Kako uzgajati paprike

Wie man Paprika anbaut Organic Pereglin

Hoćete ove godine uzgajati paprike? Sjajno! Paprika ima puno okusa i bogata je hranjivim tvarima. Bilo da su sirovi ili kuhani, izvrsni su u brojnim jelima. Mogu se zamrznuti na kraju sezone i koristiti u jelima tijekom cijele zime.

Evo metode korak po korak za dobivanje najboljeg uroda paprike koji ste ikada imali.

Je li paprike lako uzgajati?

Uzgoj paprike nije težak, ali je ključna odgovarajuća temperatura. Iako je biljke paprike općenito lako njegovati, one zahtijevaju dodatnu pažnju dok su mlade. Ako tek počinjete, možda se pitate koje je paprike najlakše uzgojiti kod kuće.

Evo nekoliko sorti paprike s malim održavanjem, visokim prinosima i izvrsnim okusom i/ili toplinom:

  • Jalapeno – Iako prinosi mogu biti dobri ili loši, ovisno o sorti, jalapeño se ne može nadmašiti s niskim održavanjem i prekrasnim okusom.
  • Serrano paprike – Serrano ima malo više okusa od jalapenoa, ali je manji. Kada su potpuno zrele, serrano paprike su vitke i duge, prelaze iz zelene u jarko crvenu. Najbolje se beru kad su jarko zelene boje i vrlo ih je lako uzgajati kod kuće!
  • Habanero paprika – ovo je paprika koja se ne održava lako i može se uzgajati kod kuće. Daju puno čilija i imaju dovoljno topline da zadovolje većinu poznavatelja čilija.
  • Shishito paprika – Ova japanska pečena paprika jedna je od najproduktivnijih paprika u našem vrtu iz godine u godinu.
  • Paprike – dok se paprike obično nalaze u supermarketima, lako ih je uzgojiti i u vlastitom vrtu. Iz naizgled neograničenog broja sorti paprike možete odabrati idealnu varijantu za svoj ukus.

Koji je najbolji mjesec za sadnju paprike?

Najbolji mjesec za sadnju paprike ovisi o vašoj lokaciji. Ako živite u podneblju s dugim i vrućim ljetima, papriku možete posaditi već u ožujku ili travnju. Međutim, ako živite u području s kraćim sezonama rasta, trebali biste pričekati do svibnja ili lipnja sa sadnjom paprike.

Paprika je usjev za toplo vrijeme, pa ju je najbolje uzgajati u zatvorenom prostoru 6 do 8 tjedana prije posljednjeg proljetnog mraza. Tako se mogu presaditi u vrt nakon što se tlo ugrije i dnevne temperature redovito budu iznad 22°C. Paprike najbolje uspijevaju na suncu i u dobro dreniranom tlu.

Kako biste osigurali da vaše paprike imaju dovoljno prostora za rast, posadite ih na razmak od 45-80cm. Nakon što urode plodom, biljke morate poduprijeti tako da ih vežete za kolce ili kaveze.

Koliko vremena je potrebno da paprika naraste?

Paprici treba 60-90 dana da sazrije, a ljutoj može trebati i do 150 dana. Imajte na umu da se broj dana do sazrijevanja naveden na pakiranju sjemena odnosi na broj dana od trenutka kada je biljka presađena do stvaranja ploda pune veličine.

Kako započeti uzgoj paprike?

Kako uzgojiti papriku organski Pereglin

Možete imati blage, mesnate paprike za salate ili pržene krumpiriće, blago ljute papričice za svježe salse i ljute papričice za snažan nalet okusa ako posadite razne paprike.

Nakon zadnjeg proljetnog mraza započnite sjetvu presadnica paprike na otvorenom. Uzdignute gredice, posude i podzemni vrtovi dobra su mjesta za njihovu sadnju.

Razmaknite ih od 45-80cm na sunčano, dobro drenirano mjesto. Biljke paprike trebaju najmanje 6-8 sati izravne sunčeve svjetlosti svaki dan da bi napredovale.

Prilikom sadnje u tlo dodajte kompost ili drugi organski materijal.

Zalijevajte svoje biljke odmah nakon sadnje, a zatim redovito tijekom sezone. Ciljajte na 3-5cm kiše tjedno (više kada je toplije).

Dodajte gnojivo sa sporim otpuštanjem u tlo u vrijeme sadnje i zamijenite ga po potrebi tijekom vegetacijske sezone.

Oko biljaka raširite malč (npr. nasjeckano lišće ili slamu) kako bi tlo ostalo hladno i vlažno.

Kako biste izdržali težinu ploda nakon što počne davati, poduprite svaku biljku paprike kolcem ili kavezom za rajčice.

Što je paprikama potrebno za rast?

Da bi najbolje uspijevale, vašim paprikama je potrebno puno sunca i sati sunčeve svjetlosti, kao i pravilan razmak između biljaka. Kao i rajčice, biljke paprike trebaju dobru drenažu i uspijevaju u povišenim gredicama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati pothos

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

4 laka koraka: kako posaditi (i njegovati) japanske perunike.

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Kako uzgajati mačju metvicu

Rezidba i orezivanje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koje biljke treba orezati zimi