Ono što bih volio znati prije nego što sam pokrenuo svoj akvaponski sustav

1682593942 Was ich gerne gewusst hatte bevor ich mein Aquaponik System gestartet

Proširite vijest!

Pokretanje vlastitog akvaponičkog sustava vrlo je uzbudljivo i jedan od najzahvalnijih osjećaja je žeti nešto što ste sami uzgojili. Akvaponika je vrlo održiv način organskog uzgoja voća i povrća i vrlo je jednostavan kada znate što radite.

Rev postoji, znam taj osjećaj, ali postoje neke stvari koje biste trebali znati prije nego što započnete svoje akvaponsko putovanje i ONE ĆE PUNO POMOĆI!

Stoga nemojte biti poput mene, naučite sve incidente o kojima nitko ne govori kako biste bili dobro pripremljeni za sve što vas čeka.

Ovo su stvari koje bih volio znati prije nego što sam pokrenuo svoj akvaponički sustav.

Uštedio bih puno VREMENA I NOVCA da sam ranije znao za te stvari.

Nemojte me krivo shvatiti, akvaponika je vrlo korisna zabava i hobi, a njeno skaliranje može donijeti dobar prihod.

Pogledajte naš potpuni vodič za akvaponiku i saznajte što trebate znati da biste pokrenuli uspješan sustav.

Cilj ovog članka je pomoći vam da budete spremni na sve kako biste mogli imati svoj uspješan akvaponički sustav. Pa učinimo ovo!

Potrebne su dodatne hranjive tvari

U akvaponici smo naučili da biljke i ribe žive zajedno i tvore simbiotski odnos u kojem oboje imaju koristi jedno od drugoga.

Ribe opskrbljuju biljke hranjivim tvarima iz svog otpada, a biljke smanjuju razine nitrata koji štete ribama kada se nakupljaju.

U pravim uvjetima, sustav radi kao dobro podmazan stroj, biljke i ribe su zdrave, sretne, a vi ste ispunjeni osjećajem postignuća.

Ali je li to sve? Znamo da biljke trebaju makronutrijente (N, P, K) u određenom omjeru za rast, te ostale mikronutrijente poput željeza, bora, mangana itd. Jeste li ikada vidjeli Miracle grow box? Hranjive tvari su obično otprilike 20-20-20. Da, to je zapravo omjer nutrijenata –

dušik, fosfor i potaša/kalij ili (N,P,K).

Dušik

Većina hranjivih tvari u akvaponici je u obliku dušika (N) kao nitrati.

Biljke zelenog lišća kao što su kupus, zelena salata, bok choy i krastavac vole ovu hranjivu tvar, zbog čega najbolje rastu u akvaponskim sustavima.

Kako biljke dobivaju druge hranjive tvari fosfat i kalij?

fosfat

Fosfat se nanosi izravno na gredice biljaka u obliku kamenog fosfata u obliku praha ili granula. To je prirodni oblik fosfata i dostupan je u svim trgovinama vrtnim potrepštinama.

kalij

Kalij se dodaje izravno u vodu u akvaponskom sustavu u obliku Epsom soli (kalijev sulfat) ili koncentrata brašna od morskih algi. Također se može primijeniti na lišće, raspršivanjem otopine kalija izravno na lišće.

A što je s mikronutrijentima?

Mikronutrijenti kao što su željezo, bor, mangan i drugi elementi u tragovima također su vrlo važni za cjelokupni rast svake biljke.

željezo

Željezo se dodaje vodi u obliku DTPA željeznog kelata (FE-DTPA) i učinkovitije je u pH rasponu do 7,5. Ovo je najpreporučljivija vrsta topljivog željeza za akvaponiku jer pH raspon više oprašta promjenama kvalitete vode.

Ostale hranjive tvari dodaju se na temelju hranjivih tvari koje se nalaze u hrani kojom se hrane ribe. Stoga je važno tražiti hranu koja će koristiti ne samo ribama, već i biljkama u sustavu.

Pogledajte naš post o dodavanju gnojiva u akvaponski sustav.

Kliknite na poveznice da biste vidjeli Osnove akvaponičke opreme koju koristim

Visoka cijena medija biofiltera

Ono što bih volio znati prije nego što sam pokrenuo svoj akvaponički sustav

Biofilter ima vrlo važnu ulogu u akvaponskom sustavu, gdje se amonijak iz ribljeg otpada pretvara u nitrite, a zatim u nitrate koje biljke mogu koristiti.

Bez biofiltera, ova pretvorba amonijaka u nitrate bit će mnogo sporija jer ima manje bakterija u sustavu, a uz sporiju pretvorbu, koncentracije amonijaka će porasti do razina koje su pogubne za ribe.

Srećom, pronašao sam jednostavan način da to riješim. Našao sam neke stare monofilamentne ribarske mreže, ili je tako rekao tip u marini. Mrežica je potpuno ispunila biofilter i omogućila veliku površinu za rast bakterija.

Kvaliteta vode se često mijenja i potrebno ju je pratiti

Voda u akvaponskom sustavu prolazi kroz mnoge promjene kvalitete.

Praćeni parametri su pH, nitriti, nitrati, amonijak i vodljivost.

Na kvalitetu vode mogu utjecati mnogi čimbenici, od procesa nitrifikacije do vremenskih uvjeta kao što su ekstremno topli dani i kiša.

proces nitrifikacije

Ovaj proces malo smanjuje kiselost vode. Budući da su bakterije osjetljive na pH i aktivnost je smanjena ispod pH 6,5, važno je pratiti i osigurati da je pH bliži oznaci 7,0.

Kiša – Smanjuje kiselost vode jer je sama kišnica blago kisela. Iz tog razloga preporuča se pokriti akvarij.

vrući dani

Vruće vrijeme može povećati temperaturu vode i to može utjecati na pH i količinu otopljenog kisika u vodi.

gustoća biljaka

Previše biljaka u sustavu može uvelike smanjiti hranjive tvari u sustavu, stoga se preporučuje da sustav bude odgovarajuće veličine za prilagodbu broju biljaka koje ćete uzgajati.

riblje populacije

Budući da ribe proizvode hranjive tvari za rast biljaka, previše ih može preopteretiti sustav nitratima i amonijakom, a premalo može uzrokovati nedostatak dušika u biljkama. To je još jedan razlog zašto je važno ispravno dimenzioniranje sustava.

Voda se može testirati s testnim setovima kao što su B. API pribor za testiranje akvarija. Preporučam ovaj komplet jer me nikad nije iznevjerio s nekoliko uspješnih berbi u protekle četiri godine.

Određenim biljkama može trebati toliko vremena da izrastu

Usjevima kao što su salata i bok choy potrebno je oko tri tjedna od sadnje presadnice do žetve. Ovo je vrlo uzbudljivo ako očekujete kratko vrijeme berbe.

Međutim, žetva drugih usjeva kao što su kupus, cvjetača i brokula može trajati do tri mjeseca.

Razlog kratkog vremena berbe salate, krastavca i pak choia je taj što su te biljke biljke koje vole dušik ili nitrate.

Ono što preporučujem je sadnja dugoročnih i kratkotrajnih usjeva i vidjeti što vam najbolje odgovara.

1682593940 237 Što bih volio da sam znao prije nego što sam pokrenuo svoj akvaponski sustav

Različite biljke zahtijevaju različite količine hranjivih tvari za rast

Biljke poput zelene salate, krastavca i bok choya vole vodu i zahtijevaju manje hranjivih tvari od brokule, kupusa i cvjetače.

Kada se uzgajaju usjevi s intenzivnijim hranjivim tvarima, potrebno je pratiti kvalitetu vode kako bi se osiguralo da više hranjivih tvari bude dostupno biljkama u vodi.

Razine hranjivih tvari mogu se pratiti ispitivanjem električne vodljivosti (EC) vode. Hranjive tvari otpuštaju slobodne ione u vodu i ti slobodni ioni provode struju.

EC mjerač mjeri sposobnost vode da provodi struju i zauzvrat mjeri broj hranjivih tvari u vodi.

Nemojte dodavati divlje ribe u akvarij

Dodavanje više ribe akvaponskom sustavu koji već radi vrlo je uzbudljivo, ali morate imati na umu nekoliko stvari.

Divlje ribe mogu donijeti neželjene bolesti, stoga morate biti vrlo oprezni kada ih dodajete u svoj akvarij.

Osim toga, voda u kojoj žive može sadržavati druge organizme koji ako se dodaju u vaš sustav mogu ući u vaš sustav.

To se dogodilo mom akvaponskom sustavu. Voda u kojoj je živjela divlja riba imala je vrlo male puževe koje nisam primijetio.

Puževi su mi ušli u sustav i morao sam iscijediti i prati svaku komponentu pojedinačno. Ovo je sada bila prava bol. Nešto što nikome ne bih poželio.

Ako stvarno želite dodati divlju ribu u svoj sustav, predlažem da stavite divlju ribu u poseban spremnik najmanje tjedan dana kako biste vidjeli ima li kakve bolesti ili invazivnog društva.

Silikon i Uniseal je vaš najbolji prijatelj

Ne mogu dovoljno naglasiti vrijednost Unseaala i tube silikona kvalitete za akvarij. Posebno su korisni kada se radi o zatvaranju vode, što ih čini idealnim alatom u akvaponici.

Što je unisea?

Uniseal je gumeni prsten koji brtvi spoj napravljen kada je PVC cijev pričvršćena na drugu komponentu u sustavu za transport vode.

U ovom slučaju to je akvaponski sustav i Uniseal tvori fleksibilnu vodenu brtvu između komponenti i cjevovoda. Zamjenjuje pregradu i vrlo je jednostavan za korištenje.

Silikon se koristi kad god postoje manja curenja u sustavu. To je brzo rješenje koje može uštedjeti mnogo vode.

Ne dodavaj malu ribu velikoj ribi

Koliko god mislili da ribe u vašem sustavu nisu mesojedi. Razmisli još jednom! Neke će ribe lako progutati manje, zdepaste ribe, čak i ako su vlastite.

Imao sam tilapiju u tijelu, brzo su rasle i ubrzo se počele razmnožavati. Ali nisam primijetio. Ribe su pojele bebe čim su stigle.

Saznao sam da ribe tilapije mrsle u ustima, što znači da inkubiraju svoja jaja i drže mlađ u ustima dok nisu spremne za odlazak. Nažalost, ostale veće ribe to vide kao priliku za brzinski obrok.

Zato je važno obratiti pozornost na znakove rasplodnih ženki i ukloniti ih iz akvarija prije nego što riba izađe.

Ovo vodi do sljedeće točke.

1682593940 693 Što bih volio da sam znao prije nego što sam pokrenuo svoj akvaponski sustav

Uklonite trudne ženke iz akvarija

Osim što mlađ jedu veće ribe. Njihovo pronalaženje može postati vrlo problematično ako ženku ne uklonite na vrijeme.

Veće ribe ne hvataju uvijek manje. Ponekad se nađu u svim malim pukotinama i tamo žive dok ne porastu.

Neki od njih čak plivaju s protokom vode i nalaze se posvuda po cijelom sustavu, s vremenom postajući sve veći.

To postaje problem jer ako uđu u korito gdje se nalazi pumpa mogu se uhvatiti u usisu uzrokujući da pumpa prestane pumpati i cijeli sustav zastane.

To mi se već dogodilo i nalazio sam ribice u mehaničkom filtru, bio filtru, sustavu postrojenja u cijevima od 4 inča, pa čak iu koritu.

Važnost mehaničkog filtera

Kad sam prvi put pokrenuo svoj sustav, nisam imao mehanički filter. Njihov sustav je stvarno dobro funkcionirao prva dva mjeseca.

Dva mjeseca je dugo vrijeme s 50 riba, a da ne postane malo neuredno. Ali tada su ribe bile male, a onda su rasle i proizvodile više otpada. U tren oka biofilter je bio ispunjen teškim otpadom.

Čak se prenio na biljke i korijenje je počelo izgledati smeđe jer je bilo prekriveno ribljim otpadom.

Očistio sam sustav i ugradio mehanički filter. Sad sam svaka dva tjedna morao samo otvoriti odvod na dnu filtra i ukloniti teške stvari.

Mehanički filter uklanja većinu teškog otpadnog materijala koji proizvode ribe, štiteći ostatak sustava od kontaminacije.

Također produljuje vrijeme između čišćenja sustava kada ispuštate vodu i omogućuje cjelokupno čišćenje sustava.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme paprike

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides)

Briga za Pileu Involucratu – Kako uzgajati biljku prijateljstva

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta