Kako kompostirati- vodič za početnike

1682606524 Containerkompostierung fur absolute Anfanger Organic Pereglin

Svaki ozbiljan kućni vrtlar trebao bi razmisliti o izradi vlastitog komposta. Kompost može poboljšati vaše tlo na više načina, što će pomoći vašim biljkama da proizvedu najzdraviji plod.

Iako je većina svjesna ovih prednosti, oni također vjeruju da je kompostiranje poduhvat velikih razmjera prikladan za one koji imaju velike vrtove. To ne mora biti. Umjesto toga, moguće je kompostirati čak i ako imate ograničen vanjski prostor ili ga uopće nemate.

U takvim situacijama, kompostiranje u spremnicima jedna je od vaših najboljih opcija. Zato smo izradili ovaj vodič za početnike o kompostiranju kanti kako bismo vam pomogli da počnete.

Zašto se mučiti s kompostiranjem?

Za one koji se još uvijek pitaju isplati li se kompostirati, započnimo s nekim od glavnih prednosti komposta općenito. Bez obzira na to kako kompost pripremate, on vam obično daje sljedeće prednosti:

 • Bolja struktura tla
 • Podrška za zdrave mikrobe tla
 • Manje biljnih bolesti
 • Poboljšano zadržavanje vlage u tlu

Malo tko bi se usprotivio tim korisnim aspektima komposta. Ali neki se odupiru kompostiranju radi jedne od mnogih opcija za kompostiranje iz trgovine. Ovi kompostni proizvodi su široko dostupni i vrlo korisni za vaše tlo.

Međutim, budući da se komercijalni kompost proizvodi masovno, nije uvijek iste kvalitete kao domaća varijanta. Na primjer, DIY komposti često imaju veću sposobnost poboljšanja strukture tla.

Kompostiranje u spremnicima daje vam mogućnost da započnete kompostirati u manjem opsegu. Osim funkcionalne koristi, ova praksa također može postati ugodan dio vašeg vrtlarskog hobija. Imajući to na umu, prijeđimo na kratki vodič za početnike o kompostiranju spremnika.

Početak kompostiranja

Sada kada znate neke od razloga zašto biste trebali kompostirati, vrijeme je da naučite kako. Svatko tko se tek bavi ovom temom trebao bi znati da postoje različite vrste kompostiranja. Ove vrste kompostiranja zahtijevaju različite razine pažnje od vas i donose različite povrate vašem radu.

Dva najprepoznatljivija oblika kompostiranja su toplo kompostiranje i hladno kompostiranje. Vruće kompostiranje bolja je opcija za one koji prave veće kompostne hrpe na otvorenom. S druge strane, hladno kompostiranje idealno je za kompostiranje u spremnicima.

Što je hladno kompostiranje?

Hladno kompostiranje jedan je od najjednostavnijih oblika kompostiranja. U usporedbi s toplim kompostiranjem, hladno kompostiranje također traje dulje za proizvodnju upotrebljivog komposta. Iako je hladno kompostiranje dulji proces, najbolje funkcionira za kompostiranje u kontejnerima i kompostiranje u zatvorenom prostoru. Razlog tome je što hladni kompost zahtijeva manje prostora i kretanja.

Prakticiranje hladnog kompostiranja jednostavno je poput dodavanja materijala u kantu tijekom vremena. Nakon otprilike godinu dana ili više, ovaj se materijal razgrađuje u organski kompost bogat hranjivim tvarima.

Koje materijale staviti u kantu za kompost

Jedan od najvažnijih aspekata kompostiranja kanti je znati što staviti u kantu. Postoje neki uobičajeni otpadni materijali koje je dobro dodati kompostu. Evo nekih od najboljih članaka koje treba razmotriti, uključujući:

 • otpad od voća i povrća
 • talog kave
 • grane
 • novine
 • pokošena trava
 • ljuske jaja

Osim ovog popisa, postoji mnogo drugih stvari koje treba dodati tijekom izrade komposta. Svaki od mnogih dodataka spada u jednu od dvije kategorije:

 • Smeđi materijal – Predmeti poput kartona i grančica koje se polako drobe
 • Zeleni materijal – materijali kao što su ostaci hrane i pokošena trava koji se relativno brzo razgrađuju

Smeđi materijal obično je tvrđi i vlaknastiji. Ove kvalitete omogućuju sporo propadanje. Ovaj materijal možete smatrati nekom vrstom dugoročnog goriva za vaš kompost.

Posuda za kompost na radnoj površini

Zeleni materijal često je mekši i brže se razgrađuje. Zeleni materijal također dodaje vlagu, što je bitno za proces kompostiranja.

Omjer smeđeg i zelenog materijala utječe na kvalitetu i uspjeh vašeg komposta. Međutim, ne postoji točna mjera koliko ćete trebati svakog od njih.

Općenito, smeđi materijal trebao bi činiti većinu vašeg komposta. Dobra smjernica je omjer smeđeg i zelenog materijala tri prema jedan. Srećom, postoji mnogo primjera oba materijala za vašu upotrebu.

Obilje materijala za dodavanje u vašu kompostnu posudu čini kompostiranje kod kuće vrlo lakim. Ali svejedno trebate znati da postoje neki materijali koje također trebate izbjegavati prilikom kompostiranja.

Što ne stavljati u kantu za kompost

Baš kao što postoje mnoge stvari koje su dopuštene u vašem kompostu, postoje druge koje nikada ne bi trebale biti u mješavini. Ako se pitate što ne staviti u svoju posudu, evo stvari koje biste najviše trebali izbjegavati:

 • meso
 • masti
 • mliječni proizvodi
 • bolesnog biljnog materijala
 • sve što sadrži kemikalije ili pesticide

Dodavanje bilo koje od ovih tvari učinit će više štete nego koristi vašim naporima oko kompostiranja. Ali znati što treba dodati, a što ne samo je dio bitke. Vaš sljedeći korak je razmotriti koju vrstu spremnika držati te materijale.

Koja je posuda najbolja za kompostiranje?

Postoji mnogo opcija kada je riječ o odabiru spremnika za vaš kompost. Neki vrtlari mogu kupiti kantu za kompostiranje, dok se mnogi drugi odlučuju za DIY metode. Bez obzira na to što odaberete, postoji nekoliko čimbenika koji čine neke spremnike boljima od drugih.

Jedan od najvažnijih aspekata kante za kompostiranje je prozračnost. Najbolja kanta za kompost je ona koja omogućuje protok zraka kroz kompost. Ova prisutnost zraka potiče bržu pretvorbu sirovina u kompost.

Ako je vaša posuda izrađena od čvrstog materijala poput plastike ili drva, možda biste trebali izbušiti rupe na stranama. Ove rupe dopuštaju protok zraka. Alternativno, možete koristiti spremnik od poroznijeg materijala, kao što je B. vreća za biljke od tkanine.

Osim protoka zraka, trebali biste uzeti u obzir i veličinu posude koju koristite. Veličina kante trebala bi odgovarati količini komposta koju namjeravate koristiti.

Ako planirate raširiti kompost po jednoj maloj gredici, potrebna vam je samo manja posuda. Kako koristite više komposta, tako bi se trebala povećati i veličina vaše kante za kompost. Međutim, zapamtite da u određenom trenutku vaša potreba za kompostom može premašiti ono što kanta za kompost može pružiti.

Dodatni savjeti za posude za kompostiranje

Sada znate neke osnovne tehnike kompostiranja. Sada je vrijeme da zaokružite svoje znanje o kompostiranju spremnika. U sljedećim odlomcima dajemo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da osigurate uspjeh kompostiranja.

Kako biste održali dosljednost, pomaže vam da napravite promjene u svojim dnevnim navikama kako biste podržali svoje ciljeve kompostiranja. S obzirom na to da su kuhinjski ostaci među najčešćim dodacima vašoj hrpi komposta, trebali biste imati način na koji ih skupljati.

Kuhinjski spremnik za kompost olakšava uključivanje kompostiranja u vašu rutinu. Ovi spremnici su često mali i služe kao privremeno skladište za kompost.

kompostnik za kuhinju.

Kada čistite kuhinju, dodajte ostatke hrane u kantu za kompost na radnoj površini. Kasnije, kada se ta kanta napuni, njen sadržaj možete premjestiti na veću kompostnu hrpu ili kantu.

Kuhinjske posude ne samo da čine kompostiranje praktičnijim, već imaju i psihološki učinak. Kada imate vidljivu kuhinjsku kantu za kompost, vjerojatnije je da ćete se sjetiti svojih napora oko kompostiranja nego da odbacite otpad.

Držite novine blizu

Ranije smo spomenuli da bi vam u kompostnoj kanti trebalo više smeđeg nego zelenog materijala. Iz tog razloga, dobro je držati dovoljno novina kod kuće. Ove novine mogu poslužiti kao brzi izvor smeđih stvari kada osjećate da vašem kompostu nešto nedostaje.

Premjestite materijal

Povremeno biste trebali promiješati materijal u kanti za kompost. Ovaj pokret omogućuje više zraka u vašu kompostnu smjesu. Uz više zraka, vaši će se materijali brže razgraditi, što će rezultirati zdravom opskrbom kompostom u kraćem vremenu.

Razmišljanja o kompostiranju u zatvorenom prostoru

Kao što smo ranije spomenuli, moguće je kompostirati čak i ako nemate vanjskog prostora. Međutim, ako odlučite kompostirati u zatvorenom prostoru, morate razmisliti o još nekoliko problema.

Na primjer, budite oprezni pri kompostiranju predmeta s neugodnim mirisima, poput ljuski luka. Ovi predmeti mogu dati vašem domu užasan miris dok se raspadaju u vašoj unutarnjoj kanti za kompost.

Također morate paziti da vaš kompost ne bude previše mokar. Ako koristite posudu koja ima dovoljno prozračnosti, dio te vlage mogao bi završiti na vašem podu ili namještaju.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vrtlarski vodič za materijale koji se koriste u mješavini za tegle

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Kako pomoći prekomjerno zalivenoj biljci – vodič korak po korak

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Vodič za razmnožavanje šeflera (sa slikama)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Zašto moja pilea visi? (7 rješenja)

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako da svoj vrt učinim lijepim zimi?