Njega Begonie Maculate – Kako uzgajati točkastu begoniju

Njega Begonie Maculate – Kako uzgajati tockastu begoniju689045544 wop

Begonia maculata izgleda fantastično sa svojim maslinasto zelenim listovima i kontrastnim mrljama. Riječ je o sobnoj biljci koja će vjerojatno privući pažnju u vašem domu i, na sreću, nije preteška za njegu. Započnimo s kratkim sažetkom njege begonije maculate.

Kako se brinuti za Begonia maculata: Begonia maculata treba jarko neizravno svjetlo, dobro prozračeno tlo koje se malo suši između zalijevanja, gnojidbu svaka 2-4 tjedna i temperature od 18°C do 30°C. Izbirljive su oko vlage i potrebno im je poluredovito obrezivanje, ali ih je vrlo lako razmnožavati.

U ovom članku ćemo podijeliti kako Begonia maculata bude sretna i kako riješiti probleme koji se mogu pojaviti. Uključit ćemo savjete kako bi oni izgledali što bolje, kako biste svoje goste mogli zadiviti biljkom koju neće zaboraviti.

Pregled Begonia Maculata

Begonia maculata sada je u trendu, ali postoji već neko vrijeme.

Egzotični izgled biljke ima mnogo pokretnih dijelova: srebrne točkice koje izgledaju naslikane na listovima maslinaste boje, grimizno obojene donje strane i sprejevi otvorenih zvonastih crvenih ili bijelih cvjetova sa jarko žutim središtem na čvornatim stabljikama nalik bambusa. Ako tražite nešto neobično što privlači pažnju, ova vrhunska begonija odličan je izbor.

Zove se “lako” i može biti – ali za to su potrebni prilično specifični uvjeti u smislu vlažnosti, svjetlosti i zalijevanja. Međutim, nakon što ga uključite, imat ćete biljku na kojoj vam zavidi susjedstvo.

Njega Begonia Maculata

5 savjeta za sobne biljke pereglin.com 344967493039
 • Znanstveni naziv:   Begonia maculata
 • Uobičajeni naziv:  točkasta begonija, pjegava begonija, begonija od pastrve
 • Zahtjevi za svjetlo:  Jarko, neizravno svjetlo. Veća razina svjetlosti potaknut će snažan rast i cvjetanje, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.
 • Zalijevanje:  Održavajte tlo općenito vlažnim, pustite da se gornji 1cm tla osuši između zalijevanja. Ne podnosi mokro tlo.
 • Tlo:  idealna je lagana mješavina zemlje za sobne biljke. Dodajte perlit ako drenaža nije dovoljna.
 • Temperatura: 18°C i 30°C.
 • Gnojivo:  Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se svaka 2-4 tjedna kada biljka aktivno raste.
 • Vlažnost:  Visoka vlažnost je važna. >45% idealno. Digitalni higrometar može biti koristan za praćenje vlažnosti.
 • Cvatnja: Cvjeta od proljeća do jeseni, stvarajući grozdove bijelih cvjetova s ​​veselo žutim središtima na jednoj stabljici.
 • Rezidba:  Orezujte najmanje dva puta godišnje kako biste održali kompaktan rast.
 • Razmnožavanje:  Reznice stabljike lako se razmnožavaju u tlu ili vodi.
 • Presađivanje:  godišnje presađivanje u proljeće uvelike će pomoći.
 • Bolesti i štetnici:  Visoka vlažnost i prekomjerno zalijevanje mogu uzrokovati pepelnicu, botritis, bakterijsku pjegavost listova, trulež stabljike i korijena. Bijele mušice i brašnaste stjenice ponekad su problem, ali se s njima lako rješava.
 • Toksičnost:  Otrovna za kućne ljubimce i ljude ako se proguta.
wop nhu0b45u860uhwbu6thr

Karakteristike Begonia Maculata

Ove zimzelene trajnice potječu iz tropskih šuma Brazila, pa ne čudi da im je potrebna toplina, jako filtrirano svjetlo i dosljedna vlaga. Oni su prilično brzi uzgajivači koji mogu doseći tri metra ili više, a njihovi kaskadni bijeli cvjetovi cvjetaju tijekom tople sezone.

Kao begonija trske, debele stabljike biljke zadržavaju malo vode i ne vole vlažne uvjete. Oni cijene da im se gornji sloj zemlje osuši između zalijevanja.

Svjetlost je također važna, ali tajna njege begonije maculate je faktor vlažnosti. Sparno okruženje oponaša njegovo izvorno stanište. Ne morate izgraditi staklenik za to, ali ćete morati napraviti neke dodatke vlažnosti kako bi vaša maculata bila svježa i sretna. Nitko ne želi tužnu begoniju klauna.

Pravilno zalijevanje je još jedan veliki faktor. Ovdje postoji linija za hodanje: vole biti vezani za korijenje, ali brzo istroše svoje tlo u blizini. Godišnje presađivanje je najbolja praksa, čak i ako ih samo vraćate u isti spremnik.

Maculate također trebaju razumno obrezivanje i njegovanje kako bi izgledale najbolje. Jedna sretna karakteristika ovih biljaka s anđeoskim krilima je njihova lakoća razmnožavanja. Može biti lakše uzgajati novu biljku nego održavati sretnu odraslu… ludu, zar ne?

Vlažnost za Begonie Maculate

Najprije ćemo razgovarati o vlazi jer je to jedini element koji može značiti uspjeh ili misteriozno osrednje rezultate s ovom biljkom. Možda neće propasti pri niskoj vlažnosti, ali neće uistinu cvjetati. Neobjašnjivi gubitak listova i neuspjeh u cvjetanju često se mogu ispraviti povećanjem vlažnosti okoline.

Oni koji imaju najveći uspjeh održavaju visoku vlažnost svoje maculate, čak i ako je ne ističu.

Grupiranje s drugim biljkama i korištenje posuda za vodu osnovne su metode za podizanje vlažnosti, ali ako je vaš dom vrlo suh – a većina ima tendenciju da bude – ovlaživač zraka je konačno rješenje. To je više posla, ali će poboljšati zdravlje svih vaših tropskih područja, a vlaga ima pozitivne prednosti i za ljude.

Pokušajte s najmanje 45% vlažnosti; više je bolje. Paziti na vlagu posebno je važno zimi, kada unutarnje grijanje suši zrak.

PRO SAVJET: Jeftin higrometar je mudra investicija.

Zahtjevi za svjetlošću točkaste begonije

Dajte svojoj maculati svijetlu točku izvan jakog sunčevog svjetla: izravne zrake mogu izblijediti srebrnaste mrlje ili čak spaliti lišće. Južna ekspozicija dobro funkcionira u zimskim mjesecima; istočni ili zapadni prozori su u redu tijekom cijele godine sve dok ih držite podalje od izravnog svjetla. Jarko filtrirano svjetlo je cilj.

Ako je potrebno, biljka će podnijeti slabo osvjetljenje, ali neće biti sretna u vrlo tamnim prostorijama. Južni vrtlari trebali bi točkastu begoniju smatrati biljkom za sjenu, ali oni u hladnijim krajevima mogu je staviti na svijetle prozore s ograničenim izravnim jutarnjim ili poslijepodnevnim suncem.

Znat ćete da vaša maculata ne dobiva dovoljno svjetla po lišću: prvo izgube nešto boje, zatim požute i na kraju počnu gubiti lišće. Listovi će pokazati opečena područja ako ih dobiva previše.

wop ngbu4z55hw87hg48u4hngjnb455hb45

Kako zalijevati Begonia Maculata

Zalijevanje ove begonije može biti nezgodno osim ako nemate odgovarajuću vrstu tla, što ćemo ukratko objasniti, ali prvo prijeđimo preko pravila.

Maculate većinu vremena vole vlažno tlo – nikada im ne dajte sušu – ali imaju koristi od toga da im se gornji 1cm tla osuši prije ponovnog zalijevanja. Ove biljke lako razvijaju trulež korijena ako su previše vlažne, stoga nikada ne zalijevajte kada je tlo vlažno.

Dopuštanje gornjeg sloja tla da se osuši također obeshrabruje gljivice i neugodne štetočine poput komara. Ne vole da im se lišće smoči, pa se često preporučuje zalijevanje s donje strane – ali, ako vam se to čini gnjavažom, njihovi listovi su dovoljno veliki da ih izbjegnu ako ste pažljivi.

Poanta je paziti na njihovo tlo i temeljito zalijevati nakon što se vrh dovoljno osuši. Vole malu pauzu između zalijevanja, ali stvarni stres nije dobar: nikada ne bi smjele uvenuti.

Odabir tla za begoniju maculatu

Poput mnogih biljaka, točkasta begonija voli dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu, a da ne postane vlažno. Dobro se snalaze u laganim komercijalnim mješavinama; ali, kako bi im se pružili savršeni uvjeti, dobra je ideja umiješati ove izmjene:

• Perlit – Ove malene bijele kuglice od pahuljastog materijala s teksturom gotovo stiropora zapravo su prirodno vulkansko staklo. Obavljaju izvrstan posao održavajući tlo dobro prozračenim i laganim, a također pomažu izolirati tlo od brzih promjena temperature. NAPOMENA: Nemojte brkati perlit s vermikulitom, koji zadržava previše vlage.

• Drvena sječka – Posipanje neotrovne drvne sječke pomaže prozračivanju: kutna sječka stvara dobrodošao prostor u tlu. Čips se raspada, ali to nije zabrinjavajuće jer se maculate često presađuju i osvježavaju.

• Mala količina komposta ili anorganskog gnojiva je pozitivan dodatak. Nemojte stavljati onoliko koliko vam vrečica preporučuje; dovoljno je pola šake. Ionako ćete lagano gnojiti biljku — to samo pojačava plodnost.

Počnite s laganom komercijalnom zemljom i dodajte nekoliko šaka perlita zajedno s manjom količinom drvne sječke dok ne dobijete elastičnu, pahuljastu mješavinu. Razmislite o dovoljnom miješanju da ga zadržite za buduće sezone. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi kako bi bio svjež i sterilan.

Zahtjevi za temperaturu

Ovo je jednostavno ako ih držite u zatvorenom prostoru, jer vole iste temperature kao i mi. Držite ih podalje od propuha i izbjegavajte temperature od 15°C ili niže.

Najbolje rastu na temperaturi između 18°C i 30°C, ali podnose toplije temperature tijekom dana. 

Gnojidba: lakši dio

Čak i pri jakom osvjetljenju ove biljke umjereno se hrane, pa ih je lako gnojiti. Glavna stvar je ne pretjerivati: ne želite smeđe vrhove i rubove na tim otmjenim listovima.

Nije potrebna posebna mješavina, samo uravnoteženo gnojivo s jednakim NPK brojevima. Razrijedite ga 50% i hranite ih svaka dva do četiri tjedna kada rastu, a smanjite tijekom zime. Jednostavan je za korištenje i iz godine u godinu imam sjajne rezultate.

Cvjetanje

Maculate cvjetaju od proljeća do jeseni, stvarajući grozdove bijelih cvjetova s ​​veselo žutim središtima na jednoj stabljici. Oni su više lijep naglasak nego značajka.

Obično im ne morate pomoći da procvjetaju: normalna gnojidba i dobro osvjetljenje trebali bi učiniti trik.

Ako vidite manje cvjetanja nego što biste željeli, pokušajte pojačati svjetlo. Eksperimentirajte s nježnim izravnim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim suncem. Također, vezanost za korijenje može ih staviti u cvjetno raspoloženje.

wop nmgui4h87zh458hgj4u5ui45hnu54nnjujithbth

Praktično obrezivanje

Dobro ispunjena maculata je spektakularna biljka, ali grmoliki izgled zahtijeva određenu intervenciju. Štapovi postaju rijetki i dugonogi, jer biljka ima tendenciju da ulaže više energije u odrastanje umjesto u odrastanje. Orezivanje popravlja ovu tendenciju.

Najblaži oblik rezidbe je štipanje vrhova. (Ovaj umjetnički izraz znači rezanje, a ne samo štipanje.) Vrhovi trske ispuštaju hormon koji potiskuje grananje, pa njihovo uklanjanje potiče bujniji rast.

Izrežite 1cm iznad lista. Neposredno ispod reza uskoro će niknuti novi list. Možete napraviti ozbiljnije preuređenje biljke koristeći istu metodu iznad bilo kojeg lista.

NAPOMENA: Koristite oštre, sterilizirane škare. Dobro djeluje umakanje u izopropilni alkohol.

Uobičajeno je značajno obrezivanje dvaput godišnje, ali možete učiniti manje svakih nekoliko tjedana nakon što se pojavi svježi rast.

Razmnožavanje Begonia Maculata je jednostavno

Jedino što je lakše od rezidbe maculate je razmnožavanje. Postoje dvije osnovne metode: stavljanje u vodu ili ravno u tlo.

Razmnožavanje vodom – Jednostavno stavite kraj reznice u staklenku s vodom. Najbolje su male posude: stabljika oslobađa hormone za ukorjenjivanje koje ne želite razrijediti.

Razmnožavanje tlom – Metoda u jednom koraku je umočiti kraj reznice u korijenski hormon u prahu i zakopati ga u tlo. PROFESIONALNI SAVJET: Štapić za jelo ili olovka izvrsni su za probijanje rupe u tlu za stabljiku. Učvrstite tlo oko reznice i dobro zalijte.

Bez obzira na metodu, nakon što su reznice u tlu, možete pomoći njihovom rastu stavljanjem posude u plastičnu kutiju ili vrećicu … otvarajte je svakih nekoliko dana i zamagnite. Dajte reznici dobro osvjetljenje, održavajte temperaturu ugodne i za nekoliko tjedana vaša će nova biljka biti uspostavljena!

Savjeti za presađivanje i sadnju

Preporuča se godišnje presađivanje. Maculate vole biti malo vezane za korijenje u malim posudama, ali njihova zemlja postaje iscrpljena od gusto zbijenog korijena. Čak i ako ne sipate u posude, godišnje osvježavanje tla im dobro ide.

Budući da su sklone natezanju, odaberite tešku posudu poput terakote ili kamena. Alternativno stavite njihovu laganu posudu u težu posudu.

Ako presađujete u posudu iste veličine, nježno olabavite i uklonite prljavštinu oko rubova korijena kako biste napravili mjesta za svježu zemlju.

Nemojte previše povećavati veličinu posude: ne želite da troše višak energije na svoj korijenski sustav. To nije njihova istaknuta karakteristika.

wop bnguz54489h874h57zh54wzz45ibh5ub5i4gtrsd

Bolesti i štetnici: ključna je prevencija

Ako svoju Maculatu održavate zdravom i poštujete osnovnu higijenu biljaka – održavate lišće čistim, sterilizirajte svoje alate – neće biti osjetljiva na štetnike ili bolesti. Glavni problemi su gljivice i infestacije povezane s visokom vlagom.

Pepelnica

Ova gljivična bolest jedna je od njihovih najčešćih tegoba. Nažalost, inače zdravi vlažni uvjeti povećavaju ovu prijetnju. Počinje kružnim mrljama bijelog praškastog pokrova na lišću… i širi se.

Uklonite zahvaćeni materijal i tretirajte fungicidom—ali tretmani mogu biti neučinkoviti i najbolja je prevencija. Uvijek pustite da se gornji sloj zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja i održavajte dobru cirkulaciju zraka.

Botritis

Još jedna gljivična bolest, botritis, uzrokuje vlažne, smeđe mrlje. Često počinje na donjim listovima koji dodiruju tlo. Loša cirkulacija zraka može doprinijeti. Uklonite otpalo lišće ili cvjetove i orezujte zahvaćena područja. Sterilizirajte metilnim alkoholom i nanesite fungicid ako se vrati.

Bakterijska pjegavost lista

Ova bolest uzrokuje bubuljičaste pjege na lišću. Štetu možete ograničiti obrezivanjem zahvaćenih područja – jako zaražene biljke treba sigurno odbaciti.

Trulež stabljike

Prevencija kroz dobro drenirano tlo i pažljivo zalijevanje je jedini tretman. Stabljike zahvaćene bolešću postaju kašaste, napuhane i crne.

Pitijeva trulež korijena

Još jedna nevolja, ova bolest korijenje žuti, a donje stabljike crne. Razumno zalijevanje pomaže u sprječavanju (primjećujete temu?), kao i sterilizirano tlo. Kontaminirane biljke treba baciti na siguran način – ne kompostirati. Bolest je vrlo zarazna.

Je li Begonia Maculata otrovna?

Ove begonije anđeoskih krila ASPCA smatra otrovnim za pse, mačke i konje . Otrovi su primarni u korijenu, iako njegove stabljike i listovi mogu uzrokovati iritaciju usne šupljine.

Uobičajena pitanja

wop ngzui47zg4w3hzug4hzui4giihh5b4wgii5gg

Zašto lišće moje Begonije Maculate požuti?

Prekomjerno zalijevanje je klasični uzrok žutog lišća, ali drugi čimbenici mogu doprinijeti. Slaba svjetlost – ili previše – su mogućnosti, kao i zimica, bolest, zaraza ili nedovoljna gnojidba. Smeđe mrlje, rubovi i vrhovi listova mogu biti uzrokovani toplinom, izravnim suncem ili pretjeranom gnojidbom.

Zašto mojoj Begoniji Maculati opada lišće?

Maculatas može biti temperamentan, stoga prođite kroz naš popis za njegu. Najčešće njegova vlažnost nije dovoljno visoka. Zrak može biti ustajao ili zagađen. Teško tlo može uzrokovati dugotrajnu slabost. Ako ništa drugo ne uspije, premjestite ga na drugo svijetlo mjesto.

Kako mogu kupiti zdravu Begoniu Maculatu?

Prvo provjerite tlo: ono bi trebalo biti lagano i prozračno bez pretjerane kore. Dugava biljka može biti u redu, ali listovi trebaju biti zdravi i bez oštećenja.

Budite oprezni s malim primjercima, koji mogu biti nedavne reznice s minimalnim korijenjem. Nježno podignite biljku iz posude kako biste provjerili korijensku kuglu.

Begonia Maculata vene? Prijedlozi za spašavanje vaše biljke

Najčešći problem kod “spašavanja” maculate je optimizacija njenog tla, koje je često preteško ili iscrpljeno. Evo što učiniti:

 • Nježno uklonite grudu korijena i olabavite prljavštinu.
 • Stavite korijenje i zemlju ispod crijeva ili slavine kako biste isprali prilijepljenu zemlju. Pazite da ne počupate korijenje.
 • Presadite tako da držite svaku stabljiku maculate dok je oko nje punite svježom zemljom.
 • Temeljito zalijte da se tlo slegne.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: