana treba svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost, temperaturu od 16-24°C i visoku vlažnost. Zalijevajte kada se površina tla počne sušiti, gnojite razrijeđenim, uravnoteženim gnojivom svaka 2-4 tjedna i stisnite stabljike kako biste stvorili puniju, grmoliku biljku.

Želite saznati više o njezi biljaka pauna? Ako je tako, nastavite čitati! Sljedeće informacije pokrivaju različite aspekte brige za ovu zadivljujuću sobnu biljku kako bi bila lijepa i zdrava.

Pregled biljke pauna

Kao i kod mnogih drugih sobnih biljaka, biljka paun također ima tropsko podrijetlo što je jedan od razloga zašto tako dobro uspijeva u zatvorenom prostoru. Porijeklom je iz tropskih šuma Brazila, a raste pod krošnjama visokog, tropskog drveća.

Atraktivno lišće na Calathei je ono što ih čini popularnim među vlasnicima kuća kao sobne biljke. Ove visoke, vitke biljke dodaju prekrasnu boju vašoj kolekciji sobnih biljaka bez monopoliziranja prostora.

Potrebe za njegu biljaka pauna

 • Znanstveni naziv:   Calathea makoyana
 • Uobičajeni naziv:  Paun biljka
 • Porijeklo:  istočni Brazil
 • Zahtjevi za svjetlo:  Jarko, neizravno svjetlo. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.
 • Zalijevanje:  Održavajte vlažno tlo. Zalijevajte čim se površina tla počne sušiti.
 • Tlo:  dobro drenirajuća mješavina za sobne biljke opće namjene.
 • Temperatura:   16-24°C za najbolji rast.
 • Gnojivo:  Upotrijebite tekuće ili vodotopivo gnojivo pripremljeno u količini ne većoj od pola jačine i nanesite svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije. NPK 3-1-2 je savršen, ali uravnotežena priprema je normalno u redu.
 • Vlažnost:  >60% vlažnosti. Visoka vlažnost zraka zaista je važna kako bi vaša biljka pauna bila zdrava. Korištenje digitalnog higrometra za praćenje vlažnosti je sjajna ideja.
 • Obrezivanje:  Uklonite staro lišće i uštipnite kako biste održali kompaktan rast.
 • Razmnožavanje:  Razmnožavajte dijeljenjem u proljeće ili ljeto.
 • Presađivanje:  Presadite svake 1-2 godine na početku vegetacije.
 • Bolesti i štetočine:  Općenito prilično otporne. Dobit će trulež korijena ako se previše zalije. Ponekad lisne uši, paukove grinje i ljuskice.
 • Toksičnost:  nije toksično. Sigurno za ljude i kućne ljubimce.

Karakteristike biljke pauna:

 • Naraste do 60cm.
 • Blijedozeleno lišće naraste 25-30cm i ima tamnozeleni pernati efekt od sredine lista do vanjskog ruba.
 • Donje strane listova su ružičasto-kestenjaste boje. Novi listovi izgledaju ružičasti prije nego što se odmotaju. 

Uvjeti uzgoja biljke pauna

S obzirom na njihovo tropsko podrijetlo, biljke pauna obično se uzgajaju u zatvorenom prostoru gdje su temperature stalno tople tijekom cijele godine, ali biljke pauna mogu se uzgajati vani u određenim zonama uzgoja..

Kada uzgajate biljke u svom domu, osigurajte sljedeće uvjete za uzgoj kako biste promovirali jake, zdrave biljke.

Zahtjevi za svjetlo

Biljke pauna su porijeklom iz tropskih šuma Brazila, gdje rastu u podzemlju šume, gdje je izravna svjetlost na razini tla ograničena. Zbog toga imaju manje zahtjeve za svjetlošću od mnogih drugih sobnih biljaka. 

Postavite svoju biljku pauna tamo gdje prima jarku, neizravnu svjetlost. Prozorska daska okrenuta prema sjeveru ili blizu prozora okrenuta istoku pružit će dobru razinu osvjetljenja. U prostorijama koje primaju puno izravnog svjetla , svoju biljku možete smjestiti dalje od prozora ili je zaštititi od izravnog svjetla namještajem, zavjesama ili roletama.

Izbjegavajte stavljanje biljaka na mjesta gdje dobivaju izravnu sunčevu svjetlost jer to može uzrokovati izbjeljivanje lišća i smeđih vrhova.

Uvjeti slabijeg osvjetljenja rezultirat će sporijim rastom biljaka, izblijedjelom bojom lišća, a možete vidjeti i manje listove ili velike razmake između listova.

Temperaturne potrebe biljke pauna

Tropske sobne biljke dobro uspijevaju u zatvorenom prostoru jer preferiraju isti temperaturni raspon kao i ljudi. Za najbolji rast držite svoje biljke pauna u prostoriji u kojoj su temperature između 16C°-24ºC, izbjegavajući bilo kakve nagle padove temperature.

Držite svoje biljke na mjestu gdje nisu izložene propuhu koji dolazi iz prozora koji ne propuštaju, otvaranja/zatvaranja vrata ili registrirajte ventilacijske otvore koji puše toplinu zimi i hladan zrak ljeti. 

U hladnijim zonama uzgoja, biljke se mogu iznositi vani tijekom toplijih proljetnih i ljetnih mjeseci sve dok noćne temperature ne padnu ispod 13°C, ili ih unosite u zatvoreni prostor noću. Postavite ih na zasjenjeno mjesto ili pod krošnje drveća ili drugih biljaka kako biste ih zaštitili od izravnog sunčevog svjetla.

Vlažnost za biljke pauna

Biljke pauna će uspjeti u domovima s višom vlagom, posebno tamo gdje je razina vlažnosti veća od 60%. Dobro se snalaze u kupaonicama ako mogu primiti dovoljno sunčeve svjetlosti. Topli, vlažni zrak podsjeća na njihovo prašumsko podrijetlo. 

Vlažnost je jedna od najvažnijih stvari na koju se morate usredotočiti kako bi vaša biljka pauna bila zdrava. Ako vaša biljka počinje pokazivati ​​znakove smeđih rubova ili vrhova listova, to je znak niske vlažnosti.

Kod kalateja, mislim da je jako važno pratiti razinu vlažnosti kako bi se spriječili problemi. Koristim digitalni higrometar koji mi omogućuje podešavanje razine vlažnosti čim vidim da padaju.

Za povećanje vlažnosti postoji mnogo opcija. Mnogi ljudi savjetuju zamagljivanje kućnih biljaka, ali ovo je daleko od najboljeg načina za pouzdano poboljšanje vlažnosti. Pokušajte grupirati svoje biljke, smjestiti biljku u pladanj s kamenčićima i vodom ili upotrijebite električni ovlaživač zraka.

Odabir tla za biljku pauna

Biljke pauna vole imati medij za uzgoj koji zadržava priličnu količinu vlage koja brzo odvodi višak vode i osigurava dobru aeraciju korijenju. Većina “univerzalnih” komercijalnih tla za lončanice prikladna je jer su formulirana s tim potrebama na umu. Pazite da ne kupujete tla posebno formulirana za određenu vrstu biljaka kao što su biljke koje vole kiselinu ili sukulenti; formulirani su da zadovolje nešto drugačiju potrebu.

Komercijalna tla zapravo su mješavina treseta, kokosove kore, borove kore i perlita ili vermikulita “bez zemlje”. Izbjegavajte korištenje ravnog kokosovog kokosovog vlakna ili sphagnum tresetne mahovine u svojim posudama; zadržavaju previše vode. 

Ako želite poboljšati drenažu tla koje kupite, možete dodati dodatni perlit ili pijesak. Jednostavno dobro pomiješajte komponente u većoj kanti, a zatim upotrijebite mješavinu za punjenje spremnika kada sadite biljku.

Zalijevanje biljaka pauna

Pravilna razina zalijevanja i vlažnosti su bitni za dobru njegu biljaka pauna. Trik sa zalijevanjem je da tlo bude lijepo vlažno, ali izbjegavajte da se navlaži.

Volim zalijevati svoju biljku pauna kada se vrh tla počne malo sušiti. Obično odnesem svoju biljku u sudoper i temeljito je zalijevam dok voda slobodno ne teče iz drenažnih rupa. Ostavila sam da odstoji u sudoperu nekoliko minuta dok se sva suvišna voda ne ocijedi, ostavljajući lijepo vlažnu, ali ne mokro tlo.

Tijekom zime kada se rast biljaka usporava, dopustite da se gornji dio tla u posudi osuši prije ponovnog zalijevanja. Žuto lišće ukazuje na prekomjerno zalijevanje, a smeđe lišće znači da biljci treba više vode.

Zalijevajte destiliranom vodom sobne temperature ili sakupljenom kišnicom. Fluor u komunalnoj vodi može oštetiti biljke. Ako se odlučite koristiti vodu iz slavine, ostavite je nekoliko dana kako bi se klor u tretiranoj vodi raspršio prije nego što je upotrijebite za zalijevanje biljaka.

Gnojivo

Gnojite svoju biljku pauna svaka 2-4 tjedna od proljeća do rane jeseni, kada biljka aktivno raste. Raste sporo znatno tijekom zimskih mjeseci, tako da gnojidba u to vrijeme nije potrebna.

Kalateje su prilično osjetljive na prekomjernu gnojidbu, stoga budite oprezni. Upotrijebite tekućinu ili topivo u vodi, gnojivo sastavljeno u pola preporučene jačine ili manje.

U idealnom slučaju, trebali biste koristiti pripravak gnojiva koji sadrži više dušika, s omjerom NPK od 3-1-2. Međutim, u praksi sam postigao odlične rezultate koristeći ovo uravnoteženo gnojivo , s jednakim količinama dušika, fosfora i kalija.

Obrezivanje

Za razliku od nekih sobnih biljaka, vaša Calathea ne treba puno u smislu rezidbe. Kako lišće stari, povremeno će požutjeti ili posmeđiti, a zatim umrijeti. Odstranite mrtve listove oštrim, steriliziranim škarama, odrežite ih na mjestu gdje se spajaju s glavnom stabljikom ili na razini tla.

Možda ćete također voljeti orezati svoju Calathea makoyanu kako biste zadržali kompaktniji, grmoliki rast.

Ponovno presađivanje

Vašu biljku pauna treba presaditi u nešto veću posudu svake 1-2 godine, po mogućnosti u proljeće ili rano ljeto. Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje biljaka jer počinju aktivno rasti nakon hladnijih zimskih mjeseci i brže se mogu oporaviti od šoka presađivanja.

Prilikom presađivanja dodajte novu zemlju ili umiješajte gotov kompost u mješavinu kako biste “osvježili” sadržaj hranjivih tvari i organske tvari. Pazite da olabavite korijenje ako je vezano za korijen. Također, pri punjenju posuda s podlogom za uzgoj nemojte stvarati “drenažni sloj” na dnu posude. Dugo je vremena ovo bila vrlo preporučena praksa, podučavana novim vrtlarima. Dokazano je ipak da je ova praksa više štetna nego korisna.

Kako se voda gravitacijom kreće niz profil tla, ona se zaustavlja kada naiđe na ovaj drenažni sloj stvoren od stijena ili malih kamenčića. Prije nego što voda procuri u sloj, cijelo tlo za posude mora se napuniti vodom, što sloj čini problematičnim umjesto korisnim.

Razmnožavanje

Biljke pauna razmnožavaju se diobom. Kada dođe vrijeme za presađivanje biljaka, pažljivo podijelite krunu i korijen korijena na dva ili više dijelova. Zatim presadite svaki dio u svoju novu posudu sa svježom zemljom.

Odmah nakon dijeljenja biljaka, osigurajte visoku vlažnost dok ne vidite novi rast. 

Bolesti i štetočine biljaka pauna

Na biljke pauna ne utječu previše bolesti i problemi sa štetočinama, iako oni postoje. Kao i kod mnogih drugih sobnih biljaka, jedan od najvećih uzroka bolesti i štetnika je prekomjerno zalijevanje pa biljke zalijevajte samo kada im je to potrebno kako bi se smanjile zaraze.

Uz bolesti i štetnike, često nadzirite svoje biljke kako biste rano uhvatili probleme, a zatim ih odmah tretirajte kako biste smanjili ukupnu štetu.

Bolesti

Glavne bolesti koje pogađaju biljke Calathea su trulež korijena i pjegavost lišća Pseudomonas.

Trulež korijena

Najčešći problem u njezi biljaka pauna je trulež korijena, uzrokovana prekomjernim zalijevanjem, osobito u zimskim mjesecima. Korijenje tada ponovno odumire zbog nedostatka kisika ili prekomjernog rasta gljivica u tlu. Navlažena tla potiču rast i razmnožavanje gljivica Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia ili Fusarium koje se šire u korijenje i zaraze biljke. 

Zdravi korijeni postaju smeđi i kašasti kako propadaju, nesposobni uzeti hranjive tvari potrebne za rast. Kako trulež korijena napreduje, listovi postaju žuti, venu ili padaju, a zatim postaju i kašasti. Jednom kada su simptomi vidljivi u lišću, problem može biti prošao točku otklanjanja, ugrožavajući cijelu biljku.

Izazov s truležom korijena je taj što često ostaje neprimijećen jer se javlja ispod površine tla i izvan vidokruga. U ekstremnim slučajevima kada su uvjeti savršeni, odnosno u posudama bez drenažnih rupa, trulež korijena može ubiti cijelu biljku u roku od deset dana.

Ako budete uhvaćeni dovoljno brzo, možete presaditi biljku kako biste je pokušali spasiti. Uklonite što je više moguće zaražene zemlje dodajući svježu, čistu zemlju. Ako se trulež korijena značajno proširila, secirajte biljku, zadržavajući samo zdrave dijelove. Ako je zahvaćena cijela baza, uzmite reznice stabljike sa zdravog lišća kako biste razmnožili novu biljku.

Pseudomonas lisna pjegavost

Bakterijska bolest, pjegavost lišća pseudomonas uzrokuje crvenkasto-smeđe mrlje na lišću koje mogu uzrokovati izobličenje listova. 

Možete pomoći u sprječavanju pjegavosti listova tako da lišće bude suho tijekom zalijevanja. Ako se pojavi pjegavost lista, uklonite zahvaćeno lišće i tretirajte biljku baktericidom na bazi bakra.

Štetočine

Problemi s kukcima veći su izazov za njegu biljaka pauna, uglavnom ako imate susjedne sobne biljke s lisnim ušima, paukovima ili ljuskicom. 

Lisne uši

Lisne uši su jedan od najčešćih insekata koji pogađaju sobne biljke. Ovi sićušni kukci u obliku kruške pričvrste se za biljku, sišu sok iz biljnog tkiva, a zatim izlučuju “mednu rosu”. Simptomi se pojavljuju kao iskrivljeno lišće i opadanje lišća. 

Uklonite lisne uši tako da biljke obrišete čistom, mekom krpom ili ih poprskate blagom otopinom vode koja sadrži nekoliko kapi sapuna.

Paukove grinje

Ovi sićušni štetnici koji usisavaju nalaze se na donjoj strani lišća, izazivajući pustoš na sobnim biljkama. Paukove grinje hrane se tekućinama koje se nalaze unutar lišća biljke pauna, probijajući voštani premaz kako bi pristupili unutarnjim tekućinama. 

Jedan od najvećih izazova s ​​paukovim grinjama je njihova plodna priroda; često će se dogoditi jaka zaraza, neprimjetno, prije nego što biljke počnu pokazivati ​​fizičke simptome oštećenja. 

Uz infestaciju paukovih grinja, lišće može biti isprskano s diskoloracijom ili požutjeti. Biljke također mogu pokazivati ​​finu, paukovu mrežu između listova ili u podnožju biljke.

Ljuskice

Ljuskica je prijetnja većini vrsta hladovine i voćaka, ukrasnog grmlja i sobnog bilja. Štetnici probijaju lišće, stabljike, grane i debla kako bi se hranili sokom unutar tih biljnih tkiva, oštećujući biljku u cjelini. 

Postoje dvije različite vrste kukaca ljuspica koji napadaju biljku pauna: mekana i oklopna ljuska. Obje se pojavljuju kao male smeđe kvržice na lišću s mekim ljuskama koje prevladavaju. 

Insekti s mekim ljuskama nemaju tvrdu, zaštitnu prevlaku pa stvaraju ili tanak, praškasti sloj nalik na pamuk ili vosak preko tijela radi zaštite. Ti se slojevi ne mogu odvojiti od tijela kukca.

Oklopna ljuska, s druge strane, stvara tvrdi sloj nalik štitu od prolivene kože i voska kako bi se zaštitili od prirodnih grabežljivaca i kemijskih insekticida. Ovaj sloj se može odvojiti od tijela insekta i čvrsto prianja ljuskicom na biljku tvoreći vodonepropusnu brtvu. 

Osim ozloglašenog opadanja lišća, biljke zaražene ljuskom pokazuju žutilo lišća. Žute mrlje pojavljuju se na vrhovima lišća dok insekti sišu sok i klorofil s dna. Lišće može uvenuti, zakržljati i možete vidjeti sveukupnu smanjenu snagu biljke.

Problemi i pitanja u njezi biljaka pauna

Cvjetaju li biljke pauna?

 • Da, biljke pauna cvjetaju, ali ne često ili na upadljiv način. Sitni bijeli cvjetovi mogu se povremeno vidjeti kako proviruju kroz blijedozelene kocke na zrelim biljkama tijekom cijele godine, ali su beznačajni.

Jesu li biljke pauna otrovne?

 • Ne, biljke pauna nisu otrovne za kućne ljubimce ili ljude. Rizik je mali ili nikakav ako se slučajno proguta lišće.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: