Savjeti za vrtlarstvo u rujnu: Rani jesenski zadaci za dvorište i vrt

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934510

Rujan je sezona jesenske berbe u vrtu. Vrijeme je za uživanje u zrelim rajčicama, kukuruzu i hrskavim jesenskim jabukama. Također je vrijeme da počnete čistiti mrtvo lišće, posaditi neke prezimljujuće usjeve i, nadamo se, postići neke višegodišnje biljke na rasprodaji! Evo rujanskih savjeta za vrtlarstvo koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite ovogodišnju žetvu i zdravlje tla sljedeće sezone.

Savjeti za vrtlarstvo u rujnu: osnove

Postoji nekoliko ključnih savjeta za vrtlarstvo u rujnu koji čine ukupnu temu mjeseca. Evo najvažnijih stavki koje treba držati na vrhu:

  • Berite povrće, voće i druge prehrambene usjeve redovito dok sazrijevaju. Svakodnevno lutajte vrtom kako biste provjerili ima li zrelih plodova.
  • Pripremite prostor za kompostiranje. Jesen znači dvorišni otpad, a od dvorišnog otpada izvrstan je domaći kompost .
  • Posadite dugovječne krajobrazne biljke , uključujući zeljaste trajnice, drvenasto grmlje i mlada stabla. Rujan je savršeno doba za postavljanje ovih stalnih instalacija u zemlju.
  • Posadite sjeme trave na dobro pripremljenu površinu tla . Njega travnjaka ključni je dio rujanskog vrtlarstva, a sada je savršeno doba godine za sjetvu svježeg sjemena.
Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934527

Sezona berbe

Rujan je vrhunac sezone berbe u vrtu. Svakodnevno prošećite područjima za proizvodnju hrane u vašem dvorištu ili terasi i provjerite ima li plodova sazrijevanja. Pazite na štetočine/bolesti i nastavite zalijevati ako nema puno kiše, a temperature ostaju visoke.

Berba povrća

Mnogi korisni savjeti o vrtlarstvu u rujnu odnose se na jesensku berbu povrća. Usredotočite se na berbu povrća koje neće preživjeti mrazne temperature. To uključuje rajčice, dinje, paprike i grah.

Pazite na vremensku prognozu. Većinu rajčica trebalo bi ubrati do kraja mjeseca. Zelene rajčice se mogu ubrati prije prvog mraza i unijeti u zatvoreni prostor kako bi dozrijele s loze.

Paprike se mogu ostaviti na trsu kako bi se njihov okus razvio. Zrele crvene paprike postaju slađe i pikantnije od svojih mlađih zelenih paprika. Kompaktne biljke paprike dugotrajnije su od biljaka rajčice i mogu se po želji unijeti u zatvorene prostore kada stignu niske temperature.

Blitva će nastaviti rasti tijekom mjeseca. Mlađi listovi su nježniji za upotrebu u salatama. Svi oštećeni listovi s vanjske strane biljke mogu se kompostirati.

Berite mrkvu tako da je pažljivo podižete kako biste izbjegli otkidanje stabljika ili dijela korijena. Upotrijebite vrtnu viljušku za popuštanje tla oko korijena mrkve ako je zemlja tvrda. Možete koristiti i lopatu, ali je veća vjerojatnost da ćete otkinuti dulju mrkvu ako ne budete oprezni.

Počnite s berbom bundeva i drugih zimskih tikvica krajem rujna. Zimske tikve čuvaju se mnogo dulje ako se osuši (osuši) na suncu. Sunce pomaže u otvrdnjavanju njihove kože za dulje skladištenje.

Kukuruz je spreman za branje kada svilenkaste dlačice na vrhu postanu smeđe. Kukuruz se loše skladišti i ima najbolji okus odmah nakon branja. Zreli kukuruz ima mliječni sok unutar zrna i lako se skida s loze povlačenjem prema dolje. Uistinu svježi kukuruz toliko je ukusan i sočan da se može peći u ljusci bez prethodnog namakanja.

Berba plodova u rujnu

Rujan je prekrasan mjesec za branje jabuka! Jabuke koje su spremne za branje trebale bi lako sići sa stabla. Neki vrtlari vole brati jabuke nježno ih uvijanjem, dok drugi radije okreću jabuke naopako tako da stabljika iskoči s grane. Jabuke treba brati prije prvog mraza.

Grožđe u dvorištu također je u vrhuncu sezone u rujnu. Grožđe ubrano početkom mjeseca bit će mlado i trpko, dok je grožđe koje je ostalo na trsu do kraja rujna često slađe.

Rujan je savršeno vrijeme za obavljanje posla u jagodama. Uklonite najstarije biljke i podrežite/posadite neke od najmlađih trkača. Mlade biljke će se uspostaviti prije nego što nastupi zimsko mirovanje, što će vam omogućiti da u proljeće dobijete veliki urod jagoda.

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934526

Priprema za jesenski kompost

Rujan je vrijeme da se pripremite za nadolazeću navalu dvorišnog otpada iz vrta. Imat ćete manje nego savršene proizvode za kompost, istrošene biljke iz vrta, a uskoro….lijepo jesenje lišće!

Počnite sakupljati sve lišće koje je naraslo tijekom ljeta. Korov (koji nekako nastavlja rasti ovako kasno u sezoni) može se kompostirati, ali najbolje je to učiniti prije nego što ode u sjeme.

Lisna plijesan ili kompostirano lišće smatra se „zlatom vrtlara” zbog svog sastava bogatog hranjivim tvarima i izvrsnih svojstava kondicioniranja tla. Napravite namjensko mjesto za stvaranje vlastitog kalupa za lišće dok lišće počne opadati.

Ako imate vremena, razmislite o okretanju kompostne hrpe svakih nekoliko dana ili jednom tjedno. Zalijevajte ga okretanim crijevom kako biste pomogli u unosu zraka i vode u hrpu. Ako vrijeme postane pretjerano kišno, razmislite o pokrivanju hrpe kako se ne bi pretvorila u mokri nered.

Uklanjanje korova iz vrta

Visoke temperature i prekomjerna ljetna vlaga uzrokuju suha područja na kojima  se korovi vrlo lako razmnožavaju. Uklonite korov (nadamo se prije nego što izraste sjeme) prije nego što dobije priliku zauzeti površine travnjaka ili vrta. Napravite planove za sadnju poželjnijih biljaka na područjima koja su nedavno očišćena od korova. Golo tlo ima tendenciju da se ispuni biljkama – mogli biste i odabrati biljke koje želite!

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934525

Duboko zalijevajte svoj vrt

Nakon dugih dana sunca i vrućine, vrtno tlo može postati prilično suho. Dok su neke biljke otporne na sušu, svaka biljka treba vodu da bi preživjela i napredovala.

Zalijevajte svoj vrt duboko kada ga zalijevate. Jedan vrlo važan savjet za vrtlarstvo (cijele godine) je zalijevati što je rjeđe moguće, ali kada zalijevate, zalijevajte polako i dosljedno tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Zalijevanje vrtne gredice prskalicom nekoliko sati u zoru (jednom tjedno) puno je učinkovitije od prskanja mlaznicom za crijevo nekoliko minuta svako popodne.

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934524

Posadite zeljaste trajnice, grmlje i drveće

Rana jesen idealna je sezona sadnje za dugovječne biljke. Zeljaste trajnice često su u prodaji do ovog trenutka u godini, posebno u sezonskim vrtnim centrima. Možda ćete također moći dogovoriti cvjetanje grmova poput ruža i hortenzija, što može biti prilično skupo. Konačno, rana jesen je prekrasno vrijeme za sadnju drveća!

Posadite proljetne cvjetnice

Dolazak jeseni savršena je prilika za početak  sadnje proljetnih lukovica,  poput narcisa, tulipana ili krokusa. Posadite lukovice sada kako biste im omogućili da puste korijenje prije nego što pređu u mirovanje preko zime. Ovo je jedan od onih rujanskih vrtlarskih poslova koji se stvarno isplati u proljeće!

Kupite vrtne potrepštine na rasprodaji

Rujan je najbolje vrijeme za postizanje ponuda za vrtlarske potrepštine u vrtnim centrima i velikim trgovinama. Trgovci na malo često zatvaraju vanjske vrtne površine za zimu ili pretvaraju površine opskrbljene vrtnim zalihama u prostore za odmor. Moraju ispuhati žardinjere i zemlju za lonce kako bi napravili mjesta za dekoraciju za Noć vještica, predmete zahvale i božićne ukrase.

Potražite ponude za skupe potrepštine kao što su sadilice, zemlja za saksije i druge osnove vrtlarstva. Bit će vam drago ako želite uživati ​​u sobnim biljkama tijekom zime, ili čak ako jednostavno cijenite dobru ponudu (i prednost) u vrtu sljedećeg proljeća.

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934522

Nahranite svoj vrt visokokvalitetnim organskim gnojivom

Neposredno prije jeseni najbolje je vrijeme da naše biljke opskrbimo raznim  hranjivim tvarima koje će ih učiniti jačima i otpornijima na hladnoću  koja dolazi. Organska gnojiva su najbolji izbor  za to, kao što su  domaći kompost ili odljevci od crva. Evo nekoliko izvrsnih organskih gnojiva koje možete izabrati.

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934520

Sadnja povrća i zimskih usjeva u rujnu

Rujan je pravo vrijeme za sadnju zimske salate i listova salate poput špinata i rikule. Ovo zelje najbolje uspijeva na nižim temperaturama u jesen nego na ljetnoj vrućini. Također možete odmah posaditi prezimljujuće usjeve poput luka i kupusa. 

Sadnja češnjaka specifična je obaveza u rujnu za većinu vrtlara u umjerenim regijama. Lako je, zabavno i dobro je iskoristiti prostor u zimskom vrtu. Evo vodiča o tome kako posaditi češnjeve češnjaka kako biste mogli uzgajati vlastite lukovice za berbu sljedećeg ljeta.

Ako sadnja više hrane nije na vašem radaru, razmislite o sadnji korisnog pokrovnog usjeva koji će djelovati kao “prirodna gnojiva” za poboljšanje tla sljedeće godine. Postoji mnogo različitih opcija (pogledajte prethodnu vezu) koje se mogu vratiti natrag u tlo kako bi se povećala razina hranjivih tvari.

Rujan Savjeti za vrtlarstvo Rani jesenski zadaci za dvoriste i vrt37834587934518

Cvjetnjak u rujnu

Rujan je važan mjesec u cvjetnjaku. Posljednji je mjesec obilnog cvjetanja prije zime i također važan mjesec za usredotočenje na zdravlje sljedeće ljetne izložbe cvijeća.

Svakako fotografirajte sve svoje omiljeno jesensko cvijeće u cvatu, a unesite i nekoliko cvjetova u koje ćete uživati ​​u kući. Ako imate dodataka, donesite ih prijatelju da podijelite lijepu berbu cvijeća.

Rujan je savršen mjesec za podjelu mnogih trajnica, posebno onih koje su završile cvatnju za ovu godinu. Iskopajte obrasle biljke, razdvojite korijenje i presadite podjele natrag u vrt ili u pojedinačne posude da ih podijelite. Općenito, odjeli s vanjskog perimetra biljke imaju tendenciju da rastu snažnije od starijih dijelova u središtu.

U slučaju ranog mraza, iskopati dalije, kane, gladove i druge osjetljive lukovice. Sušite ih nekoliko dana i čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu s dobrom ventilacijom. Većina cvjetnjaka pohranjuje ih u materijalu poput tresetne mahovine, strugotine ili perlita preko zime.

Minimizirajte obrezivanje

U jesen treba svesti na minimum rezidbu. Uglavnom, dopustite biljkama da se usredotoče na odlazak u zimsko mirovanje, a ne na poticanje novog nježnog rasta obrezivanjem grana.

Međutim, postoji određena rezidba koja se može obaviti čak i u jesen. Uklonite sve grane koje predstavljaju opasnost po sigurnost. Grane koje su mrtve/umiru/oboljele/oštećene također se uklanjaju u bilo koje doba godine.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: