Sadnja, uzgoj i berba paprike

wop Paprika7896532

Koji je najbolji način da povećate produktivnost vaših biljaka paprike? Pogledajte naš vodič za uzgoj i berbu jakih, zdravih biljaka koje će proizvoditi paprike na koje možete biti ponosni!

Slatke paprike su nježna kultura u toploj sezoni s dugom vegetacijom (60 do 90 dana).

Mnogi vrtlari moraju pokrenuti paprike u zatvorenom prostoru kako bi im dali prednost! Međutim, ako nemate sredstava za sijanje paprike ili vam je jednostavno ponestalo vremena, sjetite se da na internetu možete pronaći fantastičan asortiman gotovih sadnica i mladih biljaka, dok neki vrtni centri i rasadnici čuvaju biljke na vrhunac plodova. 

Uobičajena pitanja o paprici

Dolaze li paprike različitih boja iz različitih biljaka? 

Začudo, zelena i crvena paprika koje obično vidimo u supermarketima zapravo su ista paprika; crvene paprike su upravo ostavljene da duže sazrijevaju na biljci, što mijenja njihovu boju i omogućuje im da razviju veći sadržaj vitamina C. Zrele paprike također su slađe od svojih zelenih paprika.

Međutim, postoji dosta sorti paprika, uključujući ljubičastu, žutu, narančastu, bijelu i smeđu. 

Ima li muških i ženskih paprika?

Postoji popularan mit koji kaže da plodovi paprike mogu biti muški ili ženski – razlika je u tome što muške paprike imaju 3 izbočine na dnu i bolje su za kuhanje, dok ženske paprike imaju 4 kvrge, imaju više sjemenki, slađe su , a bolji su za jelo sirovo. Ovo nije istina! Plodovi paprike nemaju spol i svaka očita razlika između plodova jednostavno je rezultat uvjeta uzgoja ili raznolikosti.Sadnja

wop Paprika763489

Kada saditi paprike

 • Ako paprike sijete u zatvorenom prostoru, počnite ih rano u proljeće kako biste imali više vremena za usjev tijekom ljeta! Počnite sa sjemenjem u zatvorenom prostoru 8 do 10 tjedana prije posljednjeg proljetnog mraza . Ako planirate saditi paprike na otvorenom, to treba učiniti 2 do 3 tjedna nakon što prijeti opasnost od mraza u proljeće.
 • Za postizanje ove vrste temperatura trebat će vam grijani propagator ili toplinska prostirka. Sjemenke možete pokrenuti na nižim sobnim temperaturama, ali očekujte da će klijanje biti sporije i potencijalno nestalne. U idealnim uvjetima sadnice bi se trebale pojaviti u roku od otprilike dva tjedna, ali nekim sortama treba i pet, stoga nemojte odustati od njih prerano!
 • Ako raste iz rasadnika kupljenih u rasadnicima, posadite ih na otvorenom 2 do 3 tjedna nakon što prođe opasnost od mraza. Obavezno očvrsnite mlade biljke prije sadnje na otvorenom, jer je paprika vrlo osjetljiva na niske temperature.

Započnite sadnju u unutarnjem prostoru

 • Odaberite mješavinu za saksije koja se lako cijedi nakon svakog zalijevanja. Kvalitetna, slobodno drenirajuća mješavina za zalivanje može se malo više otvoriti samo umiješavanjem ovog perlita. Ako su vaše paprike predodređene za izlazak vani tijekom ljeta, razmislite o korištenju mješavine za lonce na bazi zemlje, koja će dodati dodatnu težinu kako se posude ne bi prevrnule na vjetru. 
 • Temperatura tla treba biti najmanje 70°F (21°C) za optimalno klijanje sjemena, stoga ih držite na toplom području za najbolje i najbrže rezultate. Upotrijebite toplinu ispod posude za sjeme, ako je potrebno.
 • Posadite sjeme duboko oko 1/4 inča (ili pogledajte paket sjemena).
 • Odvojite sadnice i premjestite ih u vlastite posude prije nego što postanu izvučene i dugonoge. Ako presadnice ipak postanu malo previsoke, presadite ih do najnižeg lišća, baš kao i rajčice, kako biste im pomogli. Držite sadnice na toplom dok ne budete spremni za sadnju.
 • Paprici je potrebno puno svjetla kako bi potaknule zdrave, zdepaste biljke koje će biti manje sklone rastu na vrhu i prevrnuti se, stoga ih uzgajajte negdje gdje je i toplo i svijetlo – staklenik ili zimski vrt, ili najsunčanija prozorska daska koju možete sakupiti do vrijeme je da ih premjestite van.
 • Posudite mlade biljke dok korijenje ispunjava njihove posude. Presađene sadnice počinju u posudi veličine oko 3 inča, ali neće trebati dugo da to prerastu. Nakon što biljke imaju oko pet do osam listova i možete vidjeti korijenje na drenažnim rupama, vrijeme je da ih premjestite u veličinu lonca – nešto poput lonca od 5 inča. Zatim kada napune ovo, ponovno ih stavite u posudu, ovaj put u lonac od oko 8 inča. Konačna veličina posude za većinu biljaka paprike je oko 9 do 12 inča. Sadnja u ovakvim fazama osigurava da se biljke ne ‘izgube’ u posudama znatno većim od njihovih korijenskih kuglica. To također znači manje potrošene mješavine za saksije ako biljke propadnu u fazi rasta
 • Paprike možete držati u posudama ili ih presaditi vani u vrt.

Priprema mjesta za sadnju na otvorenom

 • Biljke paprike zahtijevaju puno sunca da bi proizvele najveći i najzdraviji plod, stoga odaberite mjesto koje neće biti zasjenjeno drvećem ili drugim vrtnim biljkama.
 • Tlo bi trebalo biti dobro drenirano i bogato organskom tvari. Paprike ne vole imati “mokre noge”, stoga ih izbjegavajte saditi na mjestima koja su previše vlažna.
 • Konzistencija tla negdje između pjeskovitog i ilovastog osigurat će da se tlo dobro drenira i brzo zagrijava. 
 • pH tla trebao bi biti na blago kiseloj strani — idealno 6,0 do 7,0.
 • Tjedan dana prije presađivanja paprike u vrt unesite gnojivo ili odležali kompost u vrtno tlo. Alternativno, umiješajte gnojivo sa sporim oslobađanjem.
 • Izbjegavajte sadnju paprike na mjestima gdje ste nedavno uzgajali druge članove obitelji velebilja – kao što su rajčice, krumpiri ili patlidžani – jer to može izložiti papriku bolesti.

Sadnja paprike na otvorenom

 • Počnite stvrdnjavati biljke oko 10 dana prije presađivanja na otvorenom, što bi trebalo učiniti
 • Temperatura tla treba biti najmanje 60°F (16°C) u vrijeme sadnje (iako je bolje toplije), jer je paprika vrlo osjetljiva na niske temperature. Ubrzajte zagrijavanje tla tako da ga pokrijete crnom plastikom ili tamnim malčem otprilike tjedan dana prije nego što namjeravate posaditi.
 • Kada presađujete sadnice na otvorenom, razmaknite ih 18 do 24 inča.
 • Posadite transplantate ne dublje nego što su već posađene u svoje posude; inače, stabljike mogu postati osjetljivije na truljenje.

Zalijevanje paprike

 • Paprici se nikako ne smije dopustiti da se muči, a vlažnost tla je posebno važna u tom pogledu. Paprike vole dobro zalijevanje, ali ih treba ostaviti da se gotovo osuše između zalijevanja – potrebno im je taj period relativno suhe. Tipično je jednom tjedno. Ako je lišće malo mlohalo, vjerojatno ste ga malo predugo ostavili, ali temeljito zalijevanje bi trebalo riješiti stvari.
 • Ako uzgajate u posudama, možete procijeniti je li mješavina za lončanice dovoljno suha podizanjem posude kako biste provjerili njezinu težinu – trebao bi biti osjetno lakši, guranjem prsta u tlo kako biste osjetili vlagu otprilike jedan centimetar niže.
 • Ako živite u toploj ili pustinjskoj klimi, ili jednostavno doživljavate vruće i suho ljeto, svakodnevno zalijevanje može biti potrebno. Paprika je podložna truleži na kraju cvjetanja ako zalijevanje nije dovoljno. 

Gnojidba paprike

 • Paprike će trebati redovito hranjenje tekućom hranom koja je bogata kalijem kako bi se potaknula proizvodnja cvjetova i zametanje plodova – gnojivo za rajčice dobro djeluje. Dobro djeluje i tekuća morska alga s dobrim rasponom minerala u tragovima. Nedostatak ovih minerala, zajedno s pretjeranim zalijevanjem, čest je uzrok žutila lišća.
 • Nakon prvog zametanja plodova, gnojite gnojivom s malo dušika. (Previše dušika može uzrokovati da biljka proizvodi lišće umjesto cvijeća i voća!)

Više savjeta za njegu biljaka

 • Pažljivo plevite oko biljaka kako biste izbjegli ometanje korijenja.
 • Ako je potrebno, poduprite biljke kavezima ili kolcima kako biste spriječili savijanje. Isprobajte komercijalno dostupne žičane kaveze za rajčice u obliku konusa. Možda nisu idealne za rajčice , ali su baš za paprike. Ili, izgradite vlastite vrtne potpore .
 • U hladnijim, umjerenim klimatskim uvjetima ili gdje je vjetrovito tamo gdje živite, razmislite o uzgoju paprike pod nekim oblikom zaštite. Paprike vole ovu dodatnu toplinu. Međutim, ako postane jako vruće, to može uzrokovati poništavanje i opadanje cvijeća, stoga premjestite biljke vani kada temperature porastu.

Oprašivanje se može smanjiti na temperaturama ispod 60°F (16°C) i iznad 90°F (32°C). Previše dušika u tlu može proizvesti zdrav rast lišća, ali obeshrabriti plodove od zalezanja. Opadanje cvijeta uzrokovano je visokom toplinom ILI  vrlo niskom vlagom. Ako je zrak vrlo suh, prelijte tlo vodom i dobro raspršite biljke.

Paukove grinje i lisne uši dvije su česte štetočine paprike, posebno biljaka koje se uzgajaju u zaklonu. Paukove grinje – prepoznate po finoj mrežici na donjoj strani lišća – uspijevaju po vrućem, suhom vremenu. Redovito prskajte ova područja maglom na prvi znak napada kako bi se uvjeti učinili što neprijateljskijim za grinje. 

Lisne uši također preferiraju donju stranu lišća, ali se nalaze i na drugim dijelovima biljke. Zgnječite izolirane grozdove, ili za ozbiljnije zaraze, izvadite biljke na otvoreno, dalje od drugih paprika, a zatim pažljivo okrenite biljke naopako kako biste mogli četkati Paukove grinje i lisne uši su dvije uobičajene štetočine paprike, posebno biljaka koje se uzgajaju u zaklonu. Paukove grinje – prepoznate po finoj mrežici na donjoj strani lišća – uspijevaju po vrućem, suhom vremenu. Redovito prskajte ova područja maglom na prvi znak napada kako biste učinili uvjete što neprijateljskijim za grinje

Lisne uši također preferiraju donju stranu lišća, ali se nalaze i na drugim dijelovima biljke. Zgnječite izolirane grozdove, ili za ozbiljnije zaraze, izvadite biljke na otvoreno, dalje od drugih paprika, a zatim pažljivo okrenite biljke naopako kako biste lisne uši mogli očistiti ili očistiti crijevom. 

Pogledajte više informacija o štetočinama i bolestima u tablici ispod:

Štetnik/bolestTipSimptomiKontrola/prevencija
AntraknozaGljivaŽute/smeđe/ljubičaste/crne mrlje na lišću; udubljene, tamne mrlje na stabljikama i plodovima; mrlje mogu razviti želatinastu masu boje lososa; na kraju biljke trunuUništiti zaražene biljke; odabrati otporne sorte; osigurati dobru drenažu; izbjegavajte zalijevanje iznad glave; nanesite kompost za prehranu; koristiti malč; prakticirati plodored.
Lisne uši kukacNeoblikovani/žuti listovi; iskrivljeno cvijeće/voće; ljepljiva “medna rosa” (izmet koji proizvode lisne uši); čađava, crna plijesan koja se stvara na medljici; velika prisutnost mrava na biljkamaUzgajajte prateće biljke kako biste odvukli lisne uši (nasturtiums) ili ih potpuno odbili (bosiljak, ružmarin, biljke jakog mirisa); skinite lisne uši s biljaka raspršivanjem vode, nanesite insekticidni sapun; stavite koru banane ili naranče oko biljaka; obrišite lišće s 1-2% otopinom tekućeg sapuna i vode svaka 2-3 dana tijekom 2 tjedna; dodajte domaće biljke kako biste privukli grabežljivce lisnih uši.
Gnjila na kraju cvjetanjaNedostatak hranjivih tvariUzrokovano nedostatkom dovoljnog unosa kalcija.
Simptomi: tamne, vodom natopljene mrlje na kraju cvijeta (strana nasuprot stabljike) mogu se povećati i postati utonule, kožaste, trule
Uklonite zahvaćeno voće; biljka na odgovarajućoj temperaturi tla; zalijevajte duboko i ravnomjerno; koristiti malč; održavati odgovarajući pH tla (6,5) i razinu hranjivih tvari; izbjegavajte prekomjernu količinu dušika; osigurati dobru drenažu; izbjegavati oštećenje korijena.
Koloradske krumpirove zlaticekukacŽuto-narančasta jaja položena u grozdove na donjoj strani listova; ličinke i odrasle jedinke žvaču rupe u lišćuUklonite jaja/larve/kornjaše ručno; koristite malč od slame; korov oko biljaka; koristiti pokrivače redova; uništiti biljnu tvar na kraju sezone; prakticirati plodored
UšikukacBrojne sitne rupice na lišću (kao da ih je pogodila sićušna sačmarica)Koristite pokrivače za redove da fizički blokirate buhače; jako malčirati; dodajte domaće biljke kako biste privukli korisne insekte grabežljivce.
Virus mozaika (krastavac)VirusSimptomi se razlikuju, ali mogu uključivati: zaostajanje u razvoju; pjegavi zeleni/žuti/bijeli uzorak ili prstenaste mrlje na lišću/plodu; iskrivljeni rast listova; bradavice na voćuČesto šire lisne uši . Uništiti zaražene biljke; odabrati otporne sorte i certificirano sjeme bez virusa; koristiti pokrivače redova; dezinficirati vrtlarski alat nakon svake uporabe; održavati vrt bez korova; koristiti malč. 
Nematode s korijenskim čvorovimakukacKorijeni postaju “čvorovi” ili žuljasti; biljke zakržljale/žute/uvenuleUništiti zahvaćenu biljnu tvar (osobito korijenje); odabrati otporne sorte; izlagati tlo suncu (solarizirati); dodati odležali stajski gnoj/kompost; dezinficirati vrtlarski alat između uporabe; obrađivati ​​tlo u jesen; prakticirati plodored
GusjenicekukacŽvakano lišće (u početku prema vrhu biljke); brza defolijacija; crni/zeleni izmet; izdubljeno voćeProvjerite ima li na donjoj strani listova rogozina, uklonite ih rukom i zbrinite ih. (Ako naiđete na rogove koji na leđima imaju bijele čahure slične riži, premjestite ih umjesto toga; čahure pripadaju korisnim parazitskim osama.) Obrada tla u jesen i proljeće; popratna biljka s koprom/bosiljkom/nevenima za privlačenje (i zarobljavanje) ili odbijanje rogoza; biljke prskati Bt (Bacillus thuringiensis).

Preporučene sorte

Potražite sorte koje brzo sazrijevaju u punoj boji; potpuno zrele paprike su najhranjivije—i ukusnije!

 • Zelene paprike koje postaju crvene: ‘Lady Bell’, ‘Gypsy’, ‘Bell Boy’, ‘ruž za usne’
 • …Narančasta: ‘Milena’, ‘Narančasto sunce’
 • …Žuto: ‘Zlatno kalifornijsko čudo’
wop hjg839z83gsioh4

Berba/skladištenje

Kako ubrati paprike

 • Nakon što biljke počnu proizvoditi plodove, uberite ih odmah, u trenutku kada dostignu svoju punu veličinu i boju. Redovito branje potiče biljke da daju više cvjetova i, naravno, više plodova.
 • Međutim, što duže paprike ostaju na biljci, to postaju slatke i veći je njihov sadržaj vitamina C. 
 • Oštrim nožem ili škarama odrežite paprike i očistite biljku.

Kako čuvati paprike

 • Paprika se može čuvati u plastičnim vrećicama u hladnjaku do 10 dana nakon berbe.
 • Slatke paprike mogu se sušiti cijele u dehidratoru ili bilo kojem toplom mjestu s dobrim protokom zraka. Ako imate samo konvencionalnu, evo uputa kako sušiti paprike za skladištenje:
  • Paprike oprati, očistiti od sjemenki i sjemenki. Izrežite na trake od pola inča. Kuhajte na pari desetak minuta, pa rasporedite na lim za pečenje. Sušite u pećnici na 140°F (ili na najnižoj mogućoj temperaturi) dok ne postane krhko, povremeno miješajući i mijenjajući položaj ladice.
  • Kad se paprike ohlade, stavite ih u vrećice ili posude za skladištenje ili hermetički zatvorene staklenke. Ili, nasjeckajte paprike za pakiranje u posude za led. Zamrznite ih, a zatim ih stavite u vrećice za zamrzivač spremne za ubacivanje u recepte po potrebi. 
wop g783oh834477h430g4o38gg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: