Kako posaditi božure iz posuda u vrt

Ruzicasti havajski koraljni bozur zivahna ruzicasta i zuta sorta za cvjetnjak58575654515210

Odabrali ste prekrasnu novu biljku božura da dodate u svoj vrt!? Pustimo taj divni cvijet u zemlju!

Božuri su među najjednostavnijim višegodišnjim cvijećem za sadnju u vrtu. Biljke božura u loncima često se prodaju u vrtnim centrima od ranog proljeća do sredine ljeta. Rana jesen je najbolje vrijeme za sadnju, ali ove izdržljive trajnice mogu se saditi u proljeće ili rano ljeto pod uvjetom da se o njima dobro brine. Božuri se obično sade u široke rupe iskopane ne dublje od tla u loncu za rasadnike. Tek zasađeni božuri najbolje rastu kada se nakon sadnje zalije duboko, a okolno tlo prekriveno tankim slojem organskog malča.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako posaditi božure u vrtu!

Gdje posaditi božure

Odaberite mjesto za sadnju božura gdje će lišće dobivati ​​6-8 sati izravnog sunčevog svjetla dnevno. Mjesto za sadnju punog sunčevog svjetla omogućit će maksimalnu fotosintezu, što će rezultirati prekrasnim proljetnim cvjetanjem. U toplijim područjima s jakim popodnevnim suncem, malo hladovine tijekom poslijepodneva/večer može pomoći da cvjetanje traje dulje na biljci.

Drugo, odaberite mjesto s vodom na umu. Božur bi trebao biti blizu izvora vode radi lakšeg zalijevanja, ili u idealnom slučaju, smješten uz liniju za navodnjavanje kap po kap za dosljednu vlagu. Drugo, tlo na ovom mjestu treba lako odvoditi vodu. Iako su božuri tolerantni na glineno tlo, nisu tolerantni na uzgoj u lokvama vode. Neki vrtlari prave cvjetnu gredicu s ilovastom vrtnom zemljom koja je izdignuta iznad okolnog područja, što omogućuje jednostavnu drenažu.

Ostali čimbenici na koje treba obratiti pažnju pri odabiru mjesta za sadnju vašeg božura uključuju dizajn vrta, interakciju s drugim biljkama, pritisak korova i izloženost vjetru . Božuri imaju prekrasne cvjetove i općenito su posađeni na mjestu gdje se cvjetovi mogu vidjeti i uživati. Međutim, korijenje ovih biljaka ne uživa u konkurenciji drveća, grmlja ili korova, jer ima tendenciju da najbolje raste kada korijenje ima prostora za širenje i pristup hranjivim tvarima i vlazi. Na kraju, teški cvjetovi i zeljaste stabljike skloni su puhanju na jakom vjetru, zbog čega su poželjnija zaštićena mjesta za sadnju.

Kako posaditi božure

Nakon što je odabrano mjesto za sadnju i očišćeno od korova ili drugih biljnih ostataka, vrijeme je da se iskopa rupa za sadnju.

Rupe za sadnju biljaka božura trebaju biti široke, ali ne previše duboke. Ciljajte na rupu koja je dvostruko šira od lonca s biljkama u kojem se božur trenutno nalazi. Rupa bi trebala biti duboka samo onoliko koliko smjesa za lonce unutar lonca.

Uklonite biljku božura iz lonca rasadnika i pregledajte korijensku grudvu. Biljke božura u loncima rijetko su vezane za korijen, ali ako ima puno vidljivih korijena na vanjskoj strani korijenove kugle, mogu se popustiti.

Stavite korijensku kuglu u rupu. Provjerite razinu tla. Visina smjese za saksije oko podnožja stabljike trebala bi biti usklađena s nadmorskom visinom površine tla koja okružuje rupu.

Nježno napunite jamu za sadnju iskopanom zemljom. Pokušajte ne ostaviti zračne džepove, ali nemojte pritiskati ni korijen biljke. Nakon što je rupa zatrpana, zalijte tlo po cijeloj površini sadnje. Ako se tlo u rupi znatno sleglo, dopunite je do razine okolnog tla. Nakon zalijevanja, malčirajte vrh tla tankim slojem organskog vrtnog malča kao što je domaći kompost .

Koliko božuri trebaju biti međusobno udaljeni

Božuri se najčešće sade na udaljenosti od 1m, od centra do središta. Ovaj razmak omogućuje desetljećima rast biljaka, dok još uvijek pakira puno cvjetova u mali prostor. Dok različite vrste zeljastih božura imaju različitu procijenjenu širinu (rasprostranjenost), većina sorti ima oko 70-80cm u promjeru kada sazrije.

Božuri se mogu saditi na udaljenosti od 60cm u određenim scenarijima, kao što je poželjna kratkoročna masa cvijeća, gdje je prostor ograničen ili se očekuje budući potez. U većim prostorima, vrtovima za rezanje i naslijeđenim farmama cvijeća, božuri se obično sade na udaljenosti većoj od 1,3m. Ovaj širi razmak omogućuje dobru cirkulaciju zraka i prostor za širenje kako biljka stari.

Najbolje vrijeme za sadnju božura

Najbolje vrijeme za sadnju božura je jesen. Mnogi specijalizirani rasadnici isporučuju svoje božure u jesen kako bi se mogli saditi u ovo optimalno vrijeme. U mnogim klimatskim uvjetima rujan i listopad su idealni mjeseci za sadnju.

Jesen je izvrsno vrijeme za sadnju božura jer se tlo zagrijalo, oštra vrućina sredine ljeta je prošla, a korijenje ima ugodne jesenske uvjete da se učvrsti u tlu. Božuri se obično sade u bilo koje doba od kasnog ljeta do sredine jeseni. Korijen božura ima najbolju šansu da se učvrsti u tlu kada se posadi najmanje 6 tjedana prije smrzavanja tla.

Iako je jesen poželjnija, ponekad se prave vrste božura pojavljuju u vrtnom centru u rano proljeće. Božuri se također mogu saditi u rano proljeće, ali uglavnom ne rastu tako brzo kao korijenje koje je posađeno u jesen. Jesenska sadnja je poželjnija za božure, ali dostupnost vrtnog centra je bolja u proljeće. Ako je moguće, izbjegavajte sadnju božura tijekom ljetnih vrućina. Ako morate, redovito redovito zalijevajte nove biljke.

Vrtlari obično biraju nekoliko različitih vrsta božura kako bi ih posadili zajedno. Odaberite rane cvatnje, srednje cvatnje i kasno cvatuće božure za produženu sezonu cvijeća.

Briga za tek zasađene božure

Tek posađene božure treba redovito zalijevati prvih godinu-dvije nakon sadnje. Iskoristite priliku i provjerite je li tlo dobro drenirano (nije preplavljeno). Zalijevajte duboko jednom tjedno u većini uvjeta, a razmislite o češćem zalivanju u posebno vrućim i sušnim periodima. Dobar malč preko tla može pomoći zadržati vlagu, zadržati korov i stabilizirati temperaturu tla.

Biljke božura mogu se gnojiti organskom hranom za ruže ili gnojivom za cvijeće sredinom proljeća. Božuri se obično gnoje kada su stabljike visoke oko metar i tanko lišće koje se tek počinje razvijati na vrhu. Božuri se također mogu ponovno hraniti u kasno ljeto ako se uzgajaju u tlu s nedostatkom hranjivih tvari

Potrošene cvjetove božura treba oboriti oštrim škarama za orezivanje. Pokušajte ne ukloniti lišće s biljke (samo istrošene cvjetove i malo stabljike). Tek posađeni božur treba svoje lišće kako bi stvorio energiju kako bi pomogao korijenju da se učvrsti u tlu.

U kasnu jesen, nakon što lišće požuti/smeđe i bude ubijeno od mraza ili se predviđa jak mraz, svo nadzemno lišće božura može se odrezati do zemlje. Ostavite nekoliko centimetara stabljika kako biste naznačili gdje se biljka nalazi. Biljke božura su prilično otporne i ne trebaju zimsku zaštitu osim u najhladnijim zonama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako posaditi lukovice Calla ljiljana: Jednostavna, jeftina i bezbrižna metoda

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako i gdje čuvati sjeme za iduću godinu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Tripsi na monsteri: uzroci, prepoznavanje i liječenje

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca postaje smeđe?