Jasmin- sve što trebate znati

1682606966 Alles Wissenswerte uber Jasminpflanzen Organic Pereglin

Ako ste zainteresirani za biljku jasmina, ovdje smo da razgovaramo o svemu što treba znati o biljkama jasmina. Jasmin pripada rodu Jasminum. U ovoj skupini ima više od 40 članova i sve su cvjetnice. Cvjetovi jasmina dolaze u različitim bojama. Možete pronaći bijeli, žuti, narančasti i ružičasti jasmin. Različite sorte jasmina mogu rasti u različitim zonama. Neki od njih su vinova loza dok su drugi grmovi. Ove biljke mogu biti zimzelene, listopadne i polulistopadne, ovisno o sorti. Čitajte dalje za više detalja.

Informacije o jasminu

 • Narodni naziv: jasmin
 • Botanički naziv: Jasminium spp.
 • Vrsta biljke: Zimzelene, poluzimzelene i listopadne biljke.
 • Veličina biljke: 1-3,5m visoka, ovisno o sorti. Također mogu biti široki preko 2m.
 • Listovi: mali 3-7cm visoki. Neki od njih imaju letke u skupinama od 5 ili više. Dok drugi mogu imati par susjednih listova.
 • Cvjetovi: Mali cvjetovi u obliku zvijezde. Dolaze u raznim bojama uključujući bijelu, žutu i ružičastu. Cvjetovi jasmina rastu u grozdovima i rijetko daju sjemenke.
 • Sezona: Jasmin je trajnica tople sezone. Ovisno o sorti, cvate od kasne jeseni do sljedećeg ljeta. Većina njih su proljetne ili ljetne cvatnje.
 • Tip tla: Biljke jasmina mogu se prilagoditi različitim tipovima tla. Mogu dobro rasti na bilo kojem tlu dok ono ne postane vlažno. Svako lagano, dobro drenirano tlo će obaviti posao. Samo neka bude zdrav i pun organskih tvari.
 • Sunčeva svjetlost: Svaka sorta jasmina zahtijeva 6 ili više sati pune sunčeve svjetlosti dnevno. Mogu rasti i u polusjeni, iako nije dobra za cvjetanje.
 • Zalijevanje: biljke jasmina ne trebaju puno vode. Zalijevajte ove biljke samo kada je tlo suho. Pretjerano zalijevanje može uzrokovati probleme s biljkom.
 • Gnojidba: Većina biljaka jasmina ne zahtijeva često prihranjivanje. S vremena na vrijeme možete ih hraniti kompostom i višenamjenskim gnojivom. Biljke jasmina bolje je hraniti rano u jesen iu proljeće neposredno prije cvatnje.
 • Uobičajena štetočina: Biljke jasmina nisu osjetljive na ozbiljne štetočine ili bolesti. Iako ih ponekad mogu napasti lisne uši, bijele mušice ili brašnaste stjenice.
 • Upotreba: cvjetovi jasmina su mirisni. Popularni su u industriji parfema. Ekstrakt jasmina je bitan sastojak mnogih kozmetičkih ulja i ulja za kosu.

Možete pronaći zimzelenu lozu jasmina koja je idealna za okomite vrtove ili zavjese. Grmoliki jasmin idealan je za vrtove u kontejnerima i vrtove živice. Također dobro funkcioniraju za granice i prirodne ograde. vrlo malo životinja može zapravo hraniti i probaviti lišće jasmina. Djelomično su otrovne. Dakle, ne morate brinuti o živici u liniji ograde.

Biljke jasmina počinju cvjetati u proljeće i nastavljaju cvjetati u kasno ljeto. Neke sorte jasmina također mogu cvjetati u jesen i zimu, posebno u toplim krajevima.

Biljke jasmina vrlo su otporne na različite uvjete tla. Iako svi vole blago kiselo tlo s dobrom drenažom. Organska tvar u tlu je korisna za rast korijena.

Većina jasmina poput loze može postati invazivna ako zanemarimo njihov rast. Stoga uvijek pripazite na ove biljke i uživajte u njihovim mirisnim cvjetovima.

Popularne sorte jasmina

Arapski jasmin ili Jasminum Sambac. Ovi grmovi proizvode male bijele cvjetove u grozdovima i mogu doseći maksimalnu visinu od 1-1,4m.

Angelwing Jasmine je viši grm. Poznat je i kao Jasminum nitidum. Ovi su grmovi nalik na lozu i mogu narasti do 2m u visinu. Možda im je potrebna podrška da ostanu na mjestu.

Druge popularne sorte jasmina su

 • Primerose Jasmine ili Jasminum mesnyi
 • Talijanski jasmin ili Jasminum humile
 • Obični bijeli jasmin ili Jasminum officinale

Konfederacijski početni jasmin ili Trachelospermum jasminoides i narančasti jasmin ili Murraya Paniculata nisu pravi jasmin. Mogu izgledati i mirisati poput cvjetova jasmina. Tako su dobili svoja posebna imena.

Sve što trebate znati o biljkama jasmina Organic Pereglin

Struktura lista

Porodica biljaka jasmina vrlo je raznolika. Različiti kultivari mogu dati različite vrste lišća. Većina ih je ovalnog oblika, iako njihova veličina, boja i broj mogu varirati ovisno o vrsti.

Neki od njih dugi su samo 3cm i široki 2cm. Dok drugi sojevi mogu razviti veće listove veličine 5-7cm.

Ovi listovi također dolaze u raznim bojama. Možete pronaći biljke jasmina sa svijetlo do tamnozelenim lišćem, prošaranim lišćem, ljubičastim lišćem, svijetložutim lišćem ili zelenkasto-plavim lišćem. Ovi listovi izgledaju jednako dobro kao i cvjetovi jasmina.

Jedina stvar koju treba napomenuti o ovim listovima je da su neki od njih otrovni. Stoga nikada nemojte žvakati ove listove niti dopustiti drugima da to čine. Nisu svi opasni, ali uvijek je bolje biti siguran.

Cvijet jasmina

Biljke jasmina mogu dati male bijele, žute ili ružičaste cvjetove. Ovo cvijeće sadrži slatke mirise koji vam mogu donijeti trenutnu sreću. Vrlo su popularni u industriji parfema i kozmetike.

U tropskim područjima ovo je mirisno cvijeće bitan dio vijenaca. Lokalne žene vole ovo cvijeće.

Većina biljaka jasmina proizvodi cvjetove u obliku zvijezde. Ovo cvijeće može biti jednoslojno ili višeslojno. Cvijet je jednostruk sa zajedničkom jezgrom i odvojenim laticama. Cvijet jasmina sadrži latice u grozdu od 7. Sve su one ravnomjerno raspoređene pod kutom od 35-45 stupnjeva jedna od druge. Ova precizna konfiguracija čini cvijet ujednačenim izgledom.

Ovi cvjetovi rastu u grozdovima i mogu proizvesti sjemenke, ali to stvarno čine. Većina hibridnih jasmina ne proizvodi sjeme, ali izvorni sojevi mogu. Ove sjemenke možemo koristiti za uzgoj novih biljaka, iako to nije najbolji način za uzgoj jasmina.

Kako odabrati biljku jasmina za vrt?

Rast jasmina

Biljku jasmina možete posaditi iz sjemena ili upotrijebiti reznicu za najbolje rezultate. Uvijek više volim reznice nego sjemenke jasmina. Sjemenke jasmina nije lako pronaći. Kada ih nađete, njihova održivost je uvijek upitna. Čak i ako uspijete uzgojiti neke od njih, njihova stopa rasta je još uvijek vrlo spora. Konačno, biljke jasmina uzgojene iz sjemena nikada ne mogu dati cvjetove slične svojim roditeljima. Zato ne volim gubiti vrijeme s ovim sjemenkama.

Trebali biste početi sa zdravom sadnicom ili ukorijenjenom reznicom jasmina. Lako se mogu ukorijeniti ako se ostave u dodiru s vlažnom zemljom samo 2 tjedna. Kad grana dobije korijen, odrežite je i uzgojite na novom mjestu.

Ako počinjete sa zrelom biljkom jasmina, jednostavno je njegujte nekoliko sezona prije nego što ima priliku procvjetati. Obično je novim biljkama jasmina potrebno godinu ili dvije da sazriju prije cvjetanja. Razdoblje sazrijevanja je tri puta duže ako se odlučite za sjemenke.

Vinozni jasmin rasteže svoje grane do maksimalne duljine do vremena sazrijevanja. S druge strane, grmolik se može širiti u svim smjerovima. Morat ćete pružiti određenu podršku da ih zadržite na mjestu. Inače će razviti više korijenskih čvorova duž grane i napasti vaš vrt.

Osnovni zahtjevi

Biljke jasmina trebaju samo

 • Redovito zalijevanje
 • Dobro drenirano vlažno tlo
 • Puno hranjivih tvari u tlu
 • Pravilna sunčeva svjetlost, najmanje 4-6 sati izravne svjetlosti svaki dan.
 • Malo malčiranja i rezidbe.
jasmin

Ako pažljivo slijedite ove zahtjeve, vrlo lako možete brinuti o svojim biljkama jasmina. Nije previše, samo odvojite 1 ili 2 sata u nekoliko dana za svoje voljene biljke. Obratite pozornost na njihove potrebe i samo se pobrinite za njih.

Ako ispunjavate sve ove zahtjeve, možda se nikada nećete susresti s problemima poput štetočina ili bolesti s biljkama jasmina. Stoga isprobajte i podijelite svoja iskustva s nama.

Također pročitajte: Kako postići maksimalno cvjetanje biljaka jasmina?

Česte štetočine i problemi

Biljke jasmina vrlo su žilave i otporne. U najgorem slučaju mogu se boriti za život. Neke sorte čak podnose ekstremnu sušu i hladnoću. Dakle, štetnici ne predstavljaju veliki problem za ove biljke.

Međutim, kada situacija nije povoljna, primjerice tijekom oblačnog tjedna ili kišne sezone, možete pronaći nekoliko grešaka. Obično su lisne uši, bijele mušice i brašnari jedini dosadni štetnici u vrtu jasmina. Hrane se biljnim sokom i mogu usporiti rast. Jaka zaraza ovim bubama može utjecati na rast biljke jasmina s naboranim i deformiranim lišćem.

Ove bube također mogu prenijeti viruse i bakterije sa zaraženih biljaka na zdrave. Virusne bolesti su smrtonosne za biljke jasmina. Jako zaražene biljke ne možete spasiti, pa je jedina opcija bacanje.

Trebali biste djelovati prije nego jedan od ovih štetnika napadne vaš vrt. Koristite ulje nima i sapunicu kako biste ih držali podalje od biljaka jasmina i izbjegli katastrofu.

Gljivične infekcije također su česte kod biljaka jasmina, posebno onih koje se uzgajaju u vlažnom tlu. Izbjegavajte prskanje zemlje po lišću dok zalijevate ove biljke. Dodajte fungicide u tlo kako biste spriječili rast gljivica u tlu. Za čišćenje zemlje u posudama možete koristiti tehniku ​​suhog prženja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Sobne biljke koje ne biste trebali imati ako imate kućne ljubimce

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega dragulj orhideje (macodes petola)

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto vam listovi rajčice žute (misterij riješen!)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako pomoći dugonogoj biljci žada (Crassula Ovata)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)